БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-12

• 24 425
  • 769
  •   1
Отговори
# 60
А с какво сирене /като марка/ правите попарата или добавяте в пюретата?

# 61
Аз лично био сирене Хармоника. Елена също е добро.
Искам да питам дали е удачно да се дава йогурт вечер като последно хранене? Все още му е запушен носа. Само сутрин не е така и може да пие АМ. Издърпах с Бейбивак каквото можах малко преди хранене, но е запушен и това е. Не исках да правя каша, защото е тежка за толкова късен час.

# 62
Здравейте, мами! Имам един въпрос. Моето бебче е на 7 месеца. Но не иска да яде купени пюрета(освен плодови). Яде само домашно приготвени. Изчетох някой от форумите и от тези "за нитротите или консервантите". Притеснявам се, че това, с което го храня не е добре за него? Как да преработвам зеленчуците така, че в тях да има възможно най- млако  нитрати? Но все пак си мисля, че и купешките не са толкова чисти, колкото ги изкарват!!! newsm78 Почнах да го захранвам в края на 4я, началото на 5я, защото изобщо не се засищаше от това мляко, колкото ида му давах след час пак беше гладен и нямах избор. А и има много претенции към храната. Явно на мен прилича. Старая се да му давам различни плодове и зеленчуци(ест. като се съобразявам с възрастта и алергените, които не трябва да се дават). Но все пак не знам дали това домашно захранване е добре за бебо! Моля, дайте малко инфо!

# 63
А с какво сирене /като марка/ правите попарата или добавяте в пюретата?
Аз в последно време за децата вземам насипна Елена,опакованите все ми миришат на застояло.

Скоро взех и това дето го рекламират Тертер,хубаво и истинско е ,но бебето е свикнало на по меко сирене,а това като е узряло дори и след два дни киснене пак е твърдо и плюе.

# 64
Доколкото знам, няма как да се премахнат нитратите. Някой киснат зеленчуците във вода, но от доктор знам, че това няма ефект. Иначе на 6 м организмът е готов да ги изчиства, но зависи все пак в какво количество са. Бих те посъветвала да търсиш по пазарите възрастни жени, които си продават стоката от градинките. Също и да бланшираш и замразиш за зимата някой зеленчуци, които са сезонни. Замразените на Бондюел са подходящи за готвене за бебе.

# 65
Добро утро на всички! Имам едно питане. Днес мисля да му дам малко зеленчуков бульон на обяд, защото вече е здрав. Някъде по форумите стана въпрос, че не трябва да се дават пресни картофи. Моите не са съвсем пресни, но не са и стари и при положение, че ще дам само бульона ще бъде ли проблем?

# 66
Здравейте, започнах някакво дълго описание, но все пак това са "бързи въпроси". Така че ето бързо- има ли проблем 2-3 ч.л. зеленчуково пюре да се добавят към кашата? Аз го правя от 2-3 седмици, тоест почти от началото на захранването (синът ми тогава беше на 5 месеца и половина), но сега се замислих, че никъде не съм чела за такова нещо.. по някакъв начин сама съм си го измислила. Мисля, че причината беше, че той не обичаше много кашата, а пюретата ги ядеше с по-голямо желание, както и за да придам някакъв вкус на кашата.
И втори въпрос- синът ми не обича особено да яде, всъщност в момента обича да яде каши и пюрета, но млякото не го долюбва особено (на адаптирано мляко е). На много места четох, че трябва първо да се дава мляко и после зеленчуковото пюре и то след 30-40 мин. При нас това не става по две причини:
ако яде мляко, колкото иска, тогава почти няма да яде пюре- ако в 1-2 хранения яде по-малко мляко, после си го яде в следващите хранения (общо 5 на ден с междинно за плодово пюре)
ако му давам пюрето след 30-40 мин тогава следващото хранене ще се измести много във времето, тъй като мъникът просто няма да огладнее- той си яде по часове и смятам, че това му допада и на него
С една дума има ли някакъв ориентир колко мляко трябва да изпие, след като изяде примерно 60-70 гр зеленчуково пюре, за да бъде пълноценно храненето? В момента синът ми е на 6 месеца и малко и по принцип яде по-малко от това, което чета за нормално - докато беше само на мляко, изпиваше към 600-650 мл на ден, рядко стигаше до 750 мл.

# 67
Нели, разбирам те и моят син недолюбва АМ. Спряхме се на Лактана, защото само от него пиеше задоволителни количества. На въпроса ти за кашата - незнам и аз не съм чувала за такава комбинация, но пък човек става много добър в измишльотините като има по-капризно дете  Peace. Според мен можеш да приготвяш зеленчуковото пюре с мляко. Опитвала ли си така да му предложиш? После дохранвай с мляко, колкото иска. Аз така правех и той постепенно си намаляваше млякото от шише, докато накрая отпадна. При нас този вариант се прие и не изместваше другото хранене. Моето дете на 6 м пиеше около 700-750. Сега е на 500-600. Според мен това е много индивидуално.

# 68
  • Варна
Michael@, сигурно вече си направила бульона, но в този сезон по-лошо е да използваш стари картофи. Защото в прорастналите им кълнове има много соланин. Трябва хубаво и надълбоко да се изрязват. А пресните като се сварят не стават така добре на пюре, както старите.

# 69
Антония, не съм правила нищо. Реших като оздравее напълно да му направя пюре от тиквички и моркови - само това домашно имам. Досега съм правила домашни, но само на пара, а сега мисля да намачкам зеленчуците в бульончето, в което са се варили. Идеята ми е да използвам домашните зеленчуци и да ги оставя на малки парченца, за да го пробвам как ще се справи. С готовите пюрета от 8 м не се справя - държи си парчетата в устата, уж дъвче, ама само ми мляска с уста  Laughing.

# 70
И аз правя на бебанка такива крем-супи (им викам аз), но така и не разбрах защо не може пресен картоф newsm78
Ние също не се справяме особено добре с готовите пюрета, но виж само намачкана попара и парченца плод яде без никакъв проблем.

# 71
Нели, разбирам те и моят син недолюбва АМ. Спряхме се на Лактана, защото само от него пиеше задоволителни количества. На въпроса ти за кашата - незнам и аз не съм чувала за такава комбинация, но пък човек става много добър в измишльотините като има по-капризно дете  Peace. Според мен можеш да приготвяш зеленчуковото пюре с мляко. Опитвала ли си така да му предложиш? После дохранвай с мляко, колкото иска. Аз така правех и той постепенно си намаляваше млякото от шише, докато накрая отпадна. При нас този вариант се прие и не изместваше другото хранене. Моето дете на 6 м пиеше около 700-750. Сега е на 500-600. Според мен това е много индивидуално.

Michael@, благодаря ти за отговора. Но аз разбрах, че не трябва да оставям ядене без мляко, докато навърши една година- първо ми го каза една докторка, а после го видях и в повечето статии за захранването. Иначе мен ако питаш, бих заменила директно едното ядене само с пюре. Дори до вчера едното му ядене беше само млечна каша с елда (плюс въпросните няколко лъжички зеленчуково пюре Simple Smile ). Но от днес почнах една безмлечна каша (млечната има като че ли прекалено много захар) и така или иначе я правя с мляко. Иначе само съвсем в началото му бях мачкала картоф с АМ и не го ядеше особено. Готовите пюрета не съм ги смесвала, но утре може да пробвам Thinking

# 72
Аз никъде не съм писала да даваш безмлечно ядене. Напротив - да приготвяш пюрето с малко мляко и отделно да даваш шише с мляко.

# 73
Здравейте момичета,
ще започвам въвеждането на глутена и искам да питам, понеже вече сте минали по този път повечето, с какво е най-подходящо да започна? Каша с овес добър вариант ли е и с какво да разнообразявам, детски бисквитки например? С какво количество каша да започна, пак ли с 1-2 лъжички и да увеличавам постепенно и до какво количество /може би нормалното, което изяжда за ден по принцип  newsm78, но за какво време е добре да се достигне до това количество/? Колко време, след като е въведен глутена, мога да дам и попара? Малко объркано стана, но се надявам да сте ме разбрали. Всякакви съвети ще са ми полезни.

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 14:57 от Malvinka

# 74
С овесена каша е ОК. Глутен даваш както и всяка друга нова храна. Постепенно и до достигане на желаното количество.
Каша е по-добър избор от попара. Освен това трябва да захраниш и с масло и сирене, а още ви е рано. След овесената продължи с ръж, ечемик, пшеница или комбинация от тях.
Мишето беше писала за друга каша, с по-малко съдържание на глутен от овесената, но не помня името на зърното. Надявам се да се включи.

Общи условия

Активация на акаунт