(Био) зеленчукова градина 10

• 103 112
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Да, задължително се счуква.
А това за замразяването не го знаех newsm78

# 676
  • Пазете Гор
От сушата полудяват морковите, Ани. Утехата е, че ще имаш странни фигурки, дето все на Камасутра ги избива.

Отбележете днешният ден - изяден е първият домат. Вкус имаше, и едрина добра, ама ципата му...като на ЗИЛ вътрешна гума. Нейсе, и фибри трябват.

Как го правиш, Вълк? Не да ровиш в ако, туй и аз го мога, ами как можеш да го опишеш така? Един ден ще те учат в училищата, мисля си. Приготви си една юнашка снимка в анфас, да те весят на стените  Grinning.

Всички сте добри всъщност. Пишете така, както гледате градините си. С обич, с емоция, с умение, с душа и сърце.

Така, както трябва да правим всичко всъщност.

# 677
И ние изядохме първия си домат. Имаше невероятен вкус...

# 678
Ние на земната ябълка  и викаме гулия.Аз си я посадих за цвете и вече трета година се опитвам да я изкореня от градината.Наесен /септември/ като цъфти и прекрасна , но е неизтребима.
MX, мога да ти изпратя нашето прасешко семейство да ти помогнат за изтребването на земната ябълка. Всички ще останат доволни. Laughing

# 679
  • Варна-София
Днес се разливам от доволство. Кошница с праскови (няма сега да мисля за компоти), 5-литрова кофичка с доматки черита, крушки, краставици, туй-онуй и ... оставих в града на родата да си разпределят.

Голяма сполука тези черита. От големите домати имам червени само тези, които са с черни "дупета". Така и не се наканих тази година да пръскам първа китка с пепеляна вода отдолу още докато не са зачернели. Догодина ще правя експеримента.

Замразяването и сушенето при всяка зеления е нещо индивидуално. Сушена маточина на чай - нищо специално, обаче чай от свежа маточина или замразена с някое и друго стръкче ментичка и ягодово листо ... все едно пиеш живот. Сега като мине времето на джанковите сокове, минавам на студен чай.

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 10:27 от amica1

# 680
tzarina ,мерси  bouquetХареса ми идеята да си замразя една част,другото ще суша.Предимно за съставка на чай ще го ползвам.Значи,цветовете ще ги оставя/пчелите все се навъртат по тях/,а ще изрежа стъбълцата.
Също се сетих,че ягодовите/изсушени/ листа са много ароматни в чай.Моите обаче няма да ги пипам Laughing
Радвам се на пълните ви кошници,amica1!
mama_gali ,Ana.Ivanova,много красиви градини HugАз да споделя за морковите-много съм доволна тази година от добива,лехата е пълна,дъждувам ги често,косицата им се позасуши тук-там,но ще ги държа в лехата,на тях ще разчитам и за консервирането,щото летния ми посев/юни/ нещо не тръгна,едва изникнаха тук-там.Миналата година сях Нантски,тази година някакви Ст.Карлен,които повече ми допадат-по оранжеви са,силен мирис и отличен вкус...
Всъщност тук нещо споменавахте за постригване морковената шума newsm78
Вълчо,наистина много живописно разказваш... Hug

# 681
Това за сушената маточина на чай - и аз нещо не съм впечатлена  newsm78 За разлика от същият такъв, но с прясна, както амика казва.
Затова го използвам в комбинация с други.

# 682
Чета една книга на Агата Кристи. В нея пише, че английските градинари наторяват тиквичките така: накисват непрана овча вълна в кофа вода, престоява и поливат.
Това ще да е било в началото на 20 век.

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 15:37 от Ana.Ivanova

# 683
  • DE
Здравейте!
Вече откъснах и аз няколко домата но никак не ми бяха вкусни.
Както Куркума каза. Като гумена ципа.
Сякаш май на сила зачервени.
Любознатаелна, браво за чери доматките. Точнo така трябва да изглеждат.
Не се култучат, набуяват много, рядко боледуват и реколтата е много добра.
За трушийка от кисели червени домати са идеални Mr. Green
При нас вали от сряда. Все едно някой полива отгоре с маркуч. Как не спря за минута.
Влажно, вятър брули, 10 градуса днес. СноЩи изкарах зимните юргани.
В градината всичко налягало под тежеста на водата.
Вчера направих няколко бурканчета сладко от киви и банани.
http://www.foto.bg/data/6735/medium/cvetq_299.jpg
Имам и аз такива "чудесии" но е цветя.
Ровичкала съм, но имат едни дълги и тънки корени
http://www.foto.bg/data/6735/medium/cvetq_273.jpg

Хайде, наслаждавайте се на топлото и знойно лято Hug

# 684
Много ми е интересно това сладко какъв вкус има? Бих експериментирала да направя няколко бурканчета Peace Доста ще ни е нетипично.

# 685
  • Варна-София
Ах, Вес, откакто каза за висящите пейки на синджири под кампсиса, мине се не мине и пак за това си мисля. Сигурно раят изглежда така.

# 686
У бреее, чак ми замириса на сладко от банани. А кивито навярно е за леко киселичкия вкус и семчиците. А и бурканчето едно такова, специално. Да напържиш зимъска един хляб 700 гр. на филии с яйца, да си мажеш сладко и лепиш отгоре бучици сиренце. Па нека си духа навън.
Днес се покатерих на едната кайсия, по узрялата, и набрах две кофи. излязоха 32 компота, един изтървах от щипката, един бомбаж, останаха 30. Доскоро си мислех, че няма много кайсии, но като се зачервиха, взеха да се виждат. А тия, дето са по една - две на клонче, са огромни.
Две кайсии, един сорт, на 6 м. една от друга, едната зрее 6 дена по-рано, а е по на север от другата.
Варих компотите на дърва, отдавна не ми се бе случвало.

# 687
Аз вчера ходих до пазара да им видя цените на кайсиите за компоти, де. Ама сякаш малко скъпички още ми се видяха newsm78 - 1,50 кг.

# 688
  • DE
tzarina , ного приятно на вкус. Мирише на бонбони.
http://www.foto.bg/data/6735/medium/cvetq_306.jpg
Преди правех само с киви, но Пеп-4о от готварския ми пусна мухата че може и банани та сега сложих. Правя винаги с фикс за сладка. За 5 мин е готово.

# 689
Ама колко киви и колко банани? Моите мъже със сигурност ще го харесат. В нас банани и кивита се ядат с килограми. фиксове за сладко и тук има, виждала съм в билата до нас. А и знаеш ли какви кокетни бурканчета имам Stop, тъкмо за такива екстри Peace

Общи условия

Активация на акаунт