Раждане вкъщи 14

• 21 578
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
Коментирай следващите ми изречения, моля!

Ако се срине класическата медицина бая народ ще го опяват - от диабетиците, през асматиците, до хемофилиците и т.н. А, да, и алергичните от оси (баща ми, например).

Зависи.При стачки на лекарите за 1 месец е намаляла смьртността с 70%.

Цитат
Christian, дали усещаш, че не си правиш услуга с този тон? Иначе схващанията ти определено бих определила като профански. Дори не си забавен като Бащатко. Просто кух.
Аз не целя да си правя услуга.А товето мнение за мен е най важното нещо на света!

# 631

Умъртвяване по непредпазливост на плод от бременна с него жена не съм срещала досега като юридически казус. Безумно ми звучи, ама сигурно е защото не съм юрист.

Не си чувала, защото чл. 125 от НК закриля майката, за кой ли път го казвам. Иначе в самия член 125 казусът си е описан:

Чл. 125. Не се наказва майка, която по непредпазливост причини смърт на своята недородена или току що родена рожба.

Юридически казус като слънце. Просто законът защитава майката, ако е по непредпазливост. Ако е умишлено, не я защитава:

Чл. 120. За убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него, наказанието е лишаване от свобода до три години.

Както виждаш, и в двата текста си е посочена възможността в процеса на раждане да бъде причинена смърт на плода, като майката се наказва, ако я е причинила умишлено, и не се наказва, ако е по непредпазливост.

Мулти, това се дъвче от 2 теми. Уби се да спориш, но така и не прочете прословутите текстове, макар че ги копирам за втори път. Ако нещо не ти е ясно, питай или прочети сама. Но хем да спориш, хем да не се запознаеш изобщо с предмета на спора - извинявай. Като файла от Родилница. Сума време спореше как никой не давал съвети на Цвети да стои вкъщи, и накрая каза "аз тоя файл не съм го чела". И после - защо караш човекът срещу теб да се чувства като малоумен...

ПП. Криминалният аборт го посочих само като пореден пример, че умъртвяването на неживородено дете съвсем спокойно може да е престъпление, колкото и да не ти се струва логично. Просто пример.

Прочетох ги още първия път и коментирам точно в техния смисъл. Ти обаче отказваш да разбереш какво имам предвид. Не разбирам по каква причина си пропуснала последната част от поста ми, а коментираш само част от него, но ако се замислиш защо е създаден чл. 125 в този му вид, може и да се сетиш какво искам да кажа. Не споря, а ти обяснявам защо не е възможна поправката, която на теб ти се иска. Говори с колеги, потърси в чуждото законодателство и пак мисли.

Колкото до файла от Родилница, никога не съм твърдяла, че не съм го чела, защото го прочетох. Не за друго, а за да разбера защо толкова се нахвърляте срещу пишещите там. Не че намерих обяснение, различно от субективна оценка, но както и да е. Спорила съм, че никой не е давал съвети на Цвети да стои вкъщи ли? Дали не ме бъркаш с някой..?

# 632
  • София
Коментирай следващите ми изречения, моля!

Ако се срине класическата медицина бая народ ще го опяват - от диабетиците, през асматиците, до хемофилиците и т.н. А, да, и алергичните от оси (баща ми, например).

Зависи.При стачки на лекарите за 1 месец е намаляла смьртността с 70%.
Това кой точно го твърди? Къде е станало, кой е водил сатистиката? Хемофиликът ако се пореже или измлати здраво какво трябва да прави природному?

# 633

Така че, колкото и да се стараеш, няма да увредиш детето ми толкова, колкото ти се иска.

Ти ще си го увредиш сама, ако не си дадеш сметка, че не е добре за тебе. Съвсем добронамерено ти казвам, да не се помислиш друго.  Peace
После да не се чудиш, че е ревливо, плаче безпричнно и не ти дава да спиш нощем..

# 634
  • Куциндрел
Рися, съжалявам че някой те е нарекъл така, това не е допутимо или прилично поведение. Въпреки, че аз не съм този човек и никога не бих си позволила такова поведение, ти се извинявам от нейно име. Може човек да намира за глупави решенията на другите, но това не може да се довежда до такива обиди.  
Но пък с кеф желаеш евтаназия на една потрбителка тук и "благославяш" фетуса на друга.
Или просто днес си на правилната терапия...

# 635

И това е само за гняв. А цялата поредица от отвратителни емоции, коити изпитваш си отделят съответните хормони и имат съответните ефекти. Замисли се добре какво правиш.

Мерси за загрижеността. Всъщност тук пиша с доста овладяни емоции Simple Smile

Гняв успява да предизвика у мен единствено човекът, който си позволява да коментира детето вътре в мен по крайно гнусен начин.

Слава Богу, гневът ми минава бързо, когато си припомня, че за такъв човек има само едно определение: изрод.

Така че, колкото и да се стараеш, няма да увредиш детето ми толкова, колкото ти се иска. Без значение колко се задъхваш от злоба на другия край на мрежата, какви мили пожелания ми изпращаш и колко искаш да ме изкараш извън нерви. Но може да продължиш да опитваш. Все повече доказваш колко съм права и все повече предизвикваш гадене у четящите те бременни и небременни потребителки, без значение от чий "лагер" са.

#Crazy Laughing Кукуу руукуу куууу.... Joy

Нямаш никакви негативни емоции, нееее, мола въ!  Joy На някой невменяемостта им започва далеч преди раждането. Помисли за въвеждане на промени в НК относно не носене на отговорност по време на цялата бременност. По-очевиден пример  за налудност не съм виждала скоро. Даже лудото кате, не е достигало такива висоти в цялата си форумска кариера. Аз мисля милостиво да спра комуникация с теб, че да не ми тежиш на съвестта, явно не ти издържат нервите.

# 636
  • пак там
Момичета, навлизате в една доста грозна зона, като се прехвърляте на детето на Флип. Няколко страници назад говорехте за толерантност и от двете страни, какво стана с нея?

# 637
Аз не говоря за толерантност. Опитвам се да представя идеята, че човешката преценка за риска в повечето случаи е неточна и неразумна, повияна от емоционални и еволюционни фактори.

Искам и да подчертая, че всякакво домашно раждане е рисково. Не че е недопустимо, но ако се допусне, трябва да има много строги стандарти, особено за страдание на плода. Тези стандарти трябва да могат да надвишават правото на майката да прави каквото си иска.

Освен това трябва да се предвижда протокол- в болницата може да се откажеш от грижа, но си носиш отговорността. Ако откажеш акушерката ти да те трансферира, носиш отговорност, ако детето загине.

Чудя се как е изобщо възможно да се налага да аргументираме идеята, че нероденото дете е пациент на медицината и има права.

# 638
  • София

Прочетох ги още първия път и коментирам точно в техния смисъл. Ти обаче отказваш да разбереш какво имам предвид. Не разбирам по каква причина си пропуснала последната част от поста ми, а коментираш само част от него, но ако се замислиш защо е създаден чл. 125 в този му вид, може и да се сетиш какво искам да кажа. Не споря, а ти обяснявам защо не е възможна поправката, която на теб ти се иска. Говори с колеги, потърси в чуждото законодателство и пак мисли.

Напротив, знам защо текстът е в този вид, даже го написах Simple Smile А поправката е възможна - и това не е само мое мнение. А в отговорът ми се съдържа и коментар на второто изречение от поста - забележи, че аз никъде не твърдя, че всяка смърт в процес на раждане е по вина на майката (било умишлено или по непредпазливост). Разбира се, че не е така. В определени случаи Е и затова законодателят е предвидил тези текстове - но и самият НК не твърди, че чл. 120 и 125 изчерпват всички вероятни причини за смърт на плода, нали?

Но ако провериш натрупаната практика по двата текста, както и по чл. 123, ал. 1 (по който се повдигат обвинения за немарливост на медицински персонал) - ще видиш,  че си има механизми за определяне причината на смъртта. В самите съдебни решения се описват и събраните доказателства. Не си мисли, че няма как да се определи дали едно "недородено" дете е починало в резултат на нечии умишлени или неумишлени действия, или смъртта е била неизбежна. Има.

# 639
  • Куциндрел
Момичета, навлизате в една доста грозна зона, като се прехвърляте на детето на Флип. Няколко страници назад говорехте за толерантност и от двете страни, какво стана с нея?
Не очаквай толерантност от Персимона, а само неосъзната лудост.
Явно в отчаянието си, че няма какво да каже се, прехвърля негативи към детето на Флип, без да осъзнава какво прави.

# 640
  • София
Дори да вземем един единствен факт в изследването - включването на холандското изследване в отчитане на перинаталната смъртност и изключването му при неонаталната, както и резултатите по отношение на перинаталната и неонатална смъртност -с мущаващо дори на пръв поглед Wink

Нормално е холандската статия (de Jonge A et al.) да е изключена от оценката на неонаталната смъртност, защото тя изрично представя данни само за ранната неонатална детска смъртност:

Цитат
Main outcome measures Intrapartum death, intrapartum and neonatal death within 24 hours after birth, intrapartum and neonatal death within 7 days and neonatal admission to an intensive care unit.

Липсват данните за броя на умрелите деца от 7 до 28-ия ден, а те са необходими, за да се изчисли коефициентът на неонатална детска смъртност.

Мисля, че в миналия си пост ви споменах да не излизате с тези доводи, но ок, да го кажем с други думи Wink Метанализаът сочи, че няма разлика в перианталната смъртност при домашно и болнично раждане, което ще рече, че домашното асистирано раждане не носи риск по-голям риск от смърт по време на самото раждане и до седмица по-късно. А сега мога ли да ви помоля да си сложите ръка на сърцето Grinning и да кажете, предивид резултатите на перинаталната смърност при включеното изследване на de Jonge (най-голямото в целия метаанализ), очаквате ли резултатът да е много различен, ако същото изследване включваше и смъртността между 7-28 ден?

Заради подобна независимост на разни експерти, е възникнала и Кохрейн. Чудя се само дали някой все още не се е сетил да направи успореден метаанализ на дом. раждане. Ще взема да пиша на определени хора Grinning.
Едно е сигурно - темата явно е доста гореща и за тези неща ще се говори дълго.

По въпроса за вносните акушерки - звучите засегнато Grinning. Вярно, че потокът е навън, но той е главно финансово обусловен:) При нас ще е заради идеята, да.
Но пък подозренията ви за "качеството" ще си останат само подозрения дори само заради имената на д-р Мишел Оден, Д-р Сара Бъкли, Елизабет Дейвис, Джен Тритън и Мери Шварц.
Чиърс!

П.П. Благодаря за поздравите в изтрития пост.

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 16:58 от Iva_D

# 641
  • София

Мдам, утре ще ида да се извиня на доктора от ГО, че съм си позволила да го нарека така в един форум, заради изречените лично от него думи, които говорят недвусмислено за нечовешкото му отношение и липсата на всякакъв респект към човешкия живот.  Stop

Не се прави, че не разбираш какво значи ксенофобия или кой точно си позволява да насажда такова отношение. Вижда се с просто око.

Ми колкото си видяла какво се е случило с Цвети, толкова си чула какво точно е казал докторът. Нали така?

Знам какво значи ксенофобия и виждам прояви и от двете страни. Включително от страната на духовно извисените, дето били изчели тонове литература и поемали висша отговорност за децата си.

Christian, дали усещаш, че не си правиш услуга с този тон? Иначе схващанията ти определено бих определила като профански. Дори не си забавен като Бащатко. Просто кух.

Той е ваксиниран с/у СПИН. Не спори с него.

# 642
Рися, съжалявам че някой те е нарекъл така, това не е допутимо или прилично поведение. Въпреки, че аз не съм този човек и никога не бих си позволила такова поведение, ти се извинявам от нейно име. Може човек да намира за глупави решенията на другите, но това не може да се довежда до такива обиди.  
Но пък с кеф желаеш евтаназия на една потрбителка тук и "благославяш" фетуса на друга.

Ако някой твърди, че е съвсем уместно жени, които не искат да раждат в болница да бъдат връзвани и оперирани насила, то по тази логига и собствените им разбирания, евтаназията е един удачен избор, не е ли така? Те са опасни за обществото, като се опитват да насаждат неочвешки, жетоки и противоречащи на всеки закон и морал действия.

Ако обичаш дай пример с линк към мои думи представялващи "благословия" към нечий фетус. Посочването на научния факт, че злобата вреди на фетуса, не представлява желание за нещо лошо, даже напротив--това е предупреждение, което цели доброто и на фетуса и на майка му. По тоя повод се сещам за следния виц:

Седи един чукча на един клон на дърво и го реже с трион откъм страната на дървото. Минава отдолу един човек, вижда го какво прави и му казва: "Чукча, не режи колна, ще паднеш!". Чукчата го поглежда презрително и си продължава със заниманието. Човекът отминава. След малко се чува трясък, вик и чукчата започва да вика изпод дървото по посока на човека: "проклет магоьник!". Laughing  Laughing Laughing

# 643
  • София
Мога да кажа, че забелязвах сериозна промяна например в изказа и начина на отговор при момичетата, които се обучиха за консултанти и ЛЛЛ помощници. Оттогава избягвам да давам съвети за кърмене, не защото не съм компетентна, а защото смятам, че не винаги се изказвам правилно.
Впрочем такова обучение за комуникация ще е от много голяма полза и за здравния персонал. Това вероятно ще пресече до голяма степен манипулативните изказвания като "ще си убиеш бебето, ако не го направиш както ти казвам" и "така се прави, за да е по-лесно" - казани не поради реална необходимост (не отричам, че има и такива ситуации), а за по-бърза манипулация на майката, без истински обяснения.
Такова обучение за комуникация е залегнало в момента в програмата на обучаващите се. Някои от лекторите са невероятни специалисти (за София говоря). Нещо се случва после в системата. За завършилите обаче липсва мотив и изискване за продължаване на обучението.
Ива, знам, че се обучаваш за акушерка.
Казваш ми, че всъщност здравните работници учат комуникационни умения в момента? А дали има опреснителни курсове за по-рано завършилите?
Мисля си, че добра комуникация драматично ще подобри мнението на родилките, защото ще се подобри отношението към тях.
Бу, да, не се нарича комуникационни умения, но на практика това се включва (в т.н САГ). Водеше се от психолози и психотерапевти. Впечатляващо е. Мисля, че за всички беше интересно. Но специално на въпроса има ли механизъм през подобни тренинги задължително да минават завършилите и практикуващи - отговорът беше - не. В сдружението подготвяме проект заедно с БАПЗГ да направим нещо подобно. Ще видим.

# 644
  • Куциндрел

Ако някой твърди, че е съвсем уместно жени, които не искат да раждат в болница да бъдат връзвани и оперирани насила, то по тази логига и собствените им разбирания, евтаназията е един удачен избор, не е ли така? Те са опасни за обществото, като се опитват да насаждат неочвешки, жетоки и противоречащи на всеки закон и морал действия.
Ако обичаш дай пример с линк към мои думи представялващи "благословия" към нечий фетус. Посочването на научния факт, че злобата вреди на фетуса, не представлява желание за нещо лошо, даже напротив--това е предупреждение, което цели доброто и на фетуса и на майка му.
както казвам - не знаеш какво правиш/пишеш.
мързи ме сега да търся, но по-късно може и да го направя.
а в началото точно ти звучеше добре.....

Общи условия

Активация на акаунт