Мнението ви за ползата/вредата от училищните лавки

• 38 387
  • 910
  •   1
Отговори
# 780
Когато децата ми ходеха по лагери в чужбина, имаше определена максимална сума. Естествено, всичкибългари се бяхме изхитрили да дадем повече, да не остане гладно детето. 

# 781
Само да добавя, че чакайки за детска кухня за 1-2-3 годишни деца съм се нагледала на "бебета" ядящи какви ли не боклуци, солети, пици, .........................

Винаги ми е било чудно, от къде идва разминаването и то драстично разминаване между реалния свят и форумския на БГ-Мама.

# 782
аз също съм на това мнение. добре че повечето просто минават да ги приберат и оставят, а не се заседяват в двора малко да понаблюдават, че ще трябва да се гръмнат! Аз затова и не храня илюзии след като съм се нагледала на какво ли не. Наример, майката е приготвила домашен сандвич, но през обедната почивка детето го трампи за нечий чипс или направо го хвърля в коша. Като нямат пари дори вземат назаем едно от друго и пак не ядат каквото са им сложили вчантите.

Чие дете?Твоето ли прави така?
 Laughing
Ами стояла съм.Доста съм стояла в двора.И Тайничко и явно съм стояла.Разменят си, да, но не и чипсове.Разменяха си , когато си носеха от вкъщи.Разменяха си и рецептите, ако на някое дете му е харесало нещо, дадено от другото. LaughingХвърляли са в боклука, когато са преценили, че е нахапано, престояло и повече няма да го ядат.Това по времето преди да им заработи стола.Към днешна дата, почти никое не си носи от вкъщи, защото столът работи, а сутрин им дават закуска.Не са без храна оставени.Тук-там се намират такива, които Твърдят, че са гладни още на първото междучасие.Класната им хващаше вяра в началото-пусне ги-те се върнас със зрънчо и мажат в клас.От тогава-забрани.Не я интересува Колко са гладни-има си обяд , предвиден за тази цел.Или не ги пуска до лавката, или, ако се измъкнат да отидат и се върнат с нещо-не ги допуска в клас.Да си стоят отвън и да си го ядат. Twisted EvilТук вече нещата са поставени малко по-сериозно.Нито ме вълнува кое колко е наднормено, нито майка му какво му дава.В училище са не на ресторант просто.А и действително без храна не са оставени, че да им се позволяват пък и безкрайни волности.

# 783
Лавките не знам дали трябва да се махат, но трябва да се забрани деца да се пращат с пари на училище! Просто, защото автоматочно се превръщат в деца в риск, от насилие, всякакво, риск от злоупотреби, интерес от наркодилъри..., така са го измислили в Европа, и за това там няма лавки. Точка и край! Дете с пари на училище, не може.

Знаеш ли...принципно съм За, ама само принципно.Защото наистина времената са Различни.Ако аз навремето се прибирах сама вкъщи от училище, то днес моите деца първите години не са допускани сами.И все пак се е случвало, непредвидено да остане сама.Още в занималнята в ПГУ, която бе в друга сграда, не в училището се случи.От тогава, Забрани тип-без телефон и пари-не приемам за норма.И телефон и се Наложи да ползва.И пари.В момента пък, в училище се налага да се плаща също за какво ли не.Тук такса, там учебник.Ето-днес трябва детето да даде 7 лв за някакви помагала, с които ще работят в занималнята допълнително, че им остава свободно време много.Толкоз.Аз достъп нямам, че да ги давам аз лично тези пари-детето влиза в училище само, не я водя до класната стая.По същия начин трябва да си купи и купоните и не винаги мога да дам точно.

# 784
Нека нещо по- актуално, щом пак ще се връщаме на правила за пожарна и аварийна безопасност:

http://esperex.bg/2011/10/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D … 1%80%D0%BC%D0%B8/

НАРЕДБА № Із-2377/15.09.2011 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите

§ 4. Отменя се Наредба № I-209 от 2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация (ДВ, бр. 107 от 2004 г.).

Ако се вървим към определена цел, винаги могат да се направят промени, за да се постигне тя, стига да е отчетена като значима.

# 785
  • Пловдив
Но в новата наредба отново виждам забрана за заключване:

Чл. 34. По време на експлоатация не се разрешава:
1. използване на сградите и помещенията не по предназначение, в нарушение на нормативно установените изисквания за безопасност при пожар;
2. заключване (блокиране в затворено положение) на вратите по пътищата за евакуация от обекти в работно време и в извънработно време, когато в тях пребивават хора;
3. поставяне на материали и оборудване, както и изграждане на други препятствия в коридорите, пожарозащитните преддверия, стълбищата, рампите и по другите пътища за евакуация в обектите, с които се намалява широчината на евакуационните пътища, увеличава се дължината на маршрутите за евакуация или се създават предпоставки за затрудняване на безопасната евакуация.

# 786
Аз не мога да разбера защо "заключването" се приема така буквално. По мое време вратите на училището се заключваха по време на час, а в междучасията ги отключваха, но имаше дежурни ученици (понякога и дежурен учител при тях), които не позволяваха да се излиза навън. Пускаха само през голямото междучасие. Съответно, само тогава се закусваше. И така беше години наред.

Нищо не пречи на портиера или охраната да стои на вратата и просто да не пуска - нито деца да излизат извън територията на училището без разрешение, нито на външни хора без работа да влизат вътре. Е, някои майки няма да могат да си разхождат малките дечица и кученцата в училищния двор в учебно време, ама... Да пробват да го направят в детските градини. Ако ги пуснат и там.
Забраната за носене на пари и наличието на лавки на територията на училището е абсурдна. Ако няма къде и за какво да ги харчат в учебно време, парите няма да им пречат.

# 787
Не обърна внимание на това:

Ако се вървим към определена цел, винаги могат да се направят промени, за да се постигне тя, стига да е отчетена като значима.

Въпрос на желание е, ако е нужна промяна, то тя следва да се направи централно с нормативен акт, а не на кръпки.

Аз лично съм била дежурен ученик на входа. Не се заключваше, но си имаше постоянно хора и не се влизаше, нито излизаше.

Ако прочетете темата от началото, то ще да видите, че идеята започна от двора, не от сградата. Но каквато и да е идеята, щом няма желание у законодателя да реши даден проблем, той няма как да се реши.

# 788
Сийке, става И така принципно.Така НЕ ги пускат да влизат нашите в училище преди 8.10.Стоят във фоайето и чакат.Като стане 8.10- портиера ги пуска и те се качват.Каква е логиката да не може по този начин да се контролира и Излизането, не само Влизането?
И аз съм била дежурна, разбира се.И биехме звънеца дежурните също, а в междучасието "пазехме" стълбите-по двама-да не се качват напред-назад...

# 789
  • София - Рим и обратно
Koe?

Аз искам да попитам - у вас вратите широко отворени ли стоят? Нощем заключвате ли външната и ако да - като затворник ли се изживявате?
Не мога да разбера кое му е лошото децата НИ да са защитени. И ако имат намерение да бягат от часове, просто да има кой да ги върне в час. Къде виждате нещо лошо, направо не ми го побира акъла.
А за липсата на лавки и джънк поне по няколко часа на ден, докато са в училище, пък съвсем не ми е ясно кой може да е против, освен лавкаджията.

Сещам се за един случай тук, наскоро през учебно време някой беше забелязал едно дете от нашето училище /румънче Wink/ да се разхожда из близкия площад. Ей гръмнаха цялото училище - как, защо, кой го е пуснал, защо е бил там по това време, родителите викаха... Дете на 11 год. е де, не пеленаче. Но въпреки това е можело да му се случи всичко, освен че е очевидно е избягало от клас.

# 790
  • Пловдив
Приех заключването буквално, защото се говореше за буквално заключване. Иначе децата си стоят общо взето в двора, излизат като е хубаво времето да играят навън и през малките междучасия и лично аз не виждам нищо лошо в това - по-добре да бягат 10 минути на двора, отколкото да търчат и викат по коридорите и в класните стаи.

# 791
  Не мога да ви чета, все едно и също въртите, но искам да питам, като се извинявам, ако вече сте го коментирали.
  Разбрах, че в училищата в чужбина няма лавки, но не разбрах дали няма от онези автомати аз закуски, сникерси и кола, които има на много работни места?

В училището, в което мисля да записвам детето в първи клас лавката им няма търговец, затворена е временно, но пък са се снабдили с такова нещо - именно поради желание на родители.

# 792
Ако са в началното училище - да. При големите, ако са на кабинетна система, 10 минути едва стигат да се придвижат, така че нямат нужда от излизане навън.
Също съм категорично против децата със свободен час да бъдат натирвани на двора (и съвсем съзнателно - извън територията на училището), за да не пречат на останалите. Уж щяха да се вземат мерки против тази практика, но май продължава да съществува.

# 793
  • Пловдив
Има програма "без свободен час" и повечето училища работят по нея. Отпуска пари за заместници без да се бърка в бюджета на училището и всички директори си я спазват, защото имат и финансова облага от това.

# 794
  • София - Рим и обратно

Разбрах, че в училищата в чужбина няма лавки, но не разбрах дали няма от онези автомати аз закуски, сникерси и кола, които има на много работни места?

В училището, в което мисля да записвам детето в първи клас лавката им няма търговец, затворена е временно, но пък са се снабдили с такова нещо - именно поради желание на родители.
Не, при нас няма такива неща.
Май никъде не съм виждала такива, освен по спирките на метрото и големите гари.

Общи условия

Активация на акаунт