Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 498
  • 910
  •   1
Отговори
# 675
  • До хладилника, който обичам
Аз бих искала лавка като вашата - нашата е същата, но без плодове. Моето дете е от плодоядните, би купило плод, ако имаше.
В училището има и стол и го посещава - според мен в стола или подобно помещение е мястото, където да се яде и храната от вкъщи. Доколкото знам, предлагат и тестяни закуски за закупуване.
Но определено смятам, че училището - ограденият двор - трябва да се заключи и да се следи да не излизат безпризорно деца по улиците. Там са, за да учат, не да обикалят квартала.
В училището на дъщеря ми принципно има надзор от учителите, но е далеч от стриктен - колкото пъти мина, толкова пъти виждам размотаващи се ученици, кой до лавка, кой до близкия магазин. Сигурна съм, че са прекрасни и добре възпитани деца, но на тази възраст акълът не им е достатъчен за самосъхранение.
Училището е начално, 1-4 клас.

Детето ми закусва у дома нещо дребно, ако има време. Закусва в училище закуска по програмата или донесен от вкъщи сандвич (или и двете). Обядва в стола готвено. Следобед закусва домашен сандвич. Това е за 8-часов престой в училище и смятам, че е напълно достатъчно.
И въпреки това е винаги склонна да похарчи някой лев - за сок, пица, такива неща. Сигурно защото не съм гениален родител, не знам.

# 676
  • София
Аз ти отговорих.Да, помня.Имаше тестени закуски, произведени в стола и принцеси.Байкалчета и родопа.Айрян и чай.Друго-нямашееее. CrazyИ съм си купувала осморка не защото съм гладна, а ей така...щото има.И това го помня много добре.Не съм на 100.
Аз пък специално съм мноооого далеч от зеленото.Пазарувам с найлонки, ползвала съм памперс и не съм кърмила и ден.А сега де?

Байкалчетата не са ли сладки, шоколадови и изобщо от забранения сега списък? А аз си спомням, че имаше всякакви газирани напитки нашенско производство, подобие на чипсове, всякакви бисквити, желирани бонбони, онези бели Снежанка, шоколадови и обикновени вафли. Аз и без да пия гинко помня.

Все ми е тая дали защитата ми излгежда смехотворна, естествено, че така ще кажете, защото сте се фиксирали върху тези лавки. Много шум за нищо.

Амбър, ти хубаво казваш кетъринг, ама кой ще го плаща? Помещенията всяко училище си решава какво да ги прави. Направило ми е впечатление, че училището на Стамболийски до мола, онова голямото, държи помещението, което преди беше столова и се виждаха маси, столове и покривки, празно. Защо ли?

# 677
Все ми е тая дали защитата ми излгежда смехотворна, естествено, че така ще кажете, защото сте се фиксирали върху тези лавки. Много шум за нищо.
Или обратното Laughing Голяма патардия и защита на джънк-фуд-а пада, само и само да не признаеш, че нездравословното хранене не е полезно (изненада!)
Кажи си - мързи ме, не ми пука. Човещинка е, ще те разберем.

# 678
Аз ти отговорих.Да, помня.Имаше тестени закуски, произведени в стола и принцеси.Байкалчета и родопа.Айрян и чай.Друго-нямашееее. CrazyИ съм си купувала осморка не защото съм гладна, а ей така...щото има.И това го помня много добре.Не съм на 100.
Аз пък специално съм мноооого далеч от зеленото.Пазарувам с найлонки, ползвала съм памперс и не съм кърмила и ден.А сега де?

Байкалчетата не са ли сладки, шоколадови и изобщо от забранения сега списък? А аз си спомням, че имаше всякакви газирани напитки нашенско производство, подобие на чипсове, всякакви бисквити, желирани бонбони, онези бели Снежанка, шоколадови и обикновени вафли. Аз и без да пия гинко помня.

Байкалче-ама едно, а не близалки, бонбони, съмнителни шоколадови какво ли не.Едното му там байкалче егати.И не, нямахме чипс, газирано, дори боза нямахме.Айрян.Желирани бонбони по мое време нямаше,и без гинко също помня.

# 679
  • София
Не защитавам боклучавите храни, но пък и лавките не ми пречат. Изобщо ,наблюдавам една ужким здравословна вълна у майките около 30-40 години, които довчера са маали в детството си здраво алтай и обикновени вафли, обаче сега искат децата им да ръпат ябълки в училище. Нали вече и бозата стана от забранения списък. Един пакет чипс от време навреме няма да съборят здравословното хранене на децата ми. Те и без това рано се светнаха, че в лавката чипсът е почти двойно по-скъп от този в хранителния магазин.

Нямаше близалки, щото просто не ги внасяха, нито ги произвеждаха. но пък за сметка на това имаше захарни петлета в различни цветове и беше много забавно да си оцветиш езика в зелено. Разликата е само в това, че навремето асортиментът беше изначално ограничен, но пък имаше представител на ввсички видове боклучави храни и напитки в нашенски вариант.

# 680
Ама те и на мен не ми пречат.
Темата е Ползи и Вреди.
Просто събрахме в списък повече вреди, отколкото ползи.Аз поне, ни една полза не прочетох, освен-задоволяване на глада на някой.
Тук всички даваме от време на време.Има обаче деца, които не лежат на това от време на време, а са нон-стоп с нещо в устата.Факт.Дори в час.
Андариел, излагаш се.Захарни петлета имаше на определени места, като например-в цирка.Не в лавките масово.Никой от моя випуск не е смучел захарно петле в час.

