Има ли го някъде по света това?...

• 21 980
  • 376
  •   1
Отговори
# 345
Лиляна,ти лично се подигра,че някой раздавал. Вие с Богиня казахте,че уж сме големи хора,а вярваме в глупости.
Аз писах, че уж сте големи хора, а вярвате, че мъртвите се хранят. И?
Посочи ми в това изречение къде е обидата, подигравката и осмиването. А когато го направиш, искам и доказателство, че мъртвите се хранят.

Богиня, да приготвиш и раздадеш любимите храни на скъпия за теб покойник е начин отново да се докоснеш, да общуваш с него, да го обгрижиш, т.е. съкровено действие. Затова се възприема като обида коментирането му.
Има ли значение дали се вярва, че мъртвият ще се храни, ако това носи утеха и успокоение на живите?

# 346
Мисля ,че не си разбрала смисъла на темата.
Не знам за другите ,но на мен не би ми хрумнало ,че ако някой не лепи некролози не прави помени и т.н. не скърби за близките си .
Нито пък ,че ако някой го прави то е с цел показност и лицемерие.

Добре, моя е грешката.

# 347
  • София и там където не се пуши
Малко обърнахте темата в друга посока.

http://media.snimka.bg/8818/023891151.jpg?r=0 eто това е дърво на което с години с найлонче е висял некролог. Снимката и самият некролог неузнаваеми, но виси, защото е в найлон и дървото съответно наранено. Снимката е няколко дни след свалянето му.

А това е същото дърво малко по-надолу
http://doriyaneva.snimka.bg/hobby/obsti-neshta.174307.23891156  .

Нямам нищо против, на вратата да си слагат хората жалейки, дори нямам нищо против да си слагат некролози по квартала, но като мине малко време да си ги махат или да са само на хартиен носител, но не по дърветата и не по фасадите на сградите, а на определени за това места.

Нашия род са стари софиянци и некролог на прадядо ми, който е бил убит 1932 е имало във вестника, не зная тогава да са правили такива неща по вратите, явно това е дошло по-късно. Жалко, че   тези вече раздърпани некролози висящи с години общината не ги чисти, защото за мен това е неуважение към починалия да му виси някъде разяден от времето образа.

А че всеки страда за близките си, да,страда.

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 23:03 от Dorothy

# 348
Умрелите са си умрели, там нейде в миналото..
В този смисъл, вбесява ме ето този некролог, разлепен и из некои кръчми вече  Sick Sick Sick

П.п. Нека, нещастниците, сътворили тая простотия не се ласкаят от вниманието.  Мениджъра продажби на Ариана ще прецени и оцени.

# 349
Най-добрият вариант е който ги е сложил да си ги свали, но ако не е възмоижен масово, какво пречи тези, които почистват улиците да го правят. Минава да мете, и сваля стари некролози, не е толкоз сложно. А идеалният вариант е за некролози да има опредлени места и да са разрешени на други в опр. срок. Например, ако имаш входна врата към улицата да не държиш некролог повече от Х дни след погребение, панахида. Всичко може, стига на някой от общинските власти да му се занимава и да си върши работата.

Този плакат е  Shocked

# 350
  • София и там където не се пуши
10 c's да точно така, но не го правят. Съседката си свали от входа, но гледам по кварталът и висят за помените - в найлонче.  Общината хората пък май, някакво неудобство чувствуват.

# 351
  • Варна
Стига бе, Мариан не е умрял, това не е некролог. Хвана се на бас, че ще издържи 2 месеца без Ариана. Затова не може да пие.

# 352
Ами както в църквата - тъкмо си запалил свещ и си се унесъл нещо и идва чевръста баба да обере пред очите ти свещичките ( дори и твоята) и да ги изхвърли в кофата под свещника.
Аз разбира се съм за регулация на местата за некролози, което си съществува и сега, пред църквите им е мястото. Но ся като имат пък нужда гражданите да лепят некролози, ок - общината да минава да ги сваля след време и това е.

# 353
Стига бе, Мариан не е умрял, това не е некролог. Хвана се на бас, че ще издържи 2 месеца без Ариана. Затова не може да пие.
Глей, някои виждат некролози навсякъде. Това не е нормално психическо състояние вече...

# 354
Понеже говорите за подаването,ще ви кажа защо го правя аз.Малко ще се отклоня от темата,но исках да споделя.Значи с тези неща (подаването)се занимаваше мама.Аз не го бях правила,защото и на мен ми се струваше излишно.Обаче сънувах един сън,които ми спаси живота.Един близък починал ми каза нещо,което не мога да споделя.Но,преди време,сънувах една позната,починала от рак на шийката на матката.Тя ми каза,че ще ида при нея,защото съм болна от същото. ShockedАз съм го споделяла тук.Като човек държащ на здравето си,минала няколко месеца преди това профилактични прегледи не обърнах внимание.Обаче ме човъркаше това.Хайде отново на лекар...и започна ходенето по мъките.Биопсии,конизации,докато стигнах до радикална хистеректомия.Лекарите все повтаряха за безумния ми късмет,че всичко е било в последния момент и че ще живея.Рака се е движил бързичко и до следващата година при прегледа,вече щяло да е късно за мен.На мен за втори път,починал ми спаси живота.Тогава повярвах и когато починал ми иска нещо за ядене,започнах да подавам.Не зная при вас,но моя дядо и мама все си искат по нещо.Не вярвам да има човек да не подаде при тези обстоятелства.Последно дядо ми искаше баница,а мама риба.Сънувах моя свекър за които никoй не подава,как ми казва,че му се ядат питки.Ами как да не подам.Така повярвах аз,чрез тези странни сънища.Казват,че съм "отвореното око" на рода Rolling Eyes.Е,не всеки  сънува,но точно от сънища,аз повярвах,че може пък и да има нещо.
Сякаш нарочно ми се случиха тези неща.Да се покаже на мен-неверника,че има сила,която аз трябва да уважавам.Някои имал ли е подобни преживявания?Сега не правя некролози,но ако сънувам,че трябва,много бързо ще ги разлепя из квартала.Но определено трабва да се лепят на определени за целта места.

# 355
  • В.Търново
Винаги ми е било противно да гледам некролози по стълбовете.Има ги навсякъде.Като видя некролог на дете или млад човек и ми става гадно.Некролозите са навсякъде,по вратите,по стълбовет,по спирките,по стените на блоковете,ужас...гледам да не прочитам трите имена на починалия,не знам защо така....но като си обърна главата на другата страна и виждам други некролози,няма оттърване.Майка ми слага некролог на баба само на входната врата,когато е минала поредната година от смъртта й и след известно време го сваля.Тя не лепи по стълбовете или другаде.За подавките мисля че така трябва,защото така казват,че споделяш храната си с починалия роднина,че не си го забравил,дори когато му запалиш свещичка и тя гори за неговата душа.Не съм подавала,но свещички съм палила,защото го правя от сърце,така го чувствам.
Не съм чувала някъде по света да се лепят некролози,всъщност от една приятелка знам,че в Германия имало,но само на гробищните паркове,на другите места било забранено.И тука така трябва да го направят,включително и за разни плакати за тъпите чалга изпълнители и др.неща.

Да допълня като прочетох горния пост и се сетих...всъщност не съм подавала истинска подавка,но когато сънувам моята любима починала баба и купувам нещо сладко или което съм направила вкъщи и го подавам на моя съпруг и го наричам ,че е за моята баба.Това е един вид подаване,но не от тия по задушниците,които се правят.

Глей, някои виждат некролози навсякъде. Това не е нормално психическо състояние вече...

Вярно,рекламата за Мариян е ,не защото е починал,а заради баса.Обаче,че всеки вижда вече некролози е точно така,просто защото наистина ги има навсякъде...

Последна редакция: пн, 13 юни 2011, 23:22 от rosinauzunova

# 356
да бе, ама аз видях плаката, преди да изгледам рекламата и може да ме наречеш психично болна, ама точно с некролог го свързах и бях изумена Confused

# 357

И за мен тъпотата и  отсъствието на всякаква сетивност не са нормални, ама карай..

# 358
Не изчетох всичките страници на темата и не знам дали някой не го е писал вече, но в Италия също има некролози. Мисля че се правят само веднъж, като почине човекът и имат снимки. По стечение на обстоятелствата ходих и на погребение в Италия. Нашите софри и обичаи са бих казала стилни в сравнение с тяхните.
Въпреки че това е последното нещо срещу което бих недоволствала. В крайна сметка не е и задължително. Можеш да си кремираш близките и веднага да забравиш за тях, като си такъв новатор. Никой няма да те съди за това.

# 359
Изненадвате ме доста!
На цялата ни "оправена и почистена" страна, зарината в боклуци, фасове, кучешки изпражнения, мръсни памперси, употребявани дамски превръзки, найлонови торбички, летящи на воля и висящи от дърветата и т.н. и т.н., кусур ви бяха точно некролозите и в тях се вторачихте?!

Общи условия

Активация на акаунт