На ОКТОМВРИЙСКОТО дете, му се ходи на море!

• 32 031
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Wafi филна е Октомврийско небе  Laughing
Joy какво съм чела и аз не знам

# 676
Nina-vn, честит рожден деееен! Много усмивки и прекрасни моменти!
Стелисима, честито дипломиране!
Количката я разглобявахме веднъж, изпрах я на ръка. Оттогава пера "на място" с гъба с малко пяна. Измива страхотно и изсъхва до другата сутрин.
Хипо, страхотно плажуване!
Мами, струва ми се, че кърмата ми май намаля и тази вечер дадох допълнително 100 мл АМ на Тони, след като го накърмих за вечеря. Заспа много доволно, да видим дали ще се буди по-малко през нощта. Ако изкараме спокойна нощ, ще съм открила топлата вода  Simple Smile
По идея на Веси Барабеси утре ще му направя попара със сирене с АМ вместо с чай. Иначе да похваля бебо - вече може да яде някое друго парченце храна в пюрето. Намачкан картоф във зеленчуковото пюре и варени овесени ядки в кашата или плодовото пюре яде. Купешките месни пюрета ги отхвърляше и затова почнах аз да му варя пилешко, яде го с апетит. Вече зеленчуковите и месните пюрета имат вкус на "човешка" храна, само дето пасирана. Може би ще въведа домат малко по малко, за да заприлича още повече на вкус на истинско ястие.
Ние решихме проходилка да не ползваме, аз на няколко пъти променях решението си, но татито ни е категоричен, че не бива. Пада яко държене и мъкнене  Simple Smile Всичко му е интересно, иска да пипне и да лапне всичко. Ще му разчистим една стая за игра, за да може по-спокойно да пълзи навсякъде и да пипа. Прави чат-пат някоя крачка, като го държа за ръцете.
Дойде ни периода да хвърляме всичко "зад борда" и да гледаме какво става и къде е отишло, голям сме майтап!
Зъбите още липсват при нас.

# 677
Здравейте, момичета!!!

Бобчеее, лек път утре и много приятна ваканция да си направите на родна земя! Дано не се разочароваш много...  Whistling

Веси, идеята с АМ за попара е доста добра. Аз се замислих за попара с кърма (че хич не ми се дава АМ за сега).  Hug

Бебз, дано Ванеса бързо се оправи и да няма сериозни поражения от шарката!!!  Hug

Аз да попитам!! Мами, които имате повече инфо, препоръчайте някой читав хотел, апартаменти и др. в района на Варна (но не в самия град) и прилежащите курортни селища и селца! Някъде, където може да се иде с бебе и да е сравнително спокойно! Може да ни огрее слънцето за няколко дни на почивка, но трябва бързо да се организираме и да резервираме нещо в последния момент! Много ще се радвам, ако някой успее да одари едно рамо. Може и на ЛС, за да не затормозяваме другите!

Хубава вечер на всички!!  Hug

# 678
Аууу, какъв виц чух вчера Mr. Green

Моля, ако се храните, имате слаби нерви или сте по-чувстителни, НЕ ЧЕТЕТЕ!

Трима приятели мъже години наред, всяка седмица събота и неделя ходели на риба. Една седмица единия приятел не отишъл, на следващата пак го нямало, и така 5 поредни уикенда... Накрая се появява и го питат:
-Еее, какво стана? Къде беше 5 седмици???
-Е, къде... Ожених се.
-Сигурно е много красива?
-А, красива! Грозна, грозна, не се трае!
-Значи е много млада?
-Ами, млада! На 63г.
-Е, добре, де! За к'во се ожени за нея тогава?
-Има много глисти - страхотни за стръв
 Joy Joy Joy

Честити месечинки! Бъдете здрави и весели дечица! И много да ви слушкат!

# 679
  • Сливен
честити месечинки на усмихната ЛИДИЯ на нина (вн),ВАНЕСА на бебз (бързо оздравяване),ЗЛАТКА на Jully1975,АЛЕКСИЯ на Radina*,ДАНИЕЛ  на лейди,МАТЕО на Daarena,АЛЕКСАНДЪР на Tina N.
нека са много здрави и щастливи
днес е световен ден на риболова ,да е честит на всички празнуващи    Wink
красеееее  hahaha Joy ееее
точно за празника  Joy hahaha

# 680
  • София
Нинче, честит рожден ден! Много обич и топлина да има навсякъде около теб!

И честита месечинка на Лидия-усмивката!
Честити месечинки и на Ванеска на Бебз и на Дани на Lady_V!
Бобче, спокойно! Всичко ще мине добре.  Може да я подържиш малко гладна и сънлива и в самолета да си хапне и да отнесе - дано ти се получи! Успех! И много жалко, че ще се разминем Sad

Кажете ми моля ви се - ако не ползвате проходилка как ще се справите с все по-любопитните хлапенца?
Ние махнахме шезлонга и го замени проходилката - тя ни дава спокойствие поне за малко. Ева щъпурка навсякъде с нея и е много доволна, майка и също  hahaha После я слагам в люлката, после в бънджи, на постелка на земята и пак в проходилката. Не знам как бих се справила без нея.

И ние така с крустите - нападнаха ни на „стари години“  hahaha Аз пък си мислех че са само при новородените, а те се разхождали тук-там гадинките... Ще мажа и аз с Линола Фет.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 00:35 от Arim

# 681
Нинче, да си здрава, винаги засмяна, много положителни емоции и реализирани мечти ти желая [/color]   bouquet и честито зъбче на Лидия  Hug
Стели - честито дипломиране  Hug
Наденце, как сте в къщи? Няма ли  край тази серия при вас?
Оле, признавам, че тенденциозно не коментирах метода с "изхвърлянето". Той спада към така наречените авторитарни и съответно не е препоръчителен. Ако все пак се стига до подобен момент, е желателно да се казва, че ще бъдат прибрани, докато не се научи детето да се грижи да вещите си, например, а не изхвърлени. Трябва максимално да се придържаме към истината и справедливостта, за да може малчугана да я усвои и прилага сам. Ако започнем да налагаме авторитарно решенията си, след време детето ще прилага същия подход към по-малко братче или сестриче, към приятели и т.н.
Noel, а Моника дава ли някакво обяснение защо е толкова важно да има "толкова"?  Със сигурност е период, но от какво е провокиран ми е трудно да преценя за момента. Убедена съм, че на този етап воденето по психолози може да й бъде спестено (да ме прощава колежката  Rolling Eyes). Една от причините за подобно поведение би могла да бъде сестричката й. Ако повечето неща дели с нея, то тези лепенки може да са нещото, което лично и само на нея й принадлежат. Поради което й е толкова трудно да се раздели с тях. Втора причина - ако е в някаква "надпревара" с друго дете или деца и не желае да "губи" преднината. Въпроса ти ме наведе на сходна тема, а именно конфликтите заради играчките около пясъчника, например. Ще пусна малко по-дълго писание по темата след малко и е възможно нещо от там допълнително да ти хрумне. Ако искаш - поговори с Моника и ми пусни повечко инфо на лични  Hug
Саманта,  ooooh! как могат да ти кажат, че насаждаш комплекси. Напротив, много добре си постъпила! И по този казус подготвих няколко реда и ще ги пусна като отделно мнение, че се оформиха едни чаршафииии  Grinning.

# 682
  • Stavanger,Norway/ Varna
Ехааа, момичета, мерси, след толкова поелания, няма начин да не мине леко пътуването. Аз, естествено немога да спя от превъзбуда, а днес много се изморих, не съм седнала.

Уафи супер, мерси за линковете, ще поръчам от там, като цена е добре  Peace

Ние проходилка не ползваме, щото нямах пари да купя  Rolling Eyes, но пък не я и дъра. Пуснала съм я да си обикаля цялата къща, като съм сложила тапи на всички контакти и прибрала неща, които са на ниско и не трябва да бъдат пипани. Най- атрактивно място й е банята и по- специално душ кабината. Затварям там, че последния път я хванах на косъм да налапа четката за тоалетна  Sick. Много си играят с Йована и изобщо не ме търси, когато как й е в къщи. В крайна сметка, се оказа, че проходилка не ни е нужна  Laughing.

Иначе и Мила като Зори на Уафи, когато прибара нещо, което не трябва и тръгва да "бяга"  Joy, много ми е смешна, след като й го взема и настава катастрофа  Crazy. Не сика да седи на едно място, станала е много дива и крещи като индианец  ooooh!, страшна работа. дори вън на разходка неиска да седи в количката.  Tired

Отивам да си легна, че се изморих само като ви описвам дивотията.

Варненки-до скоро виждане  Mr. Green

# 683
Ако възникне конфликт между деца заради нежелание да делят играчки

Осъзнавайки своето “Аз” детето много бързо започва да дели света на “мое” и “нечие”.  Ежедневно малчугана чува: “Това е твое, а това – мое”, като по този начин той усвоява новите понятия. После идва сложната задача да осъзнае кога трябва да се раздели с нещо свое и кога да го отстоява до последно.

