Деца с диабет - тема 9

• 56 795
  • 734
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Здравейте на всички!Елена123 искам да ти благодаря за съвета и да ти кажа че непременно ще направя така.Днес сутринта КЗ ни беше 6,5 а в 10ч-9.Искам да попитам дали е възможно да е от инсулина високата КЗ.Снощи смених флакона на Инсулатарда,защото стария свърши и ето сутринта-6,5.Благодаря на всички ви за подкрепата и разбирането!
Напълно възможно да е от самия Инсулатард. Той все пак е суспензия, която трябва много добре да се разклаща. Винаги разклащай писалката до последно, защото само мигновено спиране и компоненти, забавящи действието, се утаяват.
Цитат
Днес сутринта КЗ ни беше 6,5 а в 10ч-9.
Това "днес сутринта"  нищо не ми говори - това може да е 7.00, може 8.00 ??
А всичко се смята отмомента на инжекцията.
Ако 6,5 в 8.00 то КЗ 9.0 в 10ч. е добре, но, ако 6,5 в 7.00, то в 9ч. вероятно е било по-високо.  А най-добре, когато 2 часа след инжекцията КЗ да е до 9 - 10ммол/л
Ако към обяд КЗ пак е близо до 6,5 значи дозата е идеална, а да няма високо на пика трябва малко по-голяма пауза между инжекцията и храната.

# 646
Здравейте на всички!Елена123 искам да ти благодаря за съвета и да ти кажа че непременно ще направя така.Днес сутринта КЗ ни беше 6,5 а в 10ч-9.Искам да попитам дали е възможно да е от инсулина високата КЗ.Снощи смених флакона на Инсулатарда,защото стария свърши и ето сутринта-6,5.Благодаря на всички ви за подкрепата и разбирането!

Флакончето трябва да се сменя на 30 дни (1 месец) независимо от срока на годност и дали има още останал инсулин. Simple Smile

# 647
 Hug И от мен добре дошла на charliiz!

Аз влизам просто да как и двете вчера с щрерката погледнахме игличките, които ни дадоха от аптеката - безплатно полагащите ни се за последно  Shocked Shocked Shocked  Нали ни дадоха 12 мм и моята само като я отвори  #Crazy #Crazy , аз 2 пъти пък с моето отвращение от игли по принцип...Направо ми каза - Вземай си я тази и дай една от моите, които си имам.  Crazy

За сега меря и за разлика от последните дни, когато хващахме огромни с-сти над 20, то днес по-бъде, сутринта в 7.30 - 9.4, 10.30 ч - 8.8

# 648
  • Пловдив

За сега меря и за разлика от последните дни, когато хващахме огромни с-сти над 20, то днес по-бъде, сутринта в 7.30 - 9.4, 10.30 ч - 8.8
Ани, Новорапид -НР работи 4 часа, като в последен четвърти час КЗ може да остане същата или да се намали с 1 - 1,5 ммола.
9,4 - 8,8 след 3 часа говори, че дозата и добра, тя е скомпенсирала  храната и КЗ близо до стартовата. Но при КЗ 9,4 трябва към дозата на храната да се добави и дозата за корекция, за да в края на НР КЗ да е по-низка.
След свършване на НР в 11.30 до обяд ще работи само базален инсулин и при нормалната му доза КЗ преди обяд може да остане същата или да се намали, защото при много хора базалната нужда преди обяд е намалена.
Най-добре дозата на базален се проверява преди вечерята -  при точната сутрешна доза  стойността на КЗ 4 часа след обедната инжекция на НР трябва да се задържи до вечерята.

# 649
  bouquet Елена, благодаря!  Hug

За последно снощи сложи от стария инсулин от Инсулатарт... та днес ще  е просто нагласяне с НовоРапида и Левимира довечера ще видя утре какво ще показва.

# 650
Елена123,сутрешното измерване беше в 8ч.На обяд слагаме инсулина в 13ч,заръди училище.След малко ще се мерим пак преди инсулин!Здравей и от мен,Ани!Приятно ми е да се запозная с всички вас,макар повода за запознанството ни да не е от хубавите!Но хубавото е че сте сплотени и си помагате,коя с каквото може!Радвам се че има добри хора като вас!

# 651
  • Пловдив
  bouquet Елена, благодаря!  Hug

За последно снощи сложи от стария инсулин от Инсулатарт... та днес ще  е просто нагласяне с НовоРапида и Левимира довечера ще видя утре какво ще показва.
Ани, вие колко пъти на ден ще слагате Левемир???

# 652
 Shocked Елена, `ми само вечер  newsm78 Защо? То колко пъти трябва...лекарката каза, че левимира ще замести Инсулатарта (или поне аз така си го нагласям)...дала е по 14Е вечер да слага, от другия (НР) ни е написала 3 х 10Е, но сега на обяд (13ч) реших да сложи 11, че захарта и беше 10... към 16ч ще я накарам пак да се мери.

# 653
  • Пловдив
Shocked Елена, `ми само вечер  newsm78 Защо? То колко пъти трябва...лекарката каза, че левимира ще замести Инсулатарта (или поне аз така си го нагласям)...дала е по 14Е вечер да слага, от другия (НР) ни е написала 3 х 10Е, но сега на обяд (13ч) реших да сложи 11, че захарта и беше 10... към 16ч ще я накарам пак да се мери.
По инструкция Левемир работи от 16 до 24 часа. Но 24 ч. работи изключително  рядко. На целия руски форум само 2 човека с еднократен Левемир.
Обикновено еднократно може да върви в комбинация с Актрапид.
Представи, че работи 16 часа, то сложен в 22 ч. той към 14 - 15 ч. може дори да свърши или ако и работи по-дълго, то работи вече много слабо.
До сега на всички, на които съм помагала, се налагаше да се дели дозата на 2 части, защото при еднократно слагане захарта след свършване на обедния НР към вечерята се качваше именно поради ведостиг на базален по това време.
Опитайте еднократно, но ако имате проблеми пращай ми дневник в ЛС, написан вертикално.
Отначало слагайте НР след ядене, но проверявайте на пика, защото при евентуално предозиране и низка захар да можете да вземете захар.
Пик на НР при инж. в корем след 1 - 1ч.15 мин., в ръка - 1,5 часа, в крака - 2 ч.

# 654
Елена,сега в 15ч,точно 2 часа след инжекцията КЗ е 4,3.Та в тази връзка ми се иска да попитам,закуската сега ли да я давам или към 16и30ч както обикновенно.

# 655
  • София
charliiz, не знам Елена кога ще влезе и затова отговарям - мисля, че трябва да нахраниш веднага.
добре дошли и от мен!

# 656
  • Пловдив
Елена,сега в 15ч,точно 2 часа след инжекцията КЗ е 4,3.Та в тази връзка ми се иска да попитам,закуската сега ли да я давам или към 16и30ч както обикновенно.
Льоня вече отговорила е. Аз бих добавила, че при такава КЗ първо може да се даде 5 гр. захар. На пик Актрапид работи много активно и много бързо намалява КЗ. Закуската дори може и да не успее да задържи КЗ и докато яде детето, КЗ да продължи да пада. На закуската необходимо време за да започва да се усвоява, а филията хляб с кашкавал или сирене е храна с понисък ГИ. Именно затова на пик КЗ трябва да е не по-низка от 8, а ти искаш да чакаш до 16.30.
Ако сматаш, че храната е сметната точно, то възможно дозата да ви е голяма.

# 657
Елена и Льоня са се включили, но аз да попитам защо храните чак в 16:30? Това е доста късно за закуската при Актрапида.

# 658
Gligi,така сме откакто бяхме в болницата.Тогава слагахме инсулина в 12ч и малката закуска беше в 16ч,но след като тръгнахме на училище започнахме да слагаме инсулина в 13ч.Съответно бяхме посъветвани да изместим закуската с половин час.Кажете кога според вас е редно да я давам?Следващото боцкане е в 19ч.

# 659
charliiz, актрапидът действа около 6 часа. Пикът му е на втория час. Тогава се мери и се храни, ако КЗ е ОК.
Добре, че е Елена да ни отвори очите, за което сме безкрайно благодарни  bouquet
Още не мога да си обясня защо в болницата единственото, на което ни учат, е погрешно. До третия час детето може да направи хипо, т.к. не е вкаран храна, когато той е най-силен.

Позволявам си да цитирам, Елена отново, т.к. тя ти е писала по-рано:
charliiz
Щом сте на Актрапид, то той излиза на пик след 2 часа, т.е. там е най-силното му действие. Затова КЗ да се проверява точно 2 часа след инжекцията. При засечена в това време КЗ по-низка от стартовата, т.е. преди ядене, да се даде допълнително поне 0,5 хе.
Ако вечерята е в 19 ч., то проверка в 21. Ако КЗ е над 10, то закуска след 30 мин. Ако в 21 КЗ е под 10, то закеската да се дава веднага, а не да се чака до 22 ч.

Не знам какво можем да направим за това обучение в болницата. Това е основата, а нея я няма. Няма и достъпни материали, които съвсем простичко може да обяснят принципа на компенсацията. Толкова нови дечица, чиито майки не стигат до форума, са осъдени на лош контрол поради дезинформация...
.....

Общи условия

Активация на акаунт