Отопление на газ и локално парно .... въпрос

• 5 619
  • 8
  •   1
Отговори
  • Sofia
Искав да попитам ако в жилище има газ или локално парно, плаща ли се някаква месечна такса ако не се използва изобщо?

# 1
Малко кофти си си задала въпроса, ама ще се опитам да ти отговоря - ако се абонираш примерно Овергаз да са ти доставчик на газ вкъщи и само за теб - има такса газоснабдяване (това в случай, че котела ти е вкъщи някъде из стаите) в размер на 4-5 лв месечно мисля (погледни на сайта им). Ако сте на локално парно централно за цялата кооперация също би трябвало да има такава такса от гледна точка на поддръжката на инасталацията и съответния абонамент към газодоставчика.

П.П. Няма компания за услуги, която да не е прокарала такава такса, а ако има то скоро и тя ще последва примера на останалите. Това са основните и сигурни приходи на компанията, от самата услуга която предлагат те печелят много малко...

# 2
  • Sofia
Малко кофти си си задала въпроса, ама ще се опитам да ти отговоря - ако се абонираш примерно Овергаз да са ти доставчик на газ вкъщи и само за теб - има такса газоснабдяване (това в случай, че котела ти е вкъщи някъде из стаите) в размер на 4-5 лв месечно мисля (погледни на сайта им). Ако сте на локално парно централно за цялата кооперация също би трябвало да има такава такса от гледна точка на поддръжката на инасталацията и съответния абонамент към газодоставчика.

П.П. Няма компания за услуги, която да не е прокарала такава такса, а ако има то скоро и тя ще последва примера на останалите. Това са основните и сигурни приходи на компанията, от самата услуга която предлагат те печелят много малко...

благодаря за отговора. може би наистина не съм си задала въпроса коректно.
питам защото ще се местим в нов апартамент под наем, но в някой от обявите пише отопление на газ или локално парно. по принцип предпочитаме отопление на електричество и бягаме от ТЕЦ, но въпроса ми беше ако наемем апартамент с локално отопление или газ наистина дали се плаща месечна такса като при ТЕЦ дори и когато не се ползва изобщо.

# 3
Сега погледнах последните две фактури за газта - таксата за снабяване е 2,64 без ДДС /Овергаз Изток/. Тя не зависи от изразходеното количество газ. Но чак пък нищо да не изразходвате не ми се вярва. Поне за къпане ще ползвате топлата вода от котела, така че пак ще има малко изразходвани кубици газ.

# 4
Локално парно е обединително за всякакъв вид подгрев, различен от Топлофикация - газ (пропан), пропан-бутан (излиза скъпо), нафта, мазут и всякакви такива горива. трябва да се уточни локалното парно само за вашия апартамент ли е или са целия вход / кооперация (ако е така - не е добре, малко кофти излизат сметките, също като с топлофикация. Най-доброто за локално парно е котелът да ти е вкъщи и сама да си регулираш подаването към горелката.

# 5
  • Sofia
Сега погледнах последните две фактури за газта - таксата за снабяване е 2,64 без ДДС /Овергаз Изток/. Тя не зависи от изразходеното количество газ. Но чак пък нищо да не изразходвате не ми се вярва. Поне за къпане ще ползвате топлата вода от котела, така че пак ще има малко изразходвани кубици газ.

права сте, за топлата вода не се бях сещала.
в този случай има ли вариант да се ползва бойлер , а да се спре газта изцяло?

# 6
За каво ти е да я спираш?  От газовия котел имаш топла вода на момента, без да чакаш, при това излиза по-евтина от топлата вода на Топлофикация. Ползвай си котела за топла вода, а не го ползвай за отопление, защото там вече излиза по-скъпо. Ние сме така - от четири зими насам  се топлим с три климатика, но непрекъснато си е включен  газовия котел за да ползваме топла вода. Той работи и харчи газ само като отвориш кранчето на топлата вода. Уф, не знам дали го обясних добре.

# 7
  • Sofia
За каво ти е да я спираш?  От газовия котел имаш топла вода на момента, без да чакаш, при това излиза по-евтина от топлата вода на Топлофикация. Ползвай си котела за топла вода, а не го ползвай за отопление, защото там вече излиза по-скъпо. Ние сме така - от четири зими насам  се топлим с три климатика, но непрекъснато си е включен  газовия котел за да ползваме топла вода. Той работи и харчи газ само като отвориш кранчето на топлата вода. Уф, не знам дали го обясних добре.

да мисля, че разбирам, благодаря.
мога ли да попитам ако не е нахално колко плащате на месец за топла вода?

# 8
35-40 лв. плащаме за газ, която се изразходва основно за къпане /подрята от котела/, и по-малко за говене на газови котлони /повече готвя във фурната, която е на ток/. Но ние сме 4 човека, ежедневно се къпем. Имаме и куче, което къпем на две седмици. Днес дъщерята го къпа и в продължение на половин час течеше топла вода. Отделно плащаме 15-16 кубика студена вода /около 28-30 лева/, в която е включена и тази, която се е подгряла от котела. Но колко от тези кубици са се подгряли от газовия котел, и колко са се изразходили като студена вода от пералня, съдомиялна, миене на тераси и др. ми е трудно да ти кажа.

Последна редакция: чт, 30 юни 2011, 20:35 от lu_lu

Общи условия

Активация на акаунт