Седмокласната дружина - ФИНАЛИ!

• 34 800
  • 732
  •   1
Отговори
# 285
Мами, някой има ли представа от 2 АЕГ "Томас Джеферсън"?

Представа имам доколкото съм чела изказванията на ученици от гимназията.
Някои я сравняват с квартална гимназия, но като голям плюс посочват че има
свобода за личностно и езиково развитие и че голяма част от завършващите
успяват да влязат във хубави ВУЗ-ове. Прочетох, че гимназията ще се премести
във кв. Стрелбище в чисто нова сграда. Така ще има по-удобно местоположение.

# 286
  • София
Мами на седмокласници,

живо ме интересува дали ако на 1-во класиране детето е прието по 2-ро, 3-то желание
местото му на 1-во кл се запазва. Защото тук във форума ( а и от моя колежка) разбрах, че
местото му на 1-во кл не се запазва. Поразрових се да намеря наредбата и ето какво пише:

Наистина многократно е дискутиран този проблем.Моят съвет е да се купи един хубав справочник и да се прочете.
Мястото се запазва.За целта в у-щето,в което сте приети на 1 класиране /но то не ви е първо желание/,отивате и подавате заявление,че желаете да участвате във второ класиране.Желанията не се пренареждат,а остават същите,каквито са били преди 1 класиране.

Мами, някой има ли представа от 2 АЕГ "Томас Джеферсън"?

Имам близко дете там.Знам,че много се учи и са доволни.Това,от което не бяха доволни и е било малшанс според родителите е учителката по английски в подгответо.Сега е друга.
Ако те интересува нещо по-конкретно мога да попитам,може и на ЛС. Hug

# 287
Абе, вие не спите ли? Снощи до късно, днес от ранни зори сте на линия.
Откакто си знае бала - 34, 964, девойката се колебае - НЕГ или 164 ИЕГ. Аз съм за ИЕГ, щото ни е много близо, ама тя не може да реши. Споделете мнения, pls.

# 288
Мами на седмокласници,

живо ме интересува дали ако на 1-во класиране детето е прието по 2-ро, 3-то желание
местото му на 1-во кл се запазва. Защото тук във форума ( а и от моя колежка) разбрах, че
местото му на 1-во кл не се запазва. Поразрових се да намеря наредбата и ето какво пише:

Наистина многократно е дискутиран този проблем.Моят съвет е да се купи един хубав справочник и да се прочете.
Мястото се запазва.За целта в у-щето,в което сте приети на 1 класиране /но то не ви е първо желание/,отивате и подавате заявление,че желаете да участвате във второ класиране.Желанията не се пренареждат,а остават същите,каквито са били преди 1 класиране.

Проблемът е, че се влага различен смисъл в думичките "се запазва". Мястото от първо класиране се запазва дотолкова, че няма опасност детето при второ класиране да бъде класирано на по-задно желание, но ако се класира на по-предно - детето няма право да избира между мястото от първо и второ класиране и в този смисъл мястото от първо класиране НЕ СЕ ПАЗИ!

# 289
Това е животът - селекцията води до изкривяване.

Подборът е движещата сила в този свят. И ако селекцията води до изкривяване, защо подбираме най-доброто училище още от 1-ви клас и защо сега се вълнуваме дали ще влезем в НЕГ, СМГ, АК или НПМГ? По-добре да си останем в кварталното СОУ, където палитрата ще бъде най-пъстра.

Всъщност всеки сам си решава, но като гледам всички, списващи тук, подбират още от детската градина, значи нито средата е маловажна, нито се страхуват от изкривяване в следствие на селекцията.

Аз и друг път съм давала примери. Деца от СМГ и деца от квартално училище да речем  във Висше учебно заведение. В първи курс ок СМГ отличници, но те си въобразяват, че са велики и се осират нататък, дори бакалавърска степен взимат едвам едвам. За чужбина един чужденец взима диплома много по-лесно от един местен (не ми го хвалете чужбинското обучение) .

А да ми спорите за тези велики неща като елит, при наличие на едно дете на мама и тати, съжалявам, но опита показва друго. Аз в къщи имам за пример, успешно реализирали се младежи завършили с отличие висшето си образование и търсени кадри и добре печелещи.

1. Не убеждавам и не споря. Изказвам мнение.
2. Не сравнявам моето дете с ничие друго.
3. Никъде не съм споменала думата "елит"
4. Никъде не съм казала, че ако е едно дете не е в СМГ (НПМГ, НЕГ и т.н), то не е умно и способно.
5. Никъде не съм казала, че ако едно дете завърши СМГ (НПМГ, НЕГ и т.н.), това му гарантира успешна реализация.
6. Държа на мнението си, че статистика за средния успех по училища ще е полезна на родителите при избор на училище за 4-7 клас.
7. Никога не квалифицирам думите на някого като "тъпня" или "глупости"
8. Аз съм дотук.

# 290
Мами на седмокласници,

Проблемът е, че се влага различен смисъл в думичките "се запазва". Мястото от първо класиране се запазва дотолкова, че няма опасност детето при второ класиране да бъде класирано на по-задно желание, но ако се класира на по-предно - детето няма право да избира между мястото от първо и второ класиране и в този смисъл мястото от първо класиране НЕ СЕ ПАЗИ!

Точно това исках да разбера. Белмекенска, благодаря за отговора. Не ме мързи да чета,
ама многото информация ми идва в повече.

# 291
  • София
Белмекенска много си права!Дообяснила си до край нещата.

Ако на второ класиране детето се измести напред в желанията си,мястото от 1 класиране не се пази и то не може да се запише в училището от 1 класиране.

# 292
  • my own world....
Стига спорихте  Joy
Средата е безкрайно важна, от гледна точка на преподавателски състав, традициите в училището и дисциплината, която се спазва или пък не. Също така е важен и интереса на детето - не всяко дете с бал 35 иска да ходи в СМГ или НЕГ. Моята малката (завършва 5 клас) отсега е заповтаряла НГДЕК, за МГ не ще и да чуе, за езикова май няма особено мнение. Голямата пък от 6ти клас си е навила НПМГ и друго не я интересува, хич и не проявява интерес към ЕГ (въпреки моите увещания колко е гот в Английската). Друг един фактор за не толкова проявени интереси е: реализацията след гимназията - кое училище какво ти дава като перспектива.
Пускайте конструктивни мнения с + и - за всяко училище, за да може някой, който все още мисли как да подреди желанията си да чуе и хубаво и лошо. А да се спори МГ vs ЕГ - това е само за единични случаи на деца, на които МАТ им е много любим предмет. Останалите могат да сравняват различните ЕГ.
Хубав ден, довечера ще ви чета пак.

7 нови мнения, докат пиша-бриша  hahaha

И да добавя - завършила съм 7мо СОУ - беше страхотно, единственото нещо, което не беше гот - сменяха се учителите по английски всяка година, че и по-често. Проблем и в най-добрите гимназии.

# 293

Аз и друг път съм давала примери. Деца от СМГ и деца от квартално училище да речем  във Висше учебно заведение. В първи курс ок СМГ отличници, но те си въобразяват, че са велики и се осират нататък, дори бакалавърска степен взимат едвам едвам. За чужбина един чужденец взима диплома много по-лесно от един местен (не ми го хвалете чужбинското обучение) .

А да ми спорите за тези велики неща като елит, при наличие на едно дете на мама и тати, съжалявам, но опита показва друго. Аз в къщи имам за пример, успешно реализирали се младежи завършили с отличие висшето си образование и търсени кадри и добре печелещи.

Средния успех пак казвам в СМГ е срамота да е нисък - това са деца които са се явили за да покажат, колко са умни и велики и са доказали това още в 4 клас, а че има по-умни от доста от тях, няма спор, но те не са пожелали дори да са там.

Дороти, изумяваш ме Shocked Толкова нападателно изказване, с толкова много преки и завоалирани обиди някакси не ми се връзва с тона на темата #Crazy Какво те подтикна да напишеш това, че и да ползваш думи и изрази като "осират", "показват колко са умни и велики" и "си въобразяват, че са велики"? Ако Obsolete те е настъпила по мазола, защо нападаш всички родители, желаещи децата им да учат в СМГ, и имащи едно дете??? Изобщо какво общо има между броя на децата и елитните училища? Да пукна, ако хващам логиката, защо родителите с едно дете не бива да спорим за елитните училища? Обясни ми моля ти се.

