на 6 години и половина- първи клас.........

• 15 783
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
Има закон. Споровете са излишни.

И понеже правилото е, че дете, родено през 2004, трябва от учебната 2010/2011 да е било или в детска градина или в подготвителен клас задължително, се чудя какво е правило това дете през 2010/2011.

# 46
Не си спомням, майката твърди ли, че детето не е посещавало ПДГ или просто иска още една година там?

# 47
Не си спомням, майката твърди ли, че детето не е посещавало ПДГ или просто иска още една година там?

Не, не е споменавала. Аз я попитах, тя ми цитира закони.  Rolling Eyes

# 48
  • някъде под слънцето...
Има закон. Споровете са излишни. Детето тръгва с набора си, без значение през кой месец е родено. Не намирам за удачни примерите как е в другите държави, защото образователните системи са различни. Не съм съгласна и с това колко много знаят децата още преди 1 клас. Вярно е, че сега децата знаят много, но дали знаят точно това, което е нужно? Те ще ви кажат колко е 50 плюс 50, но ще се затруднят да пресметнат 6 плюс 9. Познават буквите, но знаете ли колко ги затруднява звуковият анализ? Знаят и говорят много, но произнасят ли всичко правилно? Чуват ли звуковете? Определят ли правилно последователността им? Неслучайно предучилищната стана задължителна. Има едно нещо, което се казва училищна готовност. Именно тя трябва да бъде достигната в ПДГ.
Това, 4е в България  министерството на образованието  не иска да постигне у4илиЩна готовност преди 7 години, не озна4ава , 4е детето не е готово на 6
Не мисля 4е българските деца се развиват по бавно от връстниците си в останалите страни.
И да на 6 години разли4ават звуковете
В испанския език има разли4ни нюанси на определен звук, които се обозна4ават с разли4ни букви, нпример С може да се пиШе с  C; S; Z, в зависимост от звука, който се произнася, съЩото е с К  C, K Q ,  Б   B V , Х G J...
Зада4ите, които реШават без затруднения са от типа на 75 + 48....

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 22:26 от sl

# 49
Напротив, българските деца изпреварват връстниците си в други държави. Но защо трябва да се тръгва на 6 години? Защо трябва да лишаваме детето с една година от детството му? Не знам испански, но знам колко трудна е българската граматика. Преди месец изпратих първокласници. Не можеш по никакъв начин да ме убедиш, че се справят без затруднения.

# 50
Кому са нужни тези безумни паралели бг vs чужбински деца. Всякакви ги има. Моето на четири и половина четеше, на шест си водеше по страница и нещо дневник на ден почти без правописна грешка, а "белгийското" му братовчедче още носеше памперс на 4 и говореше по бебешки. Приятелка живее в Канада- синът й определено за мен е малък гений и болшинството от бг децата в първи клас са бавноразвиващи се в сравнение с него...В темата доста народ се изреди да си хвали децата...

Училищна готовност се постига и преди навършване на седмата година в бг. Не се притеснявай, sl. Системата по никакъв начин не е по-лоша от тази в Испания, например. Не вири нос излишно, че отглеждаш дете по ненадмината учебна система. Тя пък за разлика от родната ще "изплюе" детето ти рано-рано от училище. Защо ли? Ако се замислиш, ще се досетиш и сама, защо се налага това ранно започване на училище. И това няма нищо общо само с детството, надареността на децата в странство и пр. Причината е икономическа. Но, мисли, де.  Grinning

# 51
  • някъде под слънцето...
ЗавърШват средно на 18  и не виря нос.Детето ми у4и тук заЩото живеем тук, не съм доШла специално по този повод.Никога  и по никакъв повод не съм казвала , 4е българ4етата се развиват по бавно .Винаги съм твърдяла обратното.Както и не мисля, 4е децата от бълггарски произход, родени и живееЩи в странство са по надарени от тези, родени в България
Не разбирам за каква икономи4еска при4ина става въпрос, образованието в държавно у4илиЩе е безплатно.От 3 до 18 години.
И да , детето ми ходи и на българско у4илиЩе към посолството заЩото е и българка и трябва да знае езика и историята на България.
Не си хваля детето, ако има някакви умения те са си негови а не мои и евентуално Ще  бъдат полезни или не на нея, а не на мен.
Друго се опитвах да кажа, с постовете си , но както и да е.Кой разбрал, разбрал.
dimana27 сигурно си права нямам преки наблюдения върху първокласниците в България, но по мое скромно мнение не се справят добре, заЩото не са били добре подготвени за първи клас...Не подценявам българската граматика, нито надценявам испанската,
При4ината за това може да се търси в  българската образователна система, у4ебниците, педагозите и.. къде ли оЩе не .., но в никакъв слу4ай не и у децата.Които не само, 4е не отстъпват на тези в странство, но може би имат и по голям потенциал,Само, 4е някой трябва да го развие.
А това с "откраднатата година от " детството, е много нелепо като твърдение.Вярвай ми, децата не са оЩетени, ако вси4ко е в адекватната за възрастта им форма.

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 23:14 от sl

# 52
Точно за по-добра училищна готовност, в България вече ПДГ е задължителна.

А това с "откраднатата година от " детството, е много нелепо като твърдение.

Не съм съгласна. Аз пуснах дъщеря ми на 6г. в 1 клас и знам негативите. Икономическите причини, за които е писано по-напред са ясни - тръгна да работи година по-рано.

Вярвай ми, децата не са оЩетени, ако вси4ко е в адекватната за възрастта им форма.

Естествено. То и на четвъртокласниците се поднася в адекватна за възрастта им форма. Но това, което в българското училище се учи в 1 клас, не е подходящо за 6 годишно дете.

# 53
  • София
Това за тръгвнето по-рано на ранота е относително. Може да започне на 7 и да не учи след 12-ти клас, може да започне на 6 и после още 10 години да учи. Може пък и цял живот да не работи, особено за девойките.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 10:28 от Klemy

# 54
  • загубено
Тя авторката не каза нищо повече.
Какво я притеснява,че иска да забави детето.

# 55
  • София
Пуснах голямата си дъщеря на училище точно на 6 години.В момента завършва 8 клас.Никога не е имала проблеми нито с усвояването на материала, нито  от друго естество, например трудности в общуването с по-големите си съученици.Отворена е , комуникативна.... Тръгването на 6 на училище не е довело след себе си никакви негативи.Всичко е строго индивидуално.  Peace

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 12:23 от already detective

# 56
Ама защо се измести темата в посока "тръгване на 6"? Дамата иска да го пусне почти на 8, защото през септември детето няма да е нито на 6, нито дори и на 6 и половина, а поне 6г 9м и не знам защо се предполага, че 7-ят РД е някакъв сакрален момент, та нещо фантастично да се промени в детето?!?!?! Значи на 7 г и 5 дни е ОК, ама 6г 11м е малко? Просто изумително - на 7-годишно дете да му броиш възрастта в месеци!

# 57
  • София
Ама защо се измести темата в посока "тръгване на 6"? Дамата иска да го пусне почти на 8, защото през септември детето няма да е нито на 6, нито дори и на 6 и половина, а поне 6г 9м и не знам защо се предполага, че 7-ят РД е някакъв сакрален момент, та нещо фантастично да се промени в детето?!?!?! Значи на 7 г и 5 дни е ОК, ама 6г 11м е малко? Просто изумително - на 7-годишно дете да му броиш възрастта в месеци!

Аз се извинявам, че изместих акцента на темата, говорейки за дъщеря си и ранното й тръгване на училище. Но постът на dimana27 ме провокира да го направя, тъй като няма общовалидно правило за това, как и доколко възприема едно шестгодишно дете.Както и гаранция няма, че напълването на тези фиксирани   7 години ще превърне  едно дете в схватливо, умствено и психически узряло, готово за училище.... Всичко е толкова относително.Затова и в конкретния случай с детето на авторката не виждам проблем.То си е отвсякъде за училище, освен ако  майката има някаква основателна причина  за притеснение, която обаче не е споделила... Thinking

# 58
А какъв е проблемът, ако детето тръгне почти на 8?Моето дете си върви с набора си и тръгна почти на 8 в 1 клас. Rolling EyesЯвно е такъв и този случай, не знам, авторкаа така и не се появи да внесе уточнения и всичко до тук е бла-бла-бла...

# 59
А какъв е проблемът, ако детето тръгне почти на 8?Моето дете си върви с набора си и тръгна почти на 8 в 1 клас. Rolling EyesЯвно е такъв и този случай, не знам, авторкаа така и не се появи да внесе уточнения и всичко до тук е бла-бла-бла...

E, да, пък и не само твоето, но не може всички да са родени през септември. Ние да не сме някакво стадо? Въпросът е, че тя не пита какво да направи, за да го отложи поради някаква смислена причина, а защото било родено след септември. Санким е само нейното? Откъде пада, тя на училище не е ли ходила?

already, въпросът ми не беше към теб, а по принцип, защото се заора в тази посока още в средата на 1-а страница.
А авторката явно се обиди, че не й се приглася на възмущението и спря да влиза.

Общи условия

Активация на акаунт