"Майчин дом"- Варна тема 5

• 88 683
  • 937
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
Здравейте:) Хайде и аз да разкажа за моето раждане в МД. Малко е дълъг постът, за което се извинявам предварително, но исках да съм максимално подробна. Първо, приятелка акушерка ме посъветва да се запиша на ЖК в Окръжна при д-р Надежда Тодорова, която пък имала договор в МД и съответно мога да родя в МД с нея. Терминът ми беше на 27.04.2013. Понеже съм на 33, а това ми е първа бременност, с гинекологична операция съм и винаги съм мислела, че ще ме принудят да родя със секцио. Но бебето беше в главично предлежание още от края на 6 месец и лекарката всеки път ми казваше, че няма проблем да родя нормално. Последният ми преглед беше на 25.04. Предната нощ имах доста регулярни контракции на...40 минути. Прегледът ми беше в 16.00 и лекарката каза, че имам 1-2 см разкритие и скоро ще започне родова дейност. Като се прибрах ми падна тапата и започнаха контракции, които в 18 30 бяха- една минута контрация, 3-4 минути почивка, при това, според мен, ужасно болезнени. Обадих се на лекарката, каза да отивам в МД и че и тя тръгва натам. Дежурен беше д-р Б.Яков, но след като разбра, че съм с лекар, не ме прегледа вагинално(за което съм му много благодарна, защото една приятелка, която ражда в АГ, каза, че са се изредили няколко лекари, които са я прегледали за разкритие, а всички знаем колко неприятен е този преглед). Акушерката ми направи клизма, изчакахме да дойде д-р Тодорова и ме приеха. Оказа се, в 19.30 съм с 4-5 см разкритие. Исках задължително епидурална упойка и дойде един лекар(не разбрах как се казва) и ми я постави. Мен много ме заболя, но все пак това са субективните ми впечатления. Тогава всичко ме болеше. Упойката подейства доста бързо и усещах само сковаване в таза или нещо подобно при контракциите, но не и болка. Д-р Тодорова беше при мен през цялото време, говореше ми, разсейваше ме, спука ми мехура и в 20.50 вече имах пълно разкритие и ме заведоха в родилна зала. Междувременно застъпи на дежурство д-р Митев. Дежурна акушерка беше Мавродинова. Казаха да напъвам, но при всеки напън ме боляха бедрата. Бебето беше твърде високо, а моите напъни крайно недостатъчни. При всеки напън виках, а те ме скастряха да си държа устата затворена и да напъвам, с обяснението, че когато викам, силата отива в гласа и не напъвам достатъчно силно. В един момент около мен бяха д-р Тодорова, д-р Митев, Мавродинова, д-р Юдова, санитарката. Предварително бях подготвена, че трябва с няколко напъна да родя, но времето си минаваше, след всеки напън се оказваше, че няма и този път да излезе бебенцето, тоновете падаха до 60 (не зная под колко е опасно) и след това се връщаха на 160. Вдигаха ме да седя права, да напъвам полуклекнала, пак ме слагаха да легна, но съм им благодарна, че не се отказаха и не ме накараха да правят секцио. А аз през цялото време виках -  боляха ме бедрата, и ми се схващаха краката(това е, защото не пих достатъчно магнезий, но късно го разбрах). Беше ми непоносимо горещо, цялата бях потна и на два пъти санитарката си мокреше лицето, за което съм й изключително благодарна, защото студената вода ми действаше отрезвяващо. По едно време ми направиха епизиотомия, защото явно започнах сама да се цепя.  Болка от минаването на бебето по родовия канал не усетих никаква, единственото, което ме болеше, бяха бедрата. Роди се моето слънчице чак в 21.40, взеха го, мериха го, теглиха го, измиха го, дадоха ми го за малко и зачакахме да се роди плацентата. Да, но тя не излизаше. Пъпната връв е била доста къса и това е забавило раждането. Плацентата не се роди и се наложи да ме приспят, казаха, че са я извадили с ръка и след това са проверили дали няма остатъци в матката. Термините бяха мануална екстракция и инструментална ревизия(така са описани и в епикризата). Събудиха ме, зашиха епизиотомията. Нищо не усещах. Оставиха ме в родилна зала да лежа, сложиха ми някакви системи. През цялото време и д-р Тодорова, и д-р Митев ми говореха, успокояваха ме, насърчаваха ме да напъвам, казваха ми какво ми правят, какви лекарства ми дават, защо го правят и тн. Оставиха ме още известно време в родилна зала, след което ме преместиха на количка в стаята. Вече беше станало около 01-02 часа. Цяла нощ не успях да заспя, Мавродинова на няколко пъти идва да ме пита дали съм добре, имам ли нужда от нещо, вода и тн. Сложиха ми и лед на корема.На сутринта ми донесоха бебето.На визитациите всеки път питаха дали се кърмим, дали има проблем с кърменето, проверяваха как е лактацията-честно казано едната акушерка така ме стисна,че ме заболя доста,но това беше само веднъж. На визитация идваха д-р Костов, д-р Б. Яков, д-р Друмев,една лекрака, на която не разбрах името,  и разбира се д-р Митев. На Митев съм му изключително благодарна и ако раждам втори път, смятам да родя при него. Костов дори идваше следобяд на "приятелско посещение" както се изрази той, за да види дали сме добре и дали имаме нужда от нещо.Д-р Тодорова идваше всеки ден да види как съм и всеки път питаше за бебето. Задържаха ме 4 дни, а не 3, защото след интервенциите по отстраняването на плацентата, не знам какво е ставало, все пак бях упоена, но хемоглобинът ми беше 96 и ми беше изключително трудно да седя права първите два дни.Последният ден останах сама в стаята. Бебчо  имаше колики( свиваше си  крачетата към коремчето и много плачеше). Акушерката дойде, без да я викам, успокоява го, дава му капки еспумизан, говори ми, съвества ме и тн. Вярно, не зная през нощта, когато вземаха бебечетата, какво мляко са давали, но не съм и питала. Смениха му няколко пъти памперса, защото аз нямах идея как да го направя. Обясняваха ми как да третирам пъпчето. Всеки ден ни носеха вода, без да ги молим. Просто идваха и питаха дали имаме достатъчно. За яденето, знаете, поръчва се по меню. Дрехи за бебето докато е там няма нужда да се носят- ползват се техни.  Аз съм изключително доволна от отношението им, от това, че чистиха всеки ден, особено след свиждането, от това,че всеки ден имахме достатъчно превръзки и памперси и не се е налаго да си искаме допълнително. Е, превръзките бяха Паломита без крилца и понякога пропускаха, но все пак...Накрая при изписването цената беше нормално раждане, +екип+ епидурална + кюртаж-1160 лв. Моето мнение е, че напълно си заслужава да се роди в МД. Особено след като знам, че в Окръжна или в АГ освен,  че си плащаш за екип, плащаш  и под масата, носиш една торба дрехи, памперси, превръзки, пелени и тн и накрая си платила пак същите пари. Simple Smile

# 766
  • Варна

Честито бебенце!
Напълно подкрепям написаното от теб за отношението и професионализма на лекарите в Майчин дом. Разказът ти ме върна точно 4 месеца назад.

Костов дори идваше следобяд на "приятелско посещение" както се изрази той, за да види дали сме добре и дали имаме нужда от нещо.

Голям шемет е. И при нас идваше точно на такава среща.  Crazy

# 767
  • Варна
И аз имам подобни спомени от д-р Костов Simple Smile
Но най-ясно си спомням, как на един извънреден преглед  като бях бременна ми каза "Да, бебето е по-дребничко, от седмиците си, но пък за сметка на това е съразмерно!"  Crazy Laughing Laughing Laughing
Направо ми събра очите Laughing

# 768
  • Варна
  Здравейте! Нахълтвам, за да споделя и аз впечатления  Sunglasses
Родих секцио при Борис Яков. Това е изумителен човек просто, безкрайно съм доволна от него и от работата, която свърши! Като цяло престоят ми беше приятен, като изключим факта, че имах проблеми с кърмата, но това е друг въпрос.. И понеже ме тресна следродилна депресия почтри моментално, бях много негативно настроена към персонала, сякаш ми бяха виновни за нещо.. А те постоянно идваха да ми помагат в опитите да кърмя, санитарката се опитваше половин час да ме успокои, понеже рева, и аз не знаех защо. А бе супер човешко отношение получих, за разлика от АГ, където бях попаднала по спешност и където се отнесоха с мен като с животно  Cry
И за следващото дете, дай Боже да го има, пак при Борис Яков ще отида  Peace
(бързам да спомена, че не съм си водила консултацията там, отидох директно за раждането и се уговорих с доктора месец преди това)

# 769
Аз родих секцио при д-р Бейлерян. Операцията беше насрчена за сутринта , а малкия реши 6-7 часа преди това да си тръгне да излиза. отидох в МД 1 часа през нощта, за 30 мин свикаха екипа, което ме спаси от ненормалните болки от контракциите. Д-р Добрева ми постави спинална упойка, за секунди ми се затоплиха краката, след може би 5 мин ми каза, че вече ме оперират, след още 5 видях малкото човече. Постоянно ми говореха, обсъждахме името, имаше музика, шегуваха се нещо. На края само започна да ми се повдига, Добрева каза, че е защото правят нещо около червата и че ще мине след малко. Преместиха ме в следоперационна, пуснаха ММ за малко да ме види. Известно време треперех от упойката, но мина за по-малко от час. Раздвижих се 7-8 часа след операцията. Исках и по-рано, но не успях. Болеше най-много първите 2 дена, но в сравнение с болките от контракциите, тази от операцията бих я издържала и седмица, само да не се повтарят контракциите!!!! Бейлерян идваше да ме види всеки ден, всеки който влезеше в стаята питаше как сме. Иглика /бебешката акушерка/ ми помогна мн 3тия ден, когато се бях запушила и ревях през 2 минути. От цялата еуфория, забравих да попитам как се казва дежурния лекар, който ме прие и свика екипа. Един висок,млад, едричък/не пълен/, с тъмна коса. Някой да се сеща кой е?

# 770
  • Варна
Okiaz, и аз с първият ми син минах по точно този път, първо контракции, докато ме подготвят за операция. Болките от секциото са песен пред контракциите. Искаше ми се да бях родила и нормално, за да имам истинска база за сравнение, но ... И при мен имаше гадене първия път. Споделих го с Д-р Добрева и ми го спести втория път, но пък имах една тежест в областта на гърдите, която ми я обясни с изстудяването по време на самата операция.

И за следващото дете, дай Боже да го има, пак при Борис Яков ще отида  Peace
(бързам да спомена, че не съм си водила консултацията там, отидох директно за раждането и се уговорих с доктора месец преди това)

И аз при следващо детенце ще отида пак при Д-р Яков, но баща. Ще си водя и там консултацията, това на 100%. Само да сме живи и здрави и да имам щастието да родя трето дете.  Peace

# 771
Здравейте момичета! На всички желая здрави и усмихнати дечица!

Okiaz този висок, млад, едричък лекар сякаш ми се струва, че говориш за д-р Костов.

# 772
  • Варна
И аз мисля, че доктора е Костов Peace

Моето секцио го правиха бащата и сина Якови.Бащата оперира, синът асистира и мисля, че накрая той ме заши.Аз съм много доволна от екипа и особено много от д-р Добрева.Златна е тя!
Живот и здраве, ако имам друго бебенце непременно ще искам същия екип.

# 773
Не мога да му намеря снимка на д-р Костов. Опитва се да е мн забавен. Като ме прие и докато ми слушаха тоновете и приятелката ми ме пита "Да звъня ли на някой?" Викам чакай да видим какво ще става и доктора "Кво има да става, свикал съм екипа, до 30 мин ще си готова" с един такъв небрежен тон. На едната визитация беше той и ми натиска корема и ми казва "Ооооо супер си, матката ти е БЕТОН от сега" #Crazy hahaha

# 774
Само да сме живи и здрави и да имам щастието да родя трето дете.  Peace

Олеее,само като си представя 3 деца #Crazy Аз с едно не мога да се оправя Laughing Mr. Green Иначе Яков старши беше моя лекар там и останах супер доволна Peace

# 775
Здравейте!
Както виждате от лентичката ми след около 2 месеца ми предстои и на мен раждане. Следя се в МД при д-р Боян Георгиев и съм много доволна. Имам само едно притеснение и това е дали няма да ме склони към секцио. На последния преглед му казах, че искам нормално с епидурална и ми се стори, че не е много въодушевен. Някакви впечатления? Също така искам да попитам дали дават списъци с необходимото за болницата (за майката и бебето) и от кого мога да го поискам?

# 776
Не мисля! Имах час за секцио на 4ти , но ме хванаха болките и на 1ви като отидох се оказа , че съм с 5см разкритие! Аз държах на секциото, но той беше първият, който ме попита защо не опитам нормално!Не смятам, че без причина ще тръгне да те склонява към секцио   bouquet

# 777
Здравейте!
Както виждате от лентичката ми след около 2 месеца ми предстои и на мен раждане. Следя се в МД при д-р Боян Георгиев и съм много доволна. Имам само едно притеснение и това е дали няма да ме склони към секцио. На последния преглед му казах, че искам нормално с епидурална и ми се стори, че не е много въодушевен. Някакви впечатления? Също така искам да попитам дали дават списъци с необходимото за болницата (за майката и бебето) и от кого мога да го поискам?
Той няма да те "склони" към секцио, ако няма нужда. Ако се налага, или е препоръчително, просто ще те посъветва, оттам нататък ти си  взимаш решението. Той е лекар и прави това, което е най-добро за теб и детето. А ти трябва да вярваш в това и да му имаш доверие. Много по-спокойна ще си  по време на раждането.
Списък не  ти дават, Снежи или Рени могат да ти кажат какво да си носиш- 2 нощници, лични принадлежности, чехли някакви, документи... МД се грижат за всичко останало . Успех!

# 778
Момичета, благодаря ви. Аз му имам доверие, досега съм изключително доволна. Но тези легенди, че в МД за щяло и не щяло те склоняват към секцио явно са ми повлияли. Така или иначе, ние не сме обсъждали все още разждането и това ми беше първо впечатление само при споменаването. Може и да греша. Благодаря още веднъж! Simple Smile

# 779
Цитат
Той е лекар и прави това, което е най-добро за теб и детето. А ти трябва да вярваш в това и да му имаш доверие.

Точно това пък не е сигурно. Мен ме е гледал в очите и ме е лъгал. Така че...

Общи условия

Активация на акаунт