Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 459
  • 910
  •   1
Отговори
# 720
  • София
ок, артикулите в тях! Така или иначе, аз статистика не видях. Не знам кой и как е стигнал до извода за вредата от лавките при положение, чее същите тези артикули се продават във дсеки хранителен магазин. Те далеч не са уникални за лавките, че да ги проследим.

Вече стана ясно - няма статистика нито за едното, нито за другото. Тогава какво има толкова да се нарочват лавките, като дори няма направена статистика за отрицателното им влияние!

# 721
Когато родител влиза с детето си в магазин и му купува е едно.Когато е оставено на детето-то да се пребори с мислите-да купя или не зайо-байо е съвсем различно...

# 722
  • До хладилника, който обичам
Вече стана ясно - няма статистика нито за едното, нито за другото. Тогава какво има толкова да се нарочват лавките, като дори няма направена статистика за отрицателното им влияние!
От пусто в празно и пак обратно. Точно за лавката статистика... защото статистиката за джънк-фуд-а не е достатъчна, не - трябва да е статистика точно за джънк-фуд-а от лавката.

# 723
А защо тогава има забрана за алкохол и цигари на деца под 18 години да се продават?
Що ли, като че ли не може на децата да им се обясни вкъщи колко са вредни и после да ги продават в лавката и да чакаме да видим на кой са му силни ангелите и на кой слаби?

# 724
Да де, не по тикви, а по кратуни.
Твърдиш, че прекрасният лавкаджийски артикул "суха паста "Престиж", примерно, е едно чудесно и полезно ястие, чиято редовна употреба укрепва живителните сили на организма ли?

Е, то какво развитие, ако си се вманиачил? Хайде, излезе ми и на мен късметът да си общувам тук с развити хора, че направо иначе съм жива загинала!

Вредите са преувеличени, както и ползите отт премахването им.

Кои вреди са преувеличени? За тях питахме. И кой изчисли, че са "преувеличени".

А, Нова, ти пък не си ли обяснила още за цигарите у вас и ти?

# 725
 А как се отговаря на дете втори клас, когато ти му обясняваш, че нещата в лавката в неговото училище не са хубави за дете и то не бива да си ги купува, и то те пита "Ами тогава защо ги продават на децата в училище, мамо?".

Кой отговор е по-уместен - "Щото директорката ти иска да печели от наема и търговеца и е бутнал за надценки", или "Щото на никой не му пука какво ще ви продават"?
    Давайте, вие сте с повече опит, как точно ги убеждавате, че това дето им продават таман на мястото дето би трябвало да е подходящо за тях, те всъщност не трябва да си го купуват?

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 16:24 от Iris04

# 726
По път за училище милинка, след първия час близалка, после ябълка (ако дадат), после пакет кубети+парче пица в голямото междучасие, обилен обяд (защото трябва да има топла манджа), естетствено вафла за десерт. След обяд като го вземат от училище - дюнер или нещо подобно "хранително" и т.н. и т.н. Хващам се на бас, че това е ежедневие за много деца.
Към края на годината това дете е леко пухкаво, но мама не се притеснява, щото ще го израсте. И лафката не е виновна, виновна е мама, че му е купила дюнера следобед, нали?.

Пакет чипс, не е проблем. Но, пакет чипс всеки ден? + всичките други хранителности... Не питам теб, Андариел, плийз донт ансър.

# 727

А, Нова, ти пък не си ли обяснила още за цигарите у вас и ти?

Не се бях сетила, добре че чета в БГ Мамма, та му споменах на шестокласника. Та вече е подкован, не би трябвало да имам нищо против да ги продават в лавката. Заедно с чипс и биричка. Може и наркотици. И за тях му казах. Joy

П.П. Между другото, в лавката минералната вода струва с 15 ст. повече отколкото в отсрещния магазин.  Та ползата е ясна, за лавкаджията.
Предполагам, че му е по-изгодно да зарежда от магазина, вместо да гори бензин. Thinking

# 728
  • София
А как се отговаря на дете втори клас, когато ти му обясняваш, че нещата в лавката в неговото училище не са хубави за дете и то не бива да си ги купува, и то те пита "Ами тогава защо ги продават на децата в училище, мамо?".

