Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 17

• 91 054
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
констанца,благодаря ти за разказа!От сърце!  Hug
 Не крия ,попадала съм на него и преди.Но и сега отново се разчувствах....

Започнах да го чета и очите ми се напълниха със сълзи.Станах,да се разсея...Секунда след това сина ми дойде при мен с молба да го гушна.
  Не можеше да знае,какво бях започнала да чета.Не видя сълзите ми,защото ги скрих....
  Но ............като че ли усети всичко!И дойде!И просветли тъгата ми!   Two Hearts

Благодаря,Констанца!  bouquet

# 91
  • София
Снежа, имаш късмет, че Оля ти го обясни за слуховата преработка, защото тя е лицензиран терапевт в тази област. Мен лично ме мързеше да повдигам темата, най вече, защото мислех, че знаеш за слуховата преработка - много често го говорим това. Явно бъркам и трябва да четеш тепърва. Започни от тук. А това, което е добре да се направи във вашия случай е да си запишеш час при Оля или неин колега специалист в областа за консултация.(имай предвид, че се броят на пръсти тези, които разбират от това, и това не са УНГ лекарите, специфично е.) На следващата страница след поста, който ти препоръчвам има отзиви на майка чието дете е правило музикотерапия.

# 92
  • sofia
Нямаше ме тези дни и се извинявам че пак пиша по стара тема. Това е от интервю на д-р Наташа Кембъл:
"What I see in the families of autistic children is that 100 percent of mom's of autistic children have abnormal gut flora and health problems related to that. But then I look at grandmothers on the mother's side, and I find that the grandmothers also have abnormal gut flora, but much milder.""

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/31/dr … 0110731_SNL_Art_1

Казва, че процеса стартира след 2-рата световна когато започват да прилагат антибиотично лечение.
Преди не обръщах внимание на стомашните си проблеми, но откакто имам това дете разбрах, че оттам ми идват много проблеми. Като резултат алергичен ревматизъм, проблеми с имунната защита и т.н.

# 93
констанца,благодаря ти за разказа!От сърце!  Hug
 Не крия ,попадала съм на него и преди.Но и сега отново се разчувствах....

Започнах да го чета и очите ми се напълниха със сълзи.Станах,да се разсея...Секунда след това сина ми дойде при мен с молба да го гушна.
  Не можеше да знае,какво бях започнала да чета.Не видя сълзите ми,защото ги скрих....
  Но ............като че ли усети всичко!И дойде!И просветли тъгата ми!   Two Hearts

Благодаря,Констанца!  bouquet

Синът ми е единствения който усеща състоянието ми ( тъжно) на секундата. Не знам по коя част на лицето успява, и досега не мога да разбера  коя част от лицето ми е толкова информативна за него, но дори и да съм успяла да скрия от всички които ме обкръжават някаква болка притеснение или тъга, той още като ме погледне изтичва при мен и с пръстчета разглажда ъгълчетата на устата ми като повтаря - мамо усмивка, мамо усмивка - след което ми показва как трябва да се усмихна...

Селма не мисля че трябва да криеш сълзите си от детето. Според мен ова е начина по който нашите деца научават за емоциите... и без това им е трудно да ги разпознават, като ги криеш му изпращаш още объркани сигнали. по емоциите изписани на нашите лица и със  собствения си безпогрешен радар децата  могат много по добре от един карти ПЕКс да се научат да разпознават емоции и да я  'демонстрират " в правилна ситуация.

# 94
Бояна,
Не знам колко мами ще съберат ищах да ти отговорят, тъй като мине не мине месец някоя майка задава подобни на твоите въпроси. Всичко, което изброяваш, е характерно за децата от аутистичния спектър. Но сигурно ще ти е по-полезно, да погледнеш базата данни в началото на темата и почетеш (има много писано и на български, и на английски език).
Нали няма да се изкушиш да ми пръснеш лимонов сок в очите?! Не знам дали често го правиш, но някакси не се връзва с това, че живееш в страната на мечтите.

# 95
Ок,мерси,не знаех,не съм следила темата.....Останалото няма да го коментирам,прекалено елементарно ми се вижда....а и племенницата ми има рожден ден,за да си развалям настроението!Всичко добро ви желая!

# 96
  • София
Boyannа , защо си изстри въпроса?
Доколкото си спомням от написаното от теб ти описваш дете с проблем в сензорната обработка. Това изобщо не означава, че детето има аутизъм. Децата с аутизъм имат такъв проблем с обработката на информацията и често показват подобно поведение, което не е от аутизма, а от съпътстващата СИД.

Виж този цитат на Шлябада

Тест - цитата на Zara  Селма, този тест сме го пропуснали да го изтъпанчим на първа страница. Едва го открих по темите.

Тези два теста са за деца на възрастта на твоето дете. И да те насоча още малко попрегледай и тази тема. Това е сериозно нещо и хич не е за подценяване и ако детето ти го има се изисква усилена работа. Не знам къде живееш, но силно се надявам да е държава в която има окупейшънъл терапевт. Това е терапевт разбиращ и терапевтиращ деца с такъв проблем.

Но, не пропускай да направиш  консултация със специалист при възможност  Hug

# 97
Boyannа , защо си изстри въпроса?
....Но, не пропускай да направиш  консултация със специалист при възможност  Hug
Благодаря ти  Hug Изтрих си въпроса,за да не ви занимавам,явно често се случва....След като прочетох повечето неща ,а написаното от NikiFin  е почти все едно за моето дете,плюс това,че и синът ми също има Атопичен дерматит,което няма връзка разбира се...направих и тестовете....и мисля,че консултация непременно трябва да се направи и то в най-скоро време.Намираме се в Чехия и за това ще ми отнеме повече време да открия правилното място.Благодаря ти още веднъж,много полезна информация   bouquet

Последна редакция: чт, 04 авг 2011, 15:57 от Boyannа

# 98
  • София

Благодаря ти  Hug Изтрих си въпроса,за да не ви занимавам,явно често се случва....

Напротив, занимавай ни  Hug
Споделяй, питай, оплаквай се, похвали се!!!  Wink С питане се стига до Цариград (нали я знаеш тая приказка) Heart Eyes

Много съм впечатлена, че толкова много си изчела. NikiFin не пише тук отдавна и наистина детето и имаше Атопичен дерматит. Щом си почнала да четеш толкова назад, а не само последните страници, значи си заинтересувана не само от споделяне и оплакване, а от търсене на решения. Казвай с какво да помагаме  Rolling Eyes

Прочете ли за връзката хранене и хиперактивност - има много статии по въпроса, например тази. Не казвам, че детето ти е хиперактивно, а че при по балансирано хранене би могло да стане по кротичко и не толкова напрегнато. тази статия ми харесва също. Всичко, което върши работа при хиперактивните деца не вреди на никое друго дете и всичко, което върши работа при аутистичните деца също е полезно за всяко друго дете.

Последна редакция: чт, 04 авг 2011, 18:30 от Катина

# 99
# 100
Boyanna,
Надявам се, моят отговор да не те е стресирал. Все пак, мисля, че той подтикна Катина, която е много вътре във всичко, касаещо и аутистичните, и неаутистичните деца (има майчин опит и с едните, и с другите), да ти отговори. Аз съм една от най-неинформираните по отношение на добавки, диети и всякакви диагностични и терапевтични техники и съм се отказала да да давам съвети.
При отглеждането на моите деца съм разчитала най-вече на интуицията и общата си култура за човешките взаимоотношения и житейските ценности, почерпени повече от художествената , отколкото от медицинската литература.
Това, което за мен е най-важно да постигне майката във взаимоотношението с детето си (особено до 6-7 годишната му възраст) – аутистично или не, е безусловното доверие и увереност на детето, че мама го обича много, че е права за всичко и че никога няма да му даде или да поиска от него нещо, което не е добро за него. Оттам вече се надгражда.
По отношение на особеното дете, каквото изглежда твоето, дай Боже да си извън нашия спектър, бих те посъветвала, докато получиш твърда диагноза, да се съсредоточиш върху физическия и емоционален контакт с детето – гушкане, песнички, приказки, игри с взаимодействие, гледане в очите като израз на доверие.
А по отношение на лимона и света, в който живееш, закачката ми е може би резултат от професионално изкривяване (от години се занимавам с преводи и без да искам се съсредоточавам върху звученето и смисъла на думите). Желая ти успех и горе главата!

# 101
Момичета малко да ви сръчкам, че писането поспря - особено от моя страна Simple Smile. Може ли някой да ми даде линк от къде да си сваля филма за Темпъл Грандин. Една приятелка го е гледала и на НВО но аз не съм го хващала. Благодаря

# 102
Цитат
Кампанията „Майки и приятели на деца – аутисти” цели да постигне въвеждане на следните добри европейски и световни практики:
3. Спешни образователни реформи
Peace
http://mama.njoybg.com/bg/news/view/257/chujte_za_nashite_deca/

http://mogilino.wordpress.com/2010/06/09/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B … 1%81%D0%BA%D0%BE/
Цитат
За нас причините  за трагедията са, че детето и семейството му са изоставени от българските институции, заради увреждането на Веско. Никой не е помогнал, съдействал и подал ръка, това дете да бъде включено и приобщено.
В подобно положение са още хиляди български деца с увреждания.

Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 10:20 от n_alex76

# 103
Здравейте мили мами, чета Ви, а все не набирах смелост да ви пиша. Ето я и нашата история:
Имам син на 2.9 год., говори много малко почти не му се разбира, ходим на логопед от 3 месеца, и тя ни препоръча да направим консултация с психолог. Логопедката казва, че детето е адекватно, реагира нормално в различни ситуации, но притеснението е , че гледа картинките сам все още не показва по тях, има думи който е казвал и то мого добре, после известно време не ги използва, а сега забелязвам, че някой от тях се опитва да ги свързва в изречения. Ходи на частна градина и до днес не ми бяха казвали, да страни от децата да не изка да играе с тях, днес учитеката ми сподели, че комуникира с децата по свой начин и че според нея той има и свой свят и е хубаво да се консултираме със специалист. Ще ходим на 26.8 в Клиниката в Александровска болница. Забравих да кажа, че е много контактен дори и с непознати, с различна среда свиква бързо и до сега не съм имала проблеми с ходенето където и да било. Споделям това с вас защото може би ще ми помогнете по някакъв начин. Извинете ме за дългия пост дано не съм досадила.

# 104
Как ще си досадила , ни най-малко  Hug Добре дошла в темата ни Янита  Simple Smile ние сме тук за това , да си споделяме и помагаме със съвети и идеи ,кой с каквото може  Simple Smile
Мога да ти кажа ,че си направила верния избор с консултация на детето в Александровска / за Св.Никола става въпрос нали / там са добри специалисти и ще ти поставят възможно най-вярната диагноза на детенце. А , до тогава  Hug бъди силна и не допускай мрачните мисли да те завладеят  , всичко ще бъде ок . Ако имаш някой конкретни въпроси питай , има майчета с по-големи деца които знаят много , и биха ти отговорили доста компетентно , аз за съжаление все още се уча Simple Smile
Най-важно е ,че си направила първата крачка ,има много родители ,които отлагат срещата със специалисти във времето ,залъгвайки се че всичко е ок с децата им .
Успех и горе главата  Hug

Общи условия

Активация на акаунт