Съвет по имотен казус от човешка гледна точка

• 12 623
  • 116
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря на всички включили се! Дано нещата се развият благосклонно и за двете страни.

птица, ако знаеш колко си права за сметките и ползите.

MechoPuhOnline, за вложението съм абсолютно съгласна. Моят съвет беше същият.  Peace

Аз съм дъщеря й. Не исках да се знае от началото на темата, защото съм трето лице и отношението ми към проблема, би следвало да бъде като на чужд човек. Като цяло обаче за жилището чисто физически след смъртта на втория ми баща се грижим аз и съпругът ми. Като под "грижа" разбирайте, понаглеждане от време на време, та да се види, че идват хора, проверяване дали не са се настанили някои роми, позабърсваме прах. Лично аз от въпросното жилище не се вълнувам, не желая да живея в него и да печеля от него. Тъпото е, че майка ми иска да ме нагърби с пълномощно да й реша проблема, но тя да остане като скрит играч и да определя правилата.  Stop
Лично моето мнение е, че на това жилище и 30 000 Е са му много като обща цена, а тези 15 000 /особено ако се споразуменят да са чисти, т.е. прехвърляне и стари задължения да са от негова страна/ ще са просто въздушни пари. Ясно е, че я е яд, че е изплащала и обзавеждала жилището, а сега е зависима от почти непознат човек, който се опитва и да я изнудва, но трябва да се прецени дали пък тези 15 000 Е няма да са максималната сума, който може да получи.

# 46
Joy

Прав си! И все пак - грозно е. Добре е да се търси компромис и от двете страни.

птица, те не се карат, та да има компромис.

От инвестиционна гледна точка, компромис е сумата на сделката.

За три години, той ще загуби 6-7% доходност и ще се заглави в непродаваем имот.
Тя ще се отърве от това.

Вижда ми се много справедливо за това, че я притиска.

Остава болката и от това, че е загубила пари.
Но тя търгува "оттатък болката" - има си и пари и имоти.

Ако го натиска нагоре, сделката ще се забави. Той може и да размисли, имай го предвид.

Пазарът е много справедлив. И няма обжалване, нито амнистия.

# 47
Благодаря на всички включили се! Дано нещата се развият благосклонно и за двете страни.

птица, ако знаеш колко си права за сметките и ползите.

MechoPuhOnline, за вложението съм абсолютно съгласна. Моят съвет беше същият.  Peace

Аз съм дъщеря й. Не исках да се знае от началото на темата, защото съм трето лице и отношението ми към проблема, би следвало да бъде като на чужд човек. Като цяло обаче за жилището чисто физически след смъртта на втория ми баща се грижим аз и съпругът ми. Като под "грижа" разбирайте, понаглеждане от време на време, та да се види, че идват хора, проверяване дали не са се настанили някои роми, позабърсваме прах. Лично аз от въпросното жилище не се вълнувам, не желая да живея в него и да печеля от него. Тъпото е, че майка ми иска да ме нагърби с пълномощно да й реша проблема, но тя да остане като скрит играч и да определя правилата.  Stop
Лично моето мнение е, че на това жилище и 30 000 Е са му много като обща цена, а тези 15 000 /особено ако се споразуменят да са чисти, т.е. прехвърляне и стари задължения да са от негова страна/ ще са просто въздушни пари. Ясно е, че я е яд, че е изплащала и обзавеждала жилището, а сега е зависима от почти непознат човек, който се опитва и да я изнудва, но трябва да се прецени дали пък тези 15 000 Е няма да са максималната сума, който може да получи.

Охоо, както очаквах и тя не е ангел небесен! Ти да движиш нещата, та да си крива после.
Ми мъжът ти например що да бърше. Що да носи рискове - нали е хептем външен?

Да ти го прехвърли, нали си и дете?

Или предпочита да го наследиш по по-скъпия начин Simple Smile

За пореден път се убеждавам, че имотните въпроси са ужас.