Повечето деца на възраст 1,5 - 2,5 години не дават играчките си доброволно (това се случва между 4 и 5). А дори и да го правят с голямо нежелание, обида и сълзи, е под натиска на родителския авторитет. На тази възраст детето разглежда вещите си, в това число и играчките, като част от себе си. През този период е изключително важно да не ги “пречупим”. Възникващите ежедневни ситуации помагат на малчугана да осъзнае трябва ли да дава или не. Участието на родителите е в това търпеливо да разясняват случващото се. От начина по който ще обясним, от това какво ще вложим в думите ще зависи последващото умение на детето да дели с околните. Много е трудно да се уцели златната среда, но ето няколко идеи по въпроса:

Отнасяйте се с необходимото уважение към детето, като с равен на вас. Така, както ние имаме лични вещи, които е забранено да се пипат без разрешение, така и то има право на същото. Малкото има право да бъде владетел на играчките си. Дайте му повече свобода и то само ще реши на кого и кога да даде вещите си за временно ползване и на кого да откаже.

Помагайте му да развива тези свои умения на практика. Докато то не се научи да общува и играе с другите деца, е необходимо да “спасявате” ситуациите. Правете го деликатно, без обидни характеристики и епитети както по адрес на отрочето си, така и по адрес на другите деца.

Не оставяйте децата без надзор, за да можете навреме да се притечете на помощ.

Реагирайте веднага отстранявайки причината за конфликта: махнете играчката от погледите на децата.

Спрете детето, ако посяга да удря. Бъдете твърди, но без излишни емоции.

Няма нужда да се сърдите и да се разстройвате, просто настоявайте на своето, за да може детето да разбере, че няма да му позволите да се държи по подобен начин. Кажете му твърдо “не” и отклонете вниманието му върху нещо друго.

Предложете някаква нова игра, в която да участват всички заедно.

Колкото по-често малчугана се намира в компанията на връстници, толкова по-общителен и контактен ще бъде той.

# 684
Ако детето лъже

Счита се, че децата до 3 години не могат да лъжат, защото опознават света посредством емоциите. А за лъжата е необходимо емоциите да бъдат потиснати.

1. Лъжата не рядко служи за средство облекчаващо живота на детето, особено ако родителите редовно му повтарят “не може”;
2. Често лъжата говори за това, какво е стаено в душата на детето, какво го безпокои и измъчва, кое предизвиква силен страх у него;
3. Явява се като метод за заобикаляне на стресовите ситуации;
4. Детето може да лъже дори тогава, когато знае, че можете да направите от “мухата слон”;
5. С помощта на лъжата детето се опитва да избегне наказание. Причините могат да са прекалено високи изисквания към него, не съответстващи на неговата възраст и развитие. Също така чести унижения с постоянни нотации и нравоучения;
6. Детето започва да лъже, ако родителите не му отделят достатъчно внимание. Тогава то прави опити да привлече вниманието на всяка цена. След като сте забелязали, че лъже, значи не ви е безразлично – такава е детската логика на този етап;
7. Децата лъжат, за да избегнат присмеха на другите;
8. Малкото иска да изглежда по-добро, по-сръчно, по-умно и т.н. отколкото е в действителност;
9. В пубертета лъжата може да се разглежда като опит да бъде защитено личното пространство, да бъде показана независимостта, за избягване на трудности. Разбира се, може да бъде опит да бъде избегнато наказание или да получат нещо, което иначе не биха;
10. Друга и много често срещана причина за лъжата при децата е страхът да не разочароват родителите. Дребосъкът се опитва да съответства на очакванията им. Непрекъснатото напрежение дали ще се учи добре, какви оценки ще има и т.н.. И ако те не съответстват на тези очаквания, то детето чувства, че няма друг изход, освен да излъже. В случая лъжата се явява в качеството на защитен механизъм от прекомерното.

Лъжата наистина има множество приложения: благородна, като метод за манипулация, заради самата лъжа и т.н. Колкото по-голямо е детето, толкова по-умело използва лъжата. Отначало почти неосъзнато, а впоследствие напълно осъзнато и целенасочено. Създайте в семейството такава атмосфера, при която лъжата няма да е необходима. Ако детето знае, че може да се доверява на родителите, да споделя тайните и страховете си, неговите постъпки се обсъждат и приемат, а наказанието не се използва в качеството на възпитателен инструмент, то мотиви за използването на лъжата могат въобще да не възникнат.

Когато изясняваме дадена ситуация, детето трябва да знае, че дори да е постъпило лошо, то това не означава, че е лош човек. Не бива да се спекулира с понятията “обичам те”, “не те обичам”.
Не рядко прибягват до лъжата, за да изглеждат значими в очите на другите: “Аз съм добър (умен, сръчен и т.н.).

Ако установите, че детето е излъгало, то спокойно и внимателно поговорете с него. Ако я използва за своя изгода, т.е. користно, то следва да се замислите какви пробойни съществуват във вашите с него отношения. Анализирайте случилото се и се опитайте да откриете първопричината.
Лъжата е невъзможно да бъде изкоренена напълно. Това, което е по силите на всеки родител е да обясни на малчугана какво е “хубаво” и кое не. Много е важен личния пример. Ето защо фрази от типа “татко не си е в къщи” трябва много внимателно да бъдат обмислени преди да влязат в употреба. Използвайте всеки удобен момент за да говорите на тази тема. Например, когато познат подарява играчка, която не  се харесва как да отговори без да засегне ответната страна, но и да не излъже.  

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 00:57 от mama - Smehorana

# 685
Добро утро!

Диде, Hug Hug Hug Hug

# 686
здравейте,
бързам да се похваля, че тази сутрин попарата, направена с АМ беше добре уважена, изяде се почти цялата, което си е голям напредък при нас Simple Smile))

Нани, явно съм писала във Фейса и съм спала Crazy, нещо съм се пообъркала, но пък ако случайно на рожденния ти ден ( проверих, че наближава Hug) забравя да те поздравя, да знаеш, че съм го направила предварително  Laughing Hug

Количката перем на всеки 2 седмици горе-долу, че е такъв цвят , на който ако има изцапано много й личи...Не знам защо, но когато главичката на Ани се е изпотила докато спи остава петно, което и като изсъхне не изчезва, стои като мазно...

Малката от половин час ме прави на маймуна...стои в проходилката, има натрупани играчки пред нея и една по една ги пуска на земята, чака ме да ги кача обратно и пак ги пуска, и пак...и пак...много й е забавно, а пък за мен е перфектно упражнение за корема hahaha Joy

mama - Smehorananewsm51

Хейли,  Joy Joy Joy

# 687
Arim, ами как без проходилка - мама държи бебе, подпира го да не падне и така  Simple Smile Имам съображения, че няма да е полезно за малкия да ползва проходилка. Иначе за това, че ще му е забавно, а на мен по-лесно - две мнения по въпроса няма. Ще видим дали ще изкараме така, засега не ползваме проходилка Simple Smile Разчистваме в момента една стая за Тони, да щъка там (с мое присъствие, разбира се). Нещо като детска, само дето няма да спи там.
MartakEly, и ние открихме хвърлянето на неща като свръх забавно Simple Smile Тони има "площадка за игра" на разпънатия диван и от време на време взима по някоя играчка и държейки я в ръка, отива до облегалката, изправя се и я мята на паркета. Понякога я хвърля още, преди да се е изправил напълно и не сварва да види къде е паднала играчката. Види ли я, обаче, се опитва да прескочи дивана и да отиде на пода... Тук се включвам аз като закрилник Simple Smile

# 688
  • София
Разчистваме в момента една стая за Тони, да щъка там (с мое присъствие, разбира се). Нещо като детска, само дето няма да спи там.
Стая за игра - суууупеееррр!!! И аз искам, ама няма  Simple Smile Представям си я по-нататък пълна с надуваеми батути и щуротийки и с мнооого шарени топчета и играчки и детенце и малките му гостенчета си купонясват там... Лелеее, разамечтах се  hahaha

душ кабината. Затварям там, че последния път я хванах на косъм да налапа четката за тоалетна  Sick.
Хахаха Бобче, как съм се смяла.............   hahaha  Joy  rotfImbo

Да да, започна и при нас хвърлянето. Мята на пода играчката и ме гледа докато и я подам. Опознавателна игричка - хубавото е че ще е за кратко  Mr. Green

# 689
 Laughing, явно повечето октомврийчета са открили каква игра може да пада с хвърлянето на играчките. Смехи също е в отбора.

Вчера забравих да пиша за солта и захарта. Лично аз не слагам нито едното, нито другото. Но детенце си ги поема в някакви умерени дози, предвид, че хапва солети, бисквитки, корички хляб и т.н.
Проходилката я ползва, но все за по-кратко време. Предпочита да я водя за ръце, поради което свободното ми време е сведено почти до минимум. В кошарата с играчките се забавлява около 15-на минутки, още толкова в проходилката и после: "Мама, мама"  Laughing Докато беше топличко рано сутрин, не като в момента 12 градуса, брррррррр, излизахме на терасата да я люшкам на люлката и там може да откара и 1 час без да й омръзва. Затова след попарата в 10-10.30 излизаме в градинката да ходи, да я люшкам, а от 1 седмица и да се пързаля на пързалките  Wink Имаме си компания от 7 бебчета и много се забавляват заедно. Разпознават се, говорят си, ходят едно след друго, гонят топки - изобщо купона е пълен. Още нещо, което е любимо на щерката - да седне на тревичката и да си я чопли. Аз се чудех от къде тази обич, пък сега прочетох, че имала имен ден, освен на Ивановден - заедно с билкарите  hahaha
Викат ме, явно времето ми изтече Rolling Eyes Много слънчево настроение на всички!

Общи условия

Активация на акаунт