Автоимунен тиреоидит на Хашимото (19)

• 53 777
  • 732
  •   1
Отговори
# 690
Нямам идея. Пиши в алтернативната тема. Peace

Shocked
Помислих т.с останах с убеждението, че си запозната впредвид съветите, които така щедро отправяш и раздаваш ooooh! А иначе, благодаря ще потърс,я но смятам, че всяко едно алтернативно лечение приложено на своя глава и без съответен консулт само би влошило нещата (лично мнение) ...

# 691
  • София
М?
И къде съм дала точно съвет, при това лекарски?
При това никъде не съм писала, че въобще практикувам каквото и да е алтернативно.
просто си следя ТСХ и не се вманиачавам дали е 2, или 3. Или 4. Щом не е над 4, значи е ок. За мен. Всеки си има глава на раменете.
Предполагам.  Rolling Eyes

# 692
М?
И къде съм дала точно съвет, при това лекарски?
При това никъде не съм писала, че въобще практикувам каквото и да е алтернативно.
просто си следя ТСХ и не се вманиачавам дали е 2, или 3. Или 4. Щом не е над 4, значи е ок. За мен. Всеки си има глава на раменете.
Предполагам.  Rolling Eyes

Върнах се назад из публикациите ти и това впечатление остави у мен Thinking затова и написах, лично мнение!  Peace
За главата си права, но когато бебеправиш има някои норми и случаи, реф ст-сти и пр., при които тя само, като орган от човешкото тяло се оказва доста недостатъчна за съжаление ...
Благодаря ти, че ми отдели от времето си ...  bouquet

# 693
  • София
Нещо страстите се разгорещиха.....  Rolling Eyes

# 694
  • София
Ми то е такава жега навън, че нормално...

Току що се чух с Начев и каза, че от утре ще е в МД. Но утре ще е нощна, а на 02.09 ще преглежда само от 08:00 до 10:00 часа, чак на 03.09 ще бъде цял ден в Майчин дом. Дано съм ви била полезна и ако някоя от вас реши да ходи в петък ще ми е приятно да се запознаем  Grinning

# 695
White_tulip,
относно селена - аз съм на селен вече четвърти месец (освен него  1/4 хапче Преднизолон Ф за антителата и естествено си пия Л-тироксин вече 75г/дневно), но ще меря отново анти-тела след седмица, две (най-рано) ... тогава ще споделя Simple Smile
Обаче с ТСХ-то ми се случва нещо странно - при започване на терапията преди три месеца - ТСХ 1,36  МАТ 387 (при реф.0-34) след два месеца спирам преднизолона и след още половин  ТСХ - 5,08 (точно бях забременяла - пета седмица, ендокринолога вика, много рано сте направили бебето и антителата отново са нападнали жлезата, преди да се стабилизира) - увеличават ми Л-тироксина, след две седмици - ТСХ - 9 !!!!!!! включват ми отново преднизолон и Л-тироксин вече 75 всеки ден (тежах 42кг в началото, сега 47) . След два дни ще правя ТСХ ... ужасно съм притеснена, нямам никакво обяснение - дори ендокринологът ми е учуден, че нито Л-тироксина, нито бременноста повливят положително.
Не мога да се доверя на усещанията си за симптомите - сега нямам никакви, защото ги чувствах преди много силно - сърцебиене, отпадналост, студ и пр..., но предполагам, че тогава ТСХ е било много по-високо. В началото като се разболях ми беше 97, смъкнахме го само с Л-тироксин ... после години не се лекувах, до сега, като решихме да работим за бебе. Странна работа .. расте ли расте Sad

Klemy, аз не че разбирам, но някои ендокринолози препоръчват да се пие заместител на човешкия хормон при активен Хашимото, след терапия за антитела - дори да са ниски резултатите на ТСХ, за да може жлезата да си "почине", да не произвежда хормони,а  имунната система да не се дразни от функцията й и да не я "напада",докато утихне възпалението . ..  аз също не съм привърженик на синтетичните хормони, но това ми звучи логично, дори при моя случай - явно жлезата не се е успокоила напълно от "атаките" и тази бременност е върнала процеса с антителата в началото, преди лечението... знам ли, успокоявам се, само.

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 19:21 от s_kov

# 696
Тя почне ли да почива жлезата, после няма връщане май и все трябват заместители. И аз като Klemy преди да тръгна да забременявам втория път не взимах тироксин и ТСХ си ми е бил винаги в норма. Сега взимам заради бебчо, пък после нищо чудно пак да не се налага, дано де.

s_kov, дано всичко е наред!

# 697
Мерси, дано!
... И аз като Klemy преди да тръгна да забременявам втория път не взимах тироксин ...
аз повече от 4г. не пих нищо, усещала съм понякога да ми се "активира", чувствала съм се ужасно, но пак не пиех ... но сега с това бебе трябва да ми се получи, ще пия всичко, което кажат, щото какво разбирам аз ... ( макар, че вече съм с 6 различни хапчета дневно и откачам) ... както и да е - аз също мисля, че ако си зависи само за мен - няма да пия нищо, нито гадните кортикостероиди, нито Л-тироксина ... толкова време си оцелях и без тях Simple Smile
Успех и на тебе Simple Smile

# 698
Мерси, дано!
... И аз като Klemy преди да тръгна да забременявам втория път не взимах тироксин ...
аз повече от 4г. не пих нищо, усещала съм понякога да ми се "активира", чувствала съм се ужасно, но пак не пиех ... но сега с това бебе трябва да ми се получи, ще пия всичко, което кажат, щото какво разбирам аз ... ( макар, че вече съм с 6 различни хапчета дневно и откачам) ... както и да е - аз също мисля, че ако си зависи само за мен - няма да пия нищо, нито гадните кортикостероиди, нито Л-тироксина ... толкова време си оцелях и без тях Simple Smile
Успех и на тебе Simple Smile

s_kov при забременяване ЩЗ се активира и ТСХ или пада или скачало, така ми го обясниха на мен и К. Тодорова и Начев!
И аз бях в ремисия 4 години и нищо не пиех и хормони не следях, но след спонтант аборт вс се разбърка и ето ти едното намаля, другото скочи и така вече 8 месеца лечние  Shocked

# 699
  • последна надежда
s_kov Нормално е в началото на бременността TSH-то да скача. При мен също беше така  Peace. От 25мг преди да забременея Тодорова постепенно ми вдигна еутирокса до 100мг.
В първият триместър нуждата на бебето от хормона е най-голяма, а той черпи от твоите запаси. Колкото по-високо ти е TSH толкова по-голям недостиг от хормона имаш.

Аз след като родих го намалих постепенно. Сега година и половина след раждането пак пия 25мг.

Трябва да се внимава само при кърмене, дневната доза да е по-малка от 100мг.

# 700
s_kov Нормално е в началото на бременността TSH-то да скача. При мен също беше така  Peace. От 25мг преди да забременея Тодорова постепенно ми вдигна еутирокса до 100мг.
В първият триместър нуждата на бебето от хормона е най-голяма, а той черпи от твоите запаси. Колкото по-високо ти е TSH толкова по-голям недостиг от хормона имаш.
Аз след като родих го намалих постепенно. Сега година и половина след раждането пак пия 25мг.

Трябва да се внимава само при кърмене, дневната доза да е по-малка от 100мг.

iveeeta ще можеш ли да ми обясниш, че аз пак неразбрах Embarassed но ако ти е пък ниско ТСХ, какви са ти запасите тогава от хормона? Защото написано така го разбирам, че колкото ТСХ ви е по-високо, толкова бебето и ти имате нужда от повече хормон, а в обратният случай как ще е newsm78? Божеее объркацията в главата ми е пълна  #Crazy

# 701
  • Сфия
В обратния случай, т.е. когато си в хиперфункция нямаш нужда от хормон, защото този, който произвежда жлезата е в повечко. При мен ТСХ също доста скочи в началото на бременността.
А иначе аз за първи път чувам да се обсъжда въпросът дали, ако ТСХ е в норма да си приемат допълнително хормони. Не вярвам някой едндокринолог да изписва лекарство, ако ТСХ си е в норма. При бременност вече е друго, нормите са различни. И според мен никй няма да право да махва с ръка и да не приема нищо по време на бременност, защото мразел лекарства или не му понасят, защото отговаряме не само за себе си, а и за живота, който носим в нас. Не сме достатъчно компетентни за това, какво може да причиним със своеволия.

# 702
А иначе аз за първи път чувам да се обсъжда въпросът дали, ако ТСХ е в норма да си приемат допълнително хормони. Не вярвам някой едндокринолог да изписва лекарство, ако ТСХ си е в норма. .
сега ще се повторя малко, но ме извинете - когато ми откриха хашимото ТСХ беше 3,09 и ми казаха да пия еутирокс. (ТАТ и МАТ бяха високи) Никога досега ТСХ не ми е било над 4 или пък под долната граница, но винаги са ми казвали да си пия хапчето, без дори да целя забременяване. Аз като съдя по моя организъм сега го отчитам като грешка - хич не трябваше да го почвам тоя еутирокс, а да си се следя по-често и когато хормонът излезе извън граници - тогава да го почна.

# 703
  • последна надежда
desdemona TSH не е хормона. То е в зависимост обратно пропорционална зависимост с хормона. Ако имаш високо TSH, значи имаш недостиг на хормон (хипофункция) и трябва да си го набавиш отвън. Ако пък ти е ниско, значи произвеждаш или пиеш хормон в излишък (хиперфункция) .

Самият хормон (тироксин) е FT4.
ТСХ е съкращение от (Тиреоид-стимулиращ хормон). Той е по показателен и затова гледат него, а не само FT4. 

При хипофункция напълняваш, усещане за студ, скованост, депресия, болки в мускулите и ставите, суха кожа...
с една дума се превръщаме в много изморена мама

При хиперфункцията отслабваш, има сърцебиене, обилно потене, бързина в движенията и мисълта, треперене, ускорен пулс, безсъние, болки и изпъкване на очите....
Или както аз казвам, ставам супер мама и включвам на пета космична скорост  supermama

Лошото като си в хиперфункция, че може да направиш тиреотоксичната криза. Нещо като блъскане в стената, както си на пета космична скорост. Туй скоро ми  се случи и не го препоръчвам  #Crazy.

Малко тъпо го обясних, но не съм доктор, а математик  Blush

# 704
Не вярвам някой едндокринолог да изписва лекарство, ако ТСХ си е в норма. При бременност вече е друго, нормите са различни.
Вярваш или не, на мен ми предписаха Л-тироксин при 1,36, но завишени МАТ след края на лечението ми с преднизолон, да пия по 25мг до края на лятото, за да затихне съвсем възпалението на жлезата ми... после като забременях нещата се влошиха и променихме дозата. Лекарят ми е д-р Мечкаров от Пловдив и се слави като един от най-добрите тук. Смятам да му се доверя, защото седмица след края на лечението му с кортикостероида (преднизолон Ф за антителата) забременях ...

Общи условия

Активация на акаунт