Деца с диабет - тема 9

• 56 778
  • 734
  •   1
Отговори
# 675
  • Пловдив
mivan
Цитат
мисля че не е необходимо да уточнявам Е и ХЕ, т.к. те са индивидуални
Но съотношение то ХЕ на първа и втора закуска играе голяма роля. При анализирането на ситуация всичко е важно - например за да се разбере защо на пика КЗ е низка, важно времето на паузата, важно какъв е ГИ на храната.
Цитат
8ч.   КЗ 7.3 -  закуска
10ч. КЗ 7.1 -   втора закуска.
13ч. КЗ 15.3
.
Мисля, че по рано базален при вас е бил Лантус. Това също не е маловажно.
Ако наистина е Лантус и дозата му е добре подбрана, т.е. с каквато КЗ ляга детето с такава и става, тогава причината трябва да се търси в Рапида и храната.
Може да се предположи, че сутринта не стига Рапид. На пика не е високо, защото, например,  паузата е по-голяма, храната с нисък ГИ, но втората закуска да му идва в повече.
Цитат
13ч. КЗ 15.3 - тук вероятно обяд
15ч. КЗ 4.1--   тук вероятно закуска
на вечеря КЗ 17,1
Вероятно КЗ 15 не е откат, защото падна бързо. Но в стремежа да се намали КЗ на обяд има предозиране на Рапида, КЗ пада рязко. Рязкото падане мозък може да възприеме като гипо. И въпреки че КЗ 4,1 не е много низка, може да тръгне откат. С това може да се обясни КЗ 17 преди вечерята.
Но може и друго. При КЗ 4,1 докато детето закусило, докато храната започвала да се усвоява, КЗ продължила да пада до хипо.
Затова на пика на болюса КЗ по-добре да  не е по-низка от 8.

# 676
Elena123 благодаря!

Детето не е на Лантус, така че мисля че действа само Рапида.

# 677
Елена,благодарности и от мен! Hug

# 678
Ани, за следобедната закуска  Simple Smile

Константинова смята, че в тази пубертетна възраст, когато ги гони неистов апетит, не е добре да се стискат/ и в крайна сметка пак да прегрешават/, а най-добре е да ядат. Другите край тях ядат всяко междучасие  ooooh!

Когато са първа смяна, ако е закусали в 6.30, ще издържи ли до 14 часа бед никакво ядене? Или пък втора смяна-обед в 12 и вечеря в 20. Големи са разстоянията  Peace

# 679
 #Crazy Отврат са и захарите... днес следобяд не се сдържала и хапнала солети, че "треперила", ама тя не носи апарата, не знам колко и е било, вечерта преди ядене се прибра с 26  Tired

# 680
Здравейте,мами!Малкия от няколко дни му се иска да си хапне корнфлейкс от рода на Чокапик или подобни.Четох някъде из форума че давате на децата си и искам да попитам дали мога от време на време да ползвам като закуска в 7ч.А също и какво количество отговаря на 1ХЕ?В книжката на Новонордиск пише,че 15гр са 1ХЕ,но дали става въпрос за подсладените и тия с шоколад или за натуралните?Споделете колко давате и въобще как процедирате с корнфлейкса?Благодаря ви! Simple Smile

# 681
На опаковката на почти всички продукти има таблица със съдържанието на въглехидрати, мазнини, белтъчини и т.н. 
1 ХЕ е 12 въглехидрата. От там нататък си изчисляваш какво количество корнфлейкс да дадеш според ХЕ, които даваш на детето.
Аз рядко давам, защото имат високо съдържание на въглехидрати (над 70 въглехидрата на 100 гр. продукт) и така количеството храна се намалява.

# 682
Здравейте,мами!Малкия от няколко дни му се иска да си хапне корнфлейкс от рода на Чокапик или подобни.Четох някъде из форума че давате на децата си и искам да попитам дали мога от време на време да ползвам като закуска в 7ч.А също и какво количество отговаря на 1ХЕ?В книжката на Новонордиск пише,че 15гр са 1ХЕ,но дали става въпрос за подсладените и тия с шоколад или за натуралните?Споделете колко давате и въобще как процедирате с корнфлейкса?Благодаря ви! Simple Smile

аз сега като съм татко да отговарям ли Wink
1. Повечето храни си имат собствен етикет с хранителните съставки .. така че спри да се водиш с книжката на новонордиск и си смятай на базата на тези етикети !
2. Корнфлейксовете по принцип са с бърз гликемичен индекс http://www.dietandfitnesstoday.com/glycemic-index-food-list.php и затова ако не става въпрос специално за някой с бавен такъв е по добре да се яде вечер когато инсулина започва своето действие по бързо ..  това разбира се важи когато сте на човешки инсулини /актрапид, хумулин /а не на аналози. Ние сме възприели следната практика за основните (първите хранения) сутрин 7:00  бавни храни - нисък ГИ /кисело мляко, прясно мляко, макарони, овесени ядки и т.н./, обяд 13:00 среден ГИ /ориз, леща, грах и т.н./ и вечер 19:00 среден до висок ГИ /картофи/
Отделно т.к. е удачно бързи храни да се дават на пиковете, т.е. 2 часа след поставяне на човешкия инсулин е възможно и тогава да се дава корнфлейкс .. т.е. към 9:00 или 21:00
ето ти и линк за хранителните стойности на много продукти според USDA National Nutrient Database http://ndb.nal.usda.gov/
Успех

# 683
  • Пловдив
Сега, когато сме на НР, Чокопик и  Нескуик Ивелин яде всяка сутрин. Но първо яде филии с масло, сирене или кашкавал, след това тези храни с мляко и накрая ябълка.
Но съм давала същото когато бяхме на Актрапид. Естествено количествата бяха по-малки. Филийката с масло и кашкавал е бавна храна и тя забавя храносмилането.
charliiz, напиши колко ХЕ даваш на детето на първата закуска и аз ще ти сметна колко и какво да дадеш в рамките на тези ХЕ.
Когато храната с по-висок ГИ, може паузата малко да се увеличи.

# 684
Благодарности на всички за изчерпателната информация!И на мамите и на татковците!  bouquet
Елена,детето яде по 4ХЕ в 7ч. На следващтата междинка по 1,5ХЕ.Дали не е по-добре да му давам тогава от корнфлейкса?Не смятам да даваме често,поне на този етап,но като на всяко дете му се дояжда,при все че преди честичко си похапваше от тези зърнени изкушения. Simple SmileБързодействащия инсулин е Актрапид,а вечерния-Инсулатард.Благодаря ти,че ще ми направиш изчисления-ще са ми от голяма полза.БЛАГОДАРЯ! Hug

# 685
Като сте писали за корнфлейкс да кажа и аз днес  какво дадох на моята щерка...този мн го харесвам и реших, че дори и сладък по малко става  Blush
http://prikachi.com/images/877/4303877Q.jpg
http://prikachi.com/images/878/4303878G.jpg
за захари пише, че има 65 /100гр

На "око" ги меря, но не съм дала повече от 50 гр + 150 до 200 гр кисело мляко - това за закуска, при положение, че и се полагат 6 ХЕ... Как е?

Днес стойностите са малко по-добре от вчера, поне свалих на 10.  Tired

# 686
anny_, това за междинна закуска или основно хранене?
По мое изчисление това, което си дала прави около 3 - 3,5 ХЕ.

# 687
Анджали, за сутринта в 7 ч ...то и аз до 4ХЕ мах го докарвах по мои сметки, но реших, заради сладостта да дам по-малко от 6, които и се полагат, пък и моята е от тези, които закусва и продължава да спи  Blush

# 688
Аз сутрин за основна закуска давам бавни въглехидрати, нашите ХЕ са 4 за осн. хр.
А по-бързи давам за междинни закуски, докато е на училище и при по-голяма физическа активност.
Когато в 10.30 ч., при втора учебна смяна и почивни дни, т.е. детето си е вкъщи, за междинна закуска давам плод, обедната КЗ е перфектна.
Винаги претегляме храната с електронен кантар. Засега нямаме проблеми с КЗ, но и детето е в ремисия все пак.

# 689
Привет!Интересува ме,дали сте правили при откриването на диабета допълнителни изследвания.На нас в болницата само са ни взимали кръв и снимка на ръката на детето.Остава неясен въпроса на какво се дължи болестта,защото няма такъв случай в семейството.Трябва ли да предприема нещо по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт