Dържавно или частно училище?

• 16 492
  • 183
  •   1
Отговори
# 135
Децата ми учат в частно католическо училище.  Предочетох него пред държавното в нашият район заради по-добрата квалификация на учителите, по-добрата дисциплина в клас, по-добре развити програми за талантливи ученици в редица области - био,химия,физика,математика, информатика. Директорката също изигра важна роля във взимането на решение в кое у-ще да ги запиша. Прецени сама  частно или държавно - минусите и плюсовете и на едното и на другото.

# 136
Всеки сам преценява най-добре за какво е подходящо за децата му, при този избор имат значение много фактори.
Моите деца ходят в държавно училище.
За мен в сегашната ситуация е важен учителят, а не дали училището е държано или частно.

# 137
  • забравих си мисълта...
Нашите деца са в частно католическо училище. Избрахме го, защото тук изискванията са по-високи, учителите са с по-добра квалификация, с повече опит. Също училището има много добро име и завършилите го имат разбира се по-добри шансове за старт в живота, независимо дали ще решат да следват или да работят, дипломите от това училище са високо ценени и се знае, че завършилите го, са получили стабилно образование.
Разбира се това не означава, че завършилите държавни училища нямат перспектива. Когато едно дете учи добре, където и да учи ще успее, а ако няма желание да учи, то каквото и да е училището, няма да му е от полза. Но тъй като виждам, че тук се изтъкват причините, поради които родителите се решават за едно или друго училище, аз просто споделих моите.
Това, което искам да допълня е, че в това училище се отделя и специално внимание за възпитанието на децата, също и на особености на поведение в обществото, на работното място и т.н. Има много повече възможности за допълнително обучение за при желание да се изучава допълнителен чужд език, рисуване, музика, танци. Децата, които показват по-високи възможности или тези с напреднало развитие спрямо техните връстници, могат да учат в специално обособена паралелка за изключително надарени деца.
Все пак тези критерии важат специално за тук където съм аз. На въпроса на Venus1 мога да споделя само, че най-важно е, да има подробна информация за училищата, които си е набелязала, да се информира добре и да обмисли, кое за нейното дете ще е най-благоприятното. Казвам го защото ние  например сме доволни от училището в което е малката, но една от майките например, не се разбра с учителката по отношение на начина по който  учителката раздаваше  наградите за отлично решени задачи  и си премести детето  в друго училище. Така че Venus1, колкото и човека да попиташ, всеки ще ти каже своето лично мнение и всеки си има своите лични доводи. Мога само да ти пожелая да срещнеш правилното за твоето дете решение, защото нали те, децата, са ни най-важни и тези моменти, като кое училище в случаят, са едни от най-важните.

# 138
Венус, много е трудно да се обобщават приликите и разликите между частни и държавни училища. Разлики има между образованието в различни градове тука, да не говорим за държави.

Аз бих сериозно проучили опциите на местна почва. Поне при нас държавните училища задължително имат уебсайтове с всички демографски показатели публикувани, ако това те интересува. Тука има и закони (поне в моя щат) за колко деца на брой може да има в държавно училище на определена възраст. Държавните трябва да публикуват техните рейтингс и оценки (от отличен до...), докато при частните, особено за начално училище, рейтингз официални няма.

Докато аз проучвах тоя въпрос, установих, че поне тука, учителите в частни училища не винаги имат по-добро образование. Напротив, много от държавните училища задължават техните училители да продължават образованието с някакъв брой кредит часове над Бакалавърска титла, или дори с Магистърска,  докато при частните това е сив район.

Базата е също важна, от чисто физическа гледна точка. Как изглеждат класните стаи? Какви условия имат за спорт и игра навън?  Посетих 1-2 училища, които ме отблъскнаха просто с вида си.

Според мене, много е важно да се говори с родители на децата, посещаващи едно училище.  "На хартия,"  едно от училищата, които проучвах изглеждаше идеално. Говореха за индивидуализирано внимание, например, но когато говорих с родители, се оказа, че ситуацията и друга и те изтеглят децата си от там.

Детето има ли някакви специални нужди или интереси? Например, искаш ли училище с определен чужд език или не?  Искаш ли да има напреднали класове по четене или математика? Кои училища предлагат екстрите, от които вие се интересувате?

Колко далече е приемливо за тебе да е училището?

Не пропускай ориентация на училищата, от които се интересувате, и не се страхувай да задавате въпроси.  Това ми помогна да елиминарам няколко. (Съжалявам ако съм повторила нечие мнение, нямаше как да изчета всичко писано.) 

П.П. Забравих да пиша, че и тука не можеш да запишеш детето си в което държавно училище искаш. Най-често децата са разпределени по район на живеене, но знам, че родителите могат да "кандидадстват"  за друго училище, ако е близо до работата им.

# 139
Мами а замисляли ли сте се за частно онлайн училище? Аз мисля на такова да запиша моя син, защото ние пътуваме много и най-големия плюс намерих това, че там учител - ученик съотношението е 1 към 1 - т.е той ще си има личен учител по математика, писане и т.н.

Според мен това е най-доброто решение за нас на този етап.

Някой друг тук ползва ли го?

# 140
Мами а замисляли ли сте се за частно онлайн училище?

Не съм, защото тук децата са задължени да посещават училище и обучението у дома, под каквато и да е форма, не е прието. Но и да беше, според мен е много важно за едно дете да се социализира, да си намери място в една група връстници.

# 141
Мами а замисляли ли сте се за частно онлайн училище?

Не съм, защото тук децата са задължени да посещават училище и обучението у дома, под каквато и да е форма, не е прието. Но и да беше, според мен е много важно за едно дете да се социализира, да си намери място в една група връстници.

Аз само ще дам пример - моя син (на 5) ходи на детска градина и там се социализира с връстници. Когато имаше грипна епидемия аз го записах на пробни класове на онлайн обучение за деца на 7 год. За  тези 2-3 седмици когато работеше лично учител с него (2 пъти в седмица 1 -1 ) той се научи да брои и смята (събиране и изваждане на двуцифрени числа).  Според мен един учител не може да обърне внимание на група деца така добре както го прави индивидуално. <- това е лично мнение придизвикано от личен опит.

# 142
Дъщеря ми сега е също на 5, посещава градина/предучилищна и още нямаше 5 години когато можеше да събира и изважда числата до 20, а сега на 5 започва да чете и да пише. Без личен учител.  Wink  

Разбира се че един индивидуален учител може да обръща повече внимание на едно дете, спор няма, но струва ли си заради това да го лишаваш от социализирането?

# 143
нашият е в частно
избрахме го на принципа на най-късото разстояние след местенето ни зимата

много сме доволни
учителите са доста по-загрижени и мотивирани да помагат на тийновете в тези 2 последни години, 8 и 9 клас, преди гимназията

цената ... няма такава
нищо не плащаме
самото училище си получава полагаемата такса за всеки ученик от общината, както го получава и всяко държ. училище

сега отивам да ви дочета
после ако трябва, ще дописвам

# 144
нашият е в частно

цената ... няма такава
нищо не плащаме
самото училище си получава полагаемата такса за всеки ученик от общината, както го получава и всяко държ. училище

Къде е това безплатно частно училище? Много ми стана интересно

# 145
maneto, в Швеция е

# 146
W'A'S'P' ,доколкото разбирам,от финансова гледна точка няма разлика между държавно и частно училище.
На какво се дължи това:

много сме доволни
учителите са доста по-загрижени и мотивирани да помагат на тийновете в тези 2 последни години, 8 и 9 клас, преди гимназията

И да се застраховам,не е заяждане  Peace

Моето мнение по дилемата е:училището да отговаря на социалното и финансово ниво на родителя.
Всякакви компромиси не водят до нищо добро.

# 147
W'A'S'P' ,доколкото разбирам,от финансова гледна точка няма разлика между държавно и частно училище.
На какво се дължи това:

много сме доволни

И да се застраховам,не е заяждане  Peace

...

не знам още
тук сме от скоро

предполагам, че са финансово мотивирани
все пак като частно училище да по-гъвкави и независими от общината
а и прави впечатление, че повечето учители водят по няколко предмета
което сигурно пак влияе на дохода им

# 148
Точно, финансов стимул  Peace ,ето тази финансова логика ми се губи  Thinking
Какво печели едно частно училище (това си е една финансова организация,все пак),ако разчита основно на частно финансиране  newsm78 ,то трябва да е постоянно и доста солидно  Rolling Eyes
Разсъждавам си...просто ми беше интересно какво е твоето мнение.

Да уточня,че и в Холандия  частните училища(протестантски,католически,Монтесори,Далтон,Нутс и т.н.) получават държавно финансиране ,както и общинските и имат годишна такса колкото на държавните или малко по-висока.(Не говора за Интернешънъл скуул,Бритиш или Екол Франсе,там таксите са ....сериозни  Grinning) Както и че става въпрос за основно училище,за другото,таксите са по-високи,но важи същия принцип.
Естествено частните училища предлагат куп платени екстри,които ,обаче не са задължителни.

# 149
Ако живеех в ЮАР бих предпочела частно училище и аз, но в Европа и държавните са много добри.

Общи условия

Активация на акаунт