на 6 години и половина- първи клас.........

• 15 789
  • 130
  •   1
Отговори
# 75
Пак ли се размечтахме за "едно време"? Помисли пак, ако искаш, преди да ме контрираш точно с това Wink

Не, не се размечтахме - поне аз не съм, а вероятно и ти не си - тоест нямаме първо лице множествено число.

Казвам само, че е имало механизми никой да не остава извън училището, които са по-ефективни от сегашните, които мъдрим вече 22 години. И то по време, когато за информираността на населението относно задълженията му са се грижили с ежеседмични профсъюзни, ОФ и партийни събирания, от които никой не е излизал неразбрал какво трябва.

Помисли пак, ако искаш да живееш с нагласата, че някой непременно те контрира. Wink

# 76
Хайде да не се връщаме в едни други времена.Тогава много неща бяха по-различни.имаше и по-добро, и по-лошо. Днес обаче е задължение на родителя да се интересува къде и какво трябва да направи за детето си.Ако бяха други времена, просто щеше да си запишеш детето в кварталното училище.

Казвам само, че е имало механизми никой да не остава извън училището, които са по-ефективни от сегашните, които мъдрим вече 22 години.

Механизми и сега има.Образованието е задължително, има глоби.

# 77
  • загубено
Казвам само, че е имало механизми никой да не остава извън училището, които са по-ефективни от сегашните, които мъдрим вече 22 години. И то по време, когато за информираността на населението относно задълженията му са се грижили с ежеседмични профсъюзни, ОФ и партийни събирания, от които никой не е излизал неразбрал какво трябва.

Laughing
 Партийните събрания да се върнат Mr. Green
Да видим тогава колко теми ще има от не разбрали.

Някоя добра душа да ме осведоми,кога е било
това с ходенето на учителите по домовете.

# 78
Добра душа съм. Ще кажа.  Grinning
Когато аз бях малка, преди 30 години.
Съседчето са го търсили у нас от близко училище, та се наложи да ги водя до съседния вход. Беше преди 5 години.
Сина ми не са го търсили, т.к. той тръгна на училище 6 годишен и, въпреки че си изкара чинно ІІІ и ІV група в градината, явно нямаха информация, че е подлежащ. Ние сами пообиколихме 2-3 училища и той си избра едното. Където избра, там го записахме.
Родените през 2004 са си точно за първи клас.

# 79
  • София
Интересно, аз съм почти на 29, но никой не е идвал вкъщи да ме кани да се запиша в първи клас.  newsm78

# 80
Интересно, аз съм почти на 29, но никой не е идвал вкъщи да не кани да се запиша в първи клас.  newsm78
В нашия блок бяхме много деца на по 6 и 7 г. И са идвали у всички, споделяхме си.
Тази г-жа, която търсеше съседчето у нас, си беше начална учителка, питах я. Не съм я разпитвала, обаче, откъде имат информация. Даже не питах защо моето дете не го канят, за него ми дойде по- нормално- не си беше в набора. Вероятно са им "смъкнали" от общината децата от дадения набор, в случая беше 1999 г.

# 81
Свекърва ми живее в кватрал от селски тип, след околовръстното- задължение на учителите от местното училище /СОУ е/ е да посещават бъдещите първокласници у дома.
В селото, където имаме вила, практиката е същата. В събота бяхме там и съседчето се похвали, че г-жа Х му била вчура на гости.

# 82

А глобени има ли?
Щото то глоби и за неправилно пресичане има - ама хората продължават да пресичат Цариградско шосе пред Карфур.

Свекърва ми живее в кватрал от селски тип, след околовръстното- задължение на учителите от местното училище /СОУ е/ е да посещават бъдещите първокласници у дома.
В селото, където имаме вила, практиката е същата. В събота бяхме там и съседчето се похвали, че г-жа Х му била вчура на гости.

Супер, значи някои още го правят. Но може би това вече е борба за ученици (нали знаете за делегираните бюджети), а не държавна политика по отношение на децата.

# 83
Едва ли. Simple Smile В местата, за които говоря, началните училища са по един брой, а алтернативата не особено приемлива.

# 84
Цитат на:  link=topic=591114.msg19043682#msg19043682 date=1308737598

Цитат на:  link=topic=591114.msg19044311#msg19044311 date=1308740661

Супер, значи някои още го правят. Но може би това вече е борба за ученици (нали знаете за делегираните бюджети), а не държавна политика по отношение на децата.

Така си го обясних и аз преди пет години, т.к. ние пък не сме с едно училище и можем да изберем. Най- вероятно е заради набиране на повече ученици. Даже директорът на нашето ни покани преди две години няколко родители на среща с евентуални бъдещи родители на първокласници- да им разкажем за школото.
Борба си е, най- вероятно.

# 85
Практува се и днес от училища с недостиг на ученици. Около тях всяка година има бум на 5-6 годишни гении, чиито родители са агитирани колко прекрасно се справя детето, защо не го пратят по-рано Wink
Тези, които имат по 5 кандидата за място защо да го правят???
Но ако оставим тези сметки настрани, не се запитват радетелите за учителски обиколки колко деца живеят на адреса си по регистрация? И колко родители са склонни да запишат детето си в училището по район?
А частните училища? А домашното образование? Тези хора са учители все пак, не врачки Simple Smile

# 86
  • загубено
Добра душа съм. Ще кажа.  Grinning
Когато аз бях малка, преди 30 години.

Благодаря   bouquet
Но и аз тогава съм започвала,та нямам такива спомени.
Но и майка ми питах,и тя няма.
Както и да е,може да е било по градове,райони и прочие.

Сега задължително ли е детето да учи в определено училище
по местоживеене?

# 87
  • София

по местоживеене?

Не.  Peace

# 88
  • Вън от пространство и време
по местоживеене?

Не, записваш го където избереш и имаш възможност да го водиш.

# 89
по местоживеене?

Не, записваш го където избереш и имаш възможност да го водиш.

Обаче живеещите в района са с предимство.

Общи условия

Активация на акаунт