Петокласници сме ние и от учене не се боиме! тема № 31

• 49 234
  • 741
  •   2
Отговори
# 615
А момчетата кога навлизат в пубертета? Моят е станал ревлив, той така си и порастна, с рев. Но напоследък забелязвам обострена раздразнителност в него, не знам на какво се дължи.

Моя влезнА преди 3 години.

Бърди, и моя донесе терца по БЕЛ, първата в историята, но аз не се впечатлих особено,  предвид  впечатленията си от даскалицата.

# 616
  • София
baibibi, не знам доколко ще ти е утеха нашият опит, но дъщеря ми изкара подобен пети клас
в СМГ - огромни домашни по математика, школа по математика, учене от сутрин до вечер.
В деня със школата ставаше в 6:15 сутринта, прибираше се в 17 следобяд (10 учебни часа) и започваше да се готви за следващия ден. От началното училище беше свикнала да работи бавно и методично и това я съсипваше (и моите нерви   Twisted Evil)  в началото. Но се научи да отсява важното и да работи скоростно. Сега е в толкова важния седми клас и като чета другите майки от седмокласната тема - радвам се, че моята е свикнала на натоварване и високи изисквания. Сега съчетава училище, школа по български и Британика, с отличен успех (е, пилците се броят на пролет, но засега така стоят нещата).
Та - всяко зло за добро  Laughing

# 617
  • София
baibibi, това домашното от ЗИП-а по математика ли е? Щото ако е така, може да си го решава детето до следващия петък (в случай, че тогава имат ЗИП). Не е голяма утеха, но все пак...
Моя хубавец в сряда обади такова домашно. Той се поти и решава до 22 ч. вечерта, а в четвъртък го вдигнах рано-рано, че сутрин е на футбол, алианс или зъболекар и няма никакво време  ooooh!. По едно време се сети, че г-жата хубаво е дала един милион задачи, ама не били за следващия ден, ми чак за понеделник  ooooh!! Домашното наистина беше много и даже ми мина предателската мисъл да ида да се моля тайно на математичката да се смили над деца и родители  Joy!

....... Та - всяко зло за добро  Laughing
И аз така се успокоявам, ама не знам дали ще пилето няма да сдаде багажа  Laughing!

# 618
  • Русе
айде и аз да се оплача, че отдавна не съм Laughing, но фона на 80-те примера на baibibi-nata щерка ние днес сме в следната ситуация - "мамоооо 20 задачи - 20 ела да ги видиш к`ви са тез степени и тез проценти, нищо не разбирам, ама ние това не сме го учили", аз кипвам - "какво не сте учили, то ти все нещо не си учила" - отивам и к`во да видя - степени, делимости, проценти, мешане на разтвори в процентно съдържание, дроби - излудях. тамаааан ми е прегряло вече звъни една от наште майки - "к`в е тоя тест по математика бе, да не сме записали погрешно", "не сте, викам, същия е". в последователност звънят още три майки със същия въпрос. звъня на госпожата - на вас вдигна ли ви? и на мене толкова. цял ден задачи решавам, че утре да ги обясня - е това не е истина. като са го сложили в сборника за 5-ти клас, задачи от ЧХ от незнам си коя година, който е общ за 5-6 клас г-жата даваааай, нищо че не е обяснила кое какво е , те нали влязоха в МГ - родителите ги ръгаха и готвиха и подлудиха, сега пак може те да се справят. направо съм бясна #Cussing out newsm61
Ма при вас наистина ли работят заплахите с непривлекателни професии? Щастливки Confusedнази нищо не ни плаши... Rolling Eyes
а относно чистотата, стряска се щото съм я водила във фирмата при кръшните моми с метлите и момците с камионите и на сметището - да види как е - три дена си загуби обонянието и нещеше да яде че миришело на гадно. "ти на рози ли искаш да ти мирише. Ей тъй мирише, като не щеш да ти мирише на книги и мастило. имаш избор"

# 619
а относно чистотата, стряска се щото съм я водила във фирмата при кръшните моми с метлите и момците с камионите и на сметището - да види как е - три дена си загуби обонянието и нещеше да яде че миришело на гадно.

Мерси за идеята.

# 620
  • София
Един наш приятел много се беше ядосал на дъщеря си (тогава да е била втори или трети клас), че не отделя достатъчно (клонящо към никакво) внимание на учението. Не я е заплашвал с "Чистотата", ми направо й връчил кофата и парцала и й беше зачислил да чисти входа, в който живеят. Обяснил на детето, че с неучене, вариантите са ограничени и този е един от тях. Вече не се е оплаквал, че дъщеря му не заляга над уроците  Mr. Green.

# 621
  • София
Домашното по математика моите девойки, които не се славят въобще като особено концентирирани и организирани, решиха за около  2 часа. Peace А и то все пак е дадено в  четвъртък, а е за понеделник.И има още нещо..Всичките тези натрупани задачи за домашно през последните 2 седмици са вероятно с цел минаване на всичко в учебника и учебната тетрадка, което касае преговора на ученото в 4 клас.Задачите от сборника  пък в класа на моите девойки се дават в петък и са чак за следващия петък, тъй като са за ЗИП.Все си мисля, че като започнат от понеделник с новия материал за дроби, нещата ще се нормализират като обем.Като решат в клас 3-4 задачи, то за домашно ще им останат примерно останалите 4 и в добавка задачите от учебната тетрадка, които са винаги на половин страничка.Тоест и при желание отстрана на преподавателката  за изсилване с броя на задачите, номерът няма как да стане. Wink
Моите петокласнички ,както казах, са доста неорганизирани.И въпреки това за момента сме вместили в допълнителните занимания два пъти седмично пеене и веднъж рисуване.По езиците аз се занимавам с тях, така че  и аз  като baibibi си спестявам развеждането им  насам и натам по курсове.

# 622
  • София
.....А и то все пак е дадено в  четвъртък, а е за понеделник.
Стига петокласникът да помни  hahaha! Просто си представям как щях да се изложа като кифла, ако се бях престрашила да говоря с госпожата  ooooh!. Много е заплеснат моя и това ми е голям тормоз! Ето, г-жата по английски им е събирала пари за някаква граматика. Нито е чул за парите, нито пък е разбрал за коя точно Граматика. Май била цитирам: "на издателство Граматика"  ooooh! ooooh! ooooh!.

# 623
  • София
baibibi, а за друго училище не мислиш ли? Това явно не ти е по вкуса. Признавам, че аз от това, че сега синът ми има много повече домашни и много за учене, съм страшно доволна. Досега беше в училище, в което си научаваше за няма и половин час, сега вече пише и учи много по-сериозно и много повече. Та за мен много домашни са плюс и вашето училище би ми допаднало (като родител). Хората обаче са различни и явно теб това много те тормози, защо не помислиш за промяна след първия срок (примерно)?

# 624
  • София
.....А и то все пак е дадено в  четвъртък, а е за понеделник.
Ето, г-жата по английски им е събирала пари за някаква граматика. Нито е чул за парите, нито пък е разбрал за коя точно Граматика. Май била цитирам: "на издателство Граматика"  ooooh! ooooh! ooooh!.
Ами тази граматика аз купих заедно с учебните тетрадки.В нашия клас явно всеки се е спасявал по единично.На същото издателство е като учебника и учебните тетрадки, тоест на "Просвета".Системата си е Hello, оформлението е като на останалите помагала, а заглавието е EASY GRAMMAR.
Аз съм от отбора на Бърди и съм доволна, че учителката по математика е взискателна. Така ще се научат, че  написването на две-три-пет примерчета не е достатъчно.А този навик  примерно  ще им спести ходенето на курс още от  6 клас. Защото  нуждата от посещаване на школи е  често продиктувана от неупражняването на децата в клас, както и от недаването на домашни за затвърждаване на наученото.Което пък е следствие от работата на недостатъчно взискателни и не особено заинтересовани учители от типа " ден да мине, друг да дойде".Даже ще ви дам пример за случилото се с моите девойки.Учителката пише плюсчета за вярно решение на определена задача, сигурно някоя по-трудничка от учебника.При натрупване на три плюсчета се стига до написване на 6-ца за активност.Та идват си един ден моите петокласнички и едната- начумерена.Питам я какво има.Отговаря ми, че плюсче имала само сестра й, нищо че решенията им били съвършено еднакви.Казвам й, че едва ли е така.И се оказвам права.Задачата е била геометрична и близначката, неполучила плюсче, я е решила правилно, начертавайки обаче  разкривен  чертеж на ръка и с химикалка.На сестра й чертежът е перфектен, с молив и линия.Е, кого да съдя като неправ..Както се досещате, оттогава всеки един чертеж е направен прецизно и с молив -  нещо, на което често не са научени и ученици в 7 клас.Тепърва тогава изграждат такъв навик, понеже в противен случай ще бъдат яко орязани на изпита.

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 21:53 от eine in Rente gegangene Nixe

# 625
  • София
eine in Rente gegangene Nixe, мерси, ще му я купя, барабар с кутия Гинко билоба!
Моя тутльо понеделник, сряда и петък преди училище ходи на футбол, а във вторник и четвъртък - на алианс. На практика сутрин има по около час и половина (максимум), в който да закуси и да научи по нещо. Налага се да си помага вечер и през уикендите. Щом той, поне към този момент, успява някак да се подготви, положението е горе-долу добре. Даже тези дни успяваше и да поиграе по половин час след училище. Само ме е яд, че няма да може да ходи толкова често на вилата с родителите ми.
Много му се дразня, че е флегматичен. То е едно вадене на моливи, то е избор на линия, пък с тая химикалка пишел грозно... ей, брада ми пониква, докато се натутка. А като почне да пише, тогава вече прочита 1/3 от условието, смята го на ум и е готов за части от секундата. Преразказите и съчиненията по БЕЛ се правят с максимално кратки и малко на брой изречения  Mr. Green. Не знам как да го накарам да е по-мобилизиран и концентриран. Иначе не мога да се оплача, слуша ме хайванчето  Laughing.

# 626
  • Sofia
Това със споменатото Гинко ме подсеща дали да не прибегна да му давам някакви добавки за памет,за съсредоточаване,рибено масло  newsm78....Иначе преди съм му давала повече моркови,орехи,риба,не че нещо по-различно съм забелязала,но и не е без значение и с какво се хранят...Отказва да си носи от къщи сандвичи,а купува от лавката хот-дог или пица или друго боклуче и с това изкарва от 8 до 14,30ч.Сутрин не закусва,а яде плод-банан или ябълка

# 627
  • София
Да даваш омега е чудесна идея. Хем ще му се подсили и имунната система.  Peace

# 628
  • Русе
Аз проблеми с многото домашни нямам толкова - искаше ми се и да ходи на спорт, но... у9щето на първо място, лошото е от 40-те задачи нито една не е проверена. а смисълът да даваш 20 задачи от неучен материал, ми е меко казано безполезно. иваче съм твърдо ЗА домашните - но да са с цел.
С храненето сме добре - сандвич от вкъщи със салам кашкавал и домат, по възможност от стандартите, сутрин мляко с какао задължително или бананов шейк при наличие на банани.така избягвам баничките на у-ще - един хамбургер или тост 2.40 - 2.60лв., като сложиш и нещо за пиене ми отива дневния надник.
моичката си е сложила на бюрото кристали - за памет и концентрация  Laughing - дали помагат - един господ знае.

# 629
eine in Rente gegangene Nixe, и аз на това се надявам - че като започнат с новия материал, домашните ще намалеят. Ама всъщност не е ли правилно да не намаляват! Каква е логиката на преговора да решават по сто задачи, а като навлязат в новата материя - по пет? Трябва да има някакво екологично равновесие, все пак.
И да, това домашно е по ЗИП, ама в другите дни от седмицата си има достатъчно други неща за учене, включително и математика всеки ден, та затова не виждам време, в което да решава задачите от петък през останалите дни.
Училището няма да сменя, защото едва ли има "идеално училище" някъде - навсякъде все нещо куца.

Общи условия

Активация на акаунт