Наследникът с по-малкия дял е бил в последните години в чужбина. Връща се, вижда, че апартаментът е видимо запуснат и неподдържан. Иска да закупи 3/4-тия дял от втората съпруга на баща си. Предлага й обаче 50% от пазарната стойност на имота. Или по-точно половината от сумата, на която се продават сходни имоти в района. Справедливо ли е според вас?
Реално вдовицата е в цайтнот, защото без съгласието на другия наследник не може да продаде жилището на трети човек.
Аз съм трета страна по случая. Но не искам да уточнявам до кой съм по-билзко. Просто искам да чуя безпристрастни мнения. Благодаря на всички, които вземат отношение.
По принцип мисля, че няма човешки гледни точки към имотните казуси:) Затова предпочитам да не чета човешката гледна точка ( кой за кого се е грижил и пр. например), защото от ЛИЧЕн опит знам, че в крайна сметка важи максимата "оти ги ручахме жабетата"и на никой не му дреме. Идва наследник, взима наследството, бие си шута.
В случаят, той трябва да плати 3/4 от пазарната цена на този имот, или друга сума под която да се подпишат, нали така. Ако предлага 50% на 3/4 , а вдовицата не е съгласна, не може да се постигне споразумение и имота отива на пазара. Или стои в завареното положение докато се разберат нещо. Той не може да я принуди да продават, тя пък има право да не приеме цената, която й предлага.
Ако бях аз щях да го обявя за продажба да видя на каква сума ще намеря копувач ( защото все пак от това, колко струва един имот до това дали има кой да го купи има известна разлика), появява се лицето Х, който дава еди колко си, питам и брокери каква е цената, горе долу сравнявам и после или го продаваме и делим дяловете, или сина да се стяга да покрие офертата и да изплати реален дял. Май объркано звуча, дано става ясно.
Минали са през това. Той предлага 2/3 от цената на брокерите, но тяхната не е потвърдена от пазара.
Купувачи няма. Лицето Х не се появява. Чакат ли, губят все повече, майката - 3 пъти повече.
Влезе синът ли да го владее - тя губи практически изцяло, а понеже е коректна, дължи и разходите.