Кой отговор е по-уместен - "Щото директорката ти иска да печели от наема и търговеца и е бутнал за надценки", или "Щото на никой не му пука какво ще ви продават"?
    Давайте, вие сте с повече опит, как точно ги убеждавате, че това дето им продават таман на мястото дето би трябвало да е подходящо за тях, те всъщност не трябва да си го купуват?

Да, аз използвах такива обяснения! Също и обясненията, че тези, които си купуват кола и чипс са глупаци, които си дават парите на вятъра и си вредят на здравето. Изобщо, неособено ласкателни думи използвах. Това е положението, капитализъм сме, интересът клати феса! Никога не съм спестявала на децата си такива "фундаментални подробности". Дори съм обяснявала какво е ценообразуване, добавена стойност и прочие.

Хайде, хайде, вече съвсем залитнахте с тези цигари и алкохол! За цигарите и алкохола е записано черно на бяло, че е забранена продажбата им на непълнолетни. Обаче, досега не съм видяла някой магазин или будка да са били затворени за неспазване! Ми, хайде и магазините да  затворим, че децата влизат там и виждат!

а не сте ли забелязали потоците малки ученици, които си вървят към къщи с баба, мама или тати, и си похапват сладко-сладко пакет чипс, дюнер или вафла? Дори самите посрещащи учениците им носят такива убавини, защото децата били много гладни, пък било далече до вечеря, пък и така е по-лесно? Хайде сега, кажете ми, пак ли лавките са виновни?

# 729
а не сте ли забелязали потоците малки ученици, които си вървят към къщи с баба, мама или тати, и си похапват сладко-сладко пакет чипс, дюнер или вафла? Дори самите посрещащи учениците им носят такива убавини, защото децата били много гладни, пък било далече до вечеря, пък и така е по-лесно? Хайде сега, кажете ми, пак ли лавките са виновни?

Ето, това е истинския проблем. Лавките ще ги премахнат, а останалите магазинчета, заведения за хранене и пр.? Кой ще научи децата как трябва да се хранят?

# 730
  • София
Как кой? Семейството им! Оставаше и филанкешията да ги учи! Точно, че и да премаахнем лавките, самите родители и баби носят в торбата лакомства и още не казали здрасти, и им ги пъхат в ръцете. Откакто моите са тръгнали на училище,  го виждам всеки Божи ден - близките на децата ги тъпчат с боклуци, дори често съм била свидетел как дават на детето пари да отиде да си купи каквото иска. От кой път ще се сетите какво си е купило детето с благословията на баба си?  Peace

# 731

Ето, това е истинския проблем. Лавките ще ги премахнат, а останалите магазинчета, заведения за хранене и пр.? Кой ще научи децата как трябва да се хранят?

Нес, не започвай и ти да преливаш.  Simple Smile Нали искаме да се започне отнякъде. Дуднете, че никой не го е грижа за децата ви, и?

Аз знам, какво ще яде моето дете днес в училище. Ти, Нес, знаеш ли?

# 732
  • До хладилника, който обичам
Само не разбрах защо твърдите, че лавките са целия проблем в детското хранене. Никой от противниците на боклучавите храни не го изказа това твърдение, само защитниците им в опит да оборят.

Не, затварянето на лавките или по-скоро махането на боклуците от тях, няма да е единственото нужно за добро детско хранене. Но е стъпка в тази посока. Много е детинско твърдението, че видите ли, и другаде се продават боклуци, значи няма смисъл да се махат от лавките. Две грешки не правят едно правилно.

И не, никой не е отменил ролята на родителя да научи как да се храни детето. Но това в никой случай не означава, че същата трябва да е подкопана от лавките във времето, в което родителя не е до детето.

Andariel, излез малко от тая кутия с "моето дете" и "моите познати". Хубаво, твоето дете и твоите познати са така.

# 733
То и цигари им вземат на децата си някои родители.
И какво сега? Как беше логиката тук?

# 734
  • София
Бу, едно цяло училище няма как да са ми познати! Просто съм наблюдателна. То, не е и много трудноо човек да ги види тези неща, достатъчно е една година да води и посреща, и да остава по половин час в училищния двор.
Според мен стана вече едно нарочване на лавките 0 друго си е да има един виновен и този виновен дане е родителят! Аз пък, ще ви кажа, че ако всеки си научи детето да не си купува чипс и кола (нали тях вече ги няма в лавките), то в един момент лаввките ще станат излишни.

Общи условия

Активация на акаунт