Добре ли са възрастните с правописа?

• 15 268
  • 182
  •   1
Отговори
# 135
  • дълбоката провинция
Добре ли са възрастните с правописа?

Не, категорично не са добре.

Ивайло Иванов - Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Участвал в разработката на ДОИ по ИТ за 9-12 клас. Автор на учебници и учебни помагала по ИТ. В едно от въпросните помагала предназначено за учители и ученици - многократната употреба на "който" за множествено число. Няма да коментирам през колко очи и ръце трябва да мине една книга докато стигне до пазара...

# 136
  • по пътеката
На мен сърфирането не ми се отразява на четенето. Обаче предпочитам книгите, издадени преди 1990г. Много често в новите издания се изкушавам да взема червения химикал Simple Smile И то, при положение, че не съм филолог.

А мен, бидейки филолог, ме засърбяват ръцете да бия, да бия, да бия...  ooooh!

marsy, запетайката пред 'макар че' и 'въпреки че' си е правилото.  Peace Аз открай време си го знам така.

това "открай време" имали давност над 40 г.? тогава не беше така, ина4е бих забелязала за толкова години или пък даскалите биха ме коригирали?пък като добро дете бих се поу4ила, на онова време, от 4ервения химикал на "моля,другарката"!

# 137
Над 40 не зная, не съм на 50, но със сигурност е отпреди 20+, 84-та започнах училище.  Laughing Мога и обяснение на правилото да предложа, но пак излизаме от темата.

ПП А '4' вместо 'ч' дали се е ползвало преди 40 години?  Wink

# 138
Над 40 не зная, не съм на 50, но със сигурност е отпреди 20+, 84-та започнах училище.  Laughing Мога и обяснение на правилото да предложа, но пак излизаме от темата.

ПП А '4' вместо 'ч' дали се е ползвало преди 40 години?  Wink

Наистина извън темата /това 84-та е вече близо 30 години/, но някъде около 76-78-ма пак си беше правило. Flutter

# 139
  • по пътеката
Въпреки, че е обидена Плугчиева все пак се ангажира с булевард „България”

едно заглавие във вестник ,което ме кара да си мисля,4е има неъпдейтвани като мене! ина4е видях в един сайт-доста неща са  променени или допълнени, но аз приемам,4е вси4ко се развива, така и науката за бг език!той определено не е консервиран език!приемам,4е се у4им доживот или преди да ни хване деменцията поне! Laughingза възрастните хора , тоест пенсионерите, не знам дали им трябва да са академи4но грамотни, достатъ4но им е да могат да 4етат, да пишатнеобходимото  и да прекарват времето си най-добре!
http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/
ето нещо за изоставащите с обновлението на знанията!

Последна редакция: ср, 13 юли 2011, 16:37 от marsy

# 140
Вестниците, както стана ясно и тук, съвсем не са най-надеждния източник на чист български език, даже е по-скоро обратното, та не са най-добрия пример.

# 141
  • по пътеката
Вестниците, както стана ясно и тук, съвсем не са най-надеждния източник на чист български език, даже е по-скоро обратното, та не са най-добрия пример.
аз не споря, просто пуснах на търса4ка съюза  и ми излязоха подобни публикации, разбира се ненау4ни! а в кой клас се у4ат правилата за запетайките в сегашната програма на образованието?

# 142
Нямам представа, да ти кажа. Едно време ги учихме в началния курс, като че ли.  newsm78

# 143
Много от правилата се учат в началния курс и те са основата на правописа и пунктуацията, но има сериозен граматичен материал, които се учи в по- горните класове.

Правописът  на ОТ САМО СЕБЕ СИ е по този начин. Потвърди го още един  филолог. Вярвам му  безрезервно.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 12:33 от Gerber 1

# 144
Темата се изчерпа. Това е последното ми включване. Искам да благодаря на всички за мненията.
 До нови срещи в други теми! Приятно лято!

# 145
И на теб , Гербер1 Hug
Не мисля , че  се е изчерпала... Повечето от форума ги няма.
Ако се беше изчерпала нямаше да я има темата за правописните грешки. Не знам вече коя по ред , а тук може да изяснаваме някои спорни думи както "от само цебе си" Peace

# 146
Много от правилата се учат в началния курс и те са основата на правописа и пунктуацията, но има сериозен граматичен материал, който се учи в по- горните класове.

Правописът  на ОТ САМО СЕБЕ СИ е по този начин. Потвърди го още един  филолог. Вярвам му  безрезервно.

Самоцитирах се, за да поправя грешка от невнимание, която открих току-що. Бях написала КОИТО, вместо КОЙТО.
Роса, благодаря за пожеланията! Приятни летни емоции и на теб!

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 20:20 от Gerber 1

# 147
  • София

Правописът  на ОТ САМО СЕБЕ СИ е по този начин. Потвърди го още един  филолог. Вярвам му  безрезервно.

На този филолог можеш да му кажеш да си извади дипломата изпод крака на нощното шкафче и да я върне на тоя, дето му я е дал Peace

# 148

На този филолог можеш да му кажеш да си извади дипломата изпод крака на нощното шкафче и да я върне на тоя, дето му я е дал Peace

А  според Вас  как е правилно? 

# 149

А  според Вас  как е правилно? 

от самосебе си

Общи условия

Активация на акаунт