Кръщене - какво да купя, какво да направя?

• 135 712
  • 304
  •   1
Отговори
# 165
  • София
На мен на кръщенето на сина ми най много ми хареса един подарък от една приятелка. Майка ѝ беше донесла икона от Гърция. Сложила съм я в стаята на децата.
Кръстчето съм му го прибрала, ако иска след години да го носи.

На дъщеря ми са ѝ подарявали злато, но носеше само сребърни обици. А даже напоследък даже и това не носи.

# 166
ако накитът е изработен добре и стилен, не просто за златото, ефектът е съвсем друг
има италиански детски серии злато, които са уникални
продават се в джулиани

а това не е ли малко скъпичко?
хем серия, хем марково
все пак е детско кръщене, и е по-важно самия ритуал
аз бая се таих на нашето, именно , за да не купува никой нищо, защото в тая криза и хората както нямат пари...

ако искаш да купуваш ти, мисля, че пак няма да ти е съвсем изгодно

ще дадеш много пари за ... марка  Simple Smile
не съм казала, че са "маркови" по начина по който се разбира тук
просто са много хубави и добре изработени
не са и кой знае колко скъпи /може би 20% от стандартното злато, но 200% по-хубави/

за иконата съм съгласна - но аз съм събрала 4 икони подаръци, е, вярваща съм, но не ми върви да сложа във всяка стая икона. и имам подарени и осветени икони, които стоят по шкафовете, е, това вече е грехота. в такъв смисъл, аз не бих си позволила да подаря икона...

# 167
  • София
за иконата съм съгласна - но аз съм събрала 4 икони подаръци, е, вярваща съм, но не ми върви да сложа във всяка стая икона. и имам подарени и осветени икони, които стоят по шкафовете, е, това вече е грехота. в такъв смисъл, аз не бих си позволила да подаря икона...

ето затова не мисля, че е добра идея  Peace
не че и аз не държа домашната икона във витрина, но то е защото е особена - като мини иконостас е, с множество дребни орнаменти и ако я оставя "на въздух" котките ми ще й видят сметката  ooooh!
ако трябва да сме напълно откровени, аз не съм особено вярваща.. в смисъл, че макар да вярвам в някаква висша сила, нито вярвам, нито намирам място в живота ми за църквата и всичките измислени от нея ритуали  Peace мисля, че тяхната цел е друга и няма нищо общо с вярата.. но както и да е, отплеснах се.. исках да кажа, че единствената причина да имам икона в дома си е, че ми е подарък от прабаба ми и ми е много мил спомен  Heart Eyes

# 168
  • София
благодаря на всички за предложенията  Hug

в крайна сметка обаче се спряхме на играчка.. занимателна, музикална и подходяща за възрастта на бъдещия християнин  Flutter

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 13:28 от Elitsa_z

# 169
Злато не се дава само на турска сватба.
При българите злато се дава когато се роди дете. Поставя се на местото на третото око и пази детето от лоши сили. Счита се че третото око е най- най прекия път към душата и нашите деди са вярвали, че златото може да запази душата ( това го има и в доста др религии). Избирали са злато точно заради силата на метала.

Иконата според традицията стои на източната стена ( там е олтара в църквата). За да има сила иконата тя трябва да е осветена.

Вместо кръстче може да се подари фигура на риба. Според християнската символика рибата е бога ( Христос мн често е изобразяван като риба в катакомбите по време на ранното християнство).

Синът ми получи златно кръстче и сребърна лъжица ( за първото си причастие) от кръстника си. Юбилейни монети, златни накити и луксозни детски книги от др гости+  много дрехи. Т.к. има и златни монети от раждането си, започваме за всеки рожден ден да му купуваме юбилейна монета та за пълнолетието си да има една добра колекция. От една приятелка има и личен хороскоп ( ние с баща му имаме от същата приятелка такъв съвместен за сватбата ни).

# 170
благодаря на всички за предложенията  Hug

в крайна сметка обаче се спряхме на играчка.. занимателна, музикална и подходяща за възрастта на бъдещия християнин  Flutter

И аз ще заложа на това  Peace Познаваме се прекалено добре, нито ние, нито те сме фенове на злата и нумизматични монети. Злато бих подарила с удоволствие на бала, когато ще е достатъчно голяма да си го носи, поне ще е актуален модел  Wink

# 171

Синът ми получи златно кръстче и сребърна лъжица ( за първото си причастие) от кръстника си.

Сребърната лъжичка е хубава и оригинална идея, най-малкото е здравословно детето да се храни с такава лъжичка, за причастието обаче  едва ли може да се използва, тъй като свещенника си ползва негова лъжичка.

# 172
Точно свещеникът каза, че е прекрасна за първо причастие (а и е антична).

Дадоха ни и вода,  в който е кръщаван. Някаква идея какво да правя с нея? Също и с кърпата, с която го поеха след кръщението?

# 173
Кърпата си я ползвам  Embarassed, не са ми казали да я правя нещо специално.

# 174
Кърпите и ние си ги ползваме, водата, която са ви дали е вид осветена вода така, че сигурно се ползва като другата светена вода за поръсване и пиене!

# 175
  • Бургас
Момичета,бихте ли ми помогнали Praynigот къде да купя хубава икона..в Бургас ..преди време бях видяла икона върху нещо като кръг от дърво,но идея нямам къде се продава.....
Ако някой може да ме насочи,ще съм много благодарна!  bouquet

Последна редакция: вт, 06 сеп 2011, 14:59 от natalito78

# 176
  • при палмите и алигаторите,FL
Имам въпрос
може ли голямата ни дъщеря/5години/, да бъде кръстница на малката?

# 177
Имам въпрос
може ли голямата ни дъщеря/5години/, да бъде кръстница на малката?

Ако е кръстена, не би следвало да има причина да не може, но по-добре питай в църквата, в която ще кръщавате.  Peace

# 178
Когато кръщавахме синът ми отеца каза, че кръсника е отговорен пред бога за постъпките на детето до 7-та му година. Ако голямата ти дъщеря е под тази възраст, как ще е отговорна

# 179
  • при палмите и алигаторите,FL
Когато кръщавахме синът ми отеца каза, че кръсника е отговорен пред бога за постъпките на детето до 7-та му година. Ако голямата ти дъщеря е под тази възраст, как ще е отговорна

Аз ще съм на лице, да следя постъпките на малката.

Сега сериозно, просто тук където сме нямаме толкова близки хора, че да бъдат кръстници на малката.Също така, ако голямата стане кръстница, така и тя ще вземе сериозно участие в ритуала, ще ѝ обясним традицията.

Windy  е права, ще попитам в църквата, и  ще пиша като получа отговор.

Общи условия

Активация на акаунт