ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 44 238
  • 642
  •   1
Отговори
# 480
Т.е., готвят със зехтин, с кафяв ориз, с био чисто месо, не използват бяла захар и обикновена готварска сол?
Нещо хич не ми се вярва.

Хайде сега, няма нужда чак от такива изисквания, защото целта на училищното хранене не е да се удовлетвори всеки каприз на родителите, а да се осигури нормална, пълоценна и горе-долу здравословна храна на децата. Спокойно може да се готви с бял ориз, олио и месо, което не е от прасенца, чесани със златен гребен, достатъчно е да не се пести от продуктите, а те да са пресни. Маслото да си е масло и да няма пркалено много сол. Но явно и това е трудно за изпълнение, защото всеки ден някоя майка, особено на първокласник, ми споделя за филията с пастет или глетавата кифличка със странно жълт цвят, които се подхвърлят на децата по програмата за безплатна закуска. Точно на това прилича безплатната закуска за учениците - хранене на пилци с трохи от мухлясал хляб, който за друго вече не става.

# 481
Никакъв каприз няма тук.
Готвеното олио е канцерогенно.
Белият ориз е толкова изчистен и химически избелен, че определено без него е по-добре.
Бялото брашно и бялата захар не са непременно убийци, НО, ако не се консумират всеки ден.А те се консумират всеки ден.
Обикновената сол също е химически обработена.
Та, ако държим да е здравословна храната, използваните продукти имат голямо значение.

# 482
  • София
Краси, аз за себе си приемам, че да постигнем относителна здравословност на храните (тоест, да отговарят на ясните наредби) е много добра първа крачка към това, за което ти говориш.

Скок няма да може да стане, така че нека направим първата крачка съгласувано и с поддръжката на повече родители - открито.

# 483
И друго нещо - колко хора готвят с био продукти в домовете си, че да искаме това за учениците? От класа на сина ми - точно николко, включително и аз. Просто не ми е по джоба да дам 40 лв. за пиле и 8 за хляб, все пак храня момчета, не балерини.
Да не говорим, че неща като кафяв ориз децата няма и да ги погледнат.

# 484
 Все пак столовото хранене и изобщо държавната политика не е нужно да се съобразява с всяка популярна псевдонаучна теория, която е намерила своята аудитория сред скучаещите майки и лели.
Да не говорим, че в училищата хранят деца, а не 40 годишни обездвижени възрастни, които имат една торба болежки.
Хайде холан, олиото това, оризът онова, пък солта незнамсикакво  Laughing

# 485
Не съм маниак на тема кълнове, киноа и т.н,. обаче всеки ден на малки деца да се дава пастет, лютеница,колбаси, бъкани със знайни и незнайни боклуци...Все неща, които избягвам да им давам, в детската ги ядат 5 дена в седмицата плюс пържените кюфтета, "сиренето" и т.н...

# 486
  • София
Все пак столовото хранене и изобщо държавната политика не е нужно да се съобразява с всяка популярна псевдонаучна теория, която е намерила своята аудитория сред скучаещите майки и лели.
Да не говорим, че в училищата хранят деца, а не 40 годишни обездвижени възрастни, които имат една торба болежки.

Става въпрос за норми, Рокси.  Peace
Не за диети.

# 487
Ами именно, за норма. Не виждам защо нормален здрав индивид, хеле дете, трябва да зачеркне от менюто си ориза, слънчогледовото олио, захарта или солта.
И моля, без налудничави твърдения, неподкрепени от нито една наука:) Внимавала съм в часовете по физика и химия, мога и да чета.

# 488
  • София
Как без ориз?!  Joy
А пък солта е жизненоважна, само че в България (според официални данни) се ползва в многократно по-големи количества от НЕОБХОДИМАТА дневна доза.
И така нататък...

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 02:00 от Пепеляши

# 489
Не "без ориз", а без бял ориз.В него няма нищо.Да, той ще те засити, но клетките ще останат "гладни", защото с премахването на обвивката му и химическото му полиране и избелване са премахнати и всички полезни вещества, които съдържа цялото зърно.
Ако децата се хранят с лютеница, натъпкана с консерванти, сол (обикновено повече от допустимото), салами, кайма-от всякакви месни отпадъци, и прочие боклуци, имат съвсем реалния шанс да станат 40-годишни обездвижени , болни от какво ли не възрастни.
И то всъщност вече е факт.Повечето болести са доста "подмладени".
И доста голям дял за това "подмладяване " на болести, има химията в храната ни, всичките онези подсладители, консерванти , стабилизатори, оцветители, ароматизатори и т.н.
Само за сравнение-след Втората световна война, около1950 година, химичните добавки в храните са били 5-6 на брой.Днес са над 5000 ( пет хиляди).
И това не е моя теория.     Laughing

И изобщо нямам предвид в детски градини и училища да се използват биопродукти.
Има и качествени такива, на съвсем нормални цени.
Но, всичко е въпрос на желание.
За съжаление обаче, и на огромни бизнес-интереси.

# 490
  • Велико Търново
Здравейте Simple Smile Чета темата с интерес,тъй като дъщеря ми е в предучилищна група/посещава детска градина/,а наесен е първи клас.Мога да споделя,че от година и  нещо насам,менюто в градината бе значително подобрено-в първа група даваха компоти за десерт,кроасани... ooooh! Сега обаче,компотите са заменени с пресни плодове-два пъти дневно им дават,кроасаните и кифлите изчезнаха...доволна съм Peace В училище-не знам как ще бъде,ще се храни в стола,и го предпочитам пред целодневното ядене на домашни сандвичи Confused Аз  не залитам в нито една крайност-нито съм краен привърженик на здравословното хранене,нито пък ядем какво да е Wink-аз,както и детето ми ядем всичко,но с мярка-там е ключът,според мен,ограничаваме до минимум всякакви полуфабрикати,не ядем всекидневно кроасани,вафли и прочие-по-скоро,по изключение,но пък и не следя всяка съставка в приготвената храна да е био Confused
Все пак,смятам,че храненето,особено пък при децата,е определящо за здравето им,и от тази гледна точка,трябва да има постоянен контрол/не само от наша страна,а и от  страна на институциите,отговарящи за това/ над училищни столове,лавки и пр.

# 491

Peace

Аз пък против децата да ядат домат посред зима, пак поради някаква си програма. Добре де, не може ли зимата да е портокал, банан, мандарина, ябълка. По- добре нищо отколкото домат  #2gunfire

# 492
С фуражните моркови, които отпускаха на децата по проект за плод в училище, децата се замеряха и имаше случаи на зверски цицни, причинени от прекалено засилен морков. Същото и с ябълките - първолаците нямат зъби отпред и не могат да си отхапят от цялата ябълка.

# 493
Че домата е плод, плод е.
Ама защо го нареди до мандарините и портокалите, като не им го дават в плодова салата, поръсен със захар?    Laughing

Сезонни, зимни ЗЕЛЕНЧУЦИ са:
зеле, моркови, репи, алабаш, броколи, карфиол, целина, гъби.....

С фуражните моркови, които отпускаха на децата по проект за плод в училище, децата се замеряха и имаше случаи на зверски цицни, причинени от прекалено засилен морков....
Това не зависи от твърдостта на зеленчука, а от начина, по който детето е научено да се отнася към храната.

# 494
  • Варна

С фуражните моркови, които отпускаха на децата по проект за плод в училище, децата се замеряха и имаше случаи на зверски цицни, причинени от прекалено засилен морков....
Това не зависи от твърдостта на зеленчука, а от начина, по който детето е научено да се отнася към храната.

Носил ми е в къщи такъв морков. Жалко че не го снимах. Трудно е да го припознаеш за храна. Половин огромен морков - неизмит и необелен.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт