Кръщене - какво да купя, какво да направя?

• 135 724
  • 304
  •   1
Отговори
# 120
точно така, правила, приети на събор. Обяснени с нечистотата на жената, започнала още с първородния грях. Защото олтарът е най-святото място в храма, мястото, където се освещава всичко. Не че ми се спори, всеки различно е чел Simple Smile
разбира се, по-горе нямах предивд "след" менопауза, а след спиране на цикъла, май трябва да се каже "в" менопауза.
Канон 44 "Жена не трябва да влиза в олтара." - е защитено само от канона на Дионисий Александрийски, който забранява на жени в мензис да влизат в олтара. Забраната му не е за всички жени, но само за жените в мензис. ( идва от стария завет забраняващ и мъже на които им излизат нечисти течности от тялото да се докосват до свети неща). Няма никакъв първороден грях. Идва от стария моисеев закон ( 7 дни ако си в цикъл, 33 днис след раждане на момче и 66 след раждане на момиче)

В каноните (15 правило на Четвърти вселенски събор; 14 правило на Шести вселенски събор) тази възраст е определена на 40 години. И не за всички жени, но само за онези, които ще бъдат ръкополагани за дякониси.

Олтарът в древноста е бил мястото където са се пречиствали хората.

# 121
# 122
  • София
Благодаря и аз за информацията. Зная го само като факт, но не знам от къде идва това.

# 123
И аз се включвам с молба за идеи, ще кръщаваме момиченце на около годинка. За дрешките знам, ще ги избера като наближи времето, че не се знае как ще е до тогава.
Кръстче- не знам защо съм против това, много пъти съм чела и чувала, че не е хубаво да се носи кръст и много ме чопли  newsm78
Предпочитам май някоя играчка.
Никак не обичам да получа подаръци, които ще ползвам след 15 години, затова и златото не ми допада вариант за подарък на бебе, иначе ще ми е най- лесно.

Хареса ми идеята на dimbodi, може би може да се избродира на бялата хавлийка. Къде могат да се поръчат?

# 124
ъъ, недей играчка. Няма нищо общо с идеята на празника. Нужно ли е нещо да се подарява? Сигурно и библия за деца не ти върши работа, защото ще се чете след години...

# 125
Какво значи няма нищо общо с празника?
Това, което подарява кръстницата задължително са дрешките за преобличане след ритуала и хавлийката. За тях спор няма.  Останалото според мен трябва да си е за детето, а не да се прибере в някой шкаф, но пък да сме отбили номера. В първия златарски магазин ще се намери кръстче, не ми идва отвътре обаче  Sad

http://frognews.bg/news_19938/Krastat_nosi_jivot_no_i_smart!/

Последна редакция: пт, 05 авг 2011, 12:22 от raja_nikol

# 126
кое това останалото, дето трябва да си е за детето ? Не знам каква играчка можеш да съчетаеш с ритуала, с празника - за мен е странно и ненужно. За детето е самото кръщаване.

# 127
Имам 2 кръстени деца, кръстила съм 3, била съм сигурно на 10 кръщенета винаги са се подарявали играчки. Както и по- напред беше казано това си е един вид празник на самото дете, има си задължителни реквизити, които на детето въобще няма да му направят впечатление. Икона, детска бибилия- ОК, и все пак бих купила и играчка.

Тъй като моите вече поотраснаха, сигурна съм изостанала от новостите- та въпросът ми накратко е: Подходяща играчка за момиченце на 1 годинка  Peace

# 128
raja_nikol, аз не виждам нищо лошо да се подари играчка, от друга страна обаче играчката едва ли ще остави траен спомен в детето от кръщенето, така че освен играчката и дрешките идеята за детска Библия си е съвсем на място, даже според мен би трябвало от църквата да ги подаряват на всяко дете, което се кръщава.
Искам да кажа и за кръстта, че може да носи единствено закрила на този, който го носи, това, че в някакви други форми и религии, означавал нещо лошо, няма нищо общо в случая, вие все пак ще кръщавате детето в християнската вяра. Тъй като детето е момиченце според мен би могло да се подари и медальонче с Богородица!

