на 6 години и половина- първи клас.........

• 15 783
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
 Какво значение има дали ще тръгне на 6г или на 7г.
 Все някой ден трябва да се започне училище. Simple Smile

# 31
Тази година първолаци са родените през 2004 година. Няма как-годината е 12 месеца и някои тръгват на 6 год. и няколко месеца, а други на 7 и няколко месеца. Едни са родени януари,други декември. Няма как всички да са точно на 7. Ако има здравословен проблем,тогава може да има отлагане-както вече писаха по-напред.

# 32
Т.е всички англичанчета преди 5г. възраст пишат и четата?  Shocked Shocked Shocked Шегуваш се.  Joy
за всички англичанчета нямам идея как пишат и четат, но синът ми на 5 г четеше и пишеше на холандски. беше втора към трета група, тръгнал е на 4 на училище, роден е буквално на средата на календарната година/28 юни/.

за мен на 6 и половина в първи клас ми изглежда нормално, освен ако детето няма някакъв проблем.

# 33
  • София
Как хем втора към трета група, хем първи клас? Ако е тръгнал на 4, значи на 5 е бил втори клас вече, нали?

# 34
завършвал е втора група, и е бил на точно 6 г към момента на завършването. четеше и пишеше на холандски и нямаше никакъв проблем в усвояването. в трета група е бил вече на 6 г и 2 месеца. не мога да дам еквивалент групи- класове , защото системата в холандия е различна. исках да кажа, че не е нещо изключително на 6 да четат и пишат на родния си език.
-------------

за първи клас имах предвид децата в Бг. моят син има и завършен втори клас в Бг. не виждам нищо лошо в тръгване на 6 и половина.

пс. но ми е все едно кой кога тръгва де, да не го помислиш за някакво натрапване. само подчертах, че на 6 е нормално да могат да четат и пишат.

# 35
  • по пътеката
голямата ми дъщеря тръгна на 6 и нещо в бг , поради факта,4е е родена последните дни на декември, след полудневна преду4илищна! никога не ходила на детска градина преди това! но сама на 5 г се нау4и да 4ете , дори не е сри4ала, тръгна с големите ,въпреки възможността да я оставя за следващата! малката ми щерка, бидейки от смесен брак и според системата тук тръгна на по4ти 4 г на преду4илищна и на 7.5 г е ве4е за трети клас!
мисля,4е в бг се минават комисии за децата под 7 г , поне такъв спомен имам ,но беше отдавна!

# 36
Добре де каква е тази драма! Разбира се ,че е готово както на 6г. така и на 7 години какви са тези излишни втелявания. В повечето страни дацата много по-рано тръгват на училище и предучилищна, те да не са извънземни... На теб какво ти пречи , ако тръгне първи клас, какво толкова. Забавянето с какво по готово ще го направи, това тръгване няма да му травмира психиката, не виждам нищо чак толкова трагично. Peace

# 37
  • София
Ето, копирам от отчетната ни тема, майка, която живее в Холандия и момиченцето завършва сега първи клас:
"Клеми, не ги учат да четат и пишат. Не им влиза в учебния  план за първата година. Обучението е под формата на игра. Например, сега имаха тема цветя, градина и т.м. Носихме саксии, енциклопедии, садиха цветя, ходиха в разсадници, ферми, разходки в парка. Учат ги да спазват правилата в училище, работят над концентрацията и дисциплината, как да реагират и да се справят при дразнене и обиди от  съученици. Всъщност, първата и от части втората година са като предучилищна, но понеже такова животно няма в ХОландия се прави в училище. Като цяла в основното училище по мои наблюдения не се учи много. Дори не си носят учебниците вкъщи. Домашните са изключение. "
Така че може и да започват по-рано първи клас, но това все още нищо не означава.  Peace

П.П. Аз не съм против първи клас на 6г, както писах пускам дъщеря ми предсрочно. Просто не съм съгласна, че първи клас е еднакъв в страните, където се започва на 7 и на 4-5г.

# 38
в холандия има групи  - до 8- ма група, класовете са после.
първа група е така точно, дори мисля, че май не е и съвсем задължителна.

питах и мъжа си - накрая на втора група нашето дете е било точно 6 годишно/тук завършват обикновено между 2 и 15 юЛи учебната година/ и е можело да чете и пише на холандски.

това е вярно обаче:
Цитат
... Като цяла в основното училище по мои наблюдения не се учи много. Дори не си носят учебниците вкъщи. Домашните са изключение.

# 39
  • някъде под слънцето...

Така че може и да започват по-рано първи клас, но това все още нищо не означава.  Peace

П.П. Аз не съм против първи клас на 6г, както писах пускам дъщеря ми предсрочно. Просто не съм съгласна, че първи клас е еднакъв в страните, където се започва на 7 и на 4-5г.
Зависи от страната.Тук от 3 до 4 се у4ат на буквиРазпознаване и писане), 4исла,(разпознаване и писане) броене.
В курса на 5 навърШени се у4ат да 4етат  пиШат(думи, изрази) и смятат(събиране и изваждане)В края на у4ебния цикъл  послу4ай "дипломирането"( обли4ат се с тоги)  в Програмата е вклю4ено, 4етене на по елементарни текстове.
Писмени доамаШни имахме само тогаваа, когато не беШе успяла да направи упражненията  по писане(букви, сри4ки) в 4ас, както и тези упражнения които не е направила заЩото 5 дни бяхме в болница.
У дома детето трябваШе да "играе поне 3 или 4 пъти в седмицата" на образователни игри от дискове, вклю4ваЩи изписване на букви сри4ки, съставяне на думи с определена буква или сри4ка, синоними, антоними прилагателни....
ДъЩеря ми е родена през април и затова прецениха, 4е в годината на навърШване на 3 ,(от 3 до 5 се води инфантил) трябва да бъде в групата на навърШилите 4.Което озна4ава, 4е преско4ихме  първата година.
Етапите на обу4ение тук са
В годината на навърШване на
от 0 до 2 Гуардериа (градина), което не е задължително Май4инството е само 16 седмици и на практика след 4 ия месец жените се връЩат на работа.Платено еНямат у4ебници, само дискове с песни4ки и стихотворения на испански и английски
От 3 до 5 Колехио инфантил.Детско у4илиЩе, по закон не е задъжително, заЩото познавам 4ужденци, които не си праЩат децата но на практика 99.99 %от  децата(без зна4ение социален статус) го посеЩаватБезплатно за държавните у4илиЩа.Има у4ебници, у4ебни тетрадки,  дискове с образователна програма.У4ебниците и у4ебните тетрадки обикновено стоят в у4илиЩе и ако работата се приклю4и в 4ас не се носят в у4илиЩе.Липсва следобедният сън .За елитните у4илиЩа задължително се ходи с унифоема на у4илиЩето, дори и спортните екипи са униформени
От 6 до 12 Примария На4ално  задължително по закон Безплатно за държавните у4илиЩаУ4ебници(дори и по музика заедно с тетрадка по солфеж)  у4ебни тедрадки и нормални тедрадки по разли4ните предмети.ДомаШни по писане ,  4етене математика английски(говоря за първи клас).У4ебниците и тетрадките се носят всеки ден.Елитните у4илиЩа са с Униформи, обикновено задължителни
Не си подценявайте децата Peace

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 15:05 от sl

# 40
  • загубено
Az писах как е при синът ми.Той е в държавно училище.
Но на моя позната детето е в частно италианско училище.

Освен гръцки,математика и природознание(нещо подобно).
Учат английски и италиански .
Набори на синът ми са ,2004.
Така,че предполагам програмата е съобразена с възрастта.Децата се справят.

# 41
Аз съм тръгнала на 6 годишна възраст и бях единствената от моя набор в класа. Нямах никакви проблеми, бях напълно готова, да не кажа ,че бях доста по-напред от останалите. Четях от 4 годишна, не помня дали пишех newsm78, можех и да смятам. Не виждам никакъв проблем в по-ранното тръгване на училище.

# 42
Мога да кажа за нашия щат в САЩ. Има т.нар. cut off date за приемане в училище. Тази дата се определя от отделните райони, но обикновено родените след 5 октомври ги взимат на училище следващата година. Не знам дали стана ясно - примерно, ако това нещо го имаше в България, навършващите 7  години през октомври, ноември или декември, щяха да ги взимат в първи клас на следващата година, т.е. малко преди да навършат 8 години със следващия набор. Много не е коректно да се прави това сравнение, защото тук по принцип държавните училища започват с програми от 3 до 5 год. - предучилищна, и след 5 години kindergarten. Като цяло, родените в края на годината вървят с една година назад.
Децата са различни, има някои родени в края на годината, които са много напред, но пък може и да са по назад от тези родени в началото и това да не означава, че нещо не им е наред.
Моя съседка навремето, родена в края на ноември, тръгна първи клас с набора си и повтори една година. Иначе си е нормална - сега е много добра лекарка, просто не е била готова да тръгне толкова рано на училище.

# 43
Има закон. Споровете са излишни. Детето тръгва с набора си, без значение през кой месец е родено. Не намирам за удачни примерите как е в другите държави, защото образователните системи са различни. Не съм съгласна и с това колко много знаят децата още преди 1 клас. Вярно е, че сега децата знаят много, но дали знаят точно това, което е нужно? Те ще ви кажат колко е 50 плюс 50, но ще се затруднят да пресметнат 6 плюс 9. Познават буквите, но знаете ли колко ги затруднява звуковият анализ? Знаят и говорят много, но произнасят ли всичко прaвилно? Чуват ли звуковете? Определят ли правилно последователността им? Неслучайно предучилищната стана задължителна. Има едно нещо, което се казва училищна готовност. Именно тя трябва да бъде достигната в ПДГ.

# 44
Има закон. Споровете са излишни. Детето тръгва с набора си, без значение през кой месец е родено. Не намирам за удачни примерите как е в другите държави, защото образователните системи са различни. Не съм съгласна и с това колко много знаят децата още преди 1 клас. Вярно е, че сега децата знаят много, но дали знаят точно това, което е нужно? Те ще ви кажат колко е 50 плюс 50, но ще се затруднят да пресметнат 6 плюс 9. Познават буквите, но знаете ли колко ги затруднява звуковият анализ? Знаят и говорят много, но произнасят ли всичко прaвилно? Чуват ли звуковете? Определят ли правилно последователността им? Неслучайно предучилищната стана задължителна. Има едно нещо, което се казва училищна готовност. Именно тя трябва да бъде достигната в ПДГ.

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт