Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 501
  • 910
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ми, то около нашето има една баничарница, един хранителен магаазин и една сандвичарница. Нито едно от тях не е мое.
аз не виждам да е до привлекателност, в същите тези обекти се хранят и работещите в околните офиси. аз викам и тях да ги държим зад оградата, по светлия пример на някои, станали печално известни шивашки цехове, където жените ги заключваха, до като не изтече работното време. Къде ще се размотават възрастните в работно време, я да си ядат на бюрото!

# 631
Тъй, Andariel, обаче около "нашето" училище има две баничарници, една сандвичарница, едва гофретница, една полева пицария, три хранителни магазина, два за цигари, алкохол и сладки неща и ни един офис. Т.е. всичко това е в името и благото на пълния детски стомах!
Нужно ли е да споделям за лаФката и другият търговски обект в самата сграда на училището, наречен книжарница?

Добре, свобода, свобода, свободия. Да ядат, да се тъпчат, да пият, да се уригват из училище, но кому е нужно да развалят заради хранителните си нужди дисциплината на класа?
Закъснението за час поради отскачане за закуска е практика, която м, да, не отричай, спъва учебният процес.

А пък и какви са тези деца на възраст 7-18 години, които не могат да изкарат по 3-4 часа без да преживят между и по време на часовете по нещо?

Днес влязох в класната стая на един първи клас. Изумих се! Приличаше на  закусвалня! Хартийки от мазни пици, опаковки от кубети, пелети, солети, кроасани, домашни сандвичи, се търкаляха между остатъци от плодове, раздавани в голямото междучасие! И това за някакви си 4 часа в училище!
Но те в детските градини не ги хранят толкова често! Разбирам, има деца, които са по цял ден на училище, но нужно ли е това непрекъснато насочване на вниманието на учениците към храненето? Класната на чедото споделя, че при първокласниците то /храненето/ е един нескончаем процес, започващ още преди първия час и продължаващ и след края на часовете. Вадят се подкрепления от чантите и се замезва в час.

# 632

Днес влязох в класната стая на един първи клас. Изумих се! Приличаше на  закусвалня! Хартийки от мазни пици, опаковки от кубети, пелети, солети, кроасани, домашни сандвичи, се търкаляха между остатъци от плодове, раздавани в голямото междучасие! И това за някакви си 4 часа в училище!

Защо се изуми? Не знаеш ли, че това са децата, чиито майки редовно се бият в гърдите, че техните чада никога, ама никога няма да сложат в устата си такива боклуци и то само, и единствено, благодарение на педагогическия гений на майките си и здравословния начин на живот, на който са научени още от раждането си?

Сигурно няма да ми повярвате, но познавам бебе, което на 10 дневна възраст изплю с отвращение зърното на майка си, погледна я строго в очите и ѝ се скара: "Да не си посмяла да ми предлагаш повече тази нездравословна кърма! Снощи си пила бира с консерванти и си яла китайско с натриев моноглутамат и ГМО соев сос! Сега ме тровиш! Засрами се, жено, засрами се!!!"  Naughty
И майка му се засрами!  Hug

# 633
  • волно калдъръмче
Не знаеш ли, че това са децата, чиито майки редовно се бият в гърдите, че техните чада никога, ама никога няма да сложат в устата си такива боклуци и то само, и единствено, благодарение на педагогическия гений на майките си и здравословния начин на живот, на който са научени още от раждането си?
Ааа, ни смье от тях, как` Сийке  Laughing
Историята за бебето ме изпрати в безтегловност Joy

# 634
  • София
Тъй, Andariel, обаче около "нашето" училище има две баничарници, една сандвичарница, едва гофретница, една полева пицария, три хранителни магазина, два за цигари, алкохол и сладки неща и ни един офис. Т.е. всичко това е в името и благото на пълния детски стомах!
Нужно ли е да споделям за лаФката и другият търговски обект в самата сграда на училището, наречен книжарница?

Добре, свобода, свобода, свободия. Да ядат, да се тъпчат, да пият, да се уригват из училище, но кому е нужно да развалят заради хранителните си нужди дисциплината на класа?
Закъснението за час поради отскачане за закуска е практика, която м, да, не отричай, спъва учебният процес.

А пък и какви са тези деца на възраст 7-18 години, които не могат да изкарат по 3-4 часа без да преживят между и по време на часовете по нещо?Днес влязох в класната стая на един първи клас. Изумих се! Приличаше на  закусвалня! Хартийки от мазни пици, опаковки от кубети, пелети, солети, кроасани, домашни сандвичи, се търкаляха между остатъци от плодове, раздавани в голямото междучасие! И това за някакви си 4 часа в училище!
Но те в детските градини не ги хранят толкова често! Разбирам, има деца, които са по цял ден на училище, но нужно ли е това непрекъснато насочване на вниманието на учениците към храненето? Класната на чедото споделя, че при първокласниците то /храненето/ е един нескончаем процес, започващ още преди първия час и продължаващ и след края на часовете. Вадят се подкрепления от чантите и се замезва в час.

Как какви, същите като нас навремето! Или си забравила как всяко междучасие се извиваше  километрична опашка на лавката (между другото, лавка не идва ли от руски "лавочка"?). Или как от седми клас нагоре момчетата си купуваха по 2-3 големи баници, които изяждаха за отричателно време?
 Не оправдавам безкрайното ядене, но какво ддруго да правят в междучасията и къде да ядат, щом като няма помещение за ядене, а в стола не пускат преди да стане време за обяд? За големите, хм, ти не си ли виждала дете в пубертета какви количества храна поглъща? И как все не му стига? Още на петокласниците часовете им са по поне 6 часа на ден, това прави от осем сутринта до един и половина, докато се прибере вкъщи, ето ти поне още половин час или четирсет и пет минути, и то станало два и нещо. Детската градина я забравИ, там децата насила ги карат да ядат, а не да не могат да им смогнат. На училище ги избива на ядене заради пренаселеността в клас, шумаа и още кой знае колко фактори. Храната е успокоително, и то не само за децата, а и за много възрасти. Интересно, добре, всичко се затваря и заключва, по колко сандвича ще давате на децата си, че да не ядат всяко междучасиа?

За родителски гений не знам, просто не гледам толкова трагично на нещата.
Направо ме изумявате, все едно някой с голямата гъба ви е изтрил ученическите години от паметта! 

# 635
Вадят се подкрепления от чантите и се замезва в час.

Shocked

# 636
  • София
Е как колко сандвича, Андариел? Яде се в голямото междучасие, значи един. Голяма драма, голямо нещо. Не помня и по наше време някой да е ял нещо в междучасия, различни от голямото.

# 637
Вадят се подкрепления от чантите и се замезва в час.

Shocked

Потвърждавам.Дъщеря ми твърди, че само чакат да им се освободи ръката от молива и се хващат за манджата.Затова Класната забрани ваденето на храна в класната стая.Ма няма междучасие, малко или голямо.Който е гладен-навън.Като закъснее за час-неизвинено.Ай у лЕво, ненаяли се... Crossing Arms
Андариел, излагаш се.6 час без баничка издържат както 7, така и 15-годишните без да колабират и без да им се наруши мозъчната функция.И не, ние не сме вили опашки от Глад в лавочката-много добре го помня.А ей така, щото има...Сестра ми пък завърши немската, където повече от 6 часа без храна е изкарвала.Бах и драмата... ooooh!Освен това -има време за закуска, има време за обяд-ако едно дете е поело дажбата си в тези часове, с лек сандвич следобед може и да не вечеря дет се вика.Пък ако не яде следобяда-тамън си е за вечеря време.От това Никой ен е Лишил децата.Преигравате.И то сериозно.

# 638
  • До хладилника, който обичам
П.П.Не че нещо ,но в кое училище има фреш бар от тези за които говориш?А и да има съмнявам се ,че по чисто финансови причини ще има малко клиенти. Peace
В близост до едно голямо училище в Пловдив има фреш бар. В голямото междучасие се пълни с ученици от горните класове (повече момичета, обаче) и това ме радва. Един фреш е 2-2,40 лв.

# 639
Помня добре, Andariel, ученическите си години. Таквози масово ежеминутно преживяне не е имало. Имах само една съученичка, която все нещо ядеше. Голямото междучасие ходехме до близкия пазар. Това в гимназията. В долен курс си спомням като днес, че в повече случаи просто не се буташе с големите в лавката. Носех често ябълка и/или сандвич.

За ядене по време на шест или седем учебни часа е предвидено голямото междучасие. При кабинетна система и десет минути междучасие акъл не ми го побира кога се преместват от стая в стая, кога намират време да се подготвят за час, кога да гризнат нещо? Чуденката ми е риторична.

В една тема Кейси, мисля, се чудеше кога първично по-добрата, щатска образователна система издъхва пред родната. Ето, отговорът е ясен- когато на американските ученици им се забрани да ядат пред 20 минути. Няма храна, няма нормална учебна дейност! Капиши! Упс, каперси! Не, не, кроасани!

# 640
  • София
Храната е най-старото успокоително, не сте ли забелязали?
Може нашата система да е направена като за гении, ама американската е като за идиоти. Единствено им харесвам учебниците.

Джиз, ти за коя немска говориш? защото при софийската си хапват здраво в околните магазини и заведения. Колкото пъти ми се налоожи да вляза в близкия магазин до немската, толкова пъти се отказвам, защото се извива километрична опашка пред касите - банички, кроасани, айряни, и всичко каквото се сетиш за ядене на крак, има топла витрина.

# 641
  • До хладилника, който обичам
Да, тук гений до гения са всички дечица. Сигурно защото растат на свобода, вместо да седят в досадните училища и ядат при всяка възможност.

# 642
  • София
Да, във всеки случай са по-умни от американчетата, щом оцеляват при нашенската система с изисквания като за университет! Хайде,не е като да не сме виждали, чак доматите с колците не ги ядем!

# 643
Дали да не се спре с глупостите?

# 644
  • София
И какво сега, ти се появи като олицетворение на класната? Или дружинната?  Laughing

Голямо напъване за тия лавки! май по-скоро не можете да си овладеете децата. Направо под кллюч до пенсия, да не се отклоняват от верния трудов път!

Общи условия

Активация на акаунт