Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 742
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Няма такова понятие възмездна доброволна делба.

ПП Перуника, писали сме заедно  Peace

А как се нарича тогава ако се прави доброволна дебла, но се получава и сума в замяна?  newsm78 newsm78

# 706
Аха, разбрах.
Надя,
Може би е имала предвид с изравняване на дялове.
това е.
Ако една вещ струва десет лева и имате по 1/2 ид. част, ако получиш цялата вещ в свой дял, ще платиш на другия съделител пет лева.

# 707
  • София
Аха, разбрах.
Надя,
Може би е имала предвид с изравняване на дялове.
това е.
Ако една вещ струва десет лева и имате по 1/2 ид. част, ако получиш цялата вещ в свой дял, ще платиш на другия съделител пет лева.

Явно вкарвам малко математика в правото, но изравняване на дяловете ми звучи друго - ако аз съм имала повече, да дам на другия и да си имаме по равно. А доброволно безвъзмездно - май няма такъв филм. Но правото винаги е било по-така. Така че точно това с 10те и 5те лева имах предвид.  Mr. Green Благодаря

# 708
      Така е, Надя. Ако вещта е една и не можеш да я разделиш в натура, единия получава цялата и за да не се обогати, плаща на другия паричния еквивалент на неговата част от вещта. Затова се казва уравнение на дяловете. Ако няма плащане, няма и делба. 
      Доброволно и безвъзмездно е само дарението.  Grinning

# 709

Явно вкарвам малко математика в правото, но 1. изравняване на дяловете ми звучи друго - ако аз съм имала повече, да дам на другия и да си имаме по равно.
А 2. доброволно безвъзмездно - май няма такъв филм. Но правото винаги е било по-така. Така че точно това с 10те и 5те лева имах предвид.  Mr. Green Благодаря

1. Това не е изравняване на дяловете, това е комунизъм  Mr. Green
2. Сега, сериозно - само дарението е такова. Другото е възмездно.

# 710
  • София
Благодаря за отговорите до сега, но имам още един:
Договорът за доброволна делба къде се вписва от нотариуса и какъв документ получавам аз за това вписване? И за колко време се извършва това?

# 711
  • В градината...
Договорът за доброволна делба къде се вписва от нотариуса и какъв документ получавам аз за това вписване? И за колко време се извършва това?
Вписва се в съда-служба по вписванията. На договора се слага печат в съда с рег.номер и т.н. и после си  го вземаш от нотариуса.

# 712
  • София
Вписва се в съда-служба по вписванията. На договора се слага печат в съда с рег.номер и т.н. и после си  го вземаш от нотариуса.

А в какъв срок става това?

# 713
  • В градината...
До 1-3 дни, според натовареността на съответна служба по вписвания.

# 714
  • София
До 1-3 дни, според натовареността на съответна служба по вписвания.

Благодаря ти много!  Hug Hug Hug Макар често да се изказвам против адвокатите и съдебната система като цяло благодарността ми е искрена.  Hug Hug

# 715
  • София
Въпреки, че гарван гарвано око не вади, използвайки анонимността на нета мола да отговор на следния въпрос:
Някакви отзиви за нотариус Лилия Александрова, ул. 6ти септември 12  в София!  Hug Hug Hug Praynig Praynig Praynig

# 716
  • София
И аз имам въпрос, най-баналния, ама...  Embarassed Колко точно струва развод по взаимно съгласие? И необходимо ли е и двамата съпрузи да отидат заедно при адвокат, или може моят адвокат да изпрати споразумението на съпруга ми, за да го подпише и да го върне?

# 717
  • В градината...
Колко точно струва развод по взаимно съгласие? И необходимо ли е и двамата съпрузи да отидат заедно при адвокат, или може моят адвокат да изпрати споразумението на съпруга ми, за да го подпише и да го върне?
1. Според тарифата минимумът е 300 лв. /Зависи от града, адвоката и т.н. При нас се взема много под минимума, но не и в София Simple Smile
2.Moже по отделно да си го подпишете, но задължително двамата трябва да се явите в съда.

# 718
А дело за увеличаване размера на издръжката колко струва като такси и адвокатски хонорар?

# 719
  • В градината...
А дело за увеличаване размера на издръжката колко струва като такси и адвокатски хонорар?
Освободено е от такси. За адвокатския хонорар важи горенаписаното.

Общи условия

Активация на акаунт