# 48
Касита, успех при преговорите и с двете страни по сделката  Peace

MechoPuhOnline, едва ли отношенията между майка и дъщеря лежат на точно тази плоскост  Grinning

# 49
MechoPuhOnline, не ща нито да го наследявам, нито да се занимавам с това жилище. Имаме си свои /мои и на мъжа ми/.

Хърмаяни, благодаря. Чувствам се между чук и наколавня. Не съм близка с доведения си брат, но не желая да ме смята за алчна кучка, дори и да съм в правото си да искам по-висока сума.

Всъщност майка ми е от типа хора, които искат, но нищо не правят за да постигнат исканото и съответно се налага да прибягват до "услугите" на втори лица, които да се заемат с въпроса. Simple Smile Съпругът ми спазва дистанция и не желае да се намесва. Било си нейна работа. Прав е.

# 50
Касита, успех при преговорите и с двете страни по сделката  Peace

MechoPuhOnline, едва ли отношенията между майка и дъщеря лежат на точно тази плоскост  Grinning

Естествено, Хърмаяни.

Просто докато си мислех какво още има, излезе това Simple Smile

Да вкараш детето си в потенциален имотен конфликт който да продължи и след смъртта ти не е най-майчината постъпка.

Собствеността носи отговорности, така смятам аз.

А това, че детето и си има имоти, е пък съвсем трети въпрос.

Ако ще и бъде пълномощник - Касита ще избира правилата. Поне аз бих настоявал за това.

# 51
MechoPuhOnline, не ща нито да го наследявам, нито да се занимавам с това жилище. Имаме си свои /мои и на мъжа ми/.

Хърмаяни, благодаря. Чувствам се между чук и наколавня. Не съм близка с доведения си брат, но не желая да ме смята за алчна кучка, дори и да съм в правото си да искам по-висока сума.

Всъщност майка ми е от типа хора, които искат, но нищо не правят за да постигнат исканото и съответно се налага да прибягват до "услугите" на втори лица, които да се заемат с въпроса. Simple Smile Съпругът ми спазва дистанция и не желае да се намесва. Било си нейна работа. Прав е.

Касита, дълбоко уважавам позицията ти. Не бих търсил нищо на твое място.
Дългогодишната отрова срещу сбор от тухли...

Между чука и наковалнята влизаш, ако действаш. Но никой не е зависим от решението ти, така че спокойно можеш да се дистанцираш.

Всъщност майка ти освен че иска, и прави. Опитва се да те вербува, например.

Тя е инвеститор, и е добре да го осъзнае. Сега има проблем с изхода от инвестицията си и някак си ме гложди това да завлече и други...които пък нямат никакви ползи.

Може спокойно да си наеме адвокат срещу дял от горницата над 14 000, нали?
Или да послуша съвета ти.

Как би могла да преговаряш с доведения си брат за по-висока цена за майка ти?!
Звучи идиотски, още повече, не си убедена, че е справедлива цена. То поне да беше твоята алчност.

Шегувах се тук там, дано не се засягаш.
Желая ви успех.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 16:05 от MechoPuhOnline

# 52
Този брат просто иска да придобие собственост на безценица. Ако човек иска да изкупи нечий дял, то редно е да се направи оценка и според тази оценка да предложи адекватна цена. Жената се е заинатила, защото това, което прави доведеният й син, просто не е редно. В идеалния случай при такива съсобствености просто се изкарва имотът на пазара, продава се, а после се делят парите според процента идеални части.
От морална гледна точка младежът не следва да поставя условия. Тази жена, бидейки женена за съпруга си и участвайки в покупката на жилището и обзавеждането му, реално е вложила пари в него. Синът реално не е вложил нищо в този имот - просто баща му е починал без време и той е в правото си да го наследи. Не оспорвам правото му да наследи бащините си имоти, но в случая има и етична страна този въпрос. Не може ти да се появиш от нищото и да започнеш да извиваш ръцете на човек, който е участвал наравно с татко ти в създаването на нещо. Редно е не да поставяш унизителни цени, а да седнеш и да поговориш с другия собственик, да обсъдите заедно перспективите и да вземете решение, което да не ощетява само единия.
Майката може в същия тон да му предложи да изкупи неговия дял за жълти стонинки. А той дали ще се съгласи?

# 53
  • при него
Касита,
мисля, че най-добрият съвет е да пробвате да преговаряте за 2-3 хил евро над предложената цена. Но дори и да не успеете, пак го продайте този апартамент. Да се отървете от него.
Казвам ти, не ви трябват съдебни дела, такси и хонорари с години, а такива дела се точат по 5-6- години, имаш обжалвания и пр. простотии, плюс това младежът може няколко пъти да не се яви щото е в чужбина примерно или е нередовно призован и какви ли не още оправдания.
Сигурна съм, че за майка ти е много трудно от емоционална гледна точка, но нека да помисли върху това, че нервите й са най-ценни, както й времето за в бъдеще прекарано с теб (не знам дали имаш братя/сестри/деца) и че никакви 2-3 хиляди евро не могат да й изплатят моментите които ще пропусне, защото няма да може да спи от тревоги покрай делата, оценките, вещите лица и пр.
Вземете парите, сложете ги на (срочен) влог с добра лихва, не са малко пари. Живейте си спокойно живота. Ще й бъде мъчно месец-два, после като си отдъхне от тая драма, и ще си казва "Боже, как не съм се сетила!"
Желая ти успех, каквото и да решите. Просто парите не са най-важното на този свят, особено щом казваш че сте осигурени.  Hug

# 54
Този брат просто иска да придобие собственост на безценица. Ако човек иска да изкупи нечий дял, то редно е да се направи оценка и според тази оценка да предложи адекватна цена. Жената се е заинатила, защото това, което прави доведеният й син, просто не е редно. В идеалния случай при такива съсобствености просто се изкарва имотът на пазара, продава се, а после се делят парите според процента идеални части.
От морална гледна точка младежът не следва да поставя условия. Тази жена, бидейки женена за съпруга си и участвайки в покупката на жилището и обзавеждането му, реално е вложила пари в него. Синът реално не е вложил нищо в този имот - просто баща му е починал без време и той е в правото си да го наследи. Не оспорвам правото му да наследи бащините си имоти, но в случая има и етична страна този въпрос. Не може ти да се появиш от нищото и да започнеш да извиваш ръцете на човек, който е участвал наравно с татко ти в създаването на нещо. Редно е не да поставяш унизителни цени, а да седнеш и да поговориш с другия собственик, да обсъдите заедно перспективите и да вземете решение, което да не ощетява само единия.
Майката може в същия тон да му предложи да изкупи неговия дял за жълти стонинки. А той дали ще се съгласи?

Така е , balibi, обаче има някои прагматични аспекти.

Ако имотът се "изкара на пазара" той по-вероятно няма да се продаде въобще.
Първо, локация.
Второ, състояние.
Трето, "екстри".
Четвърто, комшии с цвят лилав.
Пето, двама собственици, единия от които не е съгласен.

На този фон, ако гледаме кой би загубил повече в следващите 5 години да речем, то определено това е майката.

Казваш, че момчето е дошло от нищото. Ами не е съвсем така. Тя е живяла с баща му, и правото му на наследство все пак отразява приносът на баща му. Затова и притежава 1/4. Тя е платила 80%, притежава 75%.
Дотук добре.

Тя майка ли му е? Той просто търси интереса си.

1. Момчето иска да придобие собственост, като предлага с 1/3 по-ниско от това, което казват брокерите.  И той дава цената в момента. Това не е унижение.
2. Разполага със силен инструмент да блокира сделката. Тънкия момент е, дали би блокирал по-добра оферта на всяка цена. Аз мисля, че е много вероятно и затова е по-добре тя да продаде веднага на неговата цена.
3. Предлага кеш. Тоест, вади я от една проблемна инвестиция, която ще и носи загуби.

Жената е направила някои грешки, сега ако застане зад ината си, ще се матира напълно.

Ти звучиш, като да вярваш, че той я изнудва да се раздели с бъдеща полза.
Май и той мисли така.
От една гледна точка обаче, той и помага и сам се набутва, защото се мисли за голям играч.

Така пазарът ще възмезди алчността му.

# 55
О, колко си прав за пазара. Купи ли това жилище, вложили пари в него за ремонт, то ще си остане вечно в негов минус. Сега е сам, т.е. няма съпруга и деца, но една бъдеща така, освен ако не е местна мома от квартала, трудно би се навила да живее там и да гледа пред балкона си няколко ромски съборетини.

Позицията да прецака евентуална изгодна сделка, е реална. Той няма изгода да получи по-малко от 10 000 Е от имота.

Ползата за майка ми е от мълниеносно отърваване от имота, защото той /имотът/ върви само назад и надолу.

baibibi, съгласна съм с теб. И наистина от чисто човешка гледна точка нещата стоят точно така.

Tatianna, благодаря и на теб!

# 56
.

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 17:52 от MechoPuhOnline

# 57
Касита, добре направи, че не ни каза отначалото.  Но май малко прибърза.  Ако ще съдим от морална гледна точка, ще се намесят много фактори.

# 58
О, колко си прав за пазара. Купи ли това жилище, вложили пари в него за ремонт, то ще си остане вечно в негов минус. Сега е сам, т.е. няма съпруга и деца, но една бъдеща така, освен ако не е местна мома от квартала, трудно би се навила да живее там и да гледа пред балкона си няколко ромски съборетини.

Позицията да прецака евентуална изгодна сделка, е реална. Той няма изгода да получи по-малко от 10 000 Е от имота.

Ползата за майка ми е от мълниеносно отърваване от имота, защото той /имотът/ върви само назад и надолу.

baibibi, съгласна съм с теб. И наистина от чисто човешка гледна точка нещата стоят точно така.

Tatianna, благодаря и на теб!

Изпитвам голямо удоволствие, че сме на едно мнение.

Затова ще си позволя да допълня, че той вече е в минус.

1. Вярва, че имотите са ударили дъно.
2. Прави активно предложение, т.е. проучвал е и държи инициативата - играе го спекулант-купувач на падащ неликвиден пазар. Лови падащата брадва със зъби.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Пазете се, да нямате проблем в техническите аспекти на сделката. Аз бих подписал два договора - един за покупко-продажба и втори, който да го задължава за разходите там - води и т.н.
Уверете се, че ви е превел парите. Тия момци рядко са състоятелни, хеле пък задълго.

Вярно е, че може да го изстискате с някоя хиляда, но поставяйки на риск сделката. Това му е хубавото на низходящия пазар. Игра на нерви. Който надмогне алчността си, побеждава.

Дайте му бе, дайте му да се напечели Simple Smile

Да не вземе майка ти да го изкупи, че и да го обзаведе след пет години с депозита Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 59

Наследникът с по-малкия дял е бил в последните години в чужбина. Връща се, вижда, че апартаментът е видимо запуснат и неподдържан. Иска да закупи 3/4-тия дял от втората съпруга на баща си. Предлага й обаче 50% от пазарната стойност на имота. Или по-точно половината от сумата, на която се продават сходни имоти в района. Справедливо ли е според вас?
Реално вдовицата е в цайтнот, защото без съгласието на другия наследник не може да продаде жилището на трети човек.

Аз съм трета страна по случая. Но не искам да уточнявам до кой съм по-билзко. Просто искам да чуя безпристрастни мнения. Благодаря на всички, които вземат отношение.

По принцип мисля, че няма човешки гледни точки към имотните казуси:)
Ако бях аз щях да го обявя за продажба да видя на каква сума ще намеря копувач ( защото все пак от това, колко струва един имот до това дали има кой да го купи има известна разлика), появява се лицето Х, който дава еди колко си, питам и брокери каква е цената, горе долу сравнявам и после или го продаваме и делим дяловете, или сина да се стяга да покрие офертата и да изплати реален дял. Май объркано звуча, дано става ясно.

Не мисля, че ви държи чак толкожва в ръцете си, защото той и сега предлага цена, която ще се достигне след 5 години. Дали ще ги вземе сега, или след 5г. разликата е само в инфлацията, нали.  За сметка на това може да се инвестират пари, да се закупи 1/4 от сегашната стойност, да се стегне и да се дава под наем имота, ако имате възможност. Малко по малко ще се изплати инвестицията, а накрая с пари за 1/4 получава 4/4

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 18:03 от 10 c's

Общи условия

Активация на акаунт