Въпроси към Класически хомеопати 16

• 65 824
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив

Какво смята хомеопатията за билките по време на болест и през останалото време? Доколкото разбрах било противопоказано. Добавките също. Къде всъщност слага хомеопатията границата между храната като лекарство и храната само като храна?
За по-ясно давам пример. Някой лекува анемия с хомеопатия. Как се съчетава това със сок от червено цвекло и спирулина например?
Или в случая с Т. Дете с Т изяжда половин кг малини. Пие чайове по време на настинка. Потиснало ли е ЖС.

Мерси за наименованието на л=вото. Отговаряме повече на Nux Vomica.

Според мен е точна обратното на подтискане...за яденето на плодове говоря!Както и за пиенето на сок,но пак от истински прод,не купешки...
За сока от цвекло-Да!Как ще пречи,дори го препоръчват!Може да го смесиш и с ябълка или морков,за да не е натрапчив вкуса му.Малините също!Дори за вис.Т. е препоръчителен чай от малинови листа,дори компот от малини!
Нашта хом. винаги препоръчва плод и сокове за даване на "едно рамо" на ЖС  Laughing За чайчетата-същото!Но да не са много силни.

Но,за спирулината не съм на същото мнение...Ако детето ти обича и яде плодове защо му е тя? Peace

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 09:45 от tandonova79

# 631
Цитат
Ти как разбираш пациентът с каква чувствителност е-от поглед?

Цитирам само това, защото другото са приказки не по темата.
Тест доза представлява един-единствен прием на избраното лекарство. След това - след ден, два, седмица (по преценка на хомеопата), се прави отчитане на динамиката в лечението.

Чувствителност, възприемчивост, реактивност на ЖС на пациента (да не задълбавам във времената до първа реакция и прочие подтеми) се прави на база факти, има си и други начини, които хомеопатът учи и прилага, тоест освен наблюдението по време на интервюто. (ако на някого му трябва побутване, за да изохка, на друг му трябва шамар) . И честно да ви кажа, не е особено сложно да се отчетат тези характеристики на пациента. Няма как да постна тук десетки страници лекции точно по този въпрос. Ти мина ли я тази лекция...колега?

Спирам дотук. Не ми се влиза в излишни дебати, макар че това е добър преговор на материал за мен. Четящите темата знаят повечето от нещата, за които ти лично се чудиш.

Относно билките. В билките има изходна субстанция, тоест вещество. Аз лично не виждам нищо лошо да се пие някой-друг чай по време на лечение, щом човек обича,макар че правилно избраното ХЛ няма да има нужда от билки. Важното е да не се прекалява, защото също може да има потискане, замазване на симптомите, че и доказване. Има рубрика доколкото помня за доказване от чай лайка.

# 632
Мече кажи докато ти е прясно за цинковите кремчета, с които масово мажем дупетата на бебетата.. мисля че ще е полезно.. и в този случай, хомеопатията препоръчва под пелената да не се ползва крем така ли.. не е ли доста вероятно да се стигне лесно до подсичане - особено при бебе под 4м когато подсичането е често срещано.. предполагам ако все пак се случи хомеопатията ще има решение..

# 633
sky*, да споделя моя опит. Не съм я мазала с нищо от раждането, случвало се е да се зачерви, но не и да се подсече. Стига да не се изсушава бебешката кожа със сапун, гел при всяко къпане е много рядко за се подсече (особено при вече подсечено мийте само с вода). Моето бебе беше с еднократни пелени до 2 м. и половина, сега е с многократни и се зачервява доста по-рядко. При такъв проблем оставяш дупето да ветрее по-често.

# 634
sky* подсеченото идва от нечисто. Като се мие дупето след "голямата"работа, а не просто се забърсва е по-малко вероятността да се подсече. Горещо препоръчвам Естествената Бебешка Хигиена ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=424945.0 )

# 635
Ако човек има обрив, и обривът е потиснат с цинков крем, а недай си боже човекът е конституция каустикум, то може да му докарате и епилепсия например, или някаква нервна патология.
Деца с краста, които са лекувани със сяра, автоматично минават в конституция каустикум.

Аз лично се уверих в истинността на първото....не съм и предполагала, че нещо, казано преди толкова години, може да се види и сега. (семейно приятелче. И като си спомням горе-долу какво беше детето, съм склонна да смятам, че е било в конституция каустикум)

# 636
sky* подсеченото идва от нечисто. Като се мие дупето след "голямата"работа, а не просто се забърсва е по-малко вероятността да се подсече. Горещо препоръчвам Естествената Бебешка Хигиена ( http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=424945.0 )

Не съм съгласна с това твърдение, особено при бебета с изключително чувствителна кожа. Иначе нямам нищо против ЕБХ като цяло. Тъй като по тези думи, и двете ми деца са били мръсни заради мърлявата си майка, тъй като често се подсичаха.

Има и бебоци, които вършат голямата работа веднъж на 5-6 дни. Те защо се подсичат в този случай...

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 12:39 от Мечка Малинарка

# 637
Малините също!Дори за вис.Т. е препоръчителен чай от малинови листа,дори компот от малини!
Нашта хом. винаги препоръчва плод и сокове за даване на "едно рамо" на ЖС  Laughing За чайчетата-същото!Но да не са много силни.

Но,за спирулината не съм на същото мнение...Ако детето ти обича и яде плодове защо му е тя? Peace
Вчера някой ми отговори с цитати от някъде или аз съм сънувала. Сега постът го няма.  Shocked
Та там се казваше, както и преди бях чела, че не се препоръчвало. Та това ми е интересно всеки хомеопат сам ли решава кога колко допълнителни неща или си има някакво правило.

Моето дете не обича нищо специално. Плодове в много случаи не се събира по един на ден. Но аз писах по принцип за анемията, не за нас.

# 638
С конкретни параграфи от Органон отговорих (259, 262, 263), не "с цитати от някъде". Хомеопатията не е поле за лично творчество! Никой не си решава нещо просто защото така му е скимнало. За всичко има правила и Ханеман ги е описал в Органон. Добре е онези които се наричат хомеопати да ги разбират и спазват, също така е добре пациентите да са малко по-грамотни и информирани за да знаят какво се случва с тях, а не като папагали да повтарят нещо само защото е казано или написано от световноизвестна звезда в хомеопатията.

Например Цонна, може да прочете параграф 272 на шестото издание на Органон (нали нейният гуру Люк де Шепар е фен само на него и отрича всичко друго) и там ще види:

"Такава гранула, сложена суха под езика, е една от най-малките дози при недълготрайна болест с умерен характер. В този случай от лекарството се засяга само малка част от нервната система.

Aко Ханеман се беше отркъл от сухите гранули при първоначален прием, защо в последната редакция на Органон, която прави, все още се говори за сухи гранули? Същият параграф продължава:

Същата гранула, размачкана с малко млечна захар и разтворена с достатъчно количество вода (§  247) и разбъркана добре преди приема, ще предизвика много по-мощен лекарствен ефект в течение на няколко дни. Всяка доза, колкото и малка да е, ще действа, обратно, на голяма част от нервната система. "

Така, че Цонна, ако искате не спорете с Ханеман. Човекът си е написал черно на бяло, че се приема гранула, но може и да се приеме разтвор и е обяснил какви са разликите (става дума за първоначален прием). Ако не е ясно какво точно е написал Ханеман, ще го изтълкувам за вас. Течното лекарство покрива по-голяма част от лигавицата, т.е повече рецептори са едновременно стимулирани. Така с количеството разтвор, който се приема хомеопатът може гъвкаво да менажира начинът по който хомеопатичното лекарство стимулира жизнената сила - целта е да няма влошавания или те да са минимални. Това означава, че едно и също хомеопaтично лекарство, в една и съща потенция, ще действа "по-слабо" ако е прието под формата на гранула и "по-интензивно", ако е в течна форма (заради различната площ рецептори които биват стимулирани). Така, че не е автоматично вярно, че разтвореното хомеопатично лекарство действа по-меко, от гранулата. Това, ще бъде вярно, само ако разтварянето е последователно през няколко чаши вода, както е описано в бележка под черта на параграф 248 на Органон.

Благодарна съм на Иван Кацаров (Nial), на Камелия Попова, на Ани Павлова за това, че ме научиха да чета и разбирам Органона, а не фанатично да следвам някого само защото бил име в хомеопатията.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 20:29 от Lavander

# 639
  • Пловдив
Ох...пак аз... Tired след като вчера от следобед беше спрял да вдига Т(през ноща си спа спокойно),днес следобед пак почна постепенно  Rolling Eyes И то както е хладничък и има 37,3 напр. след 5 мин. като го пипнеш е гореш и е 37,8-38,3  Rolling EyesТопло е лицето,ръцете,дланите,но краката-не!А първата нощ бяха топли и те???До сега не е правил така.Като вдигне си е еднаква.Иначе е жизнен,яде и като го гледаш не можеш да предположиш,че има Т...

Лошото е,че това е от четв.вечерта и утре стават 3 дни,че ще подминат...К`во да правя не знам...

# 640
След като е жизнен, значи всичко е 6.
Спи да се тресеш ако обичаш! Ти си майка на това дете, не аз и твоите емоционални състояния му се отразяват. Най-добре ще е да започнеш да се лекуваш и ти хомеопатично.
Не е твоя работа да знаеш какво да правиш, детето си има хомеопат, нали? Всъщност на въпроса "к'во да правя?" отговорът е: ЛЕКУВАЙ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ с най-добри чувства, не се заяждам

# 641
  • Пловдив
Спи да се тресеш ако обичаш! Ти си майка на това дете, не аз и твоите емоционални състояния му се отразяват. Най-добре ще е да започнеш да се лекуваш и ти хомеопатично.

Мерси,но още не съм почнала да се треса... WinkДържа се,но вътрешно ми е притеснено,че продължава толкова време!Знам,че щом е жизнен е добре!Но все пак ми е непонятна тая Т...

Май си се включвала и преди???И както чета имаш знания и можеш да обясняваш разбираемо-Благодаря за което! PeaceЩе ни е полезно!

п.п.Има хомеопат,но в момента я няма,а вчера като и се обадих не каза нищо конкретно.Явно е мислела,че ще се размине...

# 642

Мерси,но още не съм почнала да се треса... WinkДържа се,но вътрешно ми е притеснено,че продължава толкова време!Знам,че щом е жизнен е добре!Но все пак ми е непонятна тая Т...

Май си се включвала и преди???И както чета имаш знания и можеш да обясняваш разбираемо-, Благодаря за което! PeaceЩе ни е полезно!

п.п.Има хомеопат,но в момента я няма,а вчера като и се обадих не каза нищо конкретно.Явно е мислела,че ще се размине...

Еми значи баш си се тресеш. Ти не усещаш ли че имаш проблем със себе си? Отдавна чета тук, но рядко се включвам. Направило ми е впечатление, че всеки път при вас са някакви драми и то по скоро твои лични драми, които изглеждат неоснователни на база това което споделяш като картина на детето. Крушите не падат под сливите. Не е нужно да уча хомеопатия, но обучението ми го потвърждава (вече съм трета година и ми остава още една) че родителите са най честата възбуждаща и подържаща причина за състоянията на децата си. Нямам за цел да вкарвам вина на никого, единствено казвам, че преди да тръгнем да копаем и оправяме чуждите градинки (в това число и на децата си) е редно да прекопаем своята. И не е нужно да ти е понятна температурата. Просто се радвай, че детето ти е жизнено и му изпращай положителна енергия, вместо притесненията си в които го давиш.
Иначе е жизнен,яде и като го гледаш не можеш да предположиш,че има Т...
Значи детето ти е добре, жизнената му сила се адаптира със своя скорост, в свое време. Ти какво, обикаляш около него с термометър ли и през 5 минути мериш ?  Grinning Кротни се!

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 19:54 от Lavander

# 643
  • Пловдив
Просто си споделях тук...а ти как го разтълкува  Confused

Ок,последното изречение е мн.показателно! Peace Лошото е,че на мен ми се иска времето да е късо... Simple Smile
Благодаря!

# 644
Просто си споделях тук...а ти как го разтълкува  Confused

Ок,последното изречение е мн.показателно! Peace Лошото е,че на мен ми се иска времето да е късо... Simple Smile
Благодаря!

Като е показателно, защо са тези притеснения и шашове? Аз казвам каквото виждам; такива изводи съм си направила. Може и да е пречупено през моите призми, може и да не е.

Общи условия

Активация на акаунт