Е, можеше и по-кротко да ме предупредиш, че ще направя грешка с избора на СМГ и детето ми и "бакалавърска степен ще вземе едвам едвам", но все пак благодаря, че ми го каза. Сега ще знам да я пратя в чужбина, защото там на чужденците им дават дипломите "на прИмоция" по две наведнъж с добавка тостер Twisted Evil

# 294

Добър ден!
След като излязоха дългоочакваните резултати и оформихме бал 33.108 (ЧЕ) и 32.376 (ПрМ/Проф.), започна голямата дилема - избор на училище.
Лутаме се (майка и син) и се чудим кое да изберем и как да подредим желанията. А те се променят от сутрин до вечер (по няколко пъти). Чудим се:
1. Езикова гимназия VS Професионална гимназия - кое е по-добрия избор. Висше образование ще се учи със сигурност, но от една страна може да се придобие професия, но пък от друга може да се научи един или два езика до едно много високо ниво.
2.  Мнения за 9 ФЕГ, ТУЕС, СМГ, I АЕГ, II АЕГ, 35 СОУ, 133 СОУ - около тези училища се върти всичко...
3. 9 ФЕГ VS I АЕГ - почти равен шанс за успех. Но повече има към Френската. Кое е по-добро училище? От една страна - френски, нов език, нови знания, нови възможности. От друга - английски, но на много високо за възрастта ниво, та не знаем има ли смисъл за АЕГ...
4. И сега най-големият проблем... Както споменахме, имаме шансове за ФЕГ и АЕГ, има и шанс за СМГ, но той е малко на кантар... Но пък ТУЕС, Джон Атанасов, Ломоносов? Професията си е професия все пак... От друга гледна точка - изкаран е един много задоволителен резултат за момче. Струва ли си да се "пропилява" за такива училища, при положение, че шанса за "елитни" е голям?
Молим за компетентни мнения. Благодарим за вниманието и ще се радваме да получим отговори (най-вече на четвъртия въпрос...)

# 295
  • my own world....
ставате скучни ....... спорещите

# 296
Относително е до каква степен средата ще повлияе на детето, защото това зависи до голяма степен и от самото дете. Ако е амбициозно и с желание да се развива и върви напред, ще го прави независимо от условията. Докато при други е много важно да има някой по-добър от него или конкуренция, за да го дърпа напред. Казвам го от личен опит, защото двете ми деца са олицетворение точно на тези два типа и виждам разликата.
Категорично съм против обаче болезнената родителска амбиция, която да внушава на детето непременно, че е сред "избраници", отличава се от "тълпата" и др. подобни, което наистина води до изкривяване.
В крайна сметка капацитетът на детето е даденост и средата нито може да ти добави, нито може да ти отнеме от него. Може да повлияе на степента на развитие. Само че развитието се наваксва и с индивидуална работа.

# 297
ставате скучни ....... спорещите

Извинявам се. Повече няма да пускам скучни постинги. Ще взема да питам разни интересни неща, като например (за десети път поне) как се подреждат желанията. Или как точно се запазват местата между първо и второ класиране. Има толкова интересни неща за писане, че чак се засрамих. Изивнявам се Peace

# 298
  • Бургас
То всичко е скучно тук вече, ако питате мен!  Mr. Green
Едните постоянно си играят на "кой е по- по- най" и отговарят избирателно на зададените им въпроси.
Другите питат на всяка страница едно и също, без да си направят труда поне 5 странички назад да прехвърлят.

Шани, "На прощаване" викаш? Според мен няма да е скоро! Поне докато не разберат, че вече не са анонимни... и балонът се е спукал. Simple Smile

# 299
  • София
Аз от понеделник след училище взимам детето и ще я заведа да
влезем вътре в училищата - да види как е, какво ще й хареса от
първия поглед! Не знам дали е вярно или дали ще помогне, ама
тя се съгласи...

Общи условия

Активация на акаунт