вие как бихте постъпили?

• 5 958
  • 84
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Този изказ е yвековечен в поговорката "думам ти дъще, сещай се снахо". Характерно за патриархалните и колективистични общества, в които е по-важно да не се конфронтираш директно с някого, особено ако е от семесйтвото, а не да се разреши проблемът.

# 76
Не разбрах, за мен ли става дума, Андариел?
Просто споделям, не съм се конфронтирала с нея.
А и няма за какво да спорим и да се караме засега.
Добре си живеем.

# 77
  • София
Говоря за, оказа се, така разпространеното поведение сред свекървите да говорят на невръстнии бебета, а всъщност да имат предвид майките им. Това го правят, защото хем знаят, че думите им няма да се харесат на снахата, хем не смеят да ги кажат направо, защото тя ще се разсърди направо и тогава комуникацията е в мъртва точка.

# 78
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Говоря за, оказа се, така разпространеното поведение сред свекървите да говорят на невръстнии бебета, а всъщност да имат предвид майките им. Това го правят, защото хем знаят, че думите им няма да се харесат на снахата, хем не смеят да ги кажат направо, защото тя ще се разсърди направо и тогава комуникацията е в мъртва точка.

Хубаво де, това  обяснение  е идеално  за  случаите, в  които  зад думите се крие упрек.  LaughingАми  в случаите, когато  свеки пита  няколкомесечното си внуче: "Тати  на работа ли е, бабе?", "Ами ти какво  яде  за обяд?" и др. от  сорта, очаквайки , разбира се отговор от майката- какво  може  да е обяснението Simple Smile На такива въпроси  снахата не би имало защо да се сърди, а ето че свеки  буквално я принуждава   да   смръщи изписаните си  вежди Simple Smile Толкова ли е трудно  човек да се държи адекватно, да му  се не  знае newsm78
Според мен, голямото  раздразнение  идва от натрупване  на   ей- такива дреболии, щото някой си  не спазвал елементарни норми на общуване, пък  друг  не  разбира  защо трябва да преглъща  пренебрежение.

# 79
Аз разбирам авторката. Добре че не съм изпадала в такава ситуация, но определено бих се почувствала излишна. Аз съм в майчинство примерно и основното ми задължение е да се грижа за детето и изведнъж свекървата ми изземва всички функции и започвам да се чудя какво да правя. Да ще ида на фризьор, на козметик, ще си лъсна къщата, но това са си 4 седмици. Нямам такива приятелки с които да се мотая цял ден безцелно по кафета или работят или гледат деца. Бих се опитала тактично да й създам развлечения докато ни е на гости - да й предложа да разгледа града, да й насоча вниманието какви интересни програми има по телевизията, ако обича да плете да я помоля да изплете нещо на внучето си или да ми покаже как се готви любимото ядене на сина й. Това в зависимост от това какви са нейните интереси. Ако нищо не помогне бих казала на мъжа ми.
И несъобразяването с мнението на майката примерно за обличането е проблем при евентуално бъдещо оставяне за повече време. Моето дете например много лесно се поти и изстива, не бих позволила да я навличат. Също за яденето на сладкиши, аз съм имала кариеси от 3-4 годишна и не ми е приятно да я тъпчат със сладко. Иначе нямам нищо против бабите и дядовците да я поглезят, не ми пука че примерно при тях няма да спи на обед, ще ляга по-късно, ще й купят солети или ще й правят пържени картофки, ще я оставят да гледа по-дълго телевизия от колкото ние даваме, но едни минимални изисквания имам и държа да се спазват.

# 80
  • София

Хубаво де, това  обяснение  е идеално  за  случаите, в  които  зад думите се крие упрек.  LaughingАми  в случаите, когато  свеки пита  няколкомесечното си внуче: "Тати  на работа ли е, бабе?", "Ами ти какво  яде  за обяд?" и др. от  сорта, очаквайки , разбира се отговор от майката- какво  може  да е обяснението Simple Smile На такива въпроси  снахата не би имало защо да се сърди, а ето че свеки  буквално я принуждава   да   смръщи изписаните си  вежди Simple Smile Толкова ли е трудно  човек да се държи адекватно, да му  се не  знае newsm78
Според мен, голямото  раздразнение  идва от натрупване  на   ей- такива дреболии, щото някой си  не спазвал елементарни норми на общуване, пък  друг  не  разбира  защо трябва да преглъща  пренебрежение.

Според мен или разбират, че въпросите им са неподходящи за директно задаване, или изобщо не се усещат, че говорят на малко бебе, ама приказка да става. Но за свекървата и снахатаа е много разпространено това минаване през невръстен посредник.

А аз се чудя колко снахи ще кажат в прав, но уважителен текст на бабата, че малко прекалява в грижите? Според мен са изключения, а повечето пак на този принцип за неконфронтация си мълчат и после се оплакват на трети лица.
Предпочитам принципа всеки да се оправя със своите родители.

# 81
  • София
Предпочитам принципа всеки да се оправя със своите родители.
[/quote]

Е това е най- добрия вариант , но за съжаление знаЙш колко "ПУ .....ВЦИ" има дето не смеят гък да кажат на мама.
Дано не е от тях мъжа на авторката че съвсем ще го закъса.

# 82
  • София
Понеже бабата се грижи за бебето, авторката има свободно време. Предлагам й да го оползотвори, като дойде с мен да я запозная с моята свекърва. Ако прекара малко време с нея и види я как се отнася с моето дете, което е и нейно внуче, ще се върне щастлива при своята свекърва и ще благодари, че я има.

# 83
  • София
Понеже бабата се грижи за бебето, авторката има свободно време. Предлагам й да го оползотвори, като дойде с мен да я запозная с моята свекърва. Ако прекара малко време с нея и види я как се отнася с моето дете, което е и нейно внуче, ще се върне щастлива при своята свекърва и ще благодари, че я има.

Не се притеснявай не си единствена.Преди 3- 4 години дъщеря ми беше на село с нашите и ми се обадиха че не е добре.Тръгнахме с мъж ми за село и пратихме баткото /тогава 14- 15 годишен/ да спи при свекър ми и свекърва ми , за да не е сам и познай какво беше направила свеки ? Беше го изгонила , защото според нея " децата трябва да са при майка си и баща си" а още колко мога да разправям .....................ама айде не че се изнервям.

# 84
Здравейте, имам проблем със свекърва ми, който незнам как точно да реша по възможно най-диплоатичен начин. Проблемът е, следният: с мъжа ми и детето живеем далече от родители и роднини. Сега свекърва ми ни дойде на гости за 4 седмици и се държи с бебето ни (10м.) все едно, че му е майка - в смисъл като заплаче тя първа се втурва да го прегръща, като ще спи, тя иска да го приспива, като ще се къпем, тя иска да го къпе, като се събужда и изплаква от съседната стая, тя първа се втурва да го извади от креватчето, като падне и се разплаче, тя пак първа се спуска да го успокоява. Моля, кажете ми аз ли нещо прекалявам, но това някак си ме дразни, защото в крайна сметка това дете си има родители, които в този момент са наблизо. Просто аз сякаш не съществувам за детето си. От друга страна си казвам, е тя не го вижда всеки ден, нека не прекалявам (но въпреки това преглъщам и ми е криво). И тъй като аз съм в тази ситуация и немога да преценя нещата напълно трезво, търся съвет как да й обясня, че това, което прави, всъщност не ми приятно, без да я засегна. Тя е по принцип доста властна жена, която в 99,9% от случаите мисли, че е права. Та и това може би няма да е лесна задача...И все пак, моля кажете, вие как бихте постъпили на мое място?

Преди да родя бях много дипломатична, прекалено възпитана и дори стеснителна в отношенията си с близките ми. Смятах, че както аз не притеснявам никого и разбирам от най-леки намеци това е достатъчно и за околните. А често пъти не беше, но аз си мълчах, за да не засегна някого или да нараня чувствата му. Откакто се роди малката обаче нещата коренно се промениха, защото осъзнах, че за правилното й възпитание и отглеждане трябва да съм твърда. Оказа се, че трябва да съм такава и за да се сдобия с правото да гледам собственото си дете както намирам за добре.  Така че вече вобще не ме интересува дали някой ще се засегне от това, че аз съм майката на дъщеря ми. Напротив - смятам, че този, който се опитва да се бърка, без дори да попита дали може - на него трябва да му е неудобно. Вече вобще не ми е трудно да изрека немислими само до преди няколко месеца изрази като "не, не може да видите бебето" (в градинки и молове), "ако обичаш, не я пипай",  "няма да ти дам пепелник - у нас не се пуши", "нямам нужда да изведеш/нахраниш/изкъпеш бебето вместо мен". Ако искаш пробвай и ти, само първите два-три пъти е трудно. 

Общи условия

Активация на акаунт