Холандска тема - 38

• 30 962
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Аз напълних темата с моите въпроси, за което се извинявам, но се надявам ме разбирате.
Поредният въпрос е от фирмата на мъжа ми ще му извадят софи номер, но без право на работа. Има възможност да стане същото и с мен. Възможно ли е след това да подадем документи за софи номер с право на работа или това не позволява. Дилемата е да му извадят на него такъв без право на работа, а аз да се пробвам само да си вадя нормалния или като имаме възможност да си извадим такива и двамата без право на работа, а отделно да си подадем и за такива с право на работа. Много го увъртях, дано ме разбрахте  Embarassed
 Hug

# 151
Шанел, аз не те разбрах, сори.

Софи номера е като нашето ЕГН, един път като ти дадат, няма как да го промениш.
Статуса, виж, можеш. А какъв е смисъла, фирмата в която работи мъжа ти да не му подаде за разрешително за работа?  newsm78

# 152
Аха, ясно. Е значи въпросът ми е може ли после да подадем за промяна на статус?
Ами, за да не напусне, защото е Бг фирма.
Съжалявам, че вас разпитвам, но тук в общината като ги питаме нещо по 5 пъти влизат вътре с кого се консултират толкова не знам и в крайна сметка не могат с точност да ни отговорят. За това точно не сме ги питали още.

# 153
Ами в такъв случай работи на черно?
След като няма разрешително за работа.  newsm78

Според мен, можете да подадете за промяна на статуса.

Днес мина и последното парти. ooooh!
Беше супер. Със съученици на Мила, правихме къщички за птици, украсяваха мъфини,
дискотека и много игра на двора. Много ми хареса. За родителите купих френски макарони и малки пастички... големи комплименти. Казаха ми,че това било необичайно, такава гостоприемност, фреш, кафе...Много бяха впечатлени.  Rolling Eyes

На детския клуб в неделя никак не ми хареса обаче.
Ужасно обслужване, никакъв подход към клиента, следват едни безумни правила, напр. не можеш да купиш кана вода, не може да отвориш сметка и пр. Никой от персонала дори не се появи нещо да направи, и масите си чистихме. Пфу. Децата трябваше да получат малко подаръче, но и това не им дадоха, защото "свършили".  Mr. Green

# 154
Аха, ясно. Е значи въпросът ми е може ли после да подадем за промяна на статус?
Ами, за да не напусне, защото е Бг фирма.
Съжалявам, че вас разпитвам, но тук в общината като ги питаме нещо по 5 пъти влизат вътре с кого се консултират толкова не знам и в крайна сметка не могат с точност да ни отговорят. За това точно не сме ги питали още.
ooooh!
Моля те,прочети внимателно постта ми.
BSN,както и Мила ти е казала е  номер с който си записана в гражданския регистър на общината GBA,получаваш го след като се регистрираш адресно в общината.
  Verblijfsvergunning  е разрешителното за престой,който се получава от IND.Всеки,който живее в Нидерландия повече от 3 месеца,трябва да има такова.В него е упоменато основанието за престой и срока.
Този документ се издава на различни основания-търсещ работа,работещ като zelfstandig ,с право на работа,студент и т.н.
Може да се поиска промяна на статуса,ако са на лице промени в ситуацията,а не просто така.За българите,за да работят в НЛ се изисква работно разрешително ,което се изисква от UWV WERKbedrijf  от работодателя и е за определен срок и важи само  за този работодател,не е универсално.
Въпреки забраната за работа,в НЛ закона позволява да се работи като самонаето лице или друга юридическа форма (чрез съответната регистрация в KvK) и произтичащите от това последици.
Не знам как по-просто да го обясня (мисля,че го правя за 3-ти път).
Също не знам какво ги питате в общината,та не могат да ви отговорят,но цялата информация за изисквания,процедури,документи и т.н. я има на английски в сайта на IND,чийто сайт,отново ти давам.
http://english.ind.nl/residencewizard/verblijfwijzer_mijnsituati … n+the+Netherlands
както и в сайта на общината ви.

На детския клуб в неделя никак не ми хареса обаче.
Важното е,че на децата им хареса  Peace
За следващото рд парти на мила съседите ви ще се избият,ха-ха ,да бъдат поканени

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 21:09 от kate.t

# 155
Шанел, сега виждам че с общината се занимавате.
Наистина няма смисъл. По-добре направо в IND.
Аз бих ти препоръчала и да си наемете адвокат по емиграционните въпроси,
най-бързо ще ви ориентира и насочи какво да правите.  Peace

Кате, а добре, че децата играха, че иначе не знам.  Mr. Green

Бях на консултация с Нико, съветват ме да мина на прясно мляко и да спра вечерното,
че после не мога да му измия зъбите.  Shocked Казах им, че това е абсурдно.
На 11 месечно да му спирам млякото преди сън, той изпива 200мл и за още пита?
А да махна АМ пък е малък....Звезди, как стоят нещата при вас?

Мопси, къде ли се забавлява из България?  Laughing

# 156
Имаме част от тези неща, доста са объркани работите ни. Мъжът ми вече си има софи номер как може да се провери статуса на този номер?

# 157
shanel1982,не се сърди,но аз също не разбирам въпросите ти  Rolling Eyes,каква част имате от документите.....какъв статус искаш да проверяваш, и то на "софи номер"  Crazy,при положение ч е 2 постта по-нагоре ти се обясни,че едното няма нищо общо с другото  Shocked не-знам.....странно ми е,че използваш "софи номер" при положение,че тази дума от години е заменена с BSN,новата класификация на GBA.

Mila,ти сериозно ли ги пращаш при имиграционен адвокат  newsm78 ,за една адресна регистрация и БСН ,дето става за 15 минути в общината  Shocked и след това да си попълнят формулярите за ИНД  за разрешително за престой!?
И да платят за консултация мин.200 евро/час,за да получат информация,която е достъпна с един клик в Интернет..... Crazy

Само да допълня,че ми прави впечатление,че все споменаваш фирмата на мъжа ти,че те ще ви вадят  софи номер,и там други...-всички процедури за които ти говорим ,се правят лично от вас с паспорт в ръка и преведени и легализирани акт за раждане и брак.

# 158
Кате, ами ако не им дават разрешително за бач - да, на адвокат ги пращам.
Той поне ще им помогне евентуално да регистрират фирма за да имат право да работят.

Иначе и за мен е каша ситуацията. Мисля, че Шанел пита и за ясла,
но при това положение, пари от данъчните няма да получат за ясла.
При липса на легални документи, трудови договори и пр. newsm78

# 159

Стига де,последното изявление на министъра на труда беше че българи и румънци няма да получат разрешително за работа ,освен ако всички останали работници от евросъюза не са измрели  Mr. Green ми то няма законово основание да искат разрешително  Sunglasses
Доколкото може да го обясни потребителката,става ясно,че мъжът й работи чрез бг фирма в НЛ   Това е законно,остава им да си направят лично процедурите за регистрация и престой. Peace Това е.
Кое толкова не стана ясно-не знам. Аз обаче съм до тук с обясненията. Peace

# 160
Той поне ще им помогне евентуално да регистрират фирма за да имат право да работят.

и за това няма никакъв смисъл от адвокат. Фирма се отваря лично за 5 минути, струва около 60 евро. Ако някой иска да ми плати 200 евро на час и аз ще му помогна да отвори фирма  Laughing. Всички нашенци така работят и си плащат данъци като всеки гражданин на НЛ.

Кате, много хубаво го обясняваш, но за хора, които живеят тук и имат някаква представа. Аз ако току що съм дошла в Холандия не бих те разбрала  Peace. GBA, BSN, KVK, това за новодошъл са просто някакви букви.

# 161

Всички нашенци така работят и си плащат данъци като всеки гражданин на НЛ.

Кате, много хубаво го обясняваш, но за хора, които живеят тук и имат някаква представа. Аз ако току що съм дошла в Холандия не бих те разбрала  Peace. GBA, BSN, KVK, това за новодошъл са просто някакви букви.

Далеч не всички, Peace

А за съкращенията,в различни постове са обяснени какво значат,на български... Peaceи след като ги прочете,пак ли не разбра  newsm78

Ами какво по просто инфо от това-да отиде новопристигнал в общината  и да каже:"Искам да ме запишете в GBA и да ми дадете BSN"  Grinning  Уверявам те,че всеки служител ще го разбере и ще му обясни какво да направи. Ако говори английски,де  Wink

# 162
Да, ЕТ се отваря бързо, ако знаеш езика и къде да отидеш.
Представи си човек, който обаче е зле с английския, за холандски да не говорим,
идва тук и какво прави? Не знае какви документи му трябват, не знае как да ги попълни и пр.

Ние напр. скоро си направихме BV. Ами не бих го нарекла лесно.
Що афспраци, документи, счетоводител си наехме...

Как работят повечето нашенци не знам, тези които аз познавам, вкл. и ние сме тук отдавна
и при нас нещата са малко по-различни.  Peace

# 163
Представи си човек, който обаче е зле с английския, за холандски да не говорим,
идва тук и какво прави? Не знае какви документи му трябват, не знае как да ги попълни и пр.

В повечето случаи,хора тръгнали така да емигрират,отиват при приятели.Които помагат. Peace
Или плащат на адвайс бюро (означава консултантска фирма  Wink ),адвокат...
В останалите случаи-не знам... Tired

# 164
  • Nederland
Шанел, освен информацията, която вече са ти дали момичетата прегледай и форума на бг хелп - http://www.bghelp.net/forums/forumdisplay.php?f=78
Има много полезни неща.  Peace
И още нещо важно  - направете си възможно най-скоро здравни застраховки. Европейските здравни карти важат само за спешни случаи.
Сигурно ще ви е трудно в началото с документите, но не е невъзможно. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт