ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 879
  • 642
  •   1
Отговори
# 120
То правила има, сигурно и се спазват.
Примерно пише - 1 път седмично риба и те им дават парче замразена океанска скумрия.
Условието е изпълнено. Проблемът не е в това.

# 121
Защото аз мисля, че е по-разумно да се търсят например български праскови, отколкото свински черен дроб или океански хек, замразен през 20ти век.Не знам, странна ми е тази поръчка без никакви плодове и зеленчуци.
И моето мнение е такова. Забелязали ли сте в магазина произхода на 90% от рибата. Идва от Китай, Виетнам, Тайланд. Дори риби, които виреят по науите земи Shocked Някои родители много държат на разнообразието в детската кухня или детските градини. Но си мисля с цената на какво се постига то и има ли смисъл 4ак толкова.

# 122
Защото аз мисля, че е по-разумно да се търсят например български праскови, отколкото свински черен дроб или океански хек, замразен през 20ти век.Не знам, странна ми е тази поръчка без никакви плодове и зеленчуци.
И моето мнение е такова. Забелязали ли сте в магазина произхода на 90% от рибата. Идва от Китай, Виетнам, Тайланд. Дори риби, които виреят по науите земи Shocked Някои родители много държат на разнообразието в детската кухня или детските градини. Но си мисля с цената на какво се постига то и има ли смисъл 4ак толкова.
Не само, че няма смисъл, но и е малоумно. По- малоумно е, че хората, които отговарят за това, си нямат и хал хабер от здравословно хранене. Като ги слушам какви ги говорят някои високопоставени госпожи от МЗ, косите ми се изправят.  ooooh!
Впрочем ако  не бяха някои майки, пишещи тук, нямаше да я има Наредба 37, която колкото и да не е перфектна, не падна от небето, а беше извоювана.

На никого, нито в МЗ, нито в ДГ, нито в ХЕИ, нито в общините не му пука реално за здравето на децата ни. Това ми се изясни, след разговорите -лични или по телефона с представители на всички горепосочени.

Последна редакция: ср, 06 юли 2011, 00:58 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 123
  • Sofia
Е, време беше да се започне с негативизма, генералните заключения и да се направи извода, че нищо не може да се направи и всичко е боклук, така или иначе.

Особено включването на Били е уникално ooooh!

# 124
Честно казано, според мен темата се изчерпа. Последните страници вече преляха в откровено заяждане, което не разбирам откъде дойде и определено не му е тук мястото.

Много трудно могат да се разпишат критерии за гарантиране на здравословни продукти в яслите, градините и училищата. Най-малкото, тук ако пуснем сега една тема "Какво според вас е здравословно", пак ще се хванем за косите и ще има спорове по всяко предложение и мнение. Ето, например, вкъщи сме вегетарианци и дъщеря ми месо също не яде (с редки изключения на пилешка супа когато е при баба си). За мнозина това е изключително нездравословно. Мои приятели пък купуват мляко в пластмасови бутилки от човек, който идва веднъж седмично и предлага подобни продукти директно от микробуса си. Правят го с идеята, че е много по-добро за децата им от млякото в магазина. Аз пък не бих купила така, хигиената ми е съмнителна. Два примера, но пък се сещате накъде бия.

Лично за мен много по-реалистична е идеята за затваряне на лавките в училищата и затягане на контрола като цяло. Дъщеря ми е на 4, има още време докато влече в училищната система, но отсега ми се изправя косата като чета истории какво се случва в тоалетните, кой кого пребил в голямото междучасие или какво си купуват децата от магазинчета в радиус до километър. За половин дневния престой в училището всеки може да си носи вода и сандвич от къщи.

За столовете в училищата и храната в детските градини пък наистина не знам откъде е най-реалистично да се започне.  Може би с някакъв забранителен списък - без ГМО храни, без хидрогенирани мазнини, с определен процент пресни плодове и зеленчуци в менюто и т.н. Но каквото и да се пише, никой не може да гарантира, че сиренето, което се купува в градините, ще е качествено. Ако задам въпроса кое сирене е качествено - и тук можем да спорим до безкрай.

Така че при положение, че колкото хора, толкова и мнения, както и при даденостите, които също не са за пренебрегване, не можем да очакваме революция в качеството на хранене в детските заведения. Най-малкото, някой по-назад спомена как плаща държавата, а коментарът беше подминат като нерелевантен. При положение, че има корупция в държавните поръчки, плащанията се бавят изключително много - нормално е пазарните компании, които предлагат качествени продукти, просто да не желаят да се хващат на хорото.

Аз бих заложила на малки, прости мерки като за начало - колкото по-малки и прости, толкова по-добре. Затварянето на училищата и училищните лавки ми звучи като точно такава "малка и простичка" стъпка. За градините не мога да я измисля.

# 125
Много трудно могат да се разпишат критерии за гарантиране на здравословни продукти в яслите, градините и училищата.
Не мисля. Критериите за това какви продукти като вид, хранителна стойност, количество и начин за приготвяне съществуват отдавна, писа се няколко пъти. Аз лично мисля, че те са ок, изготвят се и се актуализират от специалисти- лекари, диетолози.
Естествено, сигурно не отговарят на нагласата на 100% от родителите, но в крайна сметка личните нагласи и предпочитания са едно, а общоприетите правила- съвсем друго.
Изобщо не смятам за трудно да се разпише, че в прясното мляко следва да има прясно мляко и нищо друго, не сухо мляко, не растителна мазнина. Че в киселото не трябва да има желатин,нишесте, сухо мляко. Че сиренето трябва да е направено от мляко и закваска. Че в каймата трябва да има смляно месо, а не соя под всякакви форми. И така нататък.

# 126
Рокси, ти гладни ги остави дечицата.

# 127
Рокси, права си, но някак не вярвам, че това на практика ще доведе до подобряване на качеството. Има безброй много креативни начини да се заобиколят подобни критерии, особено ако се търси ниска цена. Дали месото ще е замразено преди 30 години, или просто някои съставки ще са пропуснати в етикета.

# 128
И аз мисля, 4е не е 4ак толкова трудно да се определят някакви здравословни критерии. Ясно е, 4е няма да отговарят на критериите на вси4ки родители. Например вси4ки сме единоду6ни, 4е пакетираните, полуготовите храни нямат място в детските мен#та. Вси4ки искаме храните да са ка4ествени, без примеси на соя, набухватели за месо и т.н.

Според мен най-основното е да се използват базовите продукти. Тоест като е ден за ядене на месо, да се готви наистина месо. Да се махнат преработените салами, колбаси, кайми и т.н.
Като 6те дават кекс или сладко на децата-прави се кекс от готва4ките, а не се купува от магазина.
Мекици, пържени филии се махат. Смятам, 4е излизат дори по-скъпо от една обикновена филии със сирене.
Към обяда се вкл#4ва малка порция сурова сезонна салата всеки Божи ден. На дете 6те излиза стотинки.
Естествено тук държавата трябва да се наеме и да обяви критерии за ка4ество, които след това да следи дали се изпълняват от съответния достав4ик, така, както в момента следи дали хигиената е на ниво.
Всъ6тност като се замисля, вси4ко опира до държавния контрол.

# 129
Това дали месото е замразено преди 30 години или някои съставки са пропуснати на етикета е съвсем друг въпрос, който обаче си има регламентация, отговорни лица и т.н. Далеч не мисля, че нарушенията са толкова масови или че не се хващат.
Ако се основете на тази презумпция- че нищо не е качествено и не съответства на етикета- освен да легнем и дружно да мрем всичките не знам какво ни остава.

# 130
  • Sofia
Рокси, много точно казано!

# 131
Ако се основете на тази презумпция- че нищо не е качествено и не съответства на етикета- освен да легнем и дружно да мрем всичките не знам какво ни остава.

Не ми се мре още и съм далеч от мисълта "Нищо не е качествено". Явно не успявам да си формулирам мисълта добре, но ще пробвам още веднъж за последно. По-добре е да се започне с конкретни и ясни промени, които могат да се проследят, отколкото да се изпише дълъг ферман с критерии за храната, които да са обективно невъзможни за покриване при наличните бюджети и ограничения. Преди да се изчистят критериите освен допълнително финансиране според мен е необходима и добра система за контрол на всички нива от избора на доставчика до сервирането на порцията на детето - а такава в момента според мен липсва. Дано да греша.

# 132
По-добре е да се започне с конкретни и ясни промени, които могат да се проследят, отколкото да се изпише дълъг ферман с критерии за храната, които да са обективно невъзможни за покриване при наличните бюджети и ограничения.
Дай пример, та да те разберем.
Защото за мен 'продуктите да отговарят на стандарт Стара планина' е пределно ясно и конкретно.

# 133
Дай пример, та да те разберем.
Защото за мен 'продуктите да отговарят на стандарт Стара планина' е пределно ясно и конкретно.

Дала съм пример:
Аз бих заложила на малки, прости мерки като за начало - колкото по-малки и прости, толкова по-добре. Затварянето на училищата и училищните лавки ми звучи като точно такава "малка и простичка" стъпка. За градините не мога да я измисля.

Не споря с теб принципно, само съм леко скептична как ще се спазват качествените критерии по цялата верига. Ясни и конкретни мерки като "следобедната закуска е само от пресни плодове и зеленчуци" или  "изключват се хидрогенирани мазнини" според мен дават по-малко поле за импровизации. Това са само примери, да не се хване сега някой за следобедната закуска.

# 134
Как си опазвате децата ? Кажете ?
Как им избирата правилната храна от всички предлагани на пазара ?
Оплаквахме се от храната в държавната ясла - солена, мазна, да видите таратора или житото. Минахме на частна, вече сменихме няколко - почти отврат. Да прекрасни опаковки, да точни куриери, да дори дата на производство и консумация, да дори процентно съотношение на мазнини, калории и т.н. но гаранцията каква е. Дори касова беллежка не ти носят, абсолютно всичко си е на твоя отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт