Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 388
  • 910
  •   1
Отговори
# 810
  • Пловдив
Не знам как е в София, в Пловдив родителите събират пари за охраната. Училищата и детските градини се охраняват от Общинска охрана. Събраните пари се дават в общината, а от там се дават заплатите. Не знам точно защо е така, едно време като родител ме питаха дали съм съгласна, и аз, и останалите родители се съгласихме да си плащаме, за да има охрана. Сега мисля, че направо се казва сумата - по 2 лева на месец и се събира два пъти в годината в училище. В детската градина се плаща всеки месец заедно с таксата.
Работата на охраната е да охранява входа на училището - кой влиза, кой излиза и да разпитва. Миналата година бях в отпуска и като се върнах имаше нов човек - не ме пусна да вляза, докато колеги не потвърдиха, че съм от училището.
В едно съседно училище началният курс е до 16:30 часа, до миналата година оставяха децата след този час на охраната. Но тази година господинът казал, че не е детегледачка и не е длъжен да гледа чуждите деца при положение, че не му влиза в задълженията. Директорът да си наемел човек или децата ще си стоят така в двора без надзор. При нас за щастие не е така, занималните са до 18 часа и изчакваме родителите до 18:15- 18:20, след това ги оставяме на охраната, който няма нищо против. Но наистина не е задължен и не можем да го накараме насила да гледа децата. Знам, че на някой ще му избоде очите и това, че оставяме децата, но при положение, че часовете ми свършват в 17:40 мисля, че имам право да си взема детето поне в 18:30 от градината преди да я затворят Simple Smile

# 811
  • София
Е, остава и да платите на този чичо портиер, защото училището едва ли ще се бръкне.
Сега пък заплатата на портиера ли е пречка Laughing. Ако вземем само твоите 2 лева на ден за цялата година, дето ги снасяш в лавката, знаеш ли колко ще се съберат? А останалите няколкостотин по 2 лева? 10 доволни портиера ще спонсорираме.

Аз моите пари ще ги дам, защо да не ги дам! Ама как ще накараш другите да дадат пари за охрана, това ми е любопитно! пък и да дадат, кой и как ще координира нататък нещата с тази охрана? А на бас, че половината няма да искат да се ръсят! Ще те черпя една бира с картофки, ако успееш да убедиш всички родители да дадат пари за допълнителна охрана, която да не пуска децата да излизат от двора!

В София има общинска фирма, май егида беше, която се занимава с охраната на общинските училища. Охраната не е длъжна да гледа неприбрани деца.

# 812
  • София
А, ето откъде тръгва войната из други теми.

Доста сте изписали и с риск да се включа като реклама да попитам: Вие говорите за правото да излизат от училище на всички ученици в училищата или само за малките класове?

# 813
Е, остава и да платите на този чичо портиер, защото училището едва ли ще се бръкне. Ако случайно сте забравили, .....

Аз лично не плащам за портиер в училището.Та не съм запомняла каквото и да е, че да го забравям после... Flutter
Бояна, въобще не иде реч за действително заключване, с врърнат ключ и прибран някъде.Първо.И второ да, като цяло да има повече контрол първоначално при малките, за да имат навика, дисциплината и в горен курс.

# 814
  • София
А за какво иде реч? Нека някой ми разясни бавно, подробно и стъпка по стъпка, защото съм тъпа и не разбирам!

Вие се чудите тук как да ги държите в училище, а в една друга тема с размах се казва "спокойно, половината от 12-токласнитице не обичат да ходят на училище", "и аз не ходех редовно в поледния клас, пък станах човек"...

Все едно съм се натъкнала на двата полюса, а всичко между тях е вакуум.

# 815
  • София
Бояна, въобще не иде реч за действително заключване, с врърнат ключ и прибран някъде.Първо.И второ да, като цяло да има повече контрол първоначално при малките, за да имат навика, дисциплината и в горен курс.
За малките съм съгласна, че не бива да се шляят самички извън училището, но и не подозирах, че е възможно реално. Вече за тези на 13- 14 и тн години не виждам как и защо да бъдат ограничавани. Някои учат в гимназии на час път от дома.

То е хубаво да се започне от детските градини, защото там що боклуци се дават...За боклуците в лавките съм напълно съгласна, че нямат място там, но е хубаво да се заменят от нещо. Няма как да се закусват само плодове, нито е полезно, но по отношение на алтернативата не виждам как ще има единомислие. Всички ще за принципно За здравословното хранене и после ще дойде "Еми, по- добре да яде нещо, каквото и да е, отколокото нищо, защото тези здравословни неща не са по вкуса на моето дете".

ПП Попрочетох темата и да ви призная съм неприятно изненадана от онова, което виждам както проблеми в училищата.

# 816
Бояна, не си ли подозирала, наистина?
Около нас има няколко школа- шляят си се най- чудесно още в І клас.

За градините имаше една друга тема, обсъждаше се една друга наредба там. Мисля темата бе на Тео.

А, ще стигнете и вие до училище. Една учителка ме "плаши" в една тема, че независимо от това, какво  искаме, ще си има държавни училища у нас /то като че ли сме си мислили други работи/ и че нашите разсъждения по различни школски теми са или по "незначителни" проблеми /щот' не си говорим само затова кой кого наръгал с нож, примерно/ или нямаме право да изразим становище, щот' им се бъркаме в работата и хал- хабер си нямаме от реда в училище и проблеми там. Обаче виж, как се държат децата по 8 часа на място, където ние не пребиваваме, е изцяло наш ангажимент и отговорност.

Много са сладки училищните теми, ще попаднете и вие на тях.

Ами, Андариел, всеки с неговия си проблем. Разни хора сме тук и в живота.
Не виждам какво има да ти се обяснява "бавно и подробно", това е достатъчно.
Ако мен ме касае какво ядат децата ми и къде ходят на малолетна възраст, друг го касае как да накара детето си да ходи на училище.
Не е нужно да съм на всяко гърне мерудия.
Нямам 12-токласник, нежелаещ да посещава училище, не пиша в такава тема, но това не значи, че друг пък си няма такъв проблем.

# 817
  • София
Бояна, не си ли подозирала, наистина?
Около нас има няколко школа- шляят си се най- чудесно още в І клас.
Сигурно и около нас се шляят, но не съм обръщала внимание. Знам, че на една близка и искаха специален документ от училище в района, за да може третокласникът и да ходи сам до училището. Вероятно, затова съм останала с грешни впечатления, както става винаги, когато нямам повод да се замисля. Щом наистина се разкарват така свободно, то храненето им е най- малкия проблем. Бог знае какво може да се случи на първолак пуснат да щъка по улиците.  И още по- притеснително е, че едва ли не всеки може да влезе в училището.
Но извинявайте за отклонението. видно е, че нямам база данни да участвам пълноценно в разговора, но оставам, за да се информирам, че явно има да наваксвам доста с информацията.

# 818
  • София
а защо да не ми обясни някой, щом е толкова лесно и чудесно да се направи?

Защо първокласниците са извън училище? Нали учителите им отговарят за това децата да са под контрол? Обърнете се първо  към учителите и говорете с децата си да не излизат извън двора, пък после мислете за катинари! Повечето начални учителки са като квачки, не оставят децата извън поглед като са на двора, дори им се чудя кога ходят до тоалетната.

Джуди, това е форум, всичко в него е за четене! Пък и никак не е трудно да се направи връзка между двете неща. Еволюират родителите. Първи-трети клас - под ключ и "изяде ли си сандвича"; пети-седми - "я да ти видя бележника, ял ли си нещо"; осми-дванайсти" - "нали има делегиран бюджет, все ще те избутат да се дипломираш, ето ти десет лева за бира".

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 13:40 от Andariel

# 819
Че кой казва да не четеш, Андариел или пък да не пишеш?
Напротив, аз казвам точно обратното.
Ти се чудиш защо тоз пишел едно, а друг- друго- точно защото е форум и има хора всякакви.
Можеш да си кажеш вкъщи която желаеш от изброените от теб реплики, което ще породи различни проблеми от моите и от тези, на родителите на въпросния 12- токласник, който не искал да ходи на училище.

Бояна, много ми е странно- попадала съм на случай, при който в училище се иска бележка кой ще взема детето и в колко часа, а същото това дете в голямото междучасие щъка из двора и нищо не му пречи да се прехвърли оттатък улицата. Някои училища нямат и ограда. Парадокси у нас да искаш!
Дадох пример в началото на точно тази тема, как трафиканти кесят зад училищна ограда, това се знае, но отговорът е: "Ние там нищо не можем да направим. Това е извън двора.", сиреч даже сигнал не могат да подадат, разбери, при което една съфорумка, реши, че ще бъде интересна, като ме пита дали аз съм била този трафикант. Милата! Хич не бе интересна, но поне да си го мисли за лично успокоение.

# 820
  • София
Помните ли преди 2-3 години имаше забрана в лавките да се продават чипсове,кока кола,близалки и.т.н и знаете ли какво се случваше?Един поток от малки ученици щъкаше по Пиротска в търсене на любимите боклучки.Децата от никого не бяха спряни,дори съм ставала свидетел как се пресича булевард Тодор Александров за да стигнат първи до Макдоналдс ooooh! Прескачаха се оградите,колите им свиркат,те обаче бегом пред тях,при условие че пресичат точно над подлез

# 821
Но извинявайте за отклонението. видно е, че нямам база данни да участвам пълноценно в разговора, но оставам, за да се информирам, че явно има да наваксвам доста с информацията.

Като новодошла, Бояна, за теб специално ще има поне още 10 стр. конвейрни изпразвания, за да бъдеш образована и да евоюлираш преждевременно  Hug

# 822
  • волно калдъръмче
Липсвам ли ви  Sunglasses виждам, че често ме споменавате  ooooh! Чета ви за забавление. Нямам намерение да се конфронтирам с вас повече. Отдавна изгубих интерес да говоря в темата.

Да обобщя прочетеното все пак:
Счупения ключ се смени с паник врата. /Така ли беше?/ Охраната - с портиер. Госпожата започва да се вживява в ролята на агент под прикритие и вече бди за съмнителни типове извън дувара. Лавката - затворена. И всички заживели щастливо!!! Като на запад  Laughing

А авторитета на родителя де отиде Laughing... до под кривата круша.

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 16:23 от Саморая

# 823
при теб на кафе е авторитета на родителя май.... Laughing

# 824

Надценяваш се.  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт