на 6 години и половина- първи клас.........

• 15 789
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
Ми не знам, не разбирам точно казуса...няма подробности...

# 61

already, въпросът ми не беше към теб, а по принцип, защото се заора в тази посока още в средата на 1-а страница.
А авторката явно се обиди, че не й се приглася на възмущението и спря да влиза.

Защото се намесиха, живеещи в чужбина и обясниха как техните 4-годишни са завършили първи клас, и вече четат и пишат.

# 62
  • загубено
Според учителят на синът ми,
има разлика между  децата дори когато
са родени в една и съща година.
Но месеците си оказват влияние,
когато едно дете е началото и краят на годината.
После се изравняват нещата.

Но законът си е закон,няма отлагане.
Само  по здравословни причини.

п.с. Темата е за ранното започване на училище.
Държавата няма значение.
Всеки има право да каже това което сметне за необходимо.

# 63
исках да запиша детето си подготвителна група, а те казаха че съм длъжна да го пусна първи клас,прави ли са

това се пита, но аз пак не разбирам, кои ТЕ казаха, детето посещавало ли е градина и т.н....

# 64
  • някъде под слънцето...
. Икономическите причини, за които е писано по-напред са ясни - тръгна да работи година по-рано.

ЗаШе реШи , 4е свърШват една година по рано? newsm78И тук завърШват на 18 години..Поне по мое време в Бг завърШвахме на 18 години.

За ограбеното детство, каква е разликата, между едно дете, което ходи на градина и друго, което ходи на така наре4еното у4илиЩе от 3 до 5 години, където под формата на игри се у4и да разпознава буквите, цифрите да 4ете пиШе и смята.Без стрес, без натоварване, забавлявайки се през цялото време.
Вси4ки деца,  Дори и тези на принцовете и инфантите , на вси4ки благородници , и не благородници , но с доста солидни доходи тръгват на у4илиЩе на 3 години и не заЩото родителите им не могат да си позволят да плаЩат индивидуално обу4ение.

ЗаЩо  яростно отри4ате , неЩо , което не познавате?

Естествено. То и на четвъртокласниците се поднася в адекватна за възрастта им форма. Но това, което в българското училище се учи в 1 клас, не е подходящо за 6 годишно дете.
Явно е така, ти си специалиста, разбраах, 4е си била в екипа за създаване на у4ебник, от вас зависи, адаптирайте материала за 6 годиШни.
Пак казвам, 4е проблема не е в децата, те са готови,  просто трябва да се смени подхода.
Но докато само се оплакваме, 4е системата не е подходяЩа и децата не са готови, няма да постигнем ниЩо

Касита у4удва ме остротата на постовете ти
Какво ти пре4и кой кога тръгва на у4илиЩе и какво нау4ава, то си е за негхгова сметка, а не за твоя.
Постовете ти напомнят за времето на "желязната завеса", когато вси4ко "западно" беШе гнило и упадъ4но.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 20:23 от sl

# 65
Синът ми е роден края на декември 2004 и от септември ще тръгне в 1 - ви клас. Предучилищната изкара в градината и там учиха да пишат букви, цифри, събиране и изваждане до 10 и тези неща ги знае. За тази година не беше задължително 2 години предучилищна, но за напред ще бъде.
Определено смятам, че няма база на сравнение с това в коя държава от колко години се тръгва на училище. В чужбина може да тръгват по-рано, но определено не седят децата по цял ден на един чин и да пишат. Това беше и логиката ми за избор на място където да бъде предучилищна. НА градината учих, но имаха и много игри и най-вече следобедният сън, а в училище всичко това свършва. В нашата система го няма това нещо във вид на игра да се започне обучението. Системата ни е различна.
Но както и да е. Определено смятам, че дете родено през 2004 год. родено е нормално да тръгне на училище  при условие, че е здраво дете и няма някакви проблеми.

# 66
. Икономическите причини, за които е писано по-напред са ясни - тръгна да работи година по-рано.
ЗаШе реШи , 4е свърШват една година по рано? newsm78И тук завърШват на 18 години..Поне по мое време в Бг завърШвахме на 18 години.

Явно е така, ти си специалиста, разбраах, 4е си била в екипа за създаване на у4ебник, от вас зависи, адаптирайте материала за 6 годиШни.
Пак казвам, 4е проблема не е в децата, те са готови,  просто трябва да се смени подхода.
Но докато само се оплакваме, 4е системата не е подходяЩа и децата не са готови, няма да постигнем ниЩо

Без значение до колко години се учи, тръгвайки година по-рано, тръгваш и на работа година по-рано. Между другото, в България вече се учи до 12 клас, т.е., поне до 19г.

Не си чела темата внимателно и си в грешка. Не се занимавам с писане на учебници.

# 67
  • някъде под слънцето...
Ок, възможно е да не съм разбрала добре, беШе в темата за  обу4ението по български език.
  bouquet
Явно периода на обу4ение в Бг се е увели4ил.

# 68
Към потребителката, която смята че в България властите не искат да се постигне училищна готовност преди 7та година - властите са се разпоредили - между 6та и 7ма година детето трябва да е в някаква институция (детска градина, подготвителен клас, частна детска градина с одобрена програма) и да придобива готовност.

Затова се чудя на авторката на темата - след като детето й очевидно вече е навършило 6 години и трябва да е било в някоя от тези институции, тя не знае ли, че следва първи клас за нейното дете, ами се е изненадала, че и пита дали са прави.

Иначе едно дете може да се отложи от първи клас не само по здравословни причини, а и по социални такива. Примерно, настанено е в приемно семейство на 6 години и не успява за една година да навакса пропуснатото по време на престоя си в дома - в смисъл на шест години е придобило социални умения и познания за света, които децата, растящи в семейства, придобиват на около три години. Тогава се подава молба, прилагат се становища на психолози от съответните служби и детето може да се отложи.

# 69
.

Затова се чудя на авторката на темата - след като детето й очевидно вече е навършило 6 години и трябва да е било в някоя от тези институции, тя не знае ли, че следва първи клас за нейното дете, ами се е изненадала, че и пита дали са прави.

Аз също се учудвам .
Още повече , че за записване в първи клас се и изисква свидетелството от завършена предучилищна група .
Поне когато дъщеря ми беше 1 клас беше така , не вярвам да е отпаднало .

Как ще бъде записано това дете в първи клас , като не е посещавало предучилищна група ?

За протокола , аз също съм родена декември и съм си тръгнала с набора .
Законът си е закон . Peace

# 70
Все още има една вратичка в закона. Ако детето не е посещавало ПДГ , но подлежи на обучение в 1 клас, може да постъпи в 1 клас с разрешение на РИО / формално, разбира се /.

# 71
Все още има една вратичка в закона. Ако детето не е посещавало ПДГ , но подлежи на обучение в 1 клас, може да постъпи в 1 клас с разрешение на РИО / формално, разбира се /.

То вратички винаги има , но тази майка така ли не е чула , че предучилищната е задължителна ? newsm78

# 72

То вратички винаги има , но тази майка така ли не е чула , че предучилищната е задължителна ? newsm78

Ама тя тази майка май много работи не е чувала, и точно това ме изненадва. Тя в някакъв стъклен замък на върха на неизвестна планина ли живее... от друга планета ли е кацнала тия дни...
Изумяват ме подобни персонажи. "Ми аз откъде да знам?", видите ли... Ми хора не срещаш ли в тоя живот, ако новини не слушаш и ред не си прочиташ, нямаш ли роднини, съседи?
Не знам какво очакват - някой да дойде лично да им съобщи у дома какви задължения имат в това общество?

# 73
Не знам какво очакват - някой да дойде лично да им съобщи у дома какви задължения имат в това общество?

Преди мнооого години си беше задължение на учителките от дадено училище, които ще поемат първи клас от новата учебна година, още напролет да обиколят децата от района на училището - да се представят, да влязат в дома на детето, да говорят с родителите и с детето и точно и ясно да им заръчат какво трябва да направят до есента.

Сега май ромите са най-наясно къде трябва да са им децата след 6годишна възраст, щото има финансов инструмент, с който да ги просветляват.

А иначе майката така и не се включва - поне да обясни как се е въвела в това заблуждение, та да предпази и други от него. Може да е била в чужбина, макар че там още по-малко вероятно ми се струва детето й да мине между капките.

# 74

Преди мнооого години си беше задължение на учителките от дадено училище, които ще поемат първи клас от новата учебна година, още напролет да обиколят децата от района на училището - да се представят, да влязат в дома на детето, да говорят с родителите и с детето и точно и ясно да им заръчат какво трябва да направят до есента.

Сега май ромите са най-наясно къде трябва да са им децата след 6годишна възраст, щото има финансов инструмент, с който да ги просветляват.

А иначе майката така и не се включва - поне да обясни как се е въвела в това заблуждение, та да предпази и други от него. Може да е била в чужбина, макар че там още по-малко вероятно ми се струва детето й да мине между капките.

Пак ли се размечтахме за "едно време"? Помисли пак, ако искаш, преди да ме контрираш точно с това Wink

Общи условия

Активация на акаунт