Отговори
# 645
  • Варна
Привет и от нас!
Чета ви редовно, но все не остава време да се разпиша.
Преди малко се върнахме от консултация за година и три месеца - 10,300кг., 81см. Биха му ваксината за шарките и ми е едно свитооо. Иначе Павел не плака изобщо. Сега спи. Взех направление за кардиолог. Утре сме на контролен за шумчето. Дано да го няма.

Заниманията у дома. Последните няколко дни прекарахме затворени, поради лошото време. Павел напоследък се заиграва с един дървен конструктор и дървено влакче за сглобяване. Много обича да разглеждаме книжки и да имитира разни животни - звуци и действия. Прави кули от кубчета и кофички и после ги руши. Топката е все още много любима. Другото интересно е защипването на щипки. Обича да играе с орехи и кестени. Умира за песнички, все иска нещо да звучи и се поклаща. Държим се за ръце, скачаме и танцуваме. С предмети от бита също играе. Помага ми да изпразвам съдомиялната и да прибирам дрехите от сушилника. И той като Денис разнася чаши и чинии и ги слага върху барплота. Имитира батко си във всичко - скача като него, рита като него..., на криеница играят - зад мебели, под чаршафи.  Heart Eyes Слагаме на стойката за коритото един чаршаф - като къщичка - влиза и излиза от там, крие се. Обича да се прави, че мете с метла и лопатка в ръце. Опитва се да завива и отвива капачки на кутийки.

Храненето все още не му е любимо. Закусва кус-кус и попара с масло и сирене. Обяда е най-труден. Любимото му е ориз със заешко. Плодове много обича. Още не вечеря. Понякога хапва кисело мляко и малки количества от нашата храна. Много обича сам да си бучка с виличка и да пие от нормална чаша.

Кърменето си продължава. Суче следобед и вечер за заспиване, а нощем сме скачени. Откакто стана на годинка спи между нас на спалнята и не иска и да чува за кошарката си.

Речника му не е много богат. Има си знаци и звуци за нещата и се разбираме с тях + бърборене на китайски.

Днес гледам, че венеца на единия кучешки зъб се е цепнал - горе в дясно, а долния десен е доста подут. Ръцете и езика му са все там.  

Есма, дано ако има включване да е възможно най-леко!

Естелита, добре, че вече е ясно каква е причината. Дано пак ви се размине шарката.

Моят МЦ последните 2 месеца е ок - 5-7 дни, та ми се разминаха интервенциите.

Борбата с килограмите продължава. Вече съм на тези, на които забременях, но имам да свалям още 15, натрупани непосредствено преди да забременея.

Прегръдки на всички от нас!

Последна редакция: ср, 19 окт 2011, 17:15 от mar4ela5

# 646
  • Бургас
Темата живна, да взема и аз да се разпиша.
От доста време съм изпаднала в някаква дупка и ми е страшно тегаво. То за това и не ми се пише, само ви чета от телефона..
Радо беше болен, миналия четвъртък си изпи последната доза от втория си АБ и днес пак бяхме на лекар, че кашля от 2-3 дни. Tired Септември ангина и АБ, сега месец по-късно ангина и отит и отново АБ и седмица след него хрема и кашлица.. Криво ми е до няма и къде. Иначе от 12-13 септември до сега му излязоха 6 нови зъба - 4 кътника и 2 кучешки и резултата в устата е 14 бр. Тези дни очаквам да излязат и другите два кучешки зъба и да се приключва, че ми дойде до гуша от болести и не спане. Поне батко му е здрав (да не чува опашатия) и ходи на градина. Вечер като се прибере пада голяма игра. Гонят се из къщи, бият се, прегръщат се и се целуват, изобщо скука няма. Wink
В приказването и Радослав не е много напред с мат'риала. Laughing Казва някои думи, но най-използваното е "Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ", придружено с посочване на пръст. С играчки изобщо не играе. Като стане изсипва къде що има прибрани, колкото да се търкалят за фон по земята и почва с белите. Като бяхме затворени от времето 2-3 дни в къщи направо подивя. Обикаляше като зверче от врата на врата и мрънкаше. Като иска да излизаме ми носи обувките и застава до вратата, като ме гледа с очакване. Laughing
Тръшкането е на голяма мода при Ради, също така и блъскането на главата от инат, като не стане на неговата. Реве истерично, мята се като риба, изобщо голям огън е. Велизар май се очертава по-кротокото ми дете, душа да ми е яка. Mr. Green
Килограмите и аз ги боря, ама в другия смисъл. Отслабнах много (44 кг.съм станала при 165 см. височина) и всичко ми стои като на закачалка. То не, че съм била кой знае колко много преди, но поне до 49-50 стигах. Аз самата не се харесвам честно казано, а и не се чувствам много добре. По принцип го отдавам на преумора, но майка ми и мъжа ми мрънкат да отида на лекар. Може да я свърша тази работа скоро, поне да спрат да ми пилят на главата. Rolling Eyes
От началото на октомври отново съм в къщи за около месец. Сега нямаме работа и е безмислено да ходя. Хем ми е хубаво в къщи, хем ми се ходи на работа да си почина малко, а пари си трябват. Mr. Green
Общо взето това е при нас. Като си прочитам поста колко е негативен, май по-добре хич да не се бях разписвала.. Laughing

Есма, дано по-леко изкарате варицелата. Hug
Естелита, радвам се че най-накрая имате яснота по въпроса. А снахите от сега ако вземем да ги мислим.. Whistling

# 647
Добро утро и то нас!
 Черпя ви с едно хубаво кафенце, аз отивам да си сложа чаша кола.

Поста на Мария ме накара да се разпиша и аз. Толкова ми стана мъчно за теб, Миме! Стягай се и горе главата. Най- гадното е да ти е болно дететео, а пък и поредни боледувания, как да не станеш 44 кг. Напълно те разбирам какво ти е, защото и аз вечно се боря да задържа 1-2 кг над моите 45, и засега съм го постигнала, но ще видим до кога. От януали се връщам в змиярника ни и да ми е дупе яко. Шефката ми отказа да съм на 7 часов работен ден, както е било досега и познайте, до 18ч, а Теди е до 17.30 на занималня, Мадлен на ясла..там предполагам поне до 18ч, след това се съмнявам да остават деца. Свекърва ми ще бъде включена в прибиране на децата, нама начин, и тичането ще е страшно. Но само здраве, дано да не боледува Мади, че тогава ми става и на мен ад. И недей ходи по лекари, само ще те натъпчат с поредното лекарство на някоя фармацефтична компания, а се успокой, почини си и ще се оправиш. В такива случаи гледам да се занимавам с любими за мен неща и така си повдигам настроението. Или отивам да похарча много пари и това помага времено.
Иначе по повод зъбите, ние сме с 11, 4 кътника, някой с по 2 върха още и не изцяло показали се, горе 4, отдолу 3. Сега е ред на кучешки, малката е мрънкаща и тя, нощем рядко да се пробуди само 1-2 пъти, имаше и ревове и искане на мляко...но скоро ще свърши, още половин годинка и тези незгоди ще отминат. След това следва бебешкия пубертет #Crazy
Големия ми проблем е като излезем навън-Мадлен само тича и по нашите толкова равни площадки шанса да не се пребие жестоко е малък. Все съм по нея, ей това много ми тежи. Отделно има ли стълби,  тя не е на пързалки или на друго място, а нагоре- надолу по стълбите, хванала ме за пръст.
И се сърди като й отнема това упражнение и става страшно.
Не иска да седи в количката, обожава да ходи, даже излизахме без нея и детето си вървя през цялото време без да каже ГУШ. Кака й по това време правеше 2-3 крачки и се гушкаше, а малкото диване няма умора.
Утре ни предстоят едни снимки за филмче, което ще излъчват по БНТ. Незнам дали въобще ще стане нещо, като я знам колко е дива, но ще отидем заради поканата на домакините. Току виж пък детето се държало прекрасно и всичко мине по вода, но не вярвам. Тя на мен не дава да я снимам, все бяга от фотоапарата..Стиснете по едно палче все пак,  bouquet
С храненето- напоследък и не яде, по половин бурканче едва -едва, като огладнее много тогава лапа, но иначе..мъка. Тези зъби са ужас. Една приятелкакупи герданче от кехлибар, помагало при никнене на зъбки, някой от вас ползва ли такова? Не че остава време за кога за се купува!!
Новата ми страст да споделя, на някой ще се стори може би странно, но напоследък умирам да обикалям магазини Втора употреба. Винаги съм гледала на тях с погнуса, но ето че им станах фенка. Преди години съм влизала с една моя колежка, но вс ми изглеждаше парцаливо, а сега съм напипала няколко, в които само нови маркови неща зареждат и ставам разногледа. Високо качество на смешни пари, това винаги съм искала, а не да даваш луди пари за стоките по нашите магазини и после да ги носиш един път и в коша. А по Моловете, само по намаления вече пазарувам, луди пари давам само за двете фръцли вкъщи и то от Юк сайтовете!
 Отделно и майка ми като отвори нейн си и ходих няколко пъти за зареждане и се запалих и и аз. Такива попадения вече имам, че много им се кефя и това прогонва всякакви есенно-зимни депресии при мен.
Луда работа, но това е реалността при мен.

Във вторник ще ходим на концерт на Графа, моята Теди му е фенка, тя още не знае, аз чакам билетите по куриер и се надявам да не стане гаф. Толкова ще е доволнааа, ох, нямам търпение да и го кажа.

За варицелата, в няколко ясли, вкл и в тази в която Мади ще ходи в момента са под карантина, та ще видим и я кога ще я хване. Пожелавам на Есма сили да го издържи и това премеждие и по- малко пъпки . А дано останалите не я хванат, по-нататък, по-добре!

На болничките- бързо да оздравяват. И тази зима да е я изкараме с лекинастинки само, ако може и без такива!
Аз давам едно сиропче на Мади, казва се Колоидна фитоформула АDLiquid for kids, 38лв   е по аптеките, аз го взех от сайт за колективно пазаруване за  20 и сега й го давам преди яслата да я подсиля малко. Мисля, че Диди писа по-рано и се интересуваше какво даваме останалите.

Е, надявам се да съм ви откъснала малко от бебешките грижи с моя пост, но  няма все за кърмене, хранене и кривотиите на децата да пиша!

Хихих, аз май сама ще си изпиша темата....затова спирам, не ми се сърдете, но ми дойде музата, а Мади още спи!
Хубав ден на всички!

# 648
Наде,радвам се  че сте добре.

Миме,купи си някакви подсилващи организма витамини,или коластра ии водорасли,каквото и да е ,за да си подсилиш организма.Нормално когато работиш,грижиш се за децата,и особено като имаш такива притеснения когато Радо е болничък да сваляш килограми.Дано да се закрепи вече той.И ти да сепохвалиш с някой кг Отгоре.
Марчелка,а ти ,мила моя да се похвалиш със много свалени килограми-така е някой се бори за качване,други за сваляне.И аз се опитвам,ама само да се задържа на 55кг,а не да качвам,както ми е нормалното.Седенето вкъщи хич не ми помага.Готвя,пека сладки работи,покрай децата все нещо хапвам.
Алексова,браво за шопинга,хубава идея е ,ама да имаш парички,аз вече от двамата не мога  да се вредя,ама нали съм си и вкъщи,не ми трябва нищо засега.Тук в Бургас свястна втора употреба според мен няма,но ти щом си намерила хубави неща-лошо няма.Стискаме палчета за филмчето-дано да се получи.И за концерта на Графа супер,и на мен ми се ходи.
А аз какво да споделя,освен че малката вече 10-и ден и текат сополите,водих на преглед нищо,сега ще давам хомеоп.лек-во-да видим.Било от кътниците.И че тя е залепена за мен,не стои с никой,само с моята майка,с никой друг,само да изляза от стаята,да вляза в тоалетната,и тя почва да реве.Мислих с приятелки да изляза,ами то и с мъжът ми не седи,изпада в ревяща криза.И баткото беше така залепен до три годинки,приготвям се и сега така.Но детето не е виновно,като само аз я гледам.
И днес пак има слънчице,пак ще сме на разходки.Пожелавам ви приятен ден.

# 649
Денитоо, как откъде парички бе мила, държавата ни  нали и на теб изплаща огромно майчинство, ето от къде!!!!То е за мама, а детските за децата. Между другото аз едва днес получих 240 лв, сега се чудя и мая за какво да ги похарча... #2gunfire

# 650
Здравейте, мами на юнчета  Hug   bouquet Извинете, че така нахлувам в темата ви.
Аз съм от августинки 2010, но всъщност дъщеря ми се роди на 25 юни почти два месеца преждевременно. Останах си при августинчетата, защото се познавахме вече с момичетата, а и защото нали недоносените бебенца се развиват спрямо коригираната си възраст. Но от време на време хвърлям по едно око и при вас.

Сега се включвам, защото искам да попитам има ли друго детенце от юнчетата, което още да не ходи уверено и да не произнася съзнателно думички? Дъщеря ми може да ходи, но не иска - в някои дни се пуска, в други изобщо не иска и предпочита да пълзи. Разбира много думички, но нищо не казва съзнателно освен бебешките си неща. Писна ми от съчувствени погледи и коментари за това колко много не отговаря на реалната си възраст, за това реших да попитам има ли други дечица на нейната възраст, които не правят тези неща, толкова ли много сме изостанали Cry?

Благодаря предварително  Hug

# 651
Поздрав и от нас!
Мария, бързо възстановяване ви желая на всички ви! Аз също усетих как връщането на работа топи килограми. Както се чудех как да ги сваля оставащите 3-4 кг, така за има-няма десетина дни като ми почна активната дейност в работата и ги свалих като стой та гледай. Аз поне сега се чувствам добре, толкова, колкото бях и преди това, 53кг, но на ръст съм  съвсем малко по-висока от теб. Успокой се и поеми дъх, да имаш сили да се грижиш за децата Simple Smile Мони ме беше питала, аз имам школа за английски език за деца. Този септември освен че реших да се върна по-активно в преподаването, реших да отворя и нов клон и лудницата стана пълна. Снова между двата офиса, Боил с мен във всички дейности с изключение на самите часове. Поне новият ми клон е в Младост, където живее и майка ми, та успявам да го оставя при нея, докато аз имам часове там. Той се примири, но ето днес имах ново детенце и се забавих 15-тина минути повече от обичайното и като отидох да го взема беше зачервил очите от рев. Как успя толкова бързо да свикне в колко точно часа трябва да го взема и  да разбере, че закъснявам ...

Либи, засичала съм те някъде по другите теми Simple Smile Според мен няма нищо ненормално. Боил с ходенето е напред, но с говоренето, все още съвсем осъзнато казва само да и не ( но много често ги обърква), мама, баба, дада, тати - обаче понятията са мнооого широки и далеч не се ограничават до дадените хора. Иначе бърбори страшно много, от време на време си харесва някоя дума, която да повтаря, но после му минава музата и престава да я използва.

Все още силното искане и при нас е предимно със сочене и мрънкане, някой път с Да!, когато има възможност сам да се добере до нещо, което по принцип му е забранено.

# 652
  • Пазарджик
Либи, Калина проходи преди две седмици, дотогава все я придържах, а доста време не за ръце, а под мишниците. като се пусна и направи 1-2 крачки, направихме прощъпулник и тя започна повече да се пуска. на следващата седмица си поряза челото на една счупена люлка и си сцепи устната при падане от дивана, така че сега тя ме пуска, а аз нея - не  Embarassed голям страх ме гони да няма пак инциденти. прави прощъпулник ако не си направила и не давай ухо на хорските приказки пък било то и от най-близките, знаеш, че децата си имат индивидуален ритъм.

а и аз да попитам - кое е най-доброто лекарство за мазане за да не останат белези от рани? след порязването на челото падна коричката, но остана белег и то вдлъбнат като след шарка. много се притеснявам да не остане така. мажа с Дерматикс Ултра, взех и Контратубекс, то май друго няма.

Дано има още слънчеви дни!

добавям и една статия, която много ми хареса:
http://www.az-jenata.bg/article/12692/Polezni-navitsi-na-koito-d … uchat-roditelite/

Последна редакция: пт, 21 окт 2011, 01:34 от djidji_p

# 653
Здравейте и нас
Чета и виждам как правите една огромна грешка- затваряте се вкъщи през лошото време . Ние нямаме излишни пари и затова излизаме всеки ден и да чукна на дърво още не сме опитвали АБ. Зимата ги опаковах така, че даже са били потни като ги събличах вкъщи, а с майка ми сме замръзвали . Един ден беше валяло два дени и не излязохме и веднага се появиха суполи и кашлица и  извиках доктора да ги прегледа и ми каза , че е от това , че не са излизали ( от къде разбра само той си знае newsm78), почнахме да излизаме пак и до два дена всичко отшумя.
Качих видеото от прощапулника във фейс-профила ми. Можете да видите колко е трудно да си избереш професията. Сега се чудя какво ли щеше да бъде ако ги бях пуснала наведнъж, колко ли дърпане щеше да има за един предмет.
Сега вкъщи е малък ужас  moresmile- всичко е интересно, бутат навсякъде където и не трябва, дърпат се за всичко възможно дори и да има други такива предмети, но този е най интересен. fight
Имаме нови по големи седалки за кола , направиха ни по 6 лв отстъпка на седалка. Събрах ме парите от пращапулника от всички баби, прабаби ....... и ги купихме, сега стоят в буса закачени и си чакат децата за возене. Харесва ми как стоят на седалката наредени трите столчета, да взема да ги снимам тия дни и да ги пусна във фейса.
Ааууу стана късно - лека нощ от нас ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
 smile3524

# 654
  • малкия йеросалим
  food010 заповядайте едно малко кафенце от мен  Laughing
Мими мила  Hug Нормално е да си отслабнала.Работа и две деца и ако няма кой да ти помага....Роси е права -няма смисъл да ходиш на лекар.Според мен една хубава почивка би ти се отразила по добре  Flutter
Роси започна ли вече да плетеш шапки за зимата?Ако приемаш поръчки се включвам първа  LaughingСтискам палци за филмчето.И да знаеш много ви завиждам за концерта на Графа  EmbarassedЗа това сиропче ,което си започнала да даваш на Мади съм го използвала и аз с Кети като тръгна на ясла.Общо взето мисля ,че и помогна.Като тръгна на градина започнах да и давам продуктите на Аквасорс и от тях съм най-доволна.Сега давам и на двамата от тях.
Есма,Естелита дано да с разминете със Баба Шарка!
 djidji_p за белези на мен са ми препоръчвали Контратубекс.Бил добър.
Мама по три -при вас определено  е много весело  Simple Smile.Нещо не мога да те намеря във Фейса  newsm78
При нас положението си е същото.Жоро е станал като малко маймунче- катери се абсолютно навсякъде.Миналият ден за две минути отидох до тоалетната и като излезнах го намерих прав върху бюрото с компютъра  ooooh!Не знам как ще го опазя това дете.С говоренето сме много зле.Само мучи като животинче.Вече съм му свикнала и разбирам какво иска ,но останалите не го разбират.Думи казва само мама и та/на баща си/.Като иска нещо идва и ме дърпа за ръката и ме води до мястото или нещото ,което иска.
СЪс храненето пак сме назад.Хапва със зор,но го отдавам на зъбките.Днес сутринта видях ,че са му пробили още 2 кътника.Общо стават 10 зъбчета.Сега след кътниците кучешките ли следват?
Ще привършвам ,че някой е направил беля  Laughing
Лек и усмихнат ден на всички   bouquet

# 655
Благодаря ви, момичета  Hug
Lulu25 и Софи казва мама, баба, дяди, тата, обаче честно казано май не ги казва на конкретните хора, ами просто така си ги казва.  newsm78
Сестра ми проговори след 3 годишна и знам, че няма кой знае каква драма в това, ама пусто нали все се чудя в какви филми да се вкарам  ooooh!

djidji_p, голямо премеждие сте имали, как няма да те е страх  Hug И аз знам за контратубекс, че е хубаво за белези. Дано се оправи белега, но аз знам, че при дечицата такива неща минават бързо.

Иначе прощъпулник направихме и действително него ден тя си вървеше сама много, но сега не иска. Има го и момента, че ние я свикнахме винаги да сме с ръце покрай нея, уж да не се удари и тя сега само чака някой да я хване.  Thinking

Мама по три - нямам идея как се справяш с три ходещи бебоци  Blush Браво на теб! Да са ти живи и здрави дечицата, а на теб дупе да ти е яко  Grinning

# 656
Набързо да се включа:снощи баткото ме изненада в късна доба с висоооока Т,главоболие и плач,цяла нощ не съм мигнала.Дано бързо се оправи,и разбира се е все преди събота и неделя.Малката е пък с обрив по бузките и се чудя от какво,но не ми идва нищо на акъла.Ако не го мажа с нищо-мислите ли че ще отшуми.Нови храни не е яла.И разбира се таткото ни замина баш сега извън града за няколко дни,и разбира се точно днес имам много задачки за вършене,и мама и тя не е тук сега,и аз полудявам днес,да видим каква ще я свърша.
алексова,даааа,голямото майчинство от 240 лв аз дори не го получавам още,защото счетоводителят ми е забравил да подаде нужното,а детски сега подавам документи,но то бележки за ваксини,не знам си какво още,личната лекарка никаква не мога да я сваря и ще оставя за другата седмица.Държавата добре се грижи за нас.
Либи,не виждам защо се притесняваш,ние също не говорим особено,само някакви си нейни бебешки неща,за ходенето ходим,но пък често залита и пада.Не мисля че сте изостанали.
Джиджи,знам освен контратубекса, май и крем с невен или родопското чудо помагаше при белези
Мама по три,аз съм забелязала за нашия град че просто тук децата са много болнави(от влагата ли,от въздуха ли) и просто е неизбежно разболяването.Не спирам децата си вкъщи(само когато вятъра е бурен не излизам)и в дъжд съм ги изкарвала.Но все тая.Ето онзи ден отидох да купя на малката ботушки,в магазина кашляха и малките и големите,беше като пред лекарски кабинет.Иначе не водя децата си по детски центрове,по Молове и по заведения,а само на открито-но също не помага.Баткото от малък си е болнав и до ден днешен си е така.На планина ходи,на море постоянно,по цял ден навън,не е навлечен,яде здравословна храна,дори хляба пека вкъщи,е хапва по малко шоколад и царевични пръчки,ноСамо лятото се закрепява.За малката-времето ще покаже.
Приятен ден на всички днес,а аз отивам да видя дали личната ми карта е готова,за да мога да гласувам.Уговорих свекър ми да поседи малко с болното човече.

# 657
Мама по три,аз съм забелязала за нашия град че просто тук децата са много болнави(от влагата ли,от въздуха ли) и просто е неизбежно разболяването.Не спирам децата си вкъщи(само когато вятъра е бурен не излизам)и в дъжд съм ги изкарвала.Но все тая.
Много съм съгласна с това. Аз съм се консултирала с много лекари и те сами са ми казвали, че децата на Бургас са най-болнави заради климата. Алергични кашлици, алергични астми и много други болести, които се влияят от климатичните условия. Друг е въпросът, че допълнително ни тровят два завода /Нефтохим и Кроношпан/. Не случайно Бургас е на първо място в страната по детска смъртност.

# 658
  • София
Ох, тежко е наистина, когато боледуват децата и особено, когато това е често. Аз съм от Варна и там също хремата и кашлицата да често спътник. Със сигурност климата има значение. Има значение и дали има по-големи деца, които да носят най-модерните вируси от градината. Никола е почти постоянно със сополи покрай каките - а на тях нищо им няма, вече карат вирусите почти без да ги усетя.

Мерси на всички за подкрепата Simple Smile Да се отчета: Варицелата на Юли отминава, тя я изкара доста леко. В момента Стаси е в разгара на пъпките, снощи не е спала да се жалва, много я сърбят. Има 7-8 пъпки по лигавицата на срамните устнички и те много я тормозят. Никола продължава да се бори с 2 никнещи кътника и е супер киселяк... На всичко отгоре няма къде да излезем на разходка, защото всички градинки са пълни с деца... Купонът е пълен  Party

# 659
Аз по принцип също много пазя Рая (даже прекалено признавам) - на площадки и по Молове не играе, да чуя някой да кашля и директно изчезваме, ръцете непрекъснато се бършат, не й давам да пипа навън по земята (постоянно съм до  нея)....абе ужас! Но ми е някакси притеснено, като съм по 4-5 месеца сама с детето цялата отговорност тежи на мен и при най-малкия сопол или кашлица се чувствам адски виновна, че  съм го допуснала и не съм успяла да опазя детето.

Само че все повече се убеждавам, че това пазене ми изиграва лоша шега.  В момента борим стафилококи и стрептококи...  все повече започвам да се убеждавам, че колкото повече пазиш детето, то толкова по-податливо става на бактерии и инфекции.

Общи условия

Активация на акаунт