На 09.06 бяхме на консултация и се оказа, че сме качили само 535 грама. Педито каза, че не й харесва детето (на мен съответно лошо ми стана
1 Кърмене - 9:30 разлика в теглото преди и след хранене 100 гр, наакан и напикан памперс;
2 Кърмене - 13:00 разлика в теглото преди и след хранене 80гр, наакан и напикан памперс;
3 Кърмене - 17:00 разлика в теглото преди и след хранене 100 гр, наакан и напикан памперс;
4 Кърмене - 21:00 разлика в теглото преди и след хранене 130гр, наакан и напикан памперс;
5 Кърмене - 3:00 разлика в теглото преди и след хранене 120гр, напикан памперс;
6 Кърмене - 7:30 разлика в теглото преди и след хранене 110 гр, наакан и напикан памперс.
Та въпроса ми е - бъркам ли някъде? Не го будя детето - то само си прави тези по-голями интервали?
Другият ми въпрос е как да разбера дали се е нахранил - кърмим се в началото яде лакомо, после забавя темпото и накрая съвсем заспива. Опитвам се да го будя, но в един момент съвсем заспива и не се събужда. След това го вдигам да се оригне и за смяна на памперса. Спокоен е. Слагам го в леглото и след 5 минути започва да червенее, да рита с крачета и да си хапе юмручетата и да пръцка. Аз си мисляя, че са колики , но знам ли - може и да е гладно още детето. Има ли някакъв признак по който да разбера, че се е нахранил- сигурно съм най-лудата майка, не мога да позная дали е гладно детето ми.
Привет, genisi!
Не си най-лудата майка, напротив - загрижена си за детето си и правиш единственото, най-доброто за него!
А опознаването е процес, който се случва постоянно, защото бебета минават през различни периоди докато израстват физически, психически, емоционално.Би ли споделила колко е най-ниското тегло на Димитър след раждането и колко кг е в момента? До сега мерен ли е на кантара на твоя педиатър или това е първото теглене? Често може да има разлики в кантара между Родилното отделение и този на педиатрите, а за да се отчете реалното наддаване, е хубаво то да се изчисли на база най-ниското тегло след раждане на бебето.
Педатърката дали ти обърна внимание на някакви конкретни мерки, освен тегленето на кантар? Сподели ли с теб какво я притеснява? За жълтеницата препоръча ли нещо?
Чудесно е, че нагледно си публикувала резултати от вчерашното ви кърмене. Хубаво е да продължиш да следиш това в продължение на поне седмица, тъй като бебетата се хранят с различен интензитет не само през деня, но и в рамките на няколко дни. Поради тази причина, меренето можеш да правиш веднъж на ден, а не преди и след всяко кърмене.
Ще бъде чудесно, ако имаш възможност да теглиш Димитър по едно и също време всеки ден, както и с еднакви... как да кажа, "аксесоари" по него: с/без дрехи, с/без памперс.Броят на напишканите и нааканите памперси за вчера изглежда много добре. Имаш ли спомен дали напоените с урина памперси имат оцветяване или са прозрачни?
Поетото количество мляко - в грамове или милилитри е отчетено (виждам, че пише "гр", но пак да попитам за всеки случай, защото често може да стане объркване между двете)? Границите на приетото количество кърма между първия и шестия месец от живота на бебето, обикновено са между 570 мл и 900 мл. за денонощие.
Обичайно под "кърмене на поискване" разбираме възможността бебето да суче когато пожелае и за колкото време поиска. Но често се налага майката да поеме инициативата за храненето - в случаите на жълтеница, която успива бебето и може да намали кърменията; когато наддаването на новороденото е слабо, ако бебето не суче ефективно, а интервалите между храненията са големи. Тъй като ти споделяш, че Димитър сам прави тези интервали, може да е удачно да го будиш за хранене по-често, като въведеш поне още две хранения за 24 часа. Т.е. за едно денонощие, за да си спокойна, че бебето се храни адекватно, е хубаво да има поне 8, а по-добре 10-12 кърмения. Една нощна пауза от 4 часа може да е добре, но не повече от това. Освен, че за момента е важно да го будиш за хранене, също е удачно да се увериш, че Димитър хубаво е изсукал първата гърда, т.е. стигнал е до задното, калорично мляко.
Техники за събуждане на сънливо бебе (мисля, че Айдин ти беше пускала линк), които обикновено помагат са:
- смяна на позата за кърмене
- пощипване по бузките, ключицата; масаж по ушичките и стъпалата
- смяна на памперс - обикновено досега с въздуха разбужда бебетата
- по-леко обличане и разсъбличане - често няколко ката дрехи, особено в жегите, плюс пелена могат допълнително да успиват бебето.
- навлажняване на челцето и обтриване на тялото с влажна кърпа
- люлеене - майката се изправя и държи бебето перпендикулярно на тялото си, като нежно го залюлява надолу и нагоре
- въртене - бебето се поставя нежно върху равна повърхност с по-голяма площ (спалня, голям диван, на земята) и внимателно се завърта наляво, после надясно и така докато се събуди.
Сигнали, по които можеш да разпознаеш глад или просто желание за кърмене:
- примляскване и имитиране на сукателни движения с устичката
- въртене на главичката на двете страни в търсене на гърда
- лапане, засмукване на юмручетата
- рев - счита се, че плачът е късен сигнал за глад.
Зачервяването и пръцкането, което описваш, могат да са сигнал за колики, да. А един от най-добрите отговори срещу коликите, е... кърменето.

genisi, понеже съм ужасно подробна, за което се извинявам, накратко ще акцентирам върху важните неща засега: често будене на Димитър и поне 8 хранения за 24 ч., а още по-добре да са повече, като хубаво се увериш, че е изпразнил първата гърда, преди да предложиш втората, ако има нужда; теглене в рамките на седмица по едно и също време; следене на памперсите.
До средата на другата седмица дано се оправи за да му бият ваксината. 
Но ще ми бъде полезно да получа повече информация за дискретното кърмене навън.
)