48-ма Канадска Празнична и Лятна

• 30 984
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
O, супер активити Галче. И аз помня, че в нашата детска в Едмонтон имаха малка градинка с разни цветя и зеленчуци. А сега в училище учеха етапите на развитие на пеперуда. Накрая като отгледаха пеперудката и я пуснаха на свобода. Децата се впечталтляват много от тези неща.

Тези спокойни години като в БГ преди 20-30 години, никога няма да се върнат...за съжаление..и всичко започна от западът..ама така е трябвало да стане.  PeaceАз направо умирам от страх какво е да възпитаваш тинейджър, където и да е по света, защото то детето като вижда по улицата и в училище какво става е много трудно да му се набие в главата, че не е правилно и т.н. Поне се надявам тука да има закони, ако децата са малтретирани и т.н..въпреки, че моята учителка по англ. ми казваше, че тука много лесно можеш да си купиш дрога по училищата и учителите нищо не правят..дано да не е така Peace Каквото зависи от нас ще го направим, но да не се налага..че като гледам днешното поколение много са разкрепостени... Като пристигнахме в Едмонтон ми направи впечатление многото млади тинейджърки бременни и имащи деца...направо ми настръхват косите..мислех че ромите в Бг могат да бъдат конкуренция, но явно ги има и в др. части на света Simple Smile  После разбрах, че в Албърта за самотна майка им давали добри пари. Имах една колежка-колумбийка бяха се пренесли от Монтреал към Едмонтон, защото ги дразнело гейовете там и децата постоянно питали какви са тия чичковци за ръка.... Sunglasses

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 01:41 от Gerii

# 136
Аз да попитам др. майки в др. провиниции вали ли така при вас?? При нас не спира да вали и да е мрачно. Още си ходя с есенното яке и с ботушките Laughing  Тази седмица при нас се очаква затопляне до 17-24 градуса иначе тия дни беше около 10 градуса. Днес по обяд видяхме малко слънце и това е..може би е нормално за сезона.. newsm78 но си спомням и  2-те години в Едмонтон беше много сухо и тревичката жълта...там не вали и не духа вятър. Сега разбирам, защо тревата в Калгари била толкова зелена Laughing

# 137
Времето в Монреал последните седмица-две-три е добро, аз лично не се оплаквам Wink
Направо си е жега, бих казала.

И на мен ми е интересно да споделяте впечатления от Бг и от живота, както го виждате през вашите очи. По темата с възпитанието на децата специално ще се съглася с Гери, че и тук не ми харесват тийнейджърите, които виждам по улиците и градския транспорт. Дори ми се струват по-зле от българските. Как пък един ученик не се сети да направи място на очевидно много бременна жена! Не че го очаквам специално, но в България в това отношение хората са по-досетливи. Не става въпрос само за учениците, но и за възрастните. Дори на местата в градския транспорт, които са определени за бременни, възрастни и инвалиди - просто се обръщат към прозореца или забиват глава в книгата и се правят,че не те забелязват. Може би им е част от културата, знам ли...

Аз пак имам технически въпрос свързан с майчинството Embarassed Когато уведомявам в работата,че ще излизам в майчинство трябва да избера дали да продължа да плащам застраховка и за régime de rentes du Québec. За застраховките ми е ясно какво следва, ако съответно продължа да имам застраховка и да нямам, но за рентите не ми е много ясно...Това са пари, които отиват във фонд за пенсия, доколкото разбирам, но ако избера да не го плащам, докато съм по майчинство това как ще ми се отрази? Имам предвид - времето на майчинството в този случай ще се счита ли за трудов стаж? И също - да не ме накарат след време да го плащам на куп?
Дори не знам как да си формулирам въпросите, но се надявам да сте ме разбрали или да имате повече информация Simple Smile

# 138
Ей изчетох ви!  ooooh!  Grinning

Мамамия, с нетърпение чакам след екскурзията твоите пътеписи!
Ние много обичаме да пътуваме и само за първите 2 години тук в Кнада ходихме 3 пъти до Монтреал, 2 пъти до Квебек сити и 2 пъти до Отава. Много неща видяхме, но и много още остана за следващия път (живот и здраве през август).

От 2 години не сме поемали в тази посока, че първо имах проблеми с плацентата и трябваше да лежа последните 2-3 месеца от бременността, а после с бебе не ми се струваше ОК да правим подобни екскурзии. Все наблизичко сме ходили с Мишел, но това лято дано успеем да се запознаем с някои от вас, ако идваме през август и ако остане някой в Монтреал - да не изпозаминете в БГ всички!  Hug

Видях много хубави снимки на бебочета, мами, каки и батковци!  Wink Всички заслужават внимание, но кака дора е споделила най-много запечатани моменти и много от местата, които са посетили със семейството й, ме спечелиха на мига, та й поднасям сърдечни благодарности!   bouquet

мамамия, по темата за децата в БГ ще пиша скоро, но не тази вечер! Само да обърна внимание, че наблюденията са ми върху деца, а не младежи, подрастващи или тиинейджъри. Деца най-често на 4-6 годишна възраст, които не само са агресивни с другите деца, а ми и с родителите си  Cry

Гери, тук е около 24 градуса. Приятно за моите разбирания и никак не ми се иска да става горещо.

Вчера бяхме на 2 часа на север от Торонто на палатка и на риболов, но нищо не хванахме този път. За сметка на това Мишел се къпа и в двете езера, които посетихме. Имаше и още едно моржче като нея, та се позабавляваха децата!  Wink

# 139
kambanka 2304 и на мен ми се е случвало да не ми станат в автобуса, дори като съм с малкия, но шофъора веднага прави забележка(ако забележи). Peace Иначе тука масово виждам бременни жени или с малки бебета чакащи по опашки в магазина, по разни учреждения и никой не им прави място да минат напред. Аз вчера в магазина видях една бременна с огромен корем и направих място да мине пред мен..и жената  в първищ момент мнго се учуди, ама после ми каза хиляди пъти благодаря. Ама никой от местните(или имигранти) не се сети..абе виждат я, ама се правят че не забелязват.  Peace В Бг лелките по автобусите дигаха скандал на някой невъзпътан младеж, ако не станат на бременна жена. Имам пресен спомен с шоф. ми книжка от КАТ и там чаках да ми я дадат и жената на гишето като видя, че бях бременна в 9-ти месец ми донесе столче и ми каза да мина пред всичките..е, тука като чаках на подобна опашка видях една жена с огромен корем, ама никой не каза нищо Sad Може би както казваш част от културата им. Според мен не учат такъв тип на поведение.
Jennie, ох блазе ви на тази температура...ние днес решихме да излезем на разходка след 6 часа..ами то като духа един вятър, аз бях с клин и анцунг и зимно яке с качулка и мъжът също и му измръзнаха ушите..а точно срещу нас канадците играеха мач по къси фланелки Joy Абе не можем да се климатизираме и това си е...много ни е студено.. то на градуси беше около 12, ама с този студен вятър се чувства като минус...Не се сещам в Едмонтон за подобен вятър..или годината е една скапана тази година Thinking
мамамия, имаше някакъв остров близо до Монтреал(не съм много сигурна),  където можеше да се набл. бели делфини. Да се вкл. другите майки от там. Моя позната е ходила и е останала доволна.

# 140
Който идва насам и му остане време, да свирка. Ще ми е приятно да се видим. Simple Smile

# 141
  • Лавал-Пловдив

И още нещо, ще ми се разгледаме по-големите бебешки магазини. Можете ли да ми дадете ориентир къде има голямо разнообразие на разумни цени Blush
През лятото има много концерти на открито по центъра, но с малко дете не знам дали това е най-удачното. Ако дойдете в събота е хубаво да гледате зарята от Ла Ронда ( на моста Жак Картие ), но е винаги по-добре да си под моста, отколкото на него, защото целият пушек отива към моста. Тази година ще има заря посветена на Биитълс на 30.07. вечерта.
Относно големите бебешки магазини - цените не са много евтини. Зависи какво търсиш и какво имат в момента на промоция.
http://www.bo-bebe.com/
http://www.bebedepotplus.com/principale.htm
http://www.roseoubleu.com/2010/
Ето ти няколко магазина, които съм посещавала и имат интересни неща.

# 142
Мерси, кака дора, ще ги разгледам  bouquet
За покупките ще гледаме да са най-минималистични за момента Blush

Моят мъж днес на най-летния ден е рожденик. Да почерпя да ми е жив и здрав и по-бързо да пораства  party023

И при нас е топло около 25 градуса, но тази седмица и дъжд се очаква.

За бременните, мен в БГ ми правеха място, докато другите мами с които бременеехме заедно все се оплакваха, че никой не им обръщал внимание. Даже една мама наскоро се беше оплакала, че паднала, била със сина си и никой не се навел да й подаде ръка да се изправи. Много тъжно Cry
Тук повече се придвижваме с кола и пеша в момента и не ми се е налагало скоро да ползвам градски транспорт. С Диди преди като пътувахме, почти не ни се е налагало да пътуваме прави, само ако е много претъпкан автобуса.
Иначе всички ни се радват и задават въпроси, дори и децата на площадките, какво бебе чакате, кога го чакате, рита ли, и др. такива.

# 143
Галче, можеш да разгледаш също за бебешки магазини и тук:

http://www.gapcanada.ca
http://www.mexx.ca
http://www.gymboree.com
http://www.childrensplace.com
http://www.pleasemum.com
http://www.superstore.ca

От последния магазин има най-евтини неща. Иначе по другите пазарувам само, когато са на промоция. Аз няма да бързам с бебешки дрешки, защото сега е лятна колекция..аз ще чакам зимната Laughing

На мен още никой не ме е питал дали съм бременна..независимо, че като сложа прилепнала дреха ми личи.  EmbarassedВсяка сутрин водя сина си до автобусната спирка и срещам едни и същи хора и никога не са ме питали дали съм бременна-здравей и довиждане..това са дежурните реплики, както съм споменавала около нас живеят много странни хора, не искат много да говорят..почти всички са канадци и само поздравяват и отминават. Иначе виждам, че има майки с малки деца, но не излизат навън...ползват си колите newsm01  По-големите, като моят син го пускаме да играе сам на плейграунда с другите  деца, обикн. се събират 2-3 момченца, но няма майки.
Близо до нашият комплекс имаме страхотно езеро и плаж, частен само за живеещи в тази резиденция. Там има повече деца, които да играят на пясъка. Но там всеки си е на компании от възрстните и никой не ти обръща внимание. Помня, че в Монтреал имах повече познати и то само за 2-3 дена навън, стояхме до 10 вечерта, но и времето го позволяваше, отколкото сега. Явно си зависи в кой район живееш, но най-вече от хората. При нас се стопля на обяд за 2-3 часа, а сутрините са студени, а следобяд или духа или вали дъжд. Надявам се да е от годината, че иначе не е приятно толкова студено

# 144
kambanka 2304, не знам как е в Кебек, защото програмите за майчинство за различни за френската и англ. провинция. При нас е 55% от заплатата в продълж. на 52 седмици. Канд. се веднага като се напусне работа, отнема около 6 седмици, докато започна да ги получавам. Иначе парите които ще получвам всеки месец не ми се облагат, но накрая с данъците държавата си взима частта. Една приятелка всеки месец получаваше макс. майчинство(тука е около 2000$ на месец) и накрая на годината с данъците трябваше да плати 2500$ за целия период.
Най-добре е да питаш счетоводител, който работи по тези въпроси или да звъннеш на телефона на правителството, който отговаря за майчинството.

# 145
  • Калгари, Канада
Галче , честит ти рожденик! Много здраве и щастие, и дано скоро си намери добра работа!  Hug за теб

Jennie, за пътепис ще видим дали ще ми стигнат силите. Още ме е яд, че миналата година не си направих като ходихме в България, та си заслужава да си отделя няколко безсънни нощи след като се приберем този път от екскурзията и да опиша впечатленията си.
Иначе тук около нас много места сме обиколили, но и за тях си трябва солидно време за да ги опиша. Не се и съмнявам, че след като ви споделя какво има около нас, ще има желаещи да ми дойдат на гости  Hug

Засега мога да споделя за подготовката ми.
В провинция Квебек ми е странно, че стайте в хотелите са изчислени за двама човека, на почти всички се плаща допълнително за децата, въпреки че ползват съществуващите легла. Закуските в хотелите също допълнително се плащат на повечето места, паркингите също. За атракциите извън градовете също трябва да се заплаща паркинг. Сравнено с тук /всичко това е обратно, масово има по две легла куйн и се плаща на стая, закуската е включена, паркинга е безплатен, атракциите само в центъра са с паркинг, извън града за атракциите няма паркинг/ никак не ми изглежда фемили френдли, и без да се засягат живеещите там, но определено като минах към Ню Брунзуик веднага почувствах разликата и се почувствах по лека /безпроблемна/. За да съм честна в Калгари и околности цените са малко по-високи от квебекските, но като гледам след прибавяне на евентуални такси, такса за паркинг, за деца и т.н. се изравняват, та се чудя защо е това главоболие да се смятат децата отделно, паркинга отделно, закуската отделно, и аджеба що няма нормални легла, ами масовите са 2 дъбъл бедс. Да не си помислите, че съм настроена зле към провинцията, аз все пак отивам не заради леглата и хотелите там.

За PEI трябваше да се съсредоточа в спане в големите градове, тъй като малките са пълни с малки къщички-хотели предлагащи по няколко стай предимно с 1 голямо легло и другите са бунгала, които се наемат за седмица или повече. Определено е курортна провинция, в която хората ходят за дълго време /седмица, две/, топят се във водата /плажовете са навсякъде буквално/, стоят си в бунгала заредени с кухня и всичко необходимо за дълъг престой, имат си площадка за децата към самите бунгала, понякога  и басейн даже. Не е невъзможно да се намери и стая с две легла, но най-често са на по-висока цена, а и лятото са заети, може да се запазят главно по телефона, въпреки че открих сайт за резервации, но примерно на експидия и на boooking сайтове ги няма.
Чувството ми е все едно отивам при баба на село, големи площи с насаждения, имения /ако мога така да ги нарека/, простор и море /в случая океан/, мисля че е идеално за почивка и отмора от големия град и живота там ми се струва леко спрял. После на място ще проверя така ли е.

Добрата новина е, че приключихме с резервацията на всички хотели и сега съм на вълна въвеждане в GPS и подреждане на куфарите.

# 146
 Привет и от нас. Живи и здрави пристигнахме в България.
Марио е на почти 6 години, а Анастасия - на 6 месеца.Ние пътувахме с Air France, пътуването понесе добре и на двете деца. Марио гледа филмчета, хареса му храната в самолета. Анастасия спа почти 3 часа в басинетчето, което ни дадоха, беше и малко тясно, но все пак... Количката не ни я дадоха в Париж, защото е много голяма. А когато ни я върнаха на летищтето в София, получих удар като я видях  newsm45 Беше мръсна, цялата ожулена ( а така си я пазех, беше ми като новичка) и за капак ми липсваше поставката за чашките, която е на дръжката. Подадох оплакване веднага, после ме препратиха към към представителството на  Air France на летището, те ни дадоха телефонен номер, на който да се обадим, те ни казаха да се свържим с представителството им в Канада иииииииии....... така... Съвети от мен опаковайте добре количката си и я огледайте много внимателно при получаването. И още нещо басинетчето беше доста мръсничко - аз си носех мои чаршафчета и завивчица. Носех около 600 милилитра вода и една кутийка с формула, нямах никакъв проблем с това.
Весело и безгрижно лято на всички Simple Smile

# 147
... Количката не ни я дадоха в Париж, защото е много голяма. ...

То като нашата беше малка пак неискаха да я свалят. Те просто са ужасни! Като им измранжах и ми я дадоха. Тези, които са служителите на летището са (според мен) абсолютно некомпетентни.

# 148
  • Vaudreuil Canada
... Количката не ни я дадоха в Париж, защото е много голяма. ...

То като нашата беше малка пак неискаха да я свалят. Те просто са ужасни! Като им измранжах и ми я дадоха. Тези, които са служителите на летището са (според мен) абсолютно некомпетентни.

Ми аз какво приказвах бе девойки - че наземния персонал на шарл де гол е пълна отврат...... ей на не си измислям  Crossing Arms

# 149
Хаха, Шемет, ама то и аз не им се дадох по нахалство като ме попитаха когато се бордирам, как намирам летището. Аз има казах, че е леко ужасно и персонала дава погрешна информация, или непълна. Хич не му стана приятно, но мен пък най-малко ми пука.
Едва ли бих избрала да летя от там дръг път. А сега имам още по-малко желание да съм турист в страната им (то кога ли съм имала желание).

Общи условия

Активация на акаунт