Деца с диабет - тема 9

• 56 887
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
Д-р Бояджиев ни е лекуващ лекар, но всички били на някаква конференция. Питам за всяко нещо, обаче имам чувството, че ще започвам да им досаждам. Кажете ми има ли къде да погледна примерни закуски, основни хранения като за нашия случай - премятам едно книжле "Стъпка по стъпка", което вероятно и вие знаете  наизуст. Приемам всякакви съвети, защото разбрах, че много майки, в нашето положение се оправят със взаимни съвети. Надявам се, че поне в понеделник ще се завърне нашия ендокринолог. Освен да стоя в стаята, трябва ли някой нещо да ме насочи - бяха ми казали, че ще тук ще ме обучат. За какво става дума ... Току що попитах кога ще видим лекар и ми отговориха ... в понеделник. Така , че сега струва ми се ми оставате само вие ... Благодаря ви. Много са ни високи нивата на кр. захар. Нещо в храната ли да корегирам??

# 421
Не се притеснявай за високите стойности на кръвната захар. Те са опасни само в дългосрочен план. Това е първото нещо, което си спомням от моето обучение преди 4 години. Една хипогликемия е много по-опасна в краткосрочен план. Вероятно все още имате собствена секреция, не им позволявай да слагат инсулин без да си наясно колко е захарта в момента.  Успокой се, не се притеснявай, нещата ще влязат в релси, всички тук сме минали по този път.
Предполагам че сте с диагнозата от 3-4 дни, не се притеснявай, че не са ти казали нищо. Самите лекари смятат, че родителите имат нужда от няколко дни, за да свикнат с диагнозата и после започва обучението, поне с мен беше така Simple Smile Освен това не се притеснявай да им задаваш въпроси, на лекари, на сестри. В крайна сметка за постигане на добри резултати е важно родителите да са наясно какво правят, а това става и при обучението, и при разговорите с лекуващите, и с много четене след това.
Синът ми е с около година и половина по-голям от твоя, ще погледна примерното меню и ще ти пиша по-късно на лични, но просто сега е много рано да мислиш и за това.

П.П. И ние бяхме с кетоацидоза, лекарката и сестрата в интезивното ми казаха да му дам да яде банани, той вдигнал захарта, идва ендокриноложката и ми се кара защо е ял банани Simple Smile И тогава и двете видяха, какво значи разярен телец... Стана ясно, че майката не е виновна, че изпълнява стриктно указанията на лекарите, а че лекарите не са се разбрали и дават противоречащи си напътствия Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 19:35 от yova_

# 422
  • София
krysti_kosev, високите стойности може да са т.нар. реактивни захари - ако КЗ на детето падне твърде ниско, мозъкът се спасява сам, изпраща сигнали до черния дроб, той изстрелва запаси от глюкоза в кръвта, за да нахрани мозъка. Представи си топка, която се удря в земята и после отскача нагоре. Може, разбира се, да е и от недостатъчен инсулин или неправилна порция храна.
Ако имаш възможност, вземи книгата на доц.Константинова, за която ти казаха по-горе. Ако имате възможност, купете си глюкомер - пак казвам, ако можете в момента да отделите пари за апарат и лентички. И мери най-малкото преди всяка апликация. Просто е безумие инсулина да се слага ей така насляпо. Всъщност, с какви инсулини сте?
Досаждаме им, да. Ще го преживеят. За тях това е работа, за нас - здравето и живота на децата ни. Нещата са несъпоставими.
Йова е права - гледай да се успокоиш, не е толкова страшно, колкото ти се струва сега. Разбираме те добре. Всички тук сме изживели тези първи дни. Hug

# 423
krysti_kosev, кураж!  Напълно съгласна съм с Льоня, че това да питаш, е задължително. Нали затова са там тези хора? Изисквай от тях! Инсулин без да се знае КЗ е меко казано безумно. Една от идеите на престоя е да се обучите на основните принципи на добрия контрол на диабета. Оттук насетне ти ще се превърнеш в най-добрия ендокринолог за своето дете. Нужно е време - време, за да свикнете с мисълта и време, за да се научите.
Истината е, че първите дни и ние бяхме с постоянна КЗ 17, 18 и не падаше под 10. Нещата се урегулираха, когато се прибрахме вкъщи. Честото мерене, съветите от девойките тук, помогнаха много! 
Отново ще пожелая кураж, защото сега ви е нужен! При всякакви въпроси, сме насреща! Тук сме, за да си помагаме.Hug

# 424
Много ви благодаря момичета. Действително сме с диагнозата от седмица. Но ме притеснява ,че измерванията от вчера са 8.7; 18.7; 18.4. Днешните: 6.8; 20.3; 21.1 - при едни и същи дози инсулин. Чета и ужасно ме тревожат тези стойности. Да прилагам ли антикетогенна диета? С разлика в храненето ли да си обясня разликите? Възможно ли е емоционално детето да е реагирало с качване на захарта - мислеше си, че никога няма да излезе от болницата, а днес за пръв път излязохме на разходка и той много се  развълнува? Закупихме си глюкомер, но никой не ни каза, че за калибровката ни трябва и някакъв разтвор - така, че до понеделника го гледам и беснея. Не сме зле финансово и ако има неща, които намирате за полезни и за които няма откъде да се досетя, казвайте ми! Инсулинът ни е: Actrapid  и Insulatard - съответно дневен и нощен. Записвам всяка троха, която му давам, обаче още не хващам никаква зависимост. Пак благодаря за отзивчивостта на всички.

# 425
krysti_kosev, много е важно кога мерите (часове), кога ядете (колко време след инсулина) и точно какво ядете. Само в тези случаи могат да се направят някакви конкретни анализи. Най-вероятно, когато ви изпишат, дозите ще се намалят. За полезните неща...има време. Сега в болницата не трябва да се претрупваш с много информация. Най-важното в момента е да се научите да смятате храната и да контролирате диабета. Научиха ли ви как да изчислявате храната? Какъв е глюкомера? Принципно калибровките се правят с една специална лентичка, разтворът е за вид проверка. Може да го провериш, когато му взимат лаборантките кръв. Първата капчица я постави на глюкомера. От вълнение КЗ се вдига - факт, но не в толкова значителна степен, въпреки че всичко е индивидуално.
Сега всичко ти е страшно объркано, но полека-лека нещата ще влязат в релси.
Поздрави  Hug

Последна редакция: сб, 26 ное 2011, 22:29 от Gligi

# 426
Момичета, ние чакаме варицелата, че Дари е била в контакт с болно  детенце. Не знам какво да очаквам да се случи със захарите, по-скоро знам май, но се плаша какво ни предстои Rolling Eyes

# 427
Simple Smile mimes, радвам се, че се появи   bouquet, макар че поводът е повод за притеснения от твоя страна. Искрено се надявам да ви се размине. Ако има мами, които са преживели нещо подобно, нека споделят. Как е Белослава?  Simple Smile За нея не се тревожи, особено ако се кърмите. Имам приятелско семейство. Всички изкараха варицела - мама, татко и дъщеричката. Малкият, който беше на 6 месеца, "устоя".

# 428
  • Пловдив
Мима, не винаги контакт води до заболяване.
Наш пример - когато Ивелин беше на 5 годинки, се разболя от варицела майка му. Контакт беше всекидневен, доста близък през цял период на заболяване, обаче Иво не се разболя.
Изкара варицела във 2-ри клас при епидемия в училище.

# 429
Синът ми миналата година(В първи клас)се разболя от варицела.Доколкото си спомням нямаше нещо запомнящо се свързано с промени в кръвната захар,понесе я  добре.Ние се притеснявахме от варицалата във връзка с друго заболяване което има,но и там нещата минаха успешно.Интересното е че педиатрите не практикуват прилагането на Ацикловир,лекарите наблюдаващи ни от другото заболяване ни го изписаха и всичко мина със сравнително малък обрив и никаква температура и каквито и да е други реакции.Важното е Ацикловира да започне да се приема в първите часове на варицелата.Малката дъщеря след контакта с брат си предполагахме кога ще се разболее.Разболя се с разлика от половин ден от прогнозите,така че варицелата е много заразна,но не и страшна,ако се вземат мерки.

# 430
Момичета, благодаря и аз че се включихте. И при нас от училището тръгва всичко. Едно детенце, чието братче беше болно от варицела, си ходеше на училище до последния ден, в който избиха пъпките. С Дарена са в един клас, ходят и на танци заедно, така че контакта е бил много силен. На нея й е вече време да я изкара, но се притеснявам за захарите. Точно от няколко дни съм ги нагласила и са повече от перфектни. Аз ви се оплаках преди три месеца, че не успявам да ги овладея и гликирания си показа, че не сме се справяли добре. Променихме схемата отново, но въпреки това, ми трябваше доста време за да ги наглася. Направо аз се чувствах в първи клас. Сега положението е добро /даже не смея да се зарадвам, че не знам до кога ще удържим/.
Иначе Белослава е добре, расте. Залепена е за мен, едната ми ръка вечно е заета с гушкане. Каквото и да върша, тя кротува, щом е гушната. Каката много я обича, не усещам почти ревност да проявява, а напротив, много е грижовна и обичлива.
Лека нощ от мен. Аз ви чета, но нямам много време за включване. Hug

# 431
Привет,намерих назад в темата обсъждането за глюкомерите,но за този за който искам да ви питам никой не е споменал.Затова ви моля,ако някой ползва или е чел отзиви за Аку Чек Актив да даде мнение дали си струва да го купим.В момента цената му в сайта на дистрибутора е добра,а в e-bay доста отдавна наблюдавам,че лентичките за него са на сметка.Възможно е тези ниски цени да са точно заради лошо качество и това ме накара да потърся мнението ви. Blush

# 432
Swetla 2001, ние миналата година си взехме SD Code Free доволни сме от него. Цената на апарата от фирмата е 12,80лв. а на лентите 26,80лв. за 50бр.. При повече поръчани ленти понякога изпращат апарата като подарък>

# 433
Привет,намерих назад в темата обсъждането за глюкомерите,но за този за който искам да ви питам никой не е споменал.Затова ви моля,ако някой ползва или е чел отзиви за Аку Чек Актив да даде мнение дали си струва да го купим.В момента цената му в сайта на дистрибутора е добра,а в e-bay доста отдавна наблюдавам,че лентичките за него са на сметка.Възможно е тези ниски цени да са точно заради лошо качество и това ме накара да потърся мнението ви. Blush

вземи Accu-Chek Performa, не актив - по-добър е Peace

Момичета, ние чакаме варицелата, че Дари е била в контакт с болно  детенце. Не знам какво да очаквам да се случи със захарите, по-скоро знам май, но се плаша какво ни предстои Rolling Eyes

Мимес, моите девойки изкараха това лято - сърбежите бяха по-неприятни от вдигането на захарите  Wink
първо храни, после слагай инсулин, защото детето няма да има апетит

# 434
14:25    Живот с диабет: "Най - малките" - документална поредица (България, 2011г.) по БНТ днес. Малко късно, но дано някои от вас успеят да го гледат

Другите части на филмчето са вторник-четвъртък...отново в същия час.

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 15:35 от Gligi

Общи условия

Активация на акаунт