Просяците,които ви идват на крака

• 8 248
  • 123
  •   1
Отговори
# 45
А те са най-интересни, защото все пак имаш някакъв опит.
Аз като кажа "Не, благодаря" и ако се повтори искането казвам отново "не, благодаря, нямам нужда" и повече никой не ме е притеснявал. Никога не излизам от добрия тон, просто казвам едно категорично 'не', сигурно придружено и със съответния категоричен поглед. Доста често ме спират всякакви хора с всякакви предложения - абонаменти за телевизии, продажби на карти и абонаменти, дарения, разбира се ... не броя плажните оферти, които са сигурно десетки дневно.

# 46
  • Sofia
Разните оферти за абонаменти, карти и т.н. мога да ги отблъсна, обикновено даже и не ми ги предлагат, защото не отварям вратата на никого, освен на предварително обадили се гости. Но набиранията на помощи са ми малък проблем... Един ден ни "хванаха" 2 жени на вратата, точно когато се прибирахме и искаха пари за някакво болно дете. Хич не ми се даваха, защото все си мисля, че са шмекери, но с детето до мен и бременен корем ми стана нещо гадно, че могат да ме урочасат  Crazy(не, че вярвам, но тогава си ги вкарах едни такива мисли в главата). Дадохме им 2 лв - толкова беше минимумът за моето спокойствие...

# 47
Възможно е категоричността на отказа да зависи и от вида и гласа и въпреки, че аз не изглеждам мила и добричка не ми се е случвало да се отървавам лесно. Имах приятел, който беше Бог, продаваше едни боклучави химикалчета за по 10 лв.на главната в Пловдив преди много години и си докарваше много добри доходи. В последствие замина за САЩ и продължи да се занимава с подобна дейност, но на по различно ниво. Гледала съм го какво прави от Виенската сладкарница, получаваше и откази ( рядко ), но хората изобщо не му се дразнеха, а на мен често ми се случва подобен да ме изкарва от равновесие. За това смятам, че трябва да има някаква граница, дори по точно адекватно обучение, за да не се изнервят хората и да не се настройват толкова отрицателно към този вид търговия. Определено ще е полезно и за работника и за работодателя му и за клиента.

# 48
Разните оферти за абонаменти, карти и т.н. мога да ги отблъсна, обикновено даже и не ми ги предлагат, защото не отварям вратата на никого, освен на предварително обадили се гости. Но набиранията на помощи са ми малък проблем... Един ден ни "хванаха" 2 жени на вратата, точно когато се прибирахме и искаха пари за някакво болно дете. Хич не ми се даваха, защото все си мисля, че са шмекери, но с детето до мен и бременен корем ми стана нещо гадно, че могат да ме урочасат  Crazy(не, че вярвам, но тогава си ги вкарах едни такива мисли в главата). Дадохме им 2 лв - толкова беше минимумът за моето спокойствие...

О,те и минимум имали  ooooh!

Ами те това работят, Мидичка - предлагат картички, абонаменти, книги, какво ли не.
Това е труд, да не е ваканция:) Просто се научи да казваш 'не' и няма да имаш такива проблеми. Другото е излишно плюене с/у хора  и труд, от които нямаш понятие.

Ами казвам "не",но те са упорити.За мен това не е труд,а измама в по-голяма част от случаите,но и за това се иска талант-аз не бих се справила.Не ги плюя,просто са ми неприятни.Този с абонаментните карти като влизаше и започваше с изречението "Аз съм свикнал тук да ми откавате,но..." и се почваше  Tired

# 49
  • Sofia
Нали знаеш, никой няма да те върне, ако речеш да му дариш милион.  Mr. Green
Но по 2 лв събираха. Май даваха картичка, но ние не пожелахме - то ще вземе и на нея да пише, че е рисувана от слепи хора и ще ми е гузно да я изхвърля...  Crazy

# 50
Редовно на работата ми влизат разни хора-събират помощи,които не вярвам да отиват по предназначение,предлагат разни абонаментни карти,които просто не ми трябат,или просто молят да ми изметат срещу скромна сума.Днес една баба искаше да ми продаде нишесте,но започна отдалече-колко е нещастна и ей тук щяла да падне да умре!Казах и да кара направо и да казва какво иска и като разбрах и отказах да купя нишестето,а тя се разкрещя.Не е въпроса за стотинките,за мен 90% от тези "оферти" и помощи са лъжа.
Та питам ви-вие давате ли помощи на тези,които ви идват на крака,купувате ли абонаментни карти със съмнителна валидност,както и неща с цел благотворителност и ако не,лесно ли отказвате предложенията?

Не. Да, лесно отказвам.

# 51
Има голя ми измамници с тия картички ,стоим в едно кафе и при нас идват двама подават картичка и ни казват че събират за болното дете от нашият град ама с имена подробности всичко и ние с моята приятелка не по 2 а по 5 лв дадохме защото го познаваме него и родителите му ,минават на друга маса а там чичото на детето и като чуха че  е той почнаха да бягат след тази случка грях не грях не давам макар че разбрах че трябва да им искам и да видя разрешително от родителите,полиция и общината , близките на въпросното дете нищо не знаеха за тази фондация и че се събират пари за детето им ,убедително им отказвам  на такива измамници

# 52
  • забравих си мисълта...
Gargamela, а онзи просяк, който е седнал на подлеза от другата страна на аптека Марица, един такъв рошав и винаги усмихнат, но никога нахален. Просто си седи и в повечето случаи гледа надолу. Аз мисля, че той наистина е с един крак. Виждала съм го да ходи с патериците и се вижда как кракът му е отрязан до коляното или съм била сляпа. Иначе и аз съм виждала една баба в черно облечена, с една бяла пластмасова кофичка в ръка и обикаля по масите на кафетата по главната в Пловдив.
С един крак е !

Краси...*, този просяк ми  е много симпатичен, точно защото не е нахален и винаги се усмихва. Когато съм си в Пловдив, като мина от там, му оставям по нещо и то с удоволствие.

... след тази случка грях не грях не давам

Винаги има начин да се дари на правилните хора. Такива, които просят по масите в заведенията и ме спират на улицата или идват да ми звънят на вратата на жилището, им отказвам директно. Не мисля, че е грях. По-скоро би било "грях" да се дават пари на такива и по този начин да се стимулират измамите. По мое мнение, който има нужда от помощ, не ходи да проси по масите.

# 53
Venetta права си наистина е така ,съжалителни сме и в такъв момент не мислим

# 54
  • забравих си мисълта...
Venetta права си наистина е така ,съжалителни сме и в такъв момент не мислим

Измамниците използват точно  този момент, затова разказват винаги такива сърцераздирателни истории. Най-добре e човек изобщо да не ги изслушва, за да не се поддаде на чувствата си.
Убедена съм, че тези които наистина имат нужда, не ходят по улиците и заведенията да просят.
Много ми се иска да ви разкажа за едно предаване на RTL, в което показват как измамници мамят жени, които не са омъжени, но ще изляза малко настрани от темата, защото не им звънят директно на вратата, а им изпращат E-Mail. Като на една възрастна германка и´ бяха измъкнали  € 30.000,00 и се беше наложило да си продаде къщата.

# 55
Имаше един много симпатичен дядо, който продаваше лотарийни билети. И всеки път, като идваше винаги усмихнат и всеки път, като му откажех пак беше усмихнат  Laughing Отдавна не е идвал, явно като е видял, че не купувам...

Редовно има просяци от всички страни на подлеза...Не давам.

Но давам, за болно детенце, ако искат дарение, въпреки съмнението, че може да са мошенници.

Веднъж ми се случи нещо много неприятно. Един циганин, много грубо влезе и направо каза дай ми един лев за кафе! Заповедничеки на, клиентката ми. И тя му отговори ти ми дай. И той пак, дай ми един лев за кафе МА, после и от мен започна да иска. Аз не издържах и казах, че ще извикам полиция, напсува ме и излезе. Като излезе продължи веднага с просията .. Confused

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 16:04 от Gia Marie Carangi

# 56
  • София
На никого нищо не давам, нито за деца, нито за болни за нищо!

Това след следните случки: аз студентка, не работя, джобните ми ги дават родителите ми. Възможностите са такива, че няма възможност всеки ден да си взема сандвич, нито всеки ден мога да пия кафе. Среща ме едно цигане и ми вика - како, како, от 3 дена не съм пил капучино, дай ми парички. Отказах.  Confused
Две малки и мърляви момченца просеха на спирката на трамвя около х-л Кемпински. Винаги в края на работния ден, идваха да им уедря спечеленото - поне 2 банкноти по 50 лв + поне една 120 лв. Прибираха ги вечер с Мерцедес, доста нов модел при това.  Confused
Бях се запознала преди години, зората на Демокрацията. Тя твърдеше, че с ежедневните си доходи от просия, издържа 40 човека всяка вечер в една бира скара, даже беше поканила и мен.  Rolling Eyes
Господ да ги поживи шефовете, че направиха така, че да не могат да влизат външни хора в офиса. Редовно ни тормозеха я с карти за театър/опера/спа/отспъки за нам си кой хотел.
Виждала съм и циганка с бебе да проси и мърляво шише, със събраните пари да си купува ракия и цигари.
Боже, сетих се за един просещ дядо, на когото отказах да дам пари и той се опита да ме обере.  ooooh! Като го хванах и се развиках, ми вика - това да ти е за урок, че не даваш  ooooh! Не можа да ме обере, наблизо мина и полицай, аз бързах и не знам какво стана, но....
Сори, може да съм несъстрадателна и неблаготворителна, но не искам за моя сметка някой да си култивира пороците.  Peace

# 57
  • забравих си мисълта...
Между другото просещите циганки с дете на ръце, много често вземат дете под наем от друга циганка, за да просят с него. Имаше предаване и по българската телевизия, където го споменаха това.

# 58
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Веднъж ми се случи нещо много неприятно. Един циганин, много грубо влезе и направо каза дай ми един лев за кафе! Заповедничеки на клинетаката ми. И тя му отговори ти ми дай. И той пак, дай ми един лев за кафе МА, после и от мен започна да иска. Аз не издържах и казах, че ще извикам полиция, напсува ме и излезе. Като излезе продължи веднага с просията .. Confused

При нас беше по-весело, на един клиент му звънят и двата телефона, проблеми от всякъде Twisted Evil, човека изпушва... В тоя момент се намъква един сиган и почва да хленчи за един лев, аз потресена, докато измисля как да го отпратя, клиента се обръща , бърка си в джоба , дава му левче с репликата "да те няма, бързо" Laughing

# 59
  • Варна
да се изкажа и аз , че като ви чета и се ядосвам , айде ние сме млади , да се вържем веднъж но втори път с обеца на ухото няма да повторим, но вижте възрастните , там ситуацията е плачевна, моят баща който наближава 70-те вече на 2 пъти купува в разстояние на 6 месеца да речем килими от по 40 лева от позвънили на вратата циганки , с мотива че това им е заплатата в натура и ако не го продадат няма какво да ядат.......и баща ми купува, щот го бият парите през ръцете ooooh!, за моята стая , ами нито съм споменавала дори че имам нужда, нито се връзва цветово с мебелите , нито пък размерът е удачен , чудех се толкова ли не може да осъзнае че го мамят , що приказки изприказвахме , чудо  Crazy, викам си айде веднъж се опари тва му е за първи и последен път , да ама не  Mr. Green, минава време , опаааа , втори килим , пак за моята стая  ooooh!, щях да падна , отиде впоследствие при сестра ми.........сега като звънне някой на вратата тичам първа да отварям , че не се знае с каква придобивка ще се снабдим без време  Naughty........преди седмица две нова случка но този път майка ми отвори  Mr. Green, и пак моля ви се поредният килим, счупих си краката да бягам да спасявам положението , набързо приключих въпроса безапелационно  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт