Мама МАРТенче люлее и сладки песнички му пее! - тема 4

• 28 764
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Имам си пружинка вкъщи. Никола си има хоби – подскача ми в скута. И за да не си напряга краката, аз го държа, като поемам скоковете му, но той няма насита.
 А как само нервничи като му се спи. Може така да мрънка, все едно, че нещо много го тормози. Това се отразява и на сученето му съответно. Но като ви чета, явно сме мнозинство.

За предпазването – още караме по инерция от бременността  Rolling Eyes , но ще трябва да се стегнем. Иначе „се пазим” с прекъснат, но лекаря каза, че това пазене не било пазене.
За кърменето – Усещането за майчинство май ни е различно. Примерно някои казват, че кърменето им тежи, защото не могат да си свършат работата, а други казват, че работата им тежи, защото не могат да обърнат достатъчно внимание на детето. Зависи и от приоритетите.
 За мен кърменето е част от майчинството и алтернатива няма. Не ми се е случвало да допусна даже предположение, че няма да кърмя. Съвършено нормално го приемам, не го подлагам на обмисляне, не го анализирам, просто имам дете, което изисква определени родителски грижи, които включват и кърмене. Баланс между кърменето и задълженията на майка на повече деца, съпруга, домакиня, работник и т.н може да се намери. Не казвам, че е лесно, но такъв е живота. Ако днес ми писне да кърмя или да се боря с проблемите около кърменето, утре ми писва друг аспект на родителството, но с този проблем жената може би би могла да се пребори така, както би се справила с друго задължение, като да омръзне да почиства насрано дупе, да храни(независимо как), да приспива детето, да го разхожда… Разговори с приятелки или съфорумки често могат да бъдат от полза, за да отмине кризата и усещането за умора от някои ангажименти около родителството. Допада ми как го е обяснила Лъки,макар, че на мен до сега не ми се е случвало да ми писва или да ми пречи кърменето. С Баткото ми се е случвало, но на по-голяма възраст:
въпреки че искаме да кърмим понякога ни писва, което не значи, че искаме да се отказваме. Просто имаме нужда да изпуснем парата, да ни подкрепи някой с една дума и продължаваме напред. ... този форум е да споделяме и на който му е писнало и му се иска да крещи - тук да сподели и да получи подкрепа  Peace
Други сравнения- кърмиш, като заложник. Аз пък сменям памперси като заложник и ми се налага да вися по часове навън като заложник. Но не го чувствам такова, защото ми е приятно (кога повече, кога почти никак) да се грижа за детето си. Моля без да се обиждате! Наясно съм ,че далеч не всеки случай с кърменето е цветя и рози и далеч не всеки е длъжен да изпитва чувства, като моите. И понеже темата за кърменето ме занимава малко повече, от колкото обичайно като кърмачка, наясно съм, че понякога изобщо не опира до знание и желание. Понякога въпреки всичко, борбата е непосилна за майката или обстоятелствата са извън нейния контрол.
За залъгалките – пробвах да дам веднъж-дваж ей такака от любопитство, не я ще. Яде си ръцете, но не се притеснявам изобщо. Само, че ще започна да ги мия с някакво бебешко сапунче освен(че до сега не съм ги мила с друго освен вода).  Но ми е тъжно като слушам истории за ужасно стресиращо отказване от биберон.  Мисля, че щом няма гърди на разположение, детето има нужда да суче нещо. Ако майката мисли, че възрастта е „срамна” за биберон, поне да стане нежно премахването му.

някоя мама пробва ли вече да сложи огледалце пред бебчо
Любимо занимание му е да се оглежда. Много се харесва и се забавлява, като чак с глас се смее  Party . Така го карах да плъкне, ако е кисел. И ако е стъпил на скрина(огледалото е голямо, не джобно) понякога подскача.
racholina, да аз питах за коша на Хаук. Мерси!
mama_vessy, и моята коса капе. Така беше и след първото раждане. Чакаме да сменим косъма и толкова. / за кърменето – и Никола е така, но не е от недостиг на мляко, гаранция  Wink . Просто е по-нервен изобщо, не само на гърда.
Ivelina9292, гърдата не е склад за кърма, а фабрика. Няма нужда да се пълни между храненията. По-голямото количество, което бебето изсуква се произвежда в момента на сучене, а не между храненията.
marinels, радвам се, че си доволна от новата педиатърка!
Лъки, за стила на четене, който споменаваш, аз също скоро попаднах на информация, че даже четене на срички било тъпо(разбирай неадекватно спрямо начина на възприемане на децата). До сега покрай познатите ми с деца аутисти, знаех за тях, но ще се окаже май, че за всички хора е така.
Bub555, щом нямаш проблем, а искаш само профилактично да взимаш лецитин, може по 1 капсула от 1200мг примерно. Лецитинът спомага възпрепятстването на запушвания обаче, а не възпрепятства препълвания на гърдите(да уточня, ако не си разбрала за какво го препоръчват момичетата).
Майчето28, може и да не помня добре, но ми се стори, че веднъж писа подробности около кърменето ви и всъщност се оказа, че май нещата не са съвсем така, каквото впечатление остава от постовете ти. Може би чувствата ти дават различен поглед на фактите или може би си пропуснала да споделиш нещо, което не ти се е сторило от съществено значение, но важно за изясняване на картинката.
luba_rizova, хайде сега, нищо че тук се чепкаме  Grinning , снахата има нужда от информация или помощ, защо тя да е жертва на нашите страсти  Whistling .
Uinen, за хапане ли питаш? Митко не ме е хапал.  Които деца хапят, има трикове за отучване. Но те могат да хапят и без зъби. Не ти ли се е случвало да те клъцне с венци бебето?
iliqna_, една от майките беше пуснала линк към тема защо не е добра идея да се започва захранването със сок, но ако си пропусна, потърси с търсачката тема за соковете. В общи линии препоръките са, ако мислиш изобщо да даваш сок, да е след като бебето е захранено с храна от този вид(примерно сок от ябълка, след като е захранено с ябълка). Защото дразни стомаха повече от твърда храна. Пък и не носи някаква хранителна стойност, но все пак ако решиш да даваш.
На пръв прочит около десетина мами сме над 35г., болшинството 20-26г.
Незнам дали има връзка но като чета постовете на по "възрастните"  Laughing от нас - сякаш са по улегнали, не толкова шашнати, изпаднали в паника и "психясали".
Тези, които ме познават(в тази тема май няма такива) добре знаят каква съм и на колко съм, и как реагирам на такава логика, докачлива съм  Whistling . Най-меко ще опитам да кажа – в голяма грешка си  Simple Smile . Защото доста пъти се е случвало да попадам на такива твърдения – изкъсо наблюдавам и установявам, че си в грешка. Много от „Възрастните”, които аз познавам са пикли вчерашни под перуките си, за разлика от младичките, които съвсем адекватно и отговорно се отнасят към родителството. Но, подчертавам, това са моите наблюдения от роднини, приятели, колеги и по-добре познати в този форум. А зряла жена да се държи като лигла ми е чак гадно.

# 241
Аз мога спокойно да се подпиша под постинга на katilias.

mistela, и аз съм от по-спокойните лачени чанти. Освен това втора ръка. А корекомските май пък съвсем лежерно го даваме  Mr. Green Бебето ми си е супер, кърменето върви, всичко е зен, единствено тортите дето не ги правя, а само ги ям Wink

.... но честно казано и на мен взе да ми писва понякога това кърмене, защото ми се пие едно хубаво студено уиски с дрънчащ нежно лед. Мммда... Да си кажа и аз болката.  Wink
Joy hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy smile3532 smile3501 smile3501 smile3501
После ще си довърша каквото имах да пиша,размазах се от смях.
Чета ви как си спорите и си мисля,че всеки е прав за себе си.Така си е,различни приоритети имат хората.За някой чашата е наполовина пълна,за други,наполовина празна.
На мен ми е първо дете,на 31 съм,ама 90% от тревогите ви са ми чужди.Понякога ми е трудно и тежко,но знам,че е период и ще мине.Всеки ден благодаря на Господ,че ми изпрати детенце и ми позволи да бъда мама.Всичко останало са бели кахъри.

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 08:51 от lilincho

# 242
  • Пловдив
Добро утро!
Скреч
за съжаление моята снаха не съм сигурна, че ме чува, като й казвам нещо, а и не обичам да се бъркам, но ми се реве, като гледам как са тръгнали към отказване от къремене и предаване още от сега /бебето е едва на 5 дни/ Sad Та тя се притеснява, че той сучи само по 5-6 минути и заспива, и нервничи, докато суче от гърда. Кърмата й слезе чак вчера, може и да е било за това. От болницата са й казали, че детето трябвало да пие по 50 мл на ядене Shocked, порад икоято причина тя го дохранва, а и замества някои от кърменията с АМ. Та какво да я посъветвам? Да го събужда по-активно ли /защото иначе той проспива някои хранения/,  и да го кърми по-често? Оф, много ме е яд, а не е кат о да не иска да кърми. Лошото е, че от болницата е с биберон-залъгалка /казах й да я маха/ и с водичка, което може би допълнително влошава нещата. Имат само по 1 наакан памперс на ден и само 3-4 напишкани /това е другата причина, поради която й се струва, че на бебо не му стига яденето/.
Ами това е, благодаря.
Лек ден на всички мами и бебешоци Simple Smile

# 243
  • Пловдив
Момичета, имам въпрос и към вас - забелязали ли сте някакво намаляване на хапването на бебенцата, откакто дойдоха жегите /то сега ги няма, де, ама май ние сме по инерция/? Макар че кърмещите мами няма как да знаят newsm78
И друго щях да питам, ама забравих  Grinning
Хайде лека

# 244
  • Бургас
Добре дошла на новата мартенска мама.
luba_rizova , не знам колко изцоква сина ми, но ми се струва, че е по-малко, но по често. Вчера повърна - отдавна не го беше правил.
Относно дебатите за кърменето - всеки е различен, няма какво толкова да се нападаме. И ценностите ни са различни, и житейския опит. Аз като реших, че нямам кърма преди време, плачех докато му давах АМ. Същевременно нещо вътре в мен ми казваше, че е глупаво - няма да свърши света ако спра да кърмя  Naughty
Мацки, важното е децата да са сити, а как ще стане не е от такова значение.

Кърменето ми носи спокойствие, не ми се занимава с шишета и пр., но като му дойде времето с удоволствие бих заменила чая за кърмачки с едно хубаво сухо мартини  Wink

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 08:58 от catwalk

# 245
  • Видин
Ах алкохолички такива  Twisted Evil hahaha Joy
Питайте ме дали имам време поне една бира да изпия  Laughing Laughing Laughing

# 246
забравих да ви питам-Как си приспивате децата? Ще ми е интересен и опита на мами с по-големи деца.Имам предвид ритуали,имат ли точен час за лягане и т.н

# 247
  • Видин
Денем Габриел го люлеех в креватчето му до откат  Tired Вечер само го оставях и си заспиваше сам. Както и нощем. Откакто стана на 7м заспиваше в люлката на ФП. След това на година и 2 месеца като беше започнах да го приспивам гушкайки го до мен на кревата.
Самуил заспива с биберон и сам  Peace Него нямам време да го разглезвам  Joy Нощем е без биберон. Точни часове не спазваме. Ритуал само вечер и той е къпането  Laughing

# 248
Здравейте Момичета!!!Включвам се за бързо за да се похваля.Днес моето слънчице става на 3 месеца  newsm44 Много сме големи вече newsm32
Хубав ден на всички !! Сега ще севърна да ви изчета ,че доста съм изтървала Grinning

# 249
  • Кукуландия
относно количеството мляко - от няколко дни давам 180 мл вода+6 л мляко - не винаги го изяжда а по някой път не му и стига
#Crazy Joy Ама че лакомник, къде ги слага тези 6 литра Joy Ох, много ме развесели тази правописна грешка.  Laughing

6л. е 6 лъжички,не е грешка  Wink
Е, така не е интересно, предпочитам да го разчитам като литри  Laughing

За кърменето със зъбчета в устата се интересувах точно дали хапят Simple Smile Досега не се е случвало, мисля, да ме захапе с венци, но от минимум месец съм забелязала, че отдолу на венеца има две бели точки и вчера след щателен преглед установих, че наистина са зъбчета  #Crazy

Всяка вечер ли къпете бебчетата? Ние не, идеята беше да го чипкаме през ден, но честно казано вече се обърквам вчера ли го къпахме, онзи ден ли... и както дойде  Embarassed Но не съм забелязала някаква разлика между това колко спи и дали е по-спокоен в дните с къпане и без.

Заповядайте по едно кафе и още нещо Wink

Честит 3ти мини рожден ден на бебоците!

# 250
Добро утро
Едно морско кафе за всички      
Аз мога спокойно да се подпиша под постинга на katilias.

mistela, и аз съм от по-спокойните лачени чанти. Освен това втора ръка. А корекомските май пък съвсем лежерно го даваме  Mr. Green Бебето ми си е супер, кърменето върви, всичко е зен, единствено тортите дето не ги правя, а само ги ям Wink

.... но честно казано и на мен взе да ми писва понякога това кърмене, защото ми се пие едно хубаво студено уиски с дрънчащ нежно лед. Мммда... Да си кажа и аз болката.  Wink
smile3501 smile3501 smile3501 еее най-накрая някой да ме въодушеви,така го описа,че не се сдържах  Mr. Green

eya
Hug За теб,за мен,за lilincho и за всички,които имат нужда  

# 251
  • Видин
Боцкат ли тези бели точици? Ако да - зъбки са. Ако не - кистички, които обичайно са безобидни и се резорбират. ГАбриел имаше такова нещо на 2м, а първият зъб му излезе на 9 месеца  Laughing
Всяка вечер се къпем, но през ден със шампоан  Peace По-скоро по навик и за удоволствие. Виж, баткото го къпя всеки ден, защото е невероятно прасе и няма как да го сложа да си легне така  Joy
Нещо съм много активна днес  Rolling Eyes Бебето спи, каката и тя, а Габи се е качил на секцията отгоре и ме гледа хитро. ОТивам да го сваля докато не се е пребил  hahaha
Л е съкращения за литър. С.Л. е супена лъжица  Peace В случая е мерителна лъжица, ам все пак трябваше да се поясни, че наистина изглежда смешно  Joy

# 252
Добро утро

То голям проблем стана, голямо нещо.
mistela аз пък имам съвсем, съвсем други наблюдения относно "млади първескини" и "по-големи лачени чанти" . На 21 съм. Денислав ми е първо детенце , от запланувани 3 бр  Mr. Green
И да не казвам голяма дума, но сигурно го давам доста по ларж , дори и от мамите с 2 или 3 деца. Просто се наслаждавам на всеки изминал ден със семейството си.  Не се притеснявам за биберони , залъгалки, витамин Д , педиатри или най - точно казано , най - честите теми тук.

Имам си пружинка вкъщи. Никола си има хоби – подскача ми в скута. И за да не си напряга краката, аз го държа, като поемам скоковете му, но той няма насита.

И ние сме така , заболяват ме ръцете на го държа - все пак да ти се скачат в ръцете 8 кг  Embarassed  ...........

Момичета, имам въпрос и към вас - забелязали ли сте някакво намаляване на хапването на бебенцата, откакто дойдоха жегите ...

Да забелязах го на два, три пъти . Но от както започна да става дъждовно и по - хладно няма проблем всичко си изяжда....

Uinen
еми честити зъбчета тогава  Hug Hug Hug Hug

Мен ме тресе в момента адското спокойствие ... Станах в 6 и 30 - нахраних малкия, приспах го и направих палачинки за мен и баща му. Седнахме да закусваме както се казва като белите хора  Laughing От както се е родил Денис , не беше се случвало.  Mr. Green

# 253
  • Пловдив
Оф бъгна ми се к.авиату,ата май  Thinking много ст,анно не изписва само точка запетая и r. Е няма да пиша пфу
Penmar само така с татито  Grinning

# 254
Оххх май още коментираме темата за кърменето. Не мога да разбера защо настава такава истерия около този въпрос. Всичко това е промиване на мозъци ( поен според мен) .

Колко сълзи изплаках покрай това кърмене. Толкова голямо желание имах, теоретично се бях подготвила, но уви не всичко става като по книга. Всички около мен, лекарката ми, майка ми се чудиха защо толкова се тормозя, като има доста добър алтернативен вариант. И че толкова бебета има отгледани на АМ. Но аз исках ли исках , а бебето не искаше да захапе и толкоз. Sad С толкова нерви и кърмата не искаше да потече.
И всичко това заради "промиването на мозъци" напоследък с темата за кърменето. Всеки сам си преценява какво иска. Защо трябва тези които кърмят да са светици , а другите "лоши" майки.

Съжалявам, че вече 3-ти ден тази тема се коментира Sad

Всичко в този свят днес е тенденция и пропаганда. И определено има хора които много се връзват .Sad

Общи условия

Активация на акаунт