Деца с диабет - тема 9

• 56 797
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
Когато споделяме такива неща, все си мисля, че живеем в различни държави.
Надявам се и други мами да пишат по въпроса, но мисля че би трябвало и при вас да е така - с всички изследвания, протоколи и епикризата отивате при личния лекар и си искате направление за ТЕЛК. След това подавате копия от изследванията, протоколите, епикризата и акта за раждане на детето в службата (при нас е Архив) за кандидатстване за ТЕЛК. От там след 1 или 2-3 месеца пращат писмо с часа и датата за яваване пред ТЕЛК.

# 631
Анджали е права,навремето нас ни изписаха три дни преди Коледа и веднага след новогод.празници подадохме документи за ТЕЛК,получихме дата за явяване чак през април...Така че не бива да се губи време ! Иначе по закон, би трябвало след излизане решението на ТЕЛК-а,обезщетенията от социалните да се изплатят от датата на инвалидизация.Имате право и на безплатна винетка.Ние се явяваме пред ТЕЛК в Благоевград,в болницата,там се заверява и решението на комисията 15 дни след излизането му.После веднага в социалните,попълват се куп документи и чакате соц.оценка.

# 632
по закон, би трябвало след излизане решението на ТЕЛК-а,обезщетенията от социалните да се изплатят от датата на инвалидизация.
Изплащат се!  Peace
Преди една година имаше много трудности поради смяната на законите - чл. 43 от ЗИХУ със чл. 8д, но сега вече е лесно. Социалните си знаят и изплащат всички добавки.  Peace

# 633
Знаят те,ама за винетка например не бяха ни казали и когато попитах служителката дали имаме това право-тя ми отговори,че не може на каже на всички,все пак били сме много...Ние като махнем туристите де,сме към 9-10 хиляди местни,познаваме се всички,а тя минава поне по два пъти на ден покрай нас,отивайки и прибирайки се от работа,децата ни учеха заедно,но както и да е...Добре че е форума и майките,та успявам да се информирам за всичко ! Heart Eyes

# 634
За ТЕЛК-преди 1 мес .се явихме във гр.Варна.След като ни дадоха епикриза от болницата,ни казаха че тя важи 6 месеца и не е необходимо да искаме зелен талон/от ендокринолог/и да правим необходимите изследвания.Така че се  явихме само с една епикриза.Ако минат 6 мес.от издаването на епикризата и решите да се явите пред Телк,то тогава се правят изследвания и се изисква зелен талон.Поне така е за Варна,за др.градове незнам.Най добре е да се пита в Телк преди да се явите.

# 635
  • София
Анджали, Тедивас, благодаря!   bouquet

Ние доста късно задвижихме документите, а и мъжът ми се занимава (че нали чакаме бебе, та избягвам поликлиниката), но все пак да кажа как протекоха нещата.
Взима се писмо от лекарката (ние още при изписването ѝ дадохме копие от епикризата), което се подава в някаква служба на ул. Иларион Макариополски 10. След това те изпращат писмо (ние получихме след около две седмици) кога и къде трябва де се явиш на ТЕЛК. Там пише и какви точно документи трябва да носиш.
Общо взето бързо станаха нещата, не сме чакали повече от месец и половина за  дата.

# 636
Здравейте момичета,
преди малко взех Боби от дет. градина. На обяд е бил с 11, в 15.30 с 11.4 и аз се успокоих. Днес е по топло и отидох да го взема без кола, за да можем да се ражходим, но за мой ужас при прибирането в къщи в 17ч. измерих захар 19.3. Тъй като минахме през кварталния магазин за мляко и там една от жените тръгна да му дава бонбони но аз не разреших и той плака 10мин до вкъщи. Може ли този плач да е причина за висока захар?

Трудно е да се гадае защо е тази висока захар. Причините може да са няколко:
1. При меренето и слагането на инсулина в 12:30 е важно колко му е сложено и колко е ял. Дали са компенсирали с малко по-висока доза инсулин и са дали реципрочното количество храна, но намалено, така че да се занижи нивото на КЗ на пика и да дойде в нормални граници; дали са намалили само храната или са хранили със същото количество без корекция на инсулиновата доза, което е трябвало да яде, ако има КЗ 5-6.
2. Важно е колко храна са му дали и след събуждане от сън
3. Важно е и на колко е завършила цялата доза - ако е завършил на около 11 и след изключване на възможност за реактивно хипо, дозата като цяло е ОК, но не е компенсирана високата стартова
4. Ако не е реактивна висока, може пропорциите на основното и малката закуска да трябва да се променят, т.к. разликата от 8 ммол от храненето в 15:30 до 17:00, не е малка.

shlioni, гледай цялата картина на 1 доза - от апликация до следващата, за да можеш да разбереш каква е причината за наблюдаваните стойности. Промени обаче прави, когато си убедена, че не е еднократно явление, т.е. няколко дни наблюдавай нещата (освен ако нямаш съмнения за реактивно хипо). Всичко ще си дойде на мястото  Hug

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 12:43 от Gligi

# 637
Здравейте,мами на дечица с диабет!От известно време чета всичко сварзано с диабета при децата,включително следя и форума тук.Причината както се досещате е че и моето детенце се разболя.Той е на 9 години и сега е в 3-ти клас.На 15-ти септември,вместо да тръгне на училище с приятелите си,влезна в болница и се сдоби с коварен ''приятел''за цял живот!Чета всичко във форума,но някак си не се решавах да пиша.Днес обаче съм притеснена и разтревожена,защото от сутринта сме с високи стойности,а няма видима причина за това.Ето защо днес най-накрая се реших да се включа,защото знам че няма кой друг да ме разбере по добре от вас,защото и вие като мен сте изстрадали много!Искам да кажа на всички ви,че сте стахотни майки и да пожелая на децата ни само положителни емоции занапред!

# 638
charliiz, радвам се, че се включваш Hug. Надявам се бързо да намерите причината за високите стойности и да пишеш от време на време... и дано да е само по хубави поводи  Simple Smile На всички го желая

# 639
  • Пловдив
.На 15-ти септември,вместо да тръгне на училище с приятелите си,влезна в болница и се сдоби с коварен ''приятел''за цял живот!Чета всичко във форума,но някак си не се решавах да пиша.
Днес обаче съм притеснена и разтревожена,защото от сутринта сме с високи стойности,а няма видима причина за това.
Винаги има причина за високите стойности. Вие с диабет съвсем скоро, трябва да сте в ремисия и възможно дозите да падат. Ако навремето не се намалят, може да има хипо, понякога скрито и после откат.
Много да се внимава на вечерята, защото вечерта инсулин действа много бързо. Ако хипото на вечеря, после през нощта върви откат.
На какви сте инсулини и каква е схемата.

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 23:32 от elena123

# 640
Здравейте отново на всички!Благодаря ви за топлия прием тук при вас и за бързото включване!Ние сме на Актрапид и Инсулатард.В7,12 и 19ч по5еденици Актрапид и в 22ч-4 еденици Инсулатард.Преди около две седмици к.з сутрин беше почти перфектна с някои изключения,но от известно време насам е все над 8.При все че в края на декември месец правихме корекция с ендокриноложката.До тогава Инсулатарда ни беше по 3 еденици и к.з си беше супер сутрин.Незнам как да действам.Понякога ми е мн трудно да се справям с всичко това!Боя се че се отчайвам и детето го забелязва! Cry

# 641
  • Пловдив
charliiz
Щом сте на Актрапид, то той излиза на пик след 2 часа, т.е. там е най-силното му действие. Затова КЗ да се проверява точно 2 часа след инжекцията. При засечена в това време КЗ по-низка от стартовата, т.е. преди ядене, да се даде допълнително поне 0,5 хе.
Ако вечерята е в 19 ч., то проверка в 21. Ако КЗ е над 10, то закуска след 30 мин. Ако в 21 КЗ е под 10, то закеската да се дава веднага, а не да се чака до 22 ч.
В 22 ч. може да не се мери, а само дасе сложи Инсулатард.
Задължително да се измери в 0 ч. защото това е края на работата на Актр., сложен на вечерята и едновременно е стартовата КЗ за през нощта.
След това да се направи проверка в 2 ч. и в 4 ч.
Само така може да се разбере защо към сутринта КЗ е по-висока.
Направи така и напиши резултат.

# 642
Здравейте,
днес и утре сме си вкъщи и ще видя какво се случва с кз. За съжаление от сутринта се оплаква, че му е запушено нослето и се надявам да не ме изненада с разболяване. Как реагирате при първи признаци на разболяане? Gligi, в дет.градина май проследяването ще ми бъде трудно. Вчера ни се обадиха на пожар, че е пребледнял, със студени ръце, сенки под очите, болки в коремчето. Много се притесних. Премерили му кз-7.8(в 16.15ч.). След час си бяха в къщи с баща му, вече беше спокоен , без болки, а кз-16.8. Много големи скокове за кратко време.

# 643
Шилони, може да е било хипогликемия-вие просто сте хванали покачването, а не ниската стойност.

Чарлийз, желая успех   bouquet

# 644
Здравейте на всички!Елена123 искам да ти благодаря за съвета и да ти кажа че непременно ще направя така.Днес сутринта КЗ ни беше 6,5 а в 10ч-9.Искам да попитам дали е възможно да е от инсулина високата КЗ.Снощи смених флакона на Инсулатарда,защото стария свърши и ето сутринта-6,5.Благодаря на всички ви за подкрепата и разбирането!

Общи условия

Активация на акаунт