# 129
  • Luxemburg
На детето правих кръщене когато беше на 1г.8м. на именния и ден (по съвет на свещенника на 40-то в Св.София) в Св.Георги-Ротонда. Доволна останах, но направих 2 грешки. От църквата ми искаха погача и бурканче с мед и аз след като свърши ритуала поднесох погачата с купичка мед да се почерпят всички които бяха в църквата (и непознатите хора) и жената която продава свещите малко ме нахока, понеже погачата и меда били за църквата а не за гостите, ама нищо не ми казаха преди ритуала. Понеже детето имаше имен ден бях закупила по една свещ украсена с розова панделка да раздам на всеки гост който да запали на излизане от храма за здраве на детето ми (за да не се редим един по един) и пак ме укориха че това се правило за умрелите, а не за живите. След като обясних че е за именния ден (нали на празник се ходи в църква да се запали свещ и да се помолим/благодарим) накрая се съгласи. От църквата подариха икона на Св.Георги.
Аз и съпруга ми се кръщавахме заедно преди години (понеже бяхме канени за кумове) преди да се оженим в Петропавловкият манастир (Лясковкият) и там бях очарована от организацията и ритуала. До нас (кръстници и кръщелници) стоеше една монахиня която ни казваше какво точно да правим във всеки един момент, а накрая свещенника ни дръпна една реч какво да правим и какво не (като например да не взимаме наркóтици) което на някои може да му се стори смешно, но беше доста смислена реч.

# 130
Не разбирам защо да е грешка да почерпиш с погачата и меда гостите си и свещеника. Аз ще съм кръстница скоро и смятам да си омеся пита и да почерпя с пита и мед всички гости на ритуала. Ако ще оставя питката на свещеника , изобщо няма да се потя да меся от тъмни зори.
А относно играчките - смятам освен дрешките и кръстчето , да купя и някаква плюшена играчка за кръщелника, който е на една година и това би го зарадвало най много от всичките други неща.

# 131
  • София
zlat, не е грешка.
На кръщенето на дъщеря погачата я начупихме в църквата.
На синът ми я чупихме след това, в заведението. В църквата бяхме малко на конвейер.

# 132
zlat, не е грешка.
На кръщенето на дъщеря погачата я начупихме в църквата.
На синът ми я чупихме след това, в заведението. В църквата бяхме малко на конвейер.
newsm10

# 133
  • Luxemburg
И според мен е редно да се почерпи с питката в църквата. Някак си има завършеност самия ритуал, още повече ако се спази традицията да се омеси от майката на кръщелника.
Понеже моето дете беше малко и предполагах че ще му е стресиращ момента на пъхането в казана, бях декорирала с тематични балони около масата където го преобличахме с новите дрехи и това го поуспокои малко, а и в църквата нямаха нищо против.
А относно подаръците на самото кръщене разбрах че най-подходящият подарък бил нещо от злато (не знам защо). Всеки гост (бяха само най-близки роднини и приятели) подари златно украшение което за моя изненада беше подходящо за малко дете (не на 1,5г. но за дете на 7-8г.) - детски златни обеци, синджирчета с висулки, колекция златни монети http://www.globalcoins.eu/special_pr03.html и за да може да разбере детето че е някакъв негов празник бяха му взели и играчки. Бях много очарована че златните украшения са съвременни и модерни за момента и не бяха на църковна тематика освен кръстчето, което е много хубаво и според мен задължително, независимо от какъв метал ще е. Не мога да задължа детето си след години да носи Богородица или Христос.  Но според мен всички обсъждани до момента подаръци са подходящи. Важното е да са от сърце независимо на каква стойност.

Последна редакция: пн, 08 авг 2011, 23:30 от ronicat

# 134

#Crazy #Crazy #Crazy

В наше село му казваме кръщелен купел.

Общи условия

Активация на акаунт