Деца с диабет - тема 9

• 56 785
  • 734
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, при кз 10.2 в 15.50 и закуска юфка сирене и ябълка в момента е с кз 7, а има час до вечеря и инсулина. как да процедирам. първо да яде, а после инсулин или обратно. да има ли пауза или не

# 661
Ани, и ние слагаме Левемир-а само веднъж. От година и половина сме 4хНоворапид+1хЛевемир. В София го слагахме към 22ч, но от доста време го бием към 21ч. Незнам дали е редно, но така са ни добре стойностите. Обикновено вечеря към 18,30 и слагаме новорапида след като се нахрани към 19ч. След два часа обикновено мерим, слагаме левемира и си ляга. Много го уважавам този инсулин, защото в повечето случаи каквата е стойността в 21ч-сутрин се събуждаме с почти същата стойност. Снощи например преди лягане беше 6,1, а сутринта се събуди с 5,9. Честно казано нямам представа до колко часа действа левемира при нас, но нямаме проблеми със следобедните стойности. Стига да си спазваме диетата стриктно Simple Smile че покрай празниците май не бяхме много изрядни.

Константинова ми каза, ако искам и сутрин да слагам малко Левемир, но ме е страх да действам сама и най-вероятно ще изчакам до лятото, когато отидем на преглед. Лятото ще станат 5 години, откакто сина ми е с диабет, някой може ли да ми каже дали ни предстоят някакви специални изследвания?

# 662
 Hug Весанка, но пък и вие сте малки, моята е по-голяма... ще мерим и ще видя какво ще става, то и нашата докторка каза да изкара поне 1-2 седмици до месец и да и пратим на мейла "дневника", за да види как вървят нещата...следобяда захарта беше ужасна  Embarassed към след 18 ч падна на 16 и и казах пак 11 Е да сложи, вечеря, сега е навън с 1001 инструкции да внимава какво ще пие (разбрахме се за чай, че е и настинала малко), като се върне ще видя каква е хавата.

Весанка, а вие защо на 4 пъти, следобяд и вечер ли ? Защо имате 4-кратно слагане?
Илианка каза, че може следобяд да си хапне човек, стига да си сложи преди това инсулин, но аз си мисля да се пробва моята без ядене  newsm78

# 663
Gligi, мама на йоан благодаря Ви!

# 664
Gligi,много си права за основата а и за това,че няма материал по който да се ръководим.Признавам че ми е трудно и не във всеки един случай знам как да действам.Елена 123 ми е писала за Инсулатарда,но неможах да разбера дали след като го сложа в 22ч след това трябва да дам киселото мляко при положение че съм давала преди това в 21и30 заради Актрапида.Ето че се обърках съвсем. EmbarassedАко сложа Инсулатарда и след това не дам храна,няма ли да получи някоя нощна хипогликемия?Извинете ме за невежеството,но досега наистина не съм знаела тези неща.Чета книгата "Изкуството да управляваш диабета",но явно не разбирам всичко все още! Sad

# 665
Никога не са ми казвали, че за Инсулатарда трябва да се дадат допълнителни ХЕ. Всъщност ми е обяснено, че (нощен инсулин) Инсулатард се инжектира, заради останали и "неизгорени" въглехидрати от деня. Дадената ми информация е, че междинна закуска във 22.00 ч. се дава, заради инжектирания Актрапид в 18.00 ч.
От опит разбрах, че трябва изключително да се спазват изискванията за Е инсулин, ХЕ, количество въглехидрати -  при 4 ХЕ препоръчани от личен ендокринолог: 48 на основно хранене; мазнини - 30 гр. на основно хранене, достатъчно количество вода - 2-2.5 литра на денонощие и достатъчно спорт с даване на допълнителни ХЕ при нужда. Всяко отклонение от тези изисквания може да предизвика отклонения от нормална КЗ.

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 21:07 от Анджали

# 666
charliiz , много съм крайна сигурно, но книгата няма да ти помогне. Поне на мен не ми помогна. Всичко, което знам, е от Елена и от девойките тук.

Пикът на Актрапида е 2 часа след инжекция. По тази причина се храни и се мери тогава. Ако се чака до третия час КЗ може много да падне. Идеята е, че в 21.00 мериш (ако апликацията е в 19:00), ако КЗ е до 10 ммол, храниш с киселото мляко и друго, ако е над (зависи колко) може да забавиш 30 мин. След като си биеш Инсулатарда в 22:00 НЕ ХРАНИШ. Ти си покриваш Актрапида с храненето в 21:00, киселото мляко излиза бавно и това е, за да "посрещне" Инсулатарда, чийто пик е на четвъртия му час, т.е. към 2:00ч. Елена ти е писала кога да мериш. 00:00, за да придобиеш представа за вечерната доза на Актрапида. 19 и 00, трябва да е горе-долу близка стойността. В 2 трябва да мериш, за да видиш колко е КЗ  на пика (тогава пада най-рязко. Препоръчвам ти да мериш и в 4:00, когато на нас ни бяха най-ниските стойностите и там отиваше към хипо преди да напаснем Инсулатарда.

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 21:09 от Gligi

# 667
Момичета,благодаря ви от сърце за инфото!  bouquet
Явно занапред често ще ви досаждам,за да науча повече!Ако нямате против,разбира се! Simple Smile
Нашите дечица заслужават най-доброто!Дано занапред съдбата да е по-благосклонна към тях!

# 668
Ани, слагаме 4 пъти НР, заради четирите хранения- закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Първоначално говорих с Константинова, да слагаме и сутрин левемир, за да отпадне следобедната закуска и да останем на три основни хранения само, тъй като Дани не е от най-ящните деца. Но този вариант решихме да го оставим за по-нататък, понеже е малък още и си има нужда от тази закуска. А и според нея той е свикнал и ще си търси яденето следобед. Не виждам какъв е проблема и при двукратен левемир да си има следобедна закуска. От цялата работа спестявам на детето едно допълнително боцкане на инсулин. Поне засега, докато следобедните стойности са добри. Незнам, както споменах, лятото най-вероятно ще постоим в клиниката за някакви изследвания, защото ще станат 5 години вече с диабет. Поне така разбрах от Константинова последно като се чухме. Предполагам, че тя ще прецени най-добре дали има нужда и сутрин да слагаме Левемир.

charliiz, определено няма да сгрешиш, ако следваш съветите на момичетата тук. Всички са страхотни   bouquet

# 669
  • Пловдив
Никога не са ми казвали, че за Инсулатарда трябва да се дадат допълнителни ХЕ. Всъщност ми е обяснено, че (нощен инсулин) Инсулатард се инжектира, заради останали и "неизгорени" въглехидрати от деня. Дадената ми информация е, че междинна закуска във 22.00 ч. се дава, заради инжектирания Актрапид в 18.00 ч.
От опит разбрах, че трябва изключително да се спазват изискванията за Е инсулин, ХЕ, количество въглехидрати -  при 4 ХЕ препоръчани от личен ендокринолог: 48 на основно хранене; мазнини - 30 гр. на основно хранене, достатъчно количество вода - 2-2.5 литра на денонощие и достатъчно спорт с даване на допълнителни ХЕ при нужда. Всяко отклонение от тези изисквания може да предизвика отклонения от нормална КЗ.
Цитат
Всъщност ми е обяснено, че (нощен инсулин) Инсулатард се инжектира, заради останали и "неизгорени" въглехидрати от деня.

Grinning Много ви остават въглехидратите и то от деня.

Не е така - базален инсулин е необходим както през нощта, така и през деня за да могат в организма да протичат всякакви процеси на обмяната на веществата.
При схема - Актрапид + Инсулатард, нощем Инсулатарда контролира тези процеси на обмяна, а през деня част от Актр. отива за храна и част за база.
Базален инсулин няма никакво отношение към храната. 
При схема Левемир или Лантус + Новорапид или Хумалог, когато има присътствие на базален през цялото деннонощие и дозата да му е точно подбрана, детето, например, спокойно може да пропусне някое ядене, ако не му се яде. КЗ през това време ще върви ровно и ще бъде такава, която е в края на Новорапида от предишното ядене.

# 670
Здравйте отново на всички! Hug
Ето че отново се нуждая от вашите съвети и напътствия.Кажете ми вие под каква форма освен разходки правите физическа активност?На малкия му купихме кростренажор и сега тренира по 3-4 пъти дневно за 10мин. на тренажора.Дали е правилно това?Лятото сигурно ще е по добре,защото ще имат възможност да играят навън,но сега е кофти.Колко време трябва да тренира или за всеки е индивидуално?Въобще споделете за физическата активност!Благодаря ви!

# 671
Здравейте,

имам следното питане за дете на рапид, какво мислите:

8ч. КЗ 7.3 след 2часа КЗ 7.1 и хранене(по опредената схема) на обяд КЗ 15.3, два часа след това КЗ 4.1 и хранене(по опредената схема) на вечеря КЗ 17,1.
Чуденето ми е не му стига инсулина ли, но при 4.1 и 7.1 съм по склонна да си мисля че са откати, а според вас?

# 672
  • Пловдив
mivan
Информацията представена доста непонятно.
Цитат
8ч. КЗ 7.3 след 2часа КЗ 7.1 и хранене(по опредената схема)
От това следва ли, че закуската е в 10 ч????
Цитат
на обяд КЗ 15.3, два часа след това КЗ 4.1
На обяд  - това е в колко часът????  На обяд - може да е `12.30, а може и 14.00 , особено при закуска в 10.00.  В момент, когато КЗ е 15,3 свърши ли болюсен инсулин от закуската???
Без точната информация едва ли някой може да даде отговор.

# 673
Цитат Информацията представена доста непонятно.

Допълвам:

Цитат От това следва ли, че закуската е в 10 ч????
Да следва, като първата закуска е в 8ч.

Цитат На обяд  - това е в колко часът???? Във 1ч. и захарта от 4.1 е 2-часа след това.

Надявам се да е по ясно, мисля че не е необходимо да уточнявам Е и ХЕ, т.к. те са индивидуални

# 674
  • Пловдив
Здравйте отново на всички! Hug
Ето че отново се нуждая от вашите съвети и напътствия.Кажете ми вие под каква форма освен разходки правите физическа активност?На малкия му купихме кростренажор и сега тренира по 3-4 пъти дневно за 10мин. на тренажора.Дали е правилно това?Лятото сигурно ще е по добре,защото ще имат възможност да играят навън,но сега е кофти.Колко време трябва да тренира или за всеки е индивидуално?Въобще споделете за физическата активност!Благодаря ви!
Много добре да тренира за по 10 мин. но не на пика на Актрапида.
Най добре това да става поне 3 часа след инжекцията.
Един път можеш да провериш КЗ пледи и след тренировката за да видиш как тя действа на КЗ.
Цитат
Въобще споделете за физическата активност
Тя увеличава чувствителност към инсулин. При продължителна физактивност мускулите изразходват тяхна си мускулна захар.  След това дълги часове я възстановяват, дърпайки захарта от кръвта. Затова при планирана продължителна физактивност може да се намали дозата на инсулин на предхождащото ядене.
Ако се налага   незапланирана физактивност, то по-често да се мери КЗ и да се взимат бързи въглехидрати.

Общи условия

Активация на акаунт