Много противоречия в последната серия. Остана ми като прерязан, а не като завършен етап.
Ибрахим - в началото ренесансов тип човек - накрая като хунски нашественик.
султана - говори за справедливост, а не наказва за неподчинение.
Хюррем - искаше много принцове, а не се зарадва на новия.
Сюмбюл - какъв беше, какъв стана.
Само Нигяр си остана каквато си беше, независимо че я притискат от всички страни.
Появата на Моника ми беше много странна. Появи се от нищото, зададе няколко неуместни въпроса, изказа се без да я питат. Нали все пак е дъщеря на дож - очаква се, че е запозната с дворцов етикет. Предполага се, че знае повече за "съседите", които били много важни за Венеция. Ето затова си мисля, че ще я видим като "събирач на информация". Вече се знае, че става разместване на пластовете на влияние в султанското семейство - няколко сина от една жена, големият прецедент с отпратените наложници. Мисля си, че я пратиха от Венеция да се опита да влезе в харема като гостенка и да разбере коя е силната на деня и колко е силна, да види дали имат влияние върху политиката на султана или трябва да заложат на Ибрахим.
Незнам дали го казах ясно, но натам ме отведе логиката ми. Интересно ми е да чуя и вашите мисли.
Gawina, винаги с удоволствие чета постовете ти

Толкова е логично, че от една друга тема са го перифразирали и публикували. Цитирам:
"Поразходих се" из форума за ВВ в дизито. Ако правилно си превеждам с гугъл - и там мненията са доста разнопосочни. Доста мнения има и за Моника - преобладава идеята, че тя е натоварена с мисия, като събирач на информация - буквално така го превежда гугъл и умишлено се прави на наивна и незнаеща за порядките в харема."
Аз също се "поразходих" из форума в дизито и там подобно предположение няма.
Какво друго може да се очаква от хора, които отричат, че гледат сериите с нашия превод и нито веднъж не благодариха на преводачите през целия сезон. А една друга тяхна съфорумка слагаше превода от тази тема и пишеше: Ако правилно съм разбрала...ето това казаха

Свършвам с коментарите за тях. Каквото и да кажа все е малко...