Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 059
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Аз днес дори ще поръчам книгата, за да науча малко повече...Ако има и ефект - какво по-хубаво от това Hug
  На Иван Петърнишки ли?
  Аз си я взех от Халите,ако някой се интересува и живее наблизо.  Wink Hug

# 121
  • София
Да, тази. На работа съм и няма как да излизам, но доставката е 2 лв - колкото 2 билетчета  Laughing

# 122
   Simple Smile thumbsup

Мисля,че и тук в БГ-мамма имаше тема за ТЕС.... newsm78

# 123
Моля, разпространявайте ДМС номера за Създаването на Фонд за терапии!

И в сайта на ДМС Център:

http://www.dmsbg.com/projects_details_actual.php?id=259&start=0

Катя, не може да има по- нуждаещи се деца от други...

А, иначе знаеш, че и аз се справям с моето дете..., но ако ние, справящите се родители, не инициираме даване на шанс на възможно повече деца, кой....

# 124
  • София
но ако ние, справящите се родители, не инициираме даване на шанс на възможно повече деца, кой....

Това много отдавна го правим, всеки според възможностите си. Просто разбиранията на всяка една от нас за даване на шанс са различни. Огромна помощ получавахме през годините от Деси от Африка, както и от Любознателна, и от Таня и от нашата гордост вече дипломиран логопед Bluevelvet, и от теб и смея да се надявам от мен....и всеки един от нас.

Много съжалявам, че темата вече загуби първоначалното си предназначение и стана само тема за оплакване. Изпитвам носталгия към предишния и облик. Някой ден може би ще напишем учебник с материали от тази тема и темите свързани с нея  Wink

# 125
  Да,и на мен новодошлата ми прави впечатление разликата между темите от преди няколко години и сега.....  Rolling Eyes като чета линковете от първия пост.... Thinking

# 126
Посоката на негативизъм във форума не е случайна...

Процента диагностицирани деца с аутистично растройство расте, а в същото време:
- В нито един български учебник по медицина не е спомената и дума за аутистично разстройство- симтоми, диагностика- насочване към специалисти-  какви- терапии- какви..
- В нито един педагогически фактулет в България до момента и в нито един учебник за психолози и логопеди не се споменава и дума за това как се терапевтира аутистично разтсройство и чест прави на доста български специалисти, които се заеха да се самообучават и действат на принципа: проба- грешка..
- Учителите в училищата и детските градини никога не са обучавани- нито в теорията, нито в практиката, какъв да е подхода им и как да работят с деца от аутистичния спектър и как, вместо да бягат като дявол от тамян от дете с аутистично  разстройство,  да му подадат ръка и започнат да го приобщават в масовия процес...

В този случай, подкрепата на растящия брой деца с разстройство от аутиситчния спектър и обърканите им родители, които търсят тук някакво спасение- ако не друго, поне споделяне с хора с подобен проблем, родителите на деца от аутистичния спектър, които се сдружихме във Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", виждаме и правим следните неща ( едно от многото неща, които правим, а сме просто едни родители на аутистични деца), са:
- От този септември, в резултат на Националната Информационна Кампания за аутизма, която стартирахме през септември 2010 г. с проекта "Майки и приятели на деца- аутисти: Чуйте за нашите деца!", се въвежда специалност в Софийски Унивесритет, следдипломна квалификация "Практики за работа с деца от аутистичния спектър";
- Този септември, стартираме Национална обучителна кампания за лекари от цялата страна- за разпознаване на ранни маркери за състоянието Аутизъм, така че около годинката, да може да се започне работа с детето  и семейството на дете в риск от аутистично разстройство и се превантира влошаването на състоянието на детето ( а и на годинка все още няма диагноза и се спестява  стреса на родителя, който изиграва огромна роля в "губенето на време по отношение помощ на детето");
- Този септември стартираме и Национална обучителна кампания за учители от страната- подход към дете или ученик с аутистично разстройство и постепенното му "въвличане" в масовия учебен процес;

- Включихме се повече от активно в изработката на Стандарта за приобщаващо образование и подкрепяща среда към новия закон за образование, така че всяко дете със специални нужди в България, да има шанс да получи адекватната за него подкрепяща среда и получи шанс за развитието си...;

Със старта на Националната Информационна Кампания за аутизма започна процеса по информираност на обществото ни за състоянието Аутизъм.., което е предпоставка за малко по- лесен и малко по- качествен живот на аутистичните личности в България и семействата им...

И създаваме и Фонд за терапии, за да можем да изплащаме терапии на специалисти в страната, които работят с деца от аутистичния спектър...

И се надяваме да направим така, че колкото може повече деца в България от аутистичния спектър да получат достъп до терапии....

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 14:41 от Kezaja

# 127
  • София
 Blush

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 15:15 от Катина

# 128
И родители създадоха и Асоциация "Аутизъм", които откриха Цънтъра за рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър на "Стамболийски" в София- първият център за деца с аутизъм, до който имат реален достъп деца с аутизъм..

Родители създадоха и центъра в Симеоново за деца с аутизъм...

Все родители са в основата и двигател на обезпечаване потребностите на децата ни...

Реално обаче и за съжаление, резултатът от усилията ни и промените, твърде малко вероятно е да усетят точно нашите деца...
А малко тъжното е, че точно те са мотивацията ни...

Но със сигурност, след 10 години форумите няма да са пълни с негативизъм...усилията ни ще са възнаградени.....
Но и децата от аутистичен спектър след 10 години в бг няма да са около 16 000, а поне 100- 150 000...

Последна редакция: ср, 17 авг 2011, 15:38 от Kezaja

# 129
Кезая,   bouquet !

Намерих темата за ТЕС - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277859.0

Аз пък търся, в коя тема писахте отзиви за алтернативните терапии. Дали нямаше и анкета? Но не я откривам. Някой, ако помни в коя тема беше, ще бъда благодарна.

# 130
  • София
Точно вчера я препрочетох тази анкета. Края на 8 тема и продължава с девета.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=398242.msg11647618#msg11647618

Мисля си, че ако сега трябва да си споделя мнението - ще е абсолютно същото.  Или не съм си променила мнението и то е правилно и или аз не съм си обогатила знанията с нищо от тогава досега.
 Редактирам се, сетих се защо ЕМК го превъзбужда, защото засилва СИД, но определено влияе положително на нивото на разбиране. Става ясно, че тогава не съм знаела, ч„е ЕМК са омеги  Joy.

Купих си книга за ТЕС и от пръв поглед си личи, че основните точки са същите, които отдавна наглеждам от точковия масаж. То логично де, нали акопресурата е използвана и в двете учения. Благодаря за линка към темата.

Последна редакция: чт, 18 авг 2011, 15:47 от Катина

# 131
Благодаря и аз!

# 132
дълго време мисля върху следното ..... много деца от спектъра особено ако не са най ниско в него ....биват оставяни ей така да витаят да дремизгат напред назад / особено ако се и от по кротките или дори да се поразвикват обичайно / без да бъдат диагностицирани без да им бъде помогнато да бъдат включени дори в наличните предагани терапии било то от ресурсни центрове или от дневни или центрове за почасови услуги от психолог логопед .....
има доста родители които отдават на определени черти в характера много характерни симптоми ....
както и пренебрегват бедна недостатъчна реч, невъзможност да разкаже нищо, невъзможност да обясни, постоянни нелепи повторения на думи ,  на възраст в която обичайните се учат да пишат...
стана малко дълго
но смятам че детските градини примерно трябва да имат правомощия да докладват някъде че това и това дете не покрива нормите и че се нуждае от подкрепа .... и да му бъде осигурена такава дори ако родителя не инициира това ...
има родители които си затварят очите и казват че детето ще се оправи от самосебе си ....
тогава какво се прави....
тоест и родителя да се задължи да осигури и той на детето необходимото така че да се развие максимално добре .....

# 133
и аз чета тук ежедневно вече повече от три години .... разликата е голяма сега и преди ....
действително държавата ни трябва да се замисли сериозно върху факта че вече огромен брой деца страдат от това състояние едва ли не без да е ясно защо ... за сега на практика има само догадки ....

# 134
дори ето това нека бъде като въпрос ..... какво се прави когато дадено дете се вижда че изостава от връстниците си с приблизително две три години ..... проявява характерни за спектъра проблеми ..... персонала в градината го вижда ...... обърнал е внимание на майката ... деликатно ..... и въпреки това на детето не са осигурени и възможните безплатни терапии които с нищо не ангажират родителя като например ресусен учител ..... или и такива които ангажират родителя но пак безплатни като предлаганите соицални услуги от логопед психолог специален педагог каквито има .....

Общи условия

Активация на акаунт