Автоимунен тиреоидит на Хашимото (19)

• 53 775
  • 732
  •   1
Отговори
# 705
  • Сфия
А иначе аз за първи път чувам да се обсъжда въпросът дали, ако ТСХ е в норма да си приемат допълнително хормони. Не вярвам някой едндокринолог да изписва лекарство, ако ТСХ си е в норма. .
сега ще се повторя малко, но ме извинете - когато ми откриха хашимото ТСХ беше 3,09 и ми казаха да пия еутирокс. (ТАТ и МАТ бяха високи) Никога досега ТСХ не ми е било над 4 или пък под долната граница, но винаги са ми казвали да си пия хапчето, без дори да целя забременяване. Аз като съдя по моя организъм сега го отчитам като грешка - хич не трябваше да го почвам тоя еутирокс, а да си се следя по-често и когато хормонът излезе извън граници - тогава да го почна.
а плануваш ли бременност? Извини ме, ако вече си споделила...
s_kov , явно докторът е от школата, която тъпчат с шепа хапчета, в стил Тодорова от София. Но наистина не знаех, че когато ТСХ е в норми и няма бременност предписват лекарство. Аз бих се замислила дали да го пия. Интересна теория е това, с възпалението, но на мен не ми звучи. Мое мнение. Не съм лекар. Между другото аз абременях без кортикостероиди, само 2 месеца след, като ми поставиха диагнозата, не съм пила нищо освен Л-Тироксин. ТАТ и МАТ не съм изследвала, освен в началото, когато МАТ беше около 600, а ТАТ в норми. Значи съм забременяла с тези стойности и никой не се е мъчил да ги коригира. Успех ти пожелавам де! Всичко да наред с бременността и бебето!  Praynig

# 706
Ох , момичета всичко е божа работа.
starlet беше ме питала от кога пия л-тироксина - от 16 дена. Като сложа още около 15-6 дена , докато дойде време за цикъл (или нещо друго) ще са изминали около 30-тина дена. Надявам се все пак за това време да има ефект от тироксина. В понеделник започвам да слагам утрогестан и не знам изобщо какво ще правим , кога ще го правим , все още сме плахи и се чудим да избързваме ли сега или другия месец. Честно казано вече ми омръзна да чакам.
Вчера показвах едни снимки от преди 2-3 години на моите колежки и те като ми казаха - леле колко си била слаба тогава имах чувството , че сега съм някой слон. На едната снимка бях почнала тъкмо да слабея и там съм с около 5 кг по - малко от колкото сега , но явно много си личи напълняването ми . Бях споменала , че съм на разделно хранене от години и преди имаше страхотен успех , но сега явно и организма ми е свикнал и не може отново да се пребори с килограмите. Чудя се кой режим да приложа , че да има ефект и да е коренно различен от разделното, може би така ще събудя метаболизма си? Явно на хапчето ще му трябва повечко време , за да подейства върху заспалия ми метаболизъм ако изобщо окаже някакво значение.

# 707
  • Сфия
Елизабет, ТСХ се повлиява от тироксина за 45 дни... Моят съвет е наистина да изчакаш с този цилък, тамън по средата на следващия ще видиш как се е повлияло от хормона и, ако тряба ще се вдигне още дозата. Лошото е, че в момента с тези нива на ТСХ, около 8, дори да забременееш, първо може да ти се случи мойта случка, второ имай пред вид, че първите дни след закъснението ТСХ започва още повече да скача при бременност и, за това дозата принципно веднага трябва да се коригира. Според мен ще стане манджа с грозде и само ще трепериш. За килограмите и диетите съвет не мога да дам, защото отдавна се отказах пред вид неуспеха, да се справя и с 1 излишен килограм. За тези 10 години качих бавно и славно 20 кг, без да променям хр. си режим и с нееднократни опити за отслабване, които ми донасяха 3-4 кила надолу, а след време ги връщах много бързо, прибавяйки още. Сигурно има начин, ако си упорита, но сега не ти е моментът, при положение, че опитваш за бебче. А и според мен хапчето ще помогне на метаболизма, но не за 2 седмици. Между другото за 1 месец - сега, като съм бременна, отслабнах с 2 кг, нещо, което отдавна не ми се е случвало. Първо обвинявах за това гаденето, но пък аз си ям, верно, че не мога да ям сума ти неща, но пък и страшно бързо огладнявам. Второ, до преди 2 седмици така се бях залежала, нямах сили за нищо, че от лежане едва ли ще отслабна. Накрая предписах "вината" за това на Тироксина, тъй, като след положителния тест ми вдигнаха на 2 пъти дозата и сега съм на конска.

# 708
Здравейте , заради повишеното тсх , дозата ми е променена , 2 пъти в седмицата съм на 75 , а останалите на 50 , дано вече има ефект , защото незнам докога само ще увеличавам доза  Sad

Успех и на Вас !

# 709
  • Сфия
Ния, няма да ги редуваш един ден 50, един ден 75, а просто 2 пъти в седмицата 75, така ли? От София ли си? И извинявай за въпроса, колко кила си? Дозата се опраделя и от килограмите на жената, също от сезона. Пред вид настъпващия ендокринолозите вдигат дозата по правило.

# 710
*starlet*, явно при мен се налага да се успокоява жлезата след терапия за антитела, защото имам склонност много бързо да вдигам ТСХ до страшни стойности - до 100!!!!!! и високи МАТ , като ми се активира Хашимотото. Иначе, преди тази терапия за антителата - не пиех нищо с години.
Сега като съм бременна и ми вдигнаха Тироксина, щот ТСХ пак расте - първо бях 50, после два пъти седмично 75, сега всеки ден 75.

# 711
  • до една звездичка
s_kov, възможно е бързото повлияване на ТСХ-то ти да се дължи и на това, че освен тироксин, си пиела и преднизолон.
Аз също съм така, и ТСХ-то ми бързо и главоломно ту се вдига, ту пада.
Комбинацията от двете лекарства действа не бива да се подценява.

# 712
  • Сфия
s_kov и успяха ли да ти повлияят на антителата? Аз преди да забременея бях на тироксин 50/75, след положителния тест ми го вдигнаха на 75/100, а след още месец на 125. По правило горе долу, при наличие на бременност гледам, че вдигат дозата с около 50%. При теб първоначално доста малко са я вдигнали и сигурно, за това така ти е скочило ТСХ. С преднизолона не съм наясно. Моят лекар никога не е изписвал такива неща. Това е недоказана теория и тук много момичета споделят, че няма успех при тях, при други пък антителата сами падат, без терапия.

# 713
Пуснах кръвни днес и ето резултатите:

FT3   4.49     pmol/l   2.4 - 6.3   ECLIA
FT4   17.96     pmol/l   12.0-22.0   ECLIA
TAT   <10.00     IU/ml   < 115   ECLIA
MAT   15     IU/ml   < 34 

Какво да си мисля вече, уж наред изглеждат, с тсх 4,72 да е грешка или да е пред Хашимото? Ехографията е наред.

# 714
  • до една звездичка
С преднизолона не съм наясно. Моят лекар никога не е изписвал такива неща. Това е недоказана теория...

Кое е недоказана теория?

# 715
Мисля, че тя имаше предвид теорията на моя доктор, че след терапия с-у антитела с преднизолон, жлезата има нужда да почине, за да не "дразни" имунната система и да не се активират отново антителата. Затова моя ендокринолог беше казал, че трябва известно време след преднизолона да приемам Л-тироксин, че жлезата да няма нужда да работи.
btw мен ме лекуват с преднизолон за първи път, твоето лечение колко време е продължило, лесно ли "излезе" от преднизолона, кога ти се спряха скоците на ТСХ?

Mindy, 4,72 е в норма (ако няма да зачеваш сега) ... мен ме диагностицираха с Хашимото при ТСХ 97

# 716
  • София
...второ имай пред вид, че първите дни след закъснението ТСХ започва още повече да скача при бременност и....

Точно след + тест моето ТСХ беше паднало на 0.85 ...Simple Smile не е задължително ТСх да скача по време на бременност,а при едно добро следене и коректна доза, хич и не скача Simple Smile
Друг е въпроса, че Начев анпример вдига дозата и при така паднало ТСХ по време на бременност.
ТСХ 8 е височко и по-скоро трудно би станало зачеване отколкото да има помятане след това,но в действителност е високо за забременяване!

Елизабет, не оставай с впечатление че лтироксина е хапче за отслабване Simple Smile
При прием на лтироксин повече от 1 г вече, аз не свалих,просто спрях да  качвам,изкарах успешна бременност-най-накрая след 3 фатални и свалих малкото качени кг по време на бременността за 2 седмици след раждане. Но най-малкия проблем да не кажа, че и не го брояхме за проблем беше хашимото!

s_kov  аз по време на бременността ми бях на Медрол-кортикостероид и лесно "излязох" Simple Smileвсъщност го приемах само до 16 г.с включително,след това се спира по схема,не съм имала никакви проблеми вследствие на кортиостериода,както и бебето .

Mindy имаш хипофункция,но нямаш хашимото според ТАТ и МАТ,може една ехография на жлезата да се направи за да се отхвърли хашимотото, но ТСХ си е височко, на колко години си?

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 13:59 от magnet_for_happiness

# 717
Mindy имаш хипофункция,но нямаш хашимото според ТАТ и МАТ,може една ехография на жлезата да се направи за да се отхвърли хашимотото, но ТСХ си е височко, на колко години си?

ами ехография правихме - всичко беше наред и нямаше изменения или възли и т.н. Какво може да е в такъв случай? На 24 г. съм.

# 718
  • София

ами ехография правихме - всичко беше наред и нямаше изменения или възли и т.н. Какво може да е в такъв случай? На 24 г. съм.
Ами просто е намалена функцията на жлезата и за твоята възраст това ТСХ е високо, обърни се към ендокринолог все пак...

# 719
ами ще ходя довечера пак във ВМА да показвам резултатите от днес и ще видим какво ще ми кажат, може да искат да повторя само тсх, знам ли и аз вече...но пък една позната ми каза, че и тя била така с тези 4 показателя в норма, тсх над норма, ехография наред и пак си пие тироксин  Tired защото и казали, че е тип пред Хашимото състояние.

Общи условия

Активация на акаунт