вие как бихте постъпили?

• 5 957
  • 84
  •   1
Отговори
# 45
Предполагам, че бабата се опитва да навакса с комуникацията с внучето. Сама пишеш, че живеете далече, явно го вижда рядко.
Вместо да се дразниш, отиди на козметик, разходка, шопинг, почини си и се наслади на времето, което е останало лично за теб.
Все пак това са 4 седмици, а не 4 години.

Все едно аз съм го писала  Peace

# 46
Здравейте, момичета! Много ви благодаря за многото постове  bouquet  bouquet  bouquet. След като прочетох постовете ви, се чувствам някак си по-добре. Прави сте, ще я оставя да прави, каквото иска...може би наистина така ще е най-добре. Пък, ако вече съвсем се побъркам от нея, ще последвам съвета на Бронте или viliko.. По принцип не съм ревнива, макар и аз да се зачудих, дали това не е ревност, но не е. dimi73, трябва да ти кажа, че и трите ти поста по-долу все едно аз съм ги писала. Свекърва ми винаги всичко знае по-добре. Все не съм облякла детето подходящо, все защо яде това, а не онова и ей такива глупости, дреболии, които могат да ти скъсат нервите. Тя не похваща домакинството, а само с детето се занимава..точно това "обсебващо", което dimi73 е описала много точно. Аз просто не съществувам за нея. Подминава ме като пътен знак и не е груба с мен директно, но е едно усещане, като че ли аз съм излишната...Няма да се отплесвам повече, ще се опитам да извлека полза от тази ситуация и да не се ядосвам..все пак е за 4 седмици, а не за 4 години, както каза милинка

Тези,които завиждат и си пожелават такава свекърва очевидно никога не са се сблъсквали с подобно поведение.Никак не е приятно мъжовата майка(чужда жена все пак)да се втурва да взема детето ти,да го гушка,храни и приспива,а ти да стоиш отстрани като пън и само мило да се усмихваш.Щото нищо друго не ти остава да правиш.Не става въпрос кой какво очаква от бабата,а за едно такова тъъънко собственическо и обсебващо поведение от нейна страна,което трудно се описва с думи.Дразнещо и вбесяващо да ти изземват функциите изпод носа,да те пренебрегват и игнорират като майка.Аз разбирам какво има предвид авторката и затова й казах-търпение,така или иначе бабата ще си тръгне  bouquet

"Ми чужда ми е,за 8 години не можа да ми стане близка и мила.Обича децата,помага,но не мога да се насиля да изпитам синовни чувства към нея.Прекалено лично е,за да се впускам в подробности точно тука,но е факт,че ако не са децата, ние с нея няма за какво да си говорим.Нея не я интересува как съм аз(показвала го е много,много пъти),от вратата влиза направо при децата,говори само на тях,повечето пъти въобще не идва при мен или пък ако аз отида при тях,тя не ме отразява.Не че се сърди или прави фасони,просто не ме забелязва.Незнам как да го обясня,че да ме разберете,пък и не е нужно да се извинявам или оправдавам."

"Моята майка пък никога не е присъствала в схемата с гледането и помагането за децата ни.Никога,ама никога не е проявявала кой знае какво желание да види внучките си.Рядко ги е гледала и все е било едно такова изпросено и натрапено,от няма и къде.Поведението й е точно на свекърва,описана в темата за модерните баби WinkТака че в моя случай подмятанията и сравненията между майка и свекърва не са никак в полза на майка ми....за съжаление..."

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 02:22 от bgfifi

# 47
Как не ви е срам да наречете свекървата "чужда жена"?
Ми мен все баби са ме гледали лятото, пък и не само, иначе майк ми не виждам как щеше да работи, а нейната свекърва (лека й пръст) - с нея са били най-скъпите ми спомени от най-хубавото детство. Толкова ме обичаше.
Ще дойде ден да ги търсите и се молете да са живи и здрави да ви помагат да гледат внуците си. След точно 5 години ще се питате къде са, защо никой не ви помага, пък другите деца бабите ги взимат, водят насам-натам... Но сега това е "някаква чужда жена".

# 48
  • София
Разбира се, че майките и свекървите ни знаят повече от нас за гледането на деца!Най-малкото са успяли нас да ни отгледат живи и здрави, че да дойде ред и ние да станем родители. А аз какво съм знаела преди да родя първото дете? Почти нищо! Едно е да четеш книги и да ходиш на курсове за родители, друго е да го гледаш това бебе денонощно и да се сещаш кое как става. Да са живи и здрави майка ми и свекърва ми, че като родих, всяка от тях дойде за по по две седмици, че да ми покажат какво да правя и да ми вдъхнат кураж! Вярно на моменти бяха досадни, но със сигурност ми беше добре, че майка ми ни научи как да къпем, пъпче, всиичко, а свекърва ми разпозна коликите и сме се редували с ревящо бебе на ръце. Знам ги и двете, че си имат трески за дялане, ама, какво да сее прави, живи хора са, не го правят от лошо.

Авторке, свекърва ти е дошла да види внучето си и да се грижи за него, а не да мие чинии и да готви денонощно - домакинските дейности може и вкъщи да си ги прави, но внучето няма как да го гледа през друго време! Затова, бъди й благодарна на жената, че е естусиаст и се старае, вместо да си кривне капата и да се фръцне по спявки с пенсионерки!

# 49
  • София
Да види внучето и да обсеби внучето са две коренно различни неща  Wink  Peace
Този модел свекърви го познавам добре. Ако искаш да запазиш мира вкъщи, направи си индивидуална програма и се възползвай от присъствието й у вас  Peace А при непоискани съвети, кимаш с глава и си правиш каквото си знаеш.

# 50
Тук има жени, чиито свекърви явно не се опитват да обсебват децата им и те и представа си нямат колко е досадно и противно  ooooh! Да, и аз гледам да си почивам, когато свеки или майка ми са наоколо, но е доста противно да влезеш с бебето в ръце, отивайки им на гости, и тя без дори едно "здравей" да ми изтръгне детето от ръцете и да се втурне към стаята да се усамотява с него. Досадно е, а и доста нетактично, постоянно да ти казва кое е редно и да спори с теб, а ако не правиш нещата както тя казва да ти го натяква. Тогава от помощ нещата преминават в графа нахалство. Имах шанса да направя разлика, и сега ще кажете, че говоря така, защото едната ми е майка, а другата свекърва. Ми не е така. Майка ми винаги казва репликата "каквото кажеш, така ще правим с детето, ти си му майка". Свеки казва "не си права, то трябва еди как си". Пресен пример. Събрали сме се на семейна сбирка, присъстват и двете баби. Бебето заспива, ние седим на масата, бебефонът при нас. По това време всички знаят, че като заспива не трябва да й се показваме, защото се захилва и иска да играе, пък после почва да реве. На бебефона се чува, че мрънка. Майка ми ме пита "да отида ли?", а аз високо и ясно казвам "не, сега не трябва, само ако се разплаче ще отиде някой". На следващото измрънкване на детето свеки се втурна и връхлетя при детето в стаята. Направи баш това, което не трябваше, и то най-демонстративно. Ми извинете, ама мерси за помощта... Да, помага, но и не бива да преминава границите. Имала е деца, гледала си ги е, ама само да ми дава акъл и да прави всичко наопаки-не, благодаря! Знам, че си обича внучето, нормално е, но да прояви малко уважение и към моето мнение, защото аз ще го възпитавам моето си дете, не тя.

# 51
И на мен ми звучи познато тази ситуация, но тя беше отдавна.
Спрях да се ядосвам, когато осъзнах, че е израз на неувереност.
Жената не е гледала много собственото си дете, не помнеше нищо и с това поведение просто се престараваше. Безумните съвети също бяха опит да изглежда компетентна.
С две думи, опитваше се, колкото може, да докаже на себе си и да впечатли мен,
Не и се сърдя, поне намеренията са добри.
Определено мисля, че в реакцията ви (както и в моята някога) има и доза ревност.

# 52
А, че има ревност-има. Признавам си. В началото имаше повече, сега започнах да използвам ползите от присъствието й и да си свърша това-онова. Не отричам ползите, но и не ми е приятно да ми се казват реплики от рода на "забранявам ти да взимаш храна от детска кухня" и т.н. Откъде накъде пък ще ми забранява?! Това имах предвид-понякога е адски досадно и нахално и тогава вече не е ревност. Също така мисля, че е доста неприятно и противно това неуважение към майката на детето, което споменаха момичетата горе. Ами аз я уважавам нея, защото е родила мъжа ми и го е отгледала, и дори да не я харесвам винаги ще я уважавам и ще се държа с нея добре. Мисля, че е редно и тя да уважава мен, най-малкото защото съм й родила внучето и се грижа за него, защото съм жената на сина й, а не да ме подминава и да не ме отразява. Защото пък като си помисля, утре това ще се отрази и на детето-то ще се чуди защо баба му се държи така с майка му и ще го усети, пък после върви му обяснявай защо са такива отношенията.

# 53
  • София
няма никаквоо обсебване, освен в някои редки случаи, а си е чист страх от страна на майката да не бъде детронирана от бабата. За младата майка е борба за власт и чиста ревност, нищо повече! пък субективно нещата могат да се възприемат всякак.

# 54
Глупости! И преди без дете, и днес с дете - никога не съм изпадала във възторг друг човек да ми пипа нещата, да ми домакинства, да ми мести или подрежда, да ми налага негови правила в моя дом! Стига с това изкривено уважение, моля ви се  Stop бабата - независимо коя точно - идва да види детето, да му се порадва - не да го гледа както тя си реши 24 часа! Имала си е деца - гледала си ги е време оно, сега за внучето - ще се съобрази с майката /и бащата/, това е. Който иска - нека си дава и гащите да му пере свекървата, на мен ми е все тая.

# 55
Здравейте, имам проблем със свекърва ми, който незнам как точно да реша по възможно най-диплоатичен начин. Проблемът е, следният: с мъжа ми и детето живеем далече от родители и роднини. Сега свекърва ми ни дойде на гости за 4 седмици и се държи с бебето ни (10м.) все едно, че му е майка - в смисъл като заплаче тя първа се втурва да го прегръща, като ще спи, тя иска да го приспива, като ще се къпем, тя иска да го къпе, като се събужда и изплаква от съседната стая, тя първа се втурва да го извади от креватчето, като падне и се разплаче, тя пак първа се спуска да го успокоява. Моля, кажете ми аз ли нещо прекалявам, но това някак си ме дразни, защото в крайна сметка това дете си има родители, които в този момент са наблизо. Просто аз сякаш не съществувам за детето си. От друга страна си казвам, е тя не го вижда всеки ден, нека не прекалявам (но въпреки това преглъщам и ми е криво). И тъй като аз съм в тази ситуация и немога да преценя нещата напълно трезво, търся съвет как да й обясня, че това, което прави, всъщност не ми приятно, без да я засегна. Тя е по принцип доста властна жена, която в 99,9% от случаите мисли, че е права. Та и това може би няма да е лесна задача...И все пак, моля кажете, вие как бихте постъпили на мое място?
Без да съм чела темата....
Бих я оставила да изживее своите 4 седмици с внучето .
Особено ,ако живеете далеч и няма възможност да го вижда регулярно.
То за 4 седмици няма да те забрави,нито нея ще я заобича повече....
Използвай времето ти да си отдъхнеш....

# 56
И преди без дете, и днес с дете - никога не съм изпадала във възторг друг човек да ми пипа нещата, да ми домакинства, да ми мести или подрежда, да ми налага негови правила в моя дом!
Аз също Grinning
А колкото до съобразяването, да така би трябвало да бъде, но очевидно има нетактични хора и не се съобразяват. Въпросът опира дали да направим компромис, когато това положение е за кратко, или да тръгнем с рогата напред. Защото бабата може да седне и да се държи като типична гостенка, и авторката да обслужва още един човек цял месец.

# 57
Как не ви е срам да наречете свекървата "чужда жена"?
Ми мен все баби са ме гледали лятото, пък и не само, иначе майк ми не виждам как щеше да работи, а нейната свекърва (лека й пръст) - с нея са били най-скъпите ми спомени от най-хубавото детство. Толкова ме обичаше.
Ще дойде ден да ги търсите и се молете да са живи и здрави да ви помагат да гледат внуците си. След точно 5 години ще се питате къде са, защо никой не ви помага, пък другите деца бабите ги взимат, водят насам-натам... Но сега това е "някаква чужда жена".
  bouquetНа сто процента съм съгласна.И друг път съм го казвала, това са майките на нашите мъже, те са ги родили и отгледали в повечето случаи.
Ако не е свекърва ми , загинали сме, за което съм и изключително благодарна.
Пазете ги и ги уважавайте, всеки има трески и кусури и ние самите не сме идеални.

# 58
И преди без дете, и днес с дете - никога не съм изпадала във възторг друг човек да ми пипа нещата, да ми домакинства, да ми мести или подрежда, да ми налага негови правила в моя дом!
Аз също Grinning
А колкото до съобразяването, да така би трябвало да бъде, но очевидно има нетактични хора и не се съобразяват. Въпросът опира дали да направим компромис, когато това положение е за кратко, или да тръгнем с рогата напред. Защото бабата може да седне и да се държи като типична гостенка, и авторката да обслужва още един човек цял месец.

И да пусне тема - ама тя не си мръдва пръста, да не съм й длъжна, не стига- че бебе гледам  Joy

exence - спести си мелодраматичното звучене за изкривената ти представа на уважение, което не е същото като "кланяне"  Wink

# 59
За майките,които не могат да разберат ситуацията (а и нека се радват, че не им се е налагало да са в нея), мога да дам един съвсем пресен пример: времето е леко хладно, аз съм си наметнала жилетката и съответно бебето е облечено подходящо с дълъг ръкав и гащеризон. Бабата ни поглежда и казва на бебо: "я виж майка ти как добре се е облякла, пък теб как те е облякла" (демек, колко неподходящо). Имайте пред вид, че това го казва на 10 месечно бебе, което (слава Богу) все още не разбира дума по дума какво точно му се говори. Въпросът е в принципа. Ще порасне детето и тя пак ще коментира по този начин. При това забележете, че тя не се обръща към мен директно, а косвено...Е, какво би си помислило детето тогава?? Особено пък, ако е ситуация, в която аз отсъствам и тя е сама с детето.. Бива ли така да се говори пред него за майка му? Е, според мен отговорът е - НЕ! Каквато и да е снаха ти, тя е майка на внучето ти. Аз съм ЗА взаимното уважение. Аз нея не я харесвам, но я уважавам и искам да запазя добрия тон, но има и такива ситуации, в които просто се питам, как е възможно да има такива жени изобщо. Това за мен преминава границите на нормалното отношение.

Общи условия

Активация на акаунт