# 681
Нормално, едни хора се развиват, други викат- "Че на нас кво ни беше едно време?".
И сега какво- ние ще се развиваме ли или ще отстояваме едното време?
То и от едната цигара, принципно, на едно 10 годишно пак едва ли ще му се срине здравето...

# 682
  • София
Е, то какво развитие, ако си се вманиачил? Хайде, излезе ми и на мен късметът да си общувам тук с развити хора, че направо иначе съм жива загинала!

Вредите са преувеличени, както и ползите отт премахването им.

# 683
Вредите са официално изнесени като статистика.

# 684
Желирани бонбони по мое време нямаше,и без гинко също помня.
То малко зависи кое ти е било времето, де.
По-младите (да не кажа "по-малките") може и да са се радвали на тези блага на цивилизацията и да ги смятат за неотменна нужда на растящите си деца.

Изобщо ,наблюдавам една ужким здравословна вълна у майките около 30-40 години, които довчера са маали в детството си здраво алтай и обикновени вафли, обаче сега искат децата им да ръпат ябълки в училище.
Вариант 1 - точно защото са ма'али алтай и вафли и виждат последиците. И това, като отчетеш, че поколението, което сега е на 30-40 преди 20-30 години яко спортуваше или и да не спортуваше, не се спираше на едно място. Тогава дебелите деца бяха просто рядкост. Сега обратното е вярно.

Вариант 2 - вафла вафле рознь, така да се каже. Едно е да имаш избор между вафла или алтай, съвсем друго - илюстрираното преди няколко поста. Не е нормално това да е обичайната храна в училищна лавка за подрастващи, каквото и да говориш. това си е чист малък магазин към Захарни заводи, нежели място, от което детето да си купи закуска. Закуска, а не почерпка.

Вредите са преувеличени, както и ползите отт премахването им.

Я да те питам - остави вредите.

Кажи ми, каква е ползата децата да ядат чипс, шоколад, нискокачествени захарни изделия, газирани напитки...? Това ме интересува, благодаря в аванс.

# 685
  • София
Добре де, използвайте я тази статистика да закриете лавката първо във вашето училище! Какво ви пречи!

На 40 съм, та достатъчно от "старото поколение" съм и добре помня какво имаше в лавката. На желираните ментови бонбони им казвахме гумени бонбони, дори бяха дефицитни, защото бързо се изкупуваха. А там колко захар имааааа...

Ахааа, значи ще излезе къде е заровено кучето! Не че лавките са само  виновни, а че и децата не спортуват и били дебели! А нещата по магазините кой ли ги купува?

# 686
  • Русе

Амбър, ти хубаво казваш кетъринг, ама кой ще го плаща? Помещенията всяко училище си решава какво да ги прави. Направило ми е впечатление, че училището на Стамболийски до мола, онова голямото, държи помещението, което преди беше столова и се виждаха маси, столове и покривки, празно. Защо ли?

Купони за храна,както и сега се плаща,някъде,където има стол.
 Пари за нищо няма,ще кажат от министерството. Обаче пари за ненужни учебни помагала от две издателства, винаги се намират. Каквото и да си говорим, факт е,че за нашата държава децата не са приоритет, а само възможност за някой.  Но както каза Бърди, не можем да се бием с всичко - боклуците,предлагани на децата ни, тежките раници,изсечените гори,бездомните кучета.....
  Освен да възпитавам така,че синът ми да мисли  по различно от предишните поколения и да е част от нещо ново и по хубаво,.

# 687
И какво е мания?
Мания е, да речем, да спориш заради спора. Мания е да се поболееш, ако си над 50 кг. Не е мания да държиш да се спазва даден норматив или да искаш да се въведе такъв, нито да обсъдиш дали нещото е полезно или вредно. Кое му е маниакалното на това, последното?
Аз пък не вярвам, че вредите били официално преувеличени като статистика. За да ме убедиш ме запознай с друга такава. Аз не съм инатливо магаре- приемам обяснени логични аргументи, особено почиващи на мащабни качествено проведени проучвания и изследвания. Ако пък има такива в насока ползи- запознайте ни, няма да се тюхкаме и страдаме от боклуцити, с които са заринити лавките по места. Ще живеем една идея по- спокойно.

# 688
Андариел, темата не е -да закрием Нашата лавка. Tired

# 689
  • София
А защо да не стане тази темата? нали се оказа, че вредите са неоспорими, наредбата не се спазва, защо в такъв случай не се размърдате малко като толкова ви пречат лавките и не ги закриете във вашето училище?

Всъщност, къде е тази статистика и какво показва тя? дебелите деца не са дебели заради чипса в лавката, дето вече е забранен, те го  ядат този чипс и вкъщи, лично купен от родителите. Не може дебелеенето на децата да се прехвърля само и единствено на лавката, и да се изключат всички други фактори. Защото аз пък да ви кажа, точно сутрините преди нарредбата, в лавката се извиваше опашка от родители, които собственоръчно плащаха и даваха на децата кола и чипс за закуска. Също и сутрин някои пристигаха с по едно детско макменю. Защо тези родители, които бяха доста, не успяваха да дадат на децата си закуска вкъщи, а се редяха в лавката с всичките му там боклучави храни и напитки?

Общи условия

Активация на акаунт