Отговори
Спешно търся родители на деца от аутистичния спектър, които не се страхуват да показват децата и лицата си!
Утре, 21.07.2011 г. от една медия искат да заснемат терапия с дете от спектъра, което да е различно от моя Марти и Бобо на Мина!

Свързано е с борбата ни за въвеждане на европейски практики с цел: повишаване качеството на живот на аутистичните личности у нас и семействата им!

Навсякъде тръбим, че децата от аутистичния спектър у нас са поне 20 000, а когато трябва да се покаже дете на обществеността и се каже- за какво иде реч и че ни има- на си децата и за какво се борим, родителите отказват да си показват децата и така излиза, че децата с аутизъм в България са около 2.
И дали има смисъл за тях да се въвеждат практики и се променят закони...?

Имам и личен интерес, ако някой родител реши да ми отговори: Печели ли нещо и какво печели, като крие детето си?

Искрено се надявам да се включи някой родител, готов да покаже детето и лицето си!

# 1
   Вече съм показвала Алекс,не ме е страх.  Simple Smile
   Но сме в карантината все-още заедно с бебето ни.....  Confused

# 2
Влади ,благодаря ти за всичко ,което правиш  Hug Ако живеехме в София ,не бих се поколебала и за миг да покажа Дани на всички хора ,още повече ,че той е от аутистите ,които  са невербални с доста дефицити и е много далеч от все общата представа ,че аутистите са някакви гениални в дадена област  деца . Но за съжеление съм много далеч иначе нямам от какво да се притеснявам или срамувам. Дано се намерят родители от София ,които са на моето мнение , успех  Hug

# 3
  • Анкх-Морпорк
Какво значи да заснемат терапия?
Ние имаме час в събота. Нямам против да снимат детето, пиши ми на скайпа или фейсбука

# 4
  • Анкх-Морпорк
Още чакам отговор, и аз, и логопеда също, опитах да организирам и утре да сме на терапия...

# 5
  • Анкх-Морпорк
След като почти цяло денонощие чакам отговор, аз пък питам, Кезая, ти какво печелиш от пускане на теми като тази?
Да се види колко много правиш и как никой друг не прави?
Нито си крия детето, нито друг път съм го крила.

Днес имах и други ангажименти, говорих с логопеда да освободи часове за евентуално снимане на терапия - защото си писала терапия, а не е ясно каква? И чакам ли чакам, но... нищо.

Когато човек пуска тема, че спешно му трябва дете за снимане, най-малкото си я проверява после - има ли отговор, няма ли.

Когато някой се хваща да прави обществена работа, каквато ти си се заела, то трябва да я прави с позитивна нагласа. А ти още преди да има отговори по темата си написала, че никой не иска да си покаже детето. И един вид предварително се отказваш. Не се прави така. Пише се: "Мами, давайте, хайде, намерили сме време в еди-коя си медия, нека да го използваме максимално!"
Кой ще се обади, когато предварително го отписват? И после се чудиш защо си неразбрана и недооценена.

Разбирам колко много правиш за децата ни, но се научи да приемаш подкрепа, а не да я пресичаш в зародиш. Днес се чудя - какво стана, опитвам се да намеря извинения, че може да си имала предвид конкретна терапия - плуване или хипотерапия, на които моя син се страхува да ходи. Или че си намерила друго детенце. Ами напиши го де... Ангажирах доста натоварен логопед да си размества програмата и цял ден стоим и двете в очакване... Надявам се да разбереш защо съм яхнала метлата. Притеснителна съм и не обичам да връзвам тенекии, още повече на хора, които уважавам, като специалиста, с който работим.

Нямам нищо против да ми снимат детето, защото разбирам колко е важно да се преборим за привилегии.
Нямам нищо против теб, но таз липса на комуникация ми опъна нервите.
Друг път, ако нещо ти трябва спешно, се пише по-ясно - снима се еди-каква си терапия, или искаме Аспергер, или нискофункциониращ аутист, и се пише и срок, и човек за контакт. Защото допускам, че може и да е трябвало да търся не теб, а медията, ама къде го пише...
Ако се научиш да не си отрязваш предварително пътищата, ще имаш много повече успех.
А подкрепата ми я имаш, ама не я пилей, че на всички нервите ни са обтегнати.

# 6
Катя,

Писах ти на "лични", преди да видя, че си писала и тук...

Беше спешно, когато пуснах инфото, от медията искаха да заснемат на следващия ден.

Обадих се на някои от терапевтите, които прозвънили родителите на деца от спектъра, с които имат занимания следващия ден и всички родители до един бяха отказали категорично, някои били казали, че все още роднинините на детето не знаят за проблема, други дали други обяснения....

И понеже съвпадна с деня, в койот организирах груповата сесия барабанотерапия в Галакси Център, а междувременно от медията ми се обадиха ( писах ти на лични), че отлагат за следващата седмица, поради изникнали други спешни неща за представяне, не съм влизала тук...

А по терапии аз през седмицата не водя детето, с всичко това е ангажирана майка ми, защото освен че работя по 10 часа на работа, междувременно съм ангажирана и с обществената дейност, която е от изключително значение, според мен за детето ми и за многото други деца с подобна съдба...

И като за капак, в деня в който ми се обадиха от медията, че е спешно да заснемат дете, различно от мойто, трябваше да съм готова и с допълненията по Стандарта за приобщаващо образование и подкрепяща среда, защото същия ден беше срещата ни, преди ваканцията....

И нямах физическа възможност да погледна тук, а и след като се обадиха от медията, че с еотлага за следващата седмица, ангажиментите ми за деня намаляха от 1001 на 1000..Simple Smile
Затова така, но така или иначе, ти се извинявам, защото не е правдание, че съм подвела очакванията ти, а си ангажирала с очакване и терапевт...

Но следващата седмица, след като имам потвърждение, ще ти се обадя и ако си съгласна, ще дам тел. ти...

Последна редакция: пт, 22 юли 2011, 10:03 от Kezaja

# 7
И все пак, макар и да не съм сигурна, че ще успея да прочета навреме, ако има отговор, много силен интерес проявявам към отговор на въпроса, отправен към родителите на деца от аутистичния спектър, които крият детето си, заедно с проблема му.

Какво очакват да постигнат или какво постигат така?

След ритъм терапията на 20 юли в детския клуб на Галакси център, собствениците на детския клуб, спеделиха че им е било много полезно да наблюдават подхода към деца от спектъра, да разговарят с техни терапевти, защото имаше и специалисти и казаха, че нерядко се случва родители да оставят деца в клуба, без да съобщават за проблема на детето си и без да съобщат какъв трябва да е подхода към него, което създава невероятни проблеми на работещите в детския център...

И изявиха желание за по- чести срещи с деца от спектъра и специалисти, дори за обучение...

Така ми хрумна идеята, че трябва да се организират обучения и за персоналите на детските клубове....

# 8
  • Анкх-Морпорк
Писах ти на лични, за другата седмица няма проблеми.

За криенето - личното ми впечатление е, че по-добре да не се крие, а да се говори с хората.
Когато се премълчава, непознатите си мислят, че са видели едно ужасно невъзпитано дете.
По-добре да се обяснява... За ТВ - аз за себе си се притеснявам, ама се надявам, че ще снимат главно него, не мен. Но като се обясни по ТВ, много хора ще го чуят.

Ефирното време е скъпо, и трябва да ползваме малкото, до което сме се добрали, за да накараме и другите хора да разберат децата ни. Не всички аутисти могат да се приобщят в нашия свят, за други се налага ние да влезем в техния.

# 9
  • Анкх-Морпорк
Снимаха ни днес.
Утре по новините на бТВ от 19 ч. сигурно ще ни пуснат. Снимаха около половин час, но ще отрежат от репортажа, не знам какво ще покажат.
Който иска, да ни види...

# 10
# 11
Благодаря, Катя!

Доста са орязали, новсе пак, важното е, че продължаваме да алармираме за съществуването на децата си и за техните нужди!

И по този начин само, срещаме подкрепа в посоката на промяна!

Дано да я усетят и нашите деца, защото следващото поколение аутисти, със сигурност ще я усетят!

Но дори и само за тях да го правим, пак си струва!!

# 12
А е важно и посланието, че има родители на деца от аутистичния спектър в България, които не се срамуват да покажат децата си!

# 13
firebird,браво за снимките!  Hug
Как се казва вашата терапевтка?

Kezaja,хубаво е тази тема да продължи.И по възможност да се приобщаваме към ползотворните ти ТВ инициативи.   bouquet

# 14
На мен репортажът ми хареса. Жалко , че го пуснаха в обедните новини. Поне в новините в 19.00 ч. да бяха го излъчили за да го гледат повече хора. Предполагам , че като за репортаж не може да бъде по-дълъг. И все пак аз успях да позная нашият логопед Hug . Селма, казва се  Светлана Картунова  .  Синът ми я хареса от първия път и така повече от 2 години.. Оня ден дори,  много интимно и споделил :" Ти си като чудовището под леглото ми!"  В този смисъл не бих казала , че се срамувам от него  Laughing  А сега сериозно. Кезая, не мисля, че повечето родители се срамуват от децата си и за това избягват медийни изяви.  Има редица други възможни причини като страх на детето от много и непознати хора, остра реакция към всякакви промени на средата и т.н .

Общи условия

Активация на акаунт