Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 442
  • 910
  •   1
Отговори
# 735
  • при моите деца .....
Според мен стана вече едно нарочване на лавките 0 друго си е да има един виновен и този виновен дане е родителят! Аз пък, ще ви кажа, че ако всеки си научи детето да не си купува чипс и кола (нали тях вече ги няма в лавките), то в един момент лаввките ще станат излишни.

При нас има в лавката чипс и кола и то в начално училище  Sad

# 736

Аз знам, какво ще яде моето дете днес в училище. Ти, Нес, знаеш ли?

Не! Но се надявам след няколко години да знам!  Mr. Green  Simple Smile

Аз не съм ''за'' боклуците в лавките. Аз съм ''за'' лавка, в която се предлагат здравословни неща. Въпросът е, че проблема с нездравословното хранене си остава. Наблегнах на това, че премахването на лавката няма да промени почти нищо и със сигурност няма да намали процента на затлъстелите...  Самата лавка не ме интересува. Но има деца, които разчитат на нея, защото няма как да си носят от вкъщи.
     Иначе смятам, че сме единодушни срещу вредните лакомства... Аз не споря с никого, просто допълвам...

# 737
Според мен не трябва да се затварят, просто трябва да има стриктен контрол, върху това какво се предлага.

# 738
Наблегнах на това, че премахването на лавката няма да промени почти нищо и със сигурност няма да намали процента на затлъстелите...  

Защо не, 8 часа без тъпкане с боклуци не е малко.

# 739
Аз пак да попитам - децата за какво отиват в училище? Да учат или да подпомагат родната търговия?
Защо изобщо трябва да има търговски обекти в училищата? Не само лавките, но и книжарниците, и павилионите за детски играчки нямат място там, просто нямат! Пък ядене, пък боклучета, пък джунджурийки... После ревем, че били неграмотни и невежи.
Преди, след училище - моля, да си купуват каквото искат, но да се превръща училището в пазарище съм много против... Как беше онова за търговците и храма?
Да де, то пък един храм...  Whistling

ПП Аз пък искам бирарии, кафенета и барове в училищата! Ще ме прощавате, но моят син, макар и ученик, вече е пълнолетен и има пълното право да купува алкохол и цигари. По вашата логика не трябва да бъде лишен от него, нали? Или ще ми го дискриминирате?
Само да посмеете!  #Cussing out

# 740
  • София
Нали затова казвам, на когото нещо не му е по мярка, да се задейства на локално ниво! Изисквайте директорът да се намесва за спазване на наредбата, ако от ХЕИ не ви обръщат внимание, пишете жалби до припадък!  Ама, нещо хич не ви се чува това да действате на местна почва, а искате централно, с един замах!Включително ти, Сийке, си в пълното си право да спретнеш едно предложение да се удовлетворят нуждите на пълнолетния ти син! А, не, не! За какво отива синът ти на училище, да учи или да си хапва и пийва? Я, домашните сандвичи му мятай, няма да умре от глад седем учебни часа без лавка!
Децата са същите като нас навремето - както в нашето ученичество всяко междучасие имаше опашка на лавката, така е и сега.

# 741
Моят син много рядко закусва в училище, Андариел, не го мисли. Не се е споминал от глад още.
Но ми писна да обяснявам елементарни неща и да бъда надвиквана от лавкаджийското лоби.
Много е кресливо, не за друго.
Сериозно се загрижих, че семейството ви ще умре от глад, ако закрият лавките. Не мога да си обясня по друг начин факта, че нямаш изчегъртване от тази тема.
Спирам, че ми се къса сърцето за вас. Каквото имах да кажа, го казах. Пък ти продължавай да се тръшкаш.  Peace

# 742
Направо не мога да проумея как съм оцеляла с по едно "Байкалче" ИЛИ  "Чайка" на ден от лавката, и на стол не съм обядвала, чудя се как съм се добирала до вкъщи след толкова глад?
Никой човек няма нужда от такова количество храна дневно, този перманентен глад е резултат от непрекъснатото тъпчене с въглехидрати и по-високото ниво на инсулин, което се поддържа за преработката им, който инсулин от своя страна те прави гладен и започваш да се въртиш в един омаьосан кръг. Това е и една от предпоставките за диабет в по-късни години.
А става въпрос за децата ни, за техните хранителни навици, които ще влачат цял живот като тежест след себе си.
И изкушения, които им се поднасят на тепсия, вероятно е някакъв специален учебен тренинг на воля.

# 743
  • София
Моят син много рядко закусва в училище, Андариел, не го мисли. Не се е споминал от глад още.
Но ми писна да обяснявам елементарни неща и да бъда надвиквана от лавкаджийското лоби.
Много е кресливо, не за друго.
Сериозно се загрижих, че семейството ви ще умре от глад, ако закрият лавките. Не мога да си обясня по друг начин факта, че нямаш изчегъртване от тази тема.
Спирам, че ми се къса сърцето за вас. Каквото имах да кажа, го казах. Пък ти продължавай да се тръшкаш.  Peace

И много добре ще направиш, защото вече съвсем преувеличаваш, чак до лоби стигна! Ми, нали искаш за него да има бира-скара, как да не го мисля! Внимавай със сърцето, че да не стане беля, пък после аз да съм виновна!

Нова, а ако я нямаше лавката, откъде щеше да се снабдиш с байкалчето и чайката? или щеше да си стоиш на едната закуска в седем сутринта?

между другото, като толкова я гледаме чужбината за пример, се сетих за това, че преди години точно в някои американски училища е започнала инициатива да се махнат автоматите на кока кола и пепси от училищата. Но, забележете, не са искали централно някой да ги махне, а родители и учители са се организирали и са поискали от настоятелствата и директорите да прекратят договорите с тези компании. Аа те са получавали доста благинки - компанията прави нов физкултурен салон, спонсорирала е отбора по футбол и др. Ето ви един положителен пример, действайте, вместо да ревете тук колко били лоши лавките и как наредбата не се спазвала! Мен колкото и да ме плюете, нищо няма да промените! Ако обичате, не убивайте вестоносеца, само защото вестите не ви харесват!

# 744
Спокойно бе, след някоя и друга година децата ще пропушат и няма вече да ядат в междучасието.

# 745
  • До хладилника, който обичам
в някои американски училища
Много ти е легнала тази Америка на сърцето, но и в европейските държави е така. Чудо невиждано, но и в едно познато ми училище тук разкараха апарата за кафе от фоайето. Не за това иде реч. И да, трябва да е централизирано.
Точно както трябваше централизирано да се спусне БДС и наредба за сирене, мляко и т.н. Или и това трябваше всеки сам - да ходи да протестира и да пуска жалби до кварталния супер?

# 746
Когато не си наясно как фуннкционира административно друга система, няма нужда зорлем да се дaват примери.

# 747
  • София
е, защо трябва да я познавам из основи тази чужда система, за да дам един документиран пример?
Америката не че ми е легнала на сърцето, ама да не кажете, че все я плюя, ето, дадох положителен пример как хората се справят с корпоративните интереси на училищата и компаниите.

Просто е много по-лесно да се иска да е централизирано. Е, и сега е централизирано, има наредба съвсем централизирана, какво е позволено и разрешено в лавките, ама какво от това? На  вас пак не ви харесва! Трябва натиск в конкретното училище, защото директорите правят договорите с наемателите на лавката, а не миинистърът! Училищата има стоята автономия. Защо я подценявате?

# 748
  • София - Рим и обратно
аз лично никак не си го представям, но тук достатъчно сериозни описания бяха направени за чужбина - огради, дувари и врата, която се заключва и веднъж като влезеш, няма как да излезеш.
Toва не е сериозно, нали, а само поддържане на спора и абсурдната позиция, която си наясно, че заемаш, но геройски удържаш Laughing. Както каза някой - темата се превърна от "срещу лавките", в "срещу Андариел", явно това ти харесва Wink.
Не е възможно да мислиш, че в училище където се следи кой влиза и кой и защо излиза важи правилото - веднъж като влезеш, няма излизане Shocked Абсурдно е. Ако наистина така си ги представяш нещата, значи имаш някакъв проблем. Или може би проблемът ти е интерес, незнам.

Как кой? Семейството им! Оставаше и филанкешията да ги учи! Точно, че и да премаахнем лавките, самите родители и баби носят в торбата лакомства и още не казали здрасти, и им ги пъхат в ръцете. Откакто моите са тръгнали на училище,  го виждам всеки Божи ден - близките на децата ги тъпчат с боклуци, дори често съм била свидетел как дават на детето пари да отиде да си купи каквото иска. От кой път ще се сетите какво си е купило детето с благословията на баба си?  Peace
Какво носи бабата за Мими или Гошко в чантата си, чакайки ги след училище изобщо не ме интересува и не ми влиза в работата. Също така не питам и какво и кога ядете вкъщи, нали така?
Интересува ме да не се налага аз да спонсорирам лавкаджията и да се примирявам, че децата ми дъвчат боклуците, които дъвчат Мими и Гошко. Не съм съгласна и не искам. Само сега не се втурвай да ми даваш съвети как да уча децата си на желязна воля. Радвам се, че си научила твоите.

# 749
  • София
поясни, тогава, как се осигурява детето да не напуска училището през всичките учебни часове! нали се писа тук, че като влязат в училище, вратата се заключва! Или мен нещо ме е хванала амнезията.

Темата още от втората страница се превърва в "срещу лавките", тя беше и пусната точно с такава насоченост. Ето го първият пост по темата, който е лично твой. Достатъчно красноречив е каква насока трябва да има темата и личното ти отношение. Какво има да се превръща, като тя от самото начало е?

Предлагам тук да разберем как се движи родителското мнение за този "рог на изобилието" в българските училища.
Защо само у нас продължават все още съществуването си тези неизменни училищни лавки и какъв е смисълът от тях? Нужно ли е всяко българско дете да е снабдено с джобни пари, за да пазарува заветните чипсове, снаксове и газирани напитки, при все, че същите са не само безполезни като храна, но и доказано вредни?
Видяхме, че въпреки въведените наредби и контрол на продаваните неща в тях, боклуците продължават да царят в лавките и децата ни естествено ги предпочитат пред топлия обяд в стола /или вкъщи/. Не е ли по-добре да ги няма изобщо?

Ми, не го спонсорирай, просто не давай пари на детето си! Какво толкова сложно има?

Общи условия

Активация на акаунт