на 6 години и половина- първи клас.........

• 15 782
  • 130
  •   1
Отговори
Чл. 7. (2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това

исках да запиша детето си подготвителна група, а те казаха че съм длъжна да го пусна първи клас,прави ли са

# 1
  • загубено
Ако има 7 навършени години,или ще ги навърши да прави са.
Законът които си цитирала.

На колко е детето?

# 2
Ако ще навърши седем през 2011, значи трябва да е в първи клас.
Естествено, ако имаш причини да смяташ, че детето не е интелектуално или емоционално годно за първи клас, можеш да започнеш процедура по отлагане.

# 3
А това дете до този момент къде е било?
По Закон предучилищната е задължителна за 6-годишните. Без детето да е посещавало предучилищна група в уличище или ДГ, няма как да бъде записано в първи клас. От друга страна обаче основното образование е задължително и няма как дори и без свидетелство за завършена предучилищна подготовка да бъде отказан прием. Ако детето е родено през 2005-та имате пълното основание да откажете записване в първи клас през тази учебна година.

# 4

родено  е в края на на 2004 година

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година,
изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст

# 5
Хубаво де, децата родени в края на 2004-та година през изминалата учебна 2010-2011-та бяха предучилищна, така както и тези родени на 1 януари 2004-та. То даже доста родени първо полугодие на 2005-та отиват в първи клас. Това дете до сега къде е било? Не е ли посещавало детска градина и съответно предучилищна група там?

# 6
  • някъде под слънцето...
Детето е  физи4ески и умствено  напълно готово на 6 години да бъде записано на у4илиЩе
Тук Испания децата запо4ват първи клас в годината на навърШване на 6 годиниПодготвителното запо4ва в годината за навърШване на 3 години
,ДъЩеря ми е родена през април 2004 и другата седмица завърШва успеШно 1 клас на английско у4илиЩе За сега на испански са само испански език и математика, религия и музика(у4ат солфеж)Английски , 4овек и природа и физи4еско са на английски,В смисъл, 4е в тези 4асове св говори само и  единствено на английски На този етап тя и съу4ениците и пиШат  и 4етат свободно на испански и английски.Отделно събират и изваждат до и над 100.ДъШеря ми по своя инициатива се записа в у4илиЩната библиотека и 4ете по една книга адаптирана за нейната възраст седми4но (сама си ги избира)
Не разбирам заЩо подценявате децата си,

Последна редакция: пт, 17 юни 2011, 22:59 от sl

# 7
  • загубено
Синът ми също е роден декември 2004 и завърши вече 1 клас.

Няма да сравнявам системите,но ако детето няма проблеми не виждам
смисъл от отлагане.

# 8
  • някъде под слънцето...
Не го написах за сравняване, въпросът беШе дали едно дете на 6 години е физи4ески и уствено  готово да запо4не у4илиЩе.

# 9
  • Бургас
Имаше такава тема в подфорум "Деца в училищна възраст".Потърси я,ако желаеш.Иначе,да,детето ти трябва да започне 1-ви клас,ако навършва 7год. през 2011.Ако е родено например на 15 декември и тогава навършва 7,трябва да започне 1-ви клас през 2011,въпреки че ще е на 6г. и 9м.Ако не желаеш това да се случи трябва да минеш през някаква комисия и да се отложи.Но не знам как точно стоят нещата.

# 10
  • загубено
Не го написах за сравняване, въпросът беШе дали едно дете на 6 години е физи4ески и уствено  готово да запо4не у4илиЩе.

Готово е,но пак си е до дете.

Според мен авторката нещо я притеснява.

# 11
  • Вън от пространство и време

По принцип е готово. Аз също съм родена съвсем в края на годината и съм учила с набора си без да имам никакви проблеми. Даже без да ходя на предучилищна (тогава не беше задължителна) бях от децата, които вече четяха свободно. А винаги в класовете, в които съм учила, е имало и по-малки от мен - следващият набор, родени в началото на годината.

Но ако нещо те притеснява конкретно във вашия случай - консултирай се с педиатъра си къде може да отидеш на консултация. Чрез преглед и становище от специална комисия може да се отложи с поне година тръгването в първи клас.

# 12

Готово е и още как Wink Дано не греша, но в ЕС, навсякъде почти на училище се тръгва на 6 год. Въпрос е на време да го въведат и в България.  Peace То май само Русия и бг са все още по тази "остаряла" система, в 1ви клас, на 7 години, че и повече.
Тук децата могат да тръгнат на училище и на 5 год. и половина.

# 13
  • София
Дъщеря ми ще тръгне тази година в първи клас, решихме да прескочи последната група в ДГ, защото вече й е безкрайно скучно там.
Не могат да се сравняват системите в различните страни. Там където тръгват на 5 годнки, предполагам в края на първи клас не могат да пишат, четат и т.нат. По-скоро са 'вкарали' предучилищната група в училищната система, така както вече се налага и в БГ.

# 14
Защо искаш да "забавиш" детето си?
Не са ли от много отдавна такива правилата - родените в рамките на същата календарна година, дори и в края, тръгват с този набор на училище? Дори на мен смътно ми се върти в главата, че преди беше даже за родените до 1ви март или 1ви април на следващата календарна години...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт