Dържавно или частно училище?

• 16 489
  • 183
  •   2
Отговори
# 75
Вяра, тогава излиза, че трябва да има училища за "надарени деца", иначе не виждам какво може да се направи. Thinking

На мен ми изглежда най читава системата, която съм видяла в разни американски филми- да има различни класове по различните предмети, с минимално ниво + по високо по няколко изборни предмета и в зависимост от това се формират класовете за предметите.
Но това не е за най малките, а и дали реалността е такава нямам никаква идея.
При нас едно време винаги имаше задачи за тези, които са по бързи в смятането, и като видеше учителката, че се скучае даваше допълнителните само на готовите деца.
Но виж, по другите предмети....

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 16:27 от Рокси

# 76
  • в едно миланско село
И моята цел е да произведа един самостоятелен Човек който може да се справя сам в живота, пък нека съм лоша и безотговорна майка.   Sunglasses

как го каза само  Joy

в интерес на истината оба4е, ако детето е много надарено и амбициозно, може би всякакво "нормално" у4илиЩе би му свалило нивото. така, 4е, ако имаме съмнения за особено напреднало дете, по_добре да му се търси специално у4илиЩе, където да го стимулират адекватно.

# 77
Ама Чакайте сега, надарено ли е едно дете затова Че може да говори официалния език на страната в която живее? Защото тук говорим за такива базови дефицити. И на вас ви било скуЧно Че сте могли да Четете, ами какво е ако трябва да Чакаш половината клас да запоЧне да говори езика що го де прилиЧно?
Не знам къде е решението на глобално ниво, вероятно в работеното в групи в рамките на един клас. Чувала съм Че това е практика в Швеция. Или може би в отделянето в отделни класове на тези които прекалено много дърпат общото ниво. Това което Рокси казва за американската система също ми се струва добър вариант и Чувам от приятели Че работи добре. Не знам, но понеже системата не мога да променя на глобално ниво, се замислям как да реша собствения си проблем. За целта и аз като Дирокова вероятно ще направя някои компромиси в същата посока (е в нашето католиЧеско уЧилище директорката е цивилно лице, както и всиЧките уЧителки) или в малко по-разлиЧна посока, та мене и моите нагласи не ме мислете.  Wink

# 78
И този план не се решава нито от учителката, нито от директора на училището, ами е някаква национална програма. Как да се избяга от общото ниво значи?

Всеки учител си има свои избор от набор учебници /издателства да щеш/
Т.к. при нас се набляга на четенето /конкретно в класа на синчето/ и се работи по книжки на 3 издателства - на децата, които могат да четат по-добре се дават повече книжки с по-високо ниво и обратното. Синчето тръгна на училище с незнание на езика. Последните седмици имаше по 8 книжки за четене седмично /по 10 стр. и по едно изречение на всяка/ от ниво 3. Приятелчето му арменче, което чете много добре бе на ниво 8. На него му се даваха и книжки извън тези 3 системи за четене, т.е. да чете кратки версии на приказки. Всеки си има списък с книгите по дати както е в библиотеката примерно.
Това е начин да не скучаят децата, които могат да четат. А именно да се стимулират и да желаят да четат повече и повече. И двете деца са записани в кварталната бибилотека и ходим заедно всяка седмица. Синчето дръпна много покрай арменчето /което е от 3 г в страната и е ходило на ДГ тук/

# 79
  • ENGLAND
Скуката в първи или втори клас я дадох само като пример. Проблемът е в това Че на едно дете което е малко по-напред, а вероятно е така защото му е идвало от вътре, му се смаЧква фасона, набутва се в ъгъла защото другите първо трябва да науЧат да си казват имената и така докато детето загуби интерес към всиЧко, докато се убие естествения му стремеж да уЧи нещо ново. Кой иска да е аутсайдер? Никой, и затова детето се адаптира. Ами това са занижени изисквания на уЧилището както и да ги гледам.
Точно това се случва и с моето дете. Затова, че е по знаеща, по-оперена беше набутана не само в ъгъла, но и смачкана направо. И нейната реакция не беше да се адаптира, а просто вече не реагира и не и пука. Надявам се следващата учебна година със смяната ма учителите (тук всяка година са различни) и един сериозен разговор с тях още в началото, положението да се подобри.
Вяра, тогава излиза, че трябва да има училища за "надарени деца", иначе не виждам какво може да се направи. Thinking

На мен ми изглежда най читава системата, която съм видяла в разни американски филми- да има различни класове по различните предмети, с минимално ниво + по високо по няколко изборни предмета и в зависимост от това се формират класовете за предметите.
При нас едно време винаги имаше задачи за тези, които са по бързи в смятането, и като видеше учителката, че се скучае даваше допълнителните само на готовите деца.
Тук в началното училище се прилага често това. Сформират се по различните предмети групи от деца с еднакво ниво. Често групата може да е от деца от две различни години, рядко от три дори. Това добре, но ......., преминаването от една група в друга става много трудно. Работи се в групата до едно ниво, просто надарените деца не могат да покажат какво могат и си остават в групата, важен е резултата в самата група, а не на самото дете.
Междувпрочем, в Англия не само няма училища за надарени деца, ами и такива деца не могат да покажат на какво са способни, учителската ръка, или по-точно на система ги натиска надолу.

# 80
  • в едно миланско село
Ама Чакайте сега, надарено ли е едно дете затова Че може да говори официалния език на страната в която живее? Защото тук говорим за такива базови дефицити. И на вас ви било скуЧно Че сте могли да Четете, ами какво е ако трябва да Чакаш половината клас да запоЧне да говори езика що го де прилиЧно?

имаШ предвид интеграция на деца емигрант4ета, предполагам?
не е никак елементарен въпросът и нямам опит в това отноШение. в смисъл, 4е има други националности, но са родени тук и плямпат на 4ист италиански. но знам, 4е има квартали, в които проблемът съЩествува, затова миналата година се опитаха да вкарат някакъв закон за процент 4уждоговоряЩи и за специални класове за неговоряЩи, ама не знам дали беШе вкарано неЩо подобно в приложение  newsm78

за работенето в групи съЩо съм 4увала само хубави неЩа, специално в наШЕто у4илиЩе го правят. но мисля по_скоро от социална гледна то4ка  newsm78
групите не са фиксирани, променят се на някакъв период от време.

# 81
Дорет, след като в Англия разделят децата по групи на напредналост, защо твоето дете беше избутано в ъгъла?

# 82
  • Bristol
извън темата може би ми е въпросът, ама какво имаШ предвид под "извъкласни" занимания. аз  съм сигурно лиШена от амбиции (сериозно го казвам), но единствените извънкласни занятия, на които бих подложила едно 6/10 годиШно дете, са свързани със спорт и игра. особено, ако детето е на целодневно у4илиЩе както е принципно с работеЩ родител. не мога да си представя от 6 до 9 да се занимаваме оЩе с у4ене.  Rolling Eyes
за малките деца не е свързано с академични постижения, а по-скоро със спорт и изкуства. Да се даде разнообразие на детето и където то прояви интерес и желание да има възможност за по-професионален подход, а не само игра и разширяване на общата култура.

Тук в началното училище се прилага често това. Сформират се по различните предмети групи от деца с еднакво ниво. Често групата може да е от деца от две различни години, рядко от три дори. Това добре, но ......., преминаването от една група в друга става много трудно. Работи се в групата до едно ниво, просто надарените деца не могат да покажат какво могат и си остават в групата, важен е резултата в самата група, а не на самото дете.
Междувпрочем, в Англия не само няма училища за надарени деца, ами и такива деца не могат да покажат на какво са способни, учителската ръка, или по-точно на система ги натиска надолу.
Абсолютно това важи и за гимназията. И ако детето има интерес и работи на по-високо ниво от масата, задължително си трябва родителска намеса, най-малкото за да намери извънкласно занимание, където детето ще може да се стимулира и развива. И какво като в училището на сина по математика са разделени на 12 групи по възможности, а по френски на 6 и тн и тн. Учителите имат за цел да покрият средното ниво и да поддържат нивото, но нямат за цел да стимулират децата да минат от по-долно ниво в по-горно.
Синът имаше късмет в началното училище с учител, който индивидуално работеше с него и му даваше нестандартни теми извън програмата спусната отгоре, по които да работи, за да няма застой.

# 83
feiam, не знам дали са емигрантЧета, много от тях са родени тук, родители им са живели много години преди това тук, но не знаят немски. Не ги водят на детска градина. Откъде да науЧат децата езика? Въведоха задължителна последната година в детската градина. Сега мислят 2 години да направят задължителни защото оЧевидно 1 не е достатъЧна. Имам позната уЧителка в наЧалното уЧилище казва Че положението е малко по-добро откакто последната година е задължителна, но все още е много далеЧе от нормалното. Могат и цялата детска градина да направят задължителна, пак няма да е достатъЧно защото идеята в тази страна е Че детската градина не е място за уЧене а за социално развитие. И не Че социалното развитие е за подценяване, ама като напълниш една група само с турЧета, те се социализират на турски. В някои детски градини специално се търсят уЧителки от Чужд проиход, местните не могат да се оправят. Изобщо във Виена проблемът е много голям, има уЧилища в които 90% от уЧениците са деца са Чужденци, квоти няма, има класове с по едно австрийско дете в тях. Дори и детето да достигне някакво ниво на немски, уЧителят е затруднен в комуникацията с родителя. Моята позната казва Че поръЧва на родителите да идват с преводаЧ в уЧилището. Пише им бележки от сорта 'изпратете детето си Чисто на уЧилище'... Да продължавам ли? Mr. Green

# 84
  • ENGLAND
Дорет, след като в Англия разделят децата по групи на напредналост, защо твоето дете беше избутано в ъгъла?

Ами и аз ги питах това миналата седмица, ама позамазаха положението. Миналата година, при други учителки беше едно, тази година при тези съвсем друго. При условие, че сегашните знаят, че съм учител, наясно съм с програма и непрекъснато се занимавам с нея. Питах ги в коя група е, отговор не получих. Поне ми казаха нивата по английски и математика, което е задължително да се пише в рипорта, ама го нямаше.
Лично аз имам отговор на въпроса който ме питаш, но не искам да коментирам.

# 85
  • в едно миланско село
feiam, не знам дали са емигрантЧета, много от тях са родени тук, родители им са живели много години преди това тук, но не знаят немски. Не ги водят на детска градина. Откъде да науЧат децата езика? Въведоха задължителна последната година в детската градина. Сега мислят 2 години да направят задължителни защото оЧевидно 1 не е достатъЧна. Имам позната уЧителка в наЧалното уЧилище казва Че положението е малко по-добро откакто последната година е задължителна, но все още е много далеЧе от нормалното. Могат и цялата детска градина да направят задължителна, пак няма да е достатъЧно защото идеята в тази страна е Че детската градина не е място за уЧене а за социално развитие. И не Че социалното развитие е за подценяване, ама като напълниш една група само с турЧета, те се социализират на турски. В някои детски градини специално се търсят уЧителки от Чужд проиход, местните не могат да се оправят. Изобщо във Виена проблемът е много голям, има уЧилища в които 90% от уЧениците са деца са Чужденци, квоти няма, има класове с по едно австрийско дете в тях. Дори и детето да достигне някакво ниво на немски, уЧителят е затруднен в комуникацията с родителя. Моята позната казва Че поръЧва на родителите да идват с преводаЧ в уЧилището. Пише им бележки от сорта 'изпратете детето си Чисто на уЧилище'... Да продължавам ли? Mr. Green

Shocked Shocked Shocked

какъв процент турско население имате там? изобЩо не съм предполагала, 4е във Виена може да има такъв проблем.

# 86

Още не съм стигнала до гиманзиалното ниво, не съм се интересувала подробно, имам само ориентировъчни представи. Моите ходят в държавни училища. В нашият училищен район има подобно разделение още в началното училище. На различни нива е. Например още в предучилищната децата се делят на групи по умение за четене. Учителката се занимава с всяка група според нивото. Отделно си има и програми за надарени деца, които взимат учебния материал напреднало и ако са упорити и сериозни могат да завършат гимназия с достатъчно кредит да си спестят почти цяла година от колежните изисквания.  Но това е за нашия район. На мои приятели децата са в други райони в нашия град и при тях програмата им не е съвсем същата. Предполагам, че и за всеки щат също е различно.
Не мога да кажа, че съм очарована от образованието, което получават тук, в чисто академичен смисъл. И не е точно въпрос частно или държавно обучение (впечатленията са ми само за нашия район, по други щати може и да има разлика), образованието им ей така общо погледнато е лошо.
Има неща, които ми харесват - програмите за напреднали, проектите, които правят за  учлищна и извън училищна дейност. Специално за нашето начално училище съм страшно доволна от размера на паралелките (12 до макс 20 деца на учителка и 1/2 ).
Освен това съм ужасно  против дългият учебен ден!!! Абсолютно ненужен.

Много съм любопитна по други държави как се става например гимназиален учител по биология? 
По нашите ширини няма нужда да си учил биология, важното е да изкарал сертификат за гимназиален учител.  newsm78

# 87
Вяра, предполагам е въпрос на квартал съЩо. Едва ли в цяла Виена само тур4ета има в у4илиЩата.
В наШия квартал има доста 4ужденци, но не мога да кажа, 4е са по_изоставаЩи спрямо италианците.  Даже 4есто за по_дисциплинирани и по_скормни като деца.

# 88
feiam & gioia, ще отговарям и на двете заедно. Нямам пред вид специално турците, тук има още много други затворени групи, макар и турската вероятно да е най-многобройна. Не знам тоЧно колко са турците във Виена. Чужденците, т.е. хората с Чуждо гражденство са около 20%. От тези с австрийско обаЧе съвсем не всиЧки са австрийци, тъй Че групата не е малка. Като прибавим и факта Че раждаемостта сред нискообразовани Чужденци е в пъти по-висока, можете да разберете защо 40% от уЧениците във Виена са деца на Чужденци, като най-голямата Част от тях разбира се е съсредотоЧена в наЧалното уЧилище. Разпределението по райони е неравномерно, но няма район в който да няма такива уЧеници. Освен това държавните уЧилища са по район, т.е. аз не мога да си харесам държавно уЧилище някъде. Единственото изклюЧение са двуезиЧните класове. И сега например ж моя слуЧай районното уЧилище което е длъжно да ми осигури място е добро, около нас няма социални жилища и да има Чужденци, те са 'Читави'. Единствената дребна подробност е уЧилището е до обяд и без занималня, т.е. за майки-домакини и аз дори не съм си направила труда да го разгледам защото за мен е мишън импосибъл. Ако откажа това уЧилище ще ми дадат да си избера от тези където има останали места, сещайте се какво знаЧи това. По тази приЧина при нас единствената алтернатива на Частното уЧилище е двуезиЧен клас. Че положението е толкова трагиЧно и аз самата не допусках докато не проверих едно уЧилище уж пак в добър квартал, където не оЧаквах Че в клас средно ще има по 2 австрийЧета, Че ще се пердашат необезпокоявани по коридорите и то в деня на отворените врати, Ч€ аз самата и мъж ми (голям Човек) ще имаме проблеми да си пробием път в коридора. Не мога да ви опиша колко подтисната си тръгнах от това уЧилище уж на добро място.  Tired

# 89
лелеее, кофти картинка  #Crazy
другите майки в твоя квартал какво правят? или пове4ето са домакини?
между другото при нас са по_хитри: отворените врати бяха в неу4ебен ден, вси4ко под контрол и вси4ки у4ителки лЮбезни и усмихнати Wink

малко инфо на английски за 4астните у4илиЩа в Италия:

http://www.justlanded.com/english/Italy/Articles/Education/Priva … -Schools-in-Italy

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 21:54 от gioia.

Общи условия

Активация